afvalstoffen na massage

Water drinken na massage voor vervoer afvalstoffen: feit of fabel?

Heb je ooit gehoord dat het drinken van water na een massage helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam en ben je benieuwd of dit de waarheid is? Dit idee wordt vaak gedeeld in wellnesscentra, en het klinkt aantrekkelijk en ook wel vrij logisch naar mijn mening. Maar is het een feit of fabel?

Een massage is een heerlijke manier om spanning en/of stress te verlichten, en het lijkt logisch dat veel water drinken je lichaam zal reinigen na afloop van de massage. Maar laten we even stilstaan bij deze gedachte.. Is het echt een magisch elixer, of meer een goedbedoeld ritueel en niet wetenschappelijk onderbouwd? In dit artikel duiken we in de wetenschap achter deze overtuiging om te ontdekken wat er echt aan de hand is. Laten we van start gaan!

De mythe van het lactaat

Heb je ooit gehoord dat lactaat een soort giftige afvalstof is die zich ophoopt in je spieren en pijn zou veroorzaken? Je bent niet de enige, want dit is een geloof dat veel mensen delen. Daarnaast geloven velen dat een goede massage deze ‘gifstoffen’ kan helpen verwijderen, maar laten we eens kijken wat lactaat echt is.

Lactaat is eigenlijk een bruikbare metaboliet die je spieren produceert tijdens inspanning. Het is niet de boosdoener achter die vervelende spierpijn waar we allemaal wel eens last van hebben gehad, zoals je misschien wel had gedacht. In plaats daarvan speelt het een rol bij energieproductie en dat is dus goed.

Recente onderzoeken hebben deze oude misvattingen over lactaat behoorlijk ontkracht en dat zijn mooie bevindingen. Het blijkt dat lactaat zelfs gunstig kan zijn voor je lichaam, wie had gedacht? Het is niet iets dat je weg moet masseren; het is een deel van je lichaam dat hard werkt en dus een functie heeft.

Dus, de volgende keer dat iemand je vertelt om water te drinken om het lactaat na een massage te ‘spoelen’, kun je met een gerust hart genieten van de kennis die je nu hebt! De waarheid is vaak verrassend, toch?

Massage en het afvoeren van afvalstoffen na afloop

Nu we de lactaatmythe hebben ontkracht, is er nog een ander populair idee dat ik graag met jullie wil bespreken: dat massage helpt bij het verwijderen van gifstoffen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, of niet soms? Maar wacht even, er is meer aan de hand bij dit onderwerp.

Geloof het of niet, sommige onderzoeken hebben aangetoond dat massage zelfs een klein beetje toxisch kan zijn, verassend toch? Inderdaad dat vond ik ook! In extreme gevallen kan het zelfs rhabdomyolyse veroorzaken, een aandoening waarbij spierweefsel afbreekt en in je bloedbaan terechtkomt, wat best angstig klinkt. Oef, dat is niet iets waar we op hoopten (althans ik)!

Het idee dat je dan een soort ‘rhabdo-cocktail’ kunt wegspoelen met een glas water na een massage is helaas een misvatting en dus onwaar. Massage is heerlijk en kan helpen bij het ontspannen van de spieren, maar het is niet het wondermiddel voor detoxificatie waar we misschien op hadden gehoopt en misschien zelfs wel hadden gerekend.

Heb ik dan nog wel wat goed nieuws te melden? Een massage kan nog steeds een prachtige manier zijn om te ontspannen, te genieten van een beetje ‘ik-tijd’ en biedt daarnaast zeer veel voorden. Maar wat betreft die detox? Het lijkt erop dat we dat idee misschien moeten masseren… recht de wereld van de gezondheidsmythen in.

De functionaliteit van water drinken na een massage

We zijn allemaal wel eens aangespoord om extra water te drinken na een massage, alsof dat ene glas een magische spoeling kan zijn voor onze bloedvaten en cellen. Het klinkt ook ergens wel heel logisch, toch? Maar laten we dit idee eens nader onderzoeken aan de hand van wetenschap.

Je lichaam is een wonder van de natuur, met een eigen, uiterst efficiënte manier om de vochtbalans te stabiliseren en te onderhouden. Die paar extra slokken water gaan (gelukkig of helaas) die balans niet ineens omverwerpen of de afvalverwerking aanzienlijk beïnvloeden. Verrassend? Misschien wel, maar het is de prachtige complexiteit van ons eigen lichaam.

Om eerlijk te zijn, zijn je lever en nieren zijn de echte sterren in het detoxproces. Ze doen dit de hele dag door, elke dag, zonder extra waterinname hiervoor te verlangen. Ze zijn als een goed geoliede machine, constant bezig om ons lichaam schoon te houden en dus afvalstoffen te verwerken.

Dus, de volgende keer dat je geniet van die heerlijke massage, en je krijgt het advies om extra water te drinken, weet dan dat het een vriendelijk gebaar is, maar niet iets dat je ontgifting echt zal veranderen. Proost op je welzijn, en geniet van je massage zonder je druk te maken over die extra glazen water!

Conclusie

Dus wat hebben we geleerd? Ik zal even een korte opsomming met jullie delen:

  1. Massage “ontgift” niet: Hoewel het geweldig aanvoelt en vele voordelen heeft, gaat massage niet op magische wijze gifstoffen verwijderen.
  2. Water spoelt geen gifstoffen weg: Je lichaam is al een expert in ontgiften, zonder dat extra glaasje water na je massage.
  3. Lactaat is een vriend, geen vijand: Verre van een boosdoener, speelt lactaat een waardevolle rol in onze metabolisme en heeft het dus zelfs nuttige functies.

Dus, is het idee dat water drinken na een massage gifstoffen verwijdert een feit of een fabel? Het lijkt er sterk op dat we te maken hebben met een welbedoelde, maar verkeerd begrepen fabel. Maar dat betekent niet dat we dat vriendelijke glas water na een massage moeten afwijzen, want het blijft een mooi vriendelijk gebaar en een glaasje is altijd goed voor je. Weliswaar vanwege andere voordelen, maar toch, water drinken is hartstikke gezond. Dus ga je gang, geniet van die massage, en als je wilt, ook van dat glas water na afloop van de massage. Maar doe het omdat het lekker is, niet omdat je denkt dat het een detox-mirakel is.

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!