de man op deze foto wil weten of het meten van de bloeddruk gevaarlijk is

Is het meten van de bloeddruk gevaarlijk? Dat zoeken we uit!

Het meten van de bloeddruk is uiterst belangrijk ”het belang van de bloeddruk meten” om jouw gezondheid te volgen en dienovereenkomstig de nodige veranderingen in voeding en levensstijl aan te brengen.

Hoewel het bijhouden van de bloeddruk wordt aanbevolen bij volwassenen, vragen mensen zich af of het meten van de bloeddruk gevaarlijk kan zijn. Blijf dit artikel lezen, waar ik deze vragen heb beschreven op basis van mijn kennis en klinische ervaring!

Is het meten van de bloeddruk gevaarlijk?

Het meten van de bloeddruk is een ongevaarlijk proces en in de meeste gevallen ook zonder pijn. Het is echter beter om jouw bloeddruk slechts twee keer per dag op te nemen, één keer in de vroege ochtend en één keer voor het avondeten. Hoewel het meten van de bloeddruk veilig is, kan het problemen veroorzaken als je het verkeerd meet. Hier is een gedetailleerd artikel over “Hoe meet je de bloeddruk.

Is het regelmatig meten van de bloeddruk gevaarlijk?

Een mogelijk effect van het te vaak meten van de bloeddruk aan dezelfde arm is dat het je valse lage waarden kan geven als de tijd tussen opeenvolgende registraties erg kort is (B). Dit is te wijten aan hyperemie of overtollig bloed in de bovenzijde van de arm. Daarom raad ik mensen altijd aan om een pauze van 1 minuut te houden tussen twee opeenvolgende metingen. Het is daarnaast ook belangrijk om op het juiste moment van de dag de bloeddruk te meten.

Is het meten van de bloeddruk met een verkeerde manchet gevaarlijk?

Een ander ding dat ik bij mijn patiënten heb waargenomen, is dat ze een manchet gebruiken die te klein is voor hun arm, en het geeft foutieve hogere waarden. De kleinere manchet veroorzaakt beknelling van de huid en laat sporen achter.

Is het te lang met van de bloeddruk gevaarlijk?

Als de manchet gedurende langere tijd opgeblazen blijft, kan door een tourniquet veroorzaakte petechiae ontstaan bij mensen met een verhoogd risico op capillaire schade. Dit is echter een zeldzame aandoening en wordt gezien bij ziekenhuispatiënten.

Conclusie en aanbeveling

Als arts kom ik routinematig vragen tegen als “Is het meten van de bloeddruk gevaarlijk?” Het meten van de bloeddruk is niet gevaarlijk; als je echter een hoog risico loopt op capillaire schade, kun je petechiën hebben. Raadpleeg ons artikel over de beste bloeddrukmeters, waar we uitgebreid hebben uitgelegd welke het beste voor jou persoonlijk is!

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *