alles over de Ayurvedische massage

Ayurvedische massage: soorten, voordelen, betekenis

Ayurvedische massage heeft een lange geschiedenis en het is moeilijk om een exacte begindatum in de vorm van een jaartal te noemen, maar deze vorm van massage dateert van eerder dan 3000 voor Christus. Ayurveda is een combinatie van twee woorden, namelijk “ayus” (leven of lang leven) en “Veda” (kennis). Ayurvedische massage richt zich op het creëren van een balans tussen lichaam en geest. Het verschilt van andere massagevormen zoals thai massage, chinese massage, deep tissue massage en duo massage, omdat de nadruk niet ligt op druk en slagen. Het richt zich op het gelijkmatig verdelen van de energie genaamd prana in ons lichaam.

Wat is een Ayurvedische massage

Ayurvedische massage is een traditionele massage van Indiase oorsprong waarbij veel olie op het lichaam wordt gebruikt. De filosofie achter Ayurvedische massage is dat het lichaam uit vijf basiselementen bestaat. Elke persoon heeft een unieke combinatie van twee van deze vijf elementen. De combinatie, dosha genaamd, is de bepalende factor van iemands eigenschappen en verklaart de fysieke verstoringen in het lichaam.

Dit maakt Ayurvedische massage niet zomaar een fysieke toepassing van oliën en druk, maar een holistische massagetherapie die tot doel heeft het lichaam, de geest en de ziel in balans te brengen. Het maakt gebruik van een verscheidenheid aan technieken, waaronder het gebruik van warme kruidenoliën die zijn afgestemd op de specifieke dosha (energiepatronen) van een persoon. Deze oliën worden gebruikt in combinatie met traditionele massagetechnieken (waarover straks meer) om toxines te verwijderen, de bloedsomloop te verbeteren en uiteraard ook stress te verlichten.

Net zoals in andere traditionele Indiase disciplines zoals yoga en meditatie, heeft Ayurvedische massage een diepe spirituele component voor de holistische benadering. Het wordt vaak uitgevoerd als onderdeel van een uitgebreider reinigings- en verjongingsprogramma, bekend als “Panchakarma,” dat dieet, kruidenbehandelingen en andere reinigingsrituelen omvat.

soorten ayurvedische massages

Soorten Ayurvedische massages

Er zijn verschillende soorten Ayurvedische massages en een therapeut bepaalt na beoordeling van jouw dosha welke vorm het beste bij je past. Er zijn specifieke Ayurvedische oliën die worden gekozen op basis van jouw persoonlijke behoeften. Hieronder deel ik enkele soorten Ayurvedische massage:

Abhyanga

We verwarren abhyanga vaak met ayurvedische massage omdat de eerste zo vaak wordt gebruikt dat het de andere typen overschaduwt. Het is een soort Ayurvedische massagetherapie waarbij jouw dosha-specifieke oliën op het lichaam worden aangebracht. De olie dringt door de huid en bereikt het weefsel door middel van diepe strelingen en slagen. Dit type massage heeft diepgaande voordelen van ontgifting, verbetering van de bloedsomloop en immuunfunctie, en de ontspanning van lichaam en geest.

Marma

Een marma is een gelokaliseerd drukpunt waarop dit type massagetherapie gericht is. 107 marmapunten worden aangevallen tijdens marmatherapie. Na het aanbrengen van ayurvedische massage olie die aan jouw behoeften voldoet, worden de marmapunten in een cirkelvormig patroon geraakt. De marma-massage verbetert de bloedsomloop, ontspant de spieren en verdeelt de energie die prana wordt genoemd gelijkmatig in jouw lichaam, waardoor je ontspannen en energiek wordt.

Shirodhara

Bij deze vorm van ayurvedische massage wordt bij het derde oog een stroom olie op het voorhoofd gegoten. De grondgedachte achter deze massage is dat het het centrale zenuwstelsel ontspant en een ontspannend effect op de geest heeft.

Zweedse

Het is een langdurige procedure gebaseerd op meerdere dagen. Zweedse massage is een onderdeel van Pancha Karma-therapie, een vasten-, reinigings- en ontgiftingstherapie. Bij deze massage wordt stoom gebruikt om diepe weefsels van het lichaam te ontgiften.

Vishesh

Het is vergelijkbaar met een deep tissue massage, maar er wordt meer druk uitgeoefend. Deze massage is gunstig bij het vergroten van de beweeglijkheid van de gewrichten, het verminderen van spierspanning en het verhogen van de bloedstroom.

wat is een Ayurvedische massage

Welke vorm van Ayurvedische massage past het beste bij jou?

In tegenstelling tot andere massages waarbij je naar de spa gaat en om de massage van jouw keuze vraagt, bepaalt een therapeut bij een ayurvedische massage het beste type massage na beoordeling van jouw dosha en medische geschiedenis. Het hele concept is dat de dominante dosha van de persoon wordt geïdentificeerd en dat er tegentherapie wordt gegeven om de dominantie ervan te verminderen. De drie dosha’s zijn Kapha, Pitta en Vata. Elk heeft unieke kenmerken en effecten op de algehele persoonlijkheid van het type persoon. Een therapeut beoordeelt jouw dosha en selecteert vervolgens de beste ayurvedische massage voor jou.

Hier zijn de drie dosha’s en de meest geschikte Ayurvedische massage voor elk:

Kapha

Normaal gesproken hebben personen met Kapha als dominante dosha een goede spijsvertering en zijn ze kalm. Een toename van de effecten ervan leidt echter tot obesitas, depressie en lethargie. Zweedse en Vishesh zijn de meest geschikte massages om de dominantie van Kapha te verminderen.

Pitta

Personen met Pitta als de dominante dosha zijn gefocust, vriendelijk en energiek. In het geval van onbalans zijn spijsverteringsproblemen zoals zweren en ontstekingen uitgesproken. Abhyanga, Shirodhara, Vishesh en Marma gaan Pitta’s dominantie effectief tegen.

Vat

De Vata-dominante individuen zijn energiek, creatief, slank en behendig – onevenwichtigheid resulteert in zwakte, gewichtsverlies en andere complicaties bij de spijsvertering. Zweedse, Marma, Shirodhara en Abhyanga zijn geschikte massages voor een Vata-dominante persoon.

Voordelen van Ayurvedische massage

Een ayurvedische massage kent verschillende voordelen, die hieronder door mij worden toegelicht:

Stress vermindering

In 2011 werd een pilotstudie gepubliceerd waarin twee groepen deelnemers een abhyanga-sessie van een uur kregen. De resultaten toonden een positief effect van Abhyanga-massage op de vermindering van subjectieve stress. Volgens onderzoek resulteert Shirodhara in stemmingsverbetering en alertheid en geeft het een gevoel van kalmte.

Cardiovasculaire voordelen

Uit het onderzoek van Basler uit 2011 blijkt dat de hartslag bij alle deelnemers daalde tot een basaal niveau. Bij prehypertensieve patiënten was er ook een verlaging van de bloeddruk. Bij normale personen werd geen verandering in de bloeddruk geregistreerd.
Een studie van Dhuri et al. laat zien dat Shirodhara resulteert in een verlaagde diastolische bloeddruk en een verlaagde hartslag.

Verminderd pijn in voeten bij diabetes

Een voetmassage van 20 minuten vermindert het brandende gevoel in de voeten, wat voorkomt bij diabetische neuropathie. Hoewel de gewaarwordingen na een paar maanden terugkeren, is hun intensiteit verminderd.

Verminderde gewrichtspijn

Een massagesessie van 15 minuten ’s ochtends of voor het slapen gaan heeft statistisch gezien een verbetering aangetoond bij personen met gewrichtspijn. Je moet de gewrichten in een cirkelvormig patroon masseren voor een optimaal resultaat.

Andere voordelen

 • Verbeterde spierkracht en spiertonus
 • Verhoogde bloedcirculatie
 • Kalmeert het centrale zenuwstelsel
 • Verminderde scheuren in de genezing
 • Verlaagt depressie en angstaanvallen
 • Beter herstel van spieren na inspanning
 • Beter slapen
deze man voert zelf een ayurvedische massage uit

Hoe doe je een Ayurvedische massage thuis?

Hoewel een therapeut het type ayurvedische massage bepaalt, kun je proberen jezelf thuis een Abhyanga-massagetherapie te geven. De stappen worden hieronder vermeld:

 1. Neem ½ tot ¼ kopje massageolie in een schone fles. Je kunt gewone sesamolie of een ayurvedische olie gebruiken.
 2. Verwarm de massage olie voorzichtig door deze in een warmwaterbad te plaatsen.
 3. Als de olie aangenaam warm is, haal je de fles uit het waterbad.
 4. Neem wat olie in je handen en masseer zachtjes je hoofdhuid.
 5. Ga dan verder naar het gezicht. Gebruik kleine cirkelvormige bewegingen om de wangen, het voorhoofd en onder de ogen te masseren. Je kunt ook een gezichtsmassage roller gebruiken voor betere resultaten.
 6. Dompel je pink onder in de olie en laat deze olie in je gehoorgang lopen.
 7. Neem wat meer olie en masseer het nekgebied met lange neerwaartse bewegingen. Gebruik voor de schouders kleine cirkelvormige bewegingen op de gewrichten en lange bewegingen op de schouder- en nek spieren. Je kunt ook hulp zoeken bij een goed nekmassage apparaat.
 8. Ga verder naar de armen. Gebruik lange slagen op de spieren van de arm. De slagen zijn gericht op het lichaam om de lymfestroom te verhogen en gifstoffen uit de armen te verwijderen. Masseer de gewrichten met cirkelvormige bewegingen en druk niet te hard.
 9. Masseer de romp van het lichaam ook met cirkelvormige bewegingen. Het masseren van de borsten is vooral nuttig bij vrouwen om het risico op borstkanker te verminderen.
 10. Beweeg in de buikstreek in een S-vormig patroon vanaf de rechter iliacale fossa. Dit verhoogt de darmmotiliteit en bevordert de spijsvertering.
 11. Gebruik voor de rug lange slagen in combinatie met cirkelvormige bewegingen. Omdat de rug moeilijk te masseren is, kun je massagerollers voor de rug gebruiken.
 12. Gebruik dezelfde techniek als op de armen om de benen te masseren. Gebruik cirkelvormige bewegingen op de gewrichten en gebruik lange opwaartse bewegingen op de spieren. De kuitspieren zijn de spieren die het meest vermoeid raken en hebben speciale zorg nodig. Je kunt kuitmassage apparaten gebruiken voor een beter herstel van de kuitspieren.
 13. Masseer ten slotte de voeten en neem een douche! Voor betere resultaten van de massage kunt je hulp zoeken bij een voetmassage apparaat.

De frequentie van een Ayurvedische massage thuis varieert, variërend van eenmaal per dag tot eenmaal per week. Je kunt de massageroutine aanpassen aan je eigen schema of dat van je partner.

Conclusie over ayurvedische massage

Ayurvedische massage heeft een lange geschiedenis en de effectiviteit ervan kan niet in twijfel worden getrokken, omdat het vandaag niet in de praktijk zou zijn geweest als het niet effectief was geweest. Afhankelijk van je dosha zijn er verschillende soorten Ayurvedische massages. Ayurvedische massage onderscheidt zich van andere massagevormen, zoals Shiatsu-massage en bindweefselmassage, doordat het zich richt op het creëren van balans tussen lichaam en geest en niet alleen op druk en slagen. Je kunt jezelf ook thuis trakteren op een ayurvedische massage door eenvoudige stappen te volgen. Je kunt ook onze gids lezen over de beste massage apparaten om je reis naar zelfmassage nog gemakkelijker te maken!

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *