de man op deze foto wil weten of het meten van de bloeddruk gevaarlijk is

Is het meten van de bloeddruk gevaarlijk? Dat zoeken we uit!

Het meten van de bloeddruk is uiterst belangrijk ”het belang van de bloeddruk meten” om jouw gezondheid te volgen en dienovereenkomstig de nodige veranderingen in voeding en levensstijl aan te brengen, in geval van (te) hoge- of lage bloeddruk.

Hoewel het bijhouden van de bloeddruk wordt aanbevolen bij volwassenen, vragen mensen zich af of het meten van de bloeddruk gevaarlijk kan zijn. Wat denk jij? Blijf dit artikel lezen, waar ik deze vragen zal beantwoorden op basis van mijn kennis en klinische ervaring!

Is het meten van de bloeddruk gevaarlijk?

Het meten van de bloeddruk is een ongevaarlijk proces en in de meeste gevallen ook zonder pijn. Het is voldoende en volkomen veilig om jouw bloeddruk twee keer per dag op te nemen, één keer in de vroege ochtend en één keer voor het avondeten. Dit zijn dan ook gelijk de beste momenten. Hoewel het meten van de bloeddruk veilig is, kan het problemen veroorzaken als je de bloeddruk verkeerd meet. Hier is een gedetailleerd artikel over “Hoe meet je de bloeddruk.

Is het regelmatig meten van de bloeddruk gevaarlijk?

Een mogelijk effect van het te vaak meten van de bloeddruk aan dezelfde arm is dat het je valse lage waarden kan geven als de tijd tussen opeenvolgende registraties erg kort is (B). Deze valse waarden zijn in dit geval te wijten aan hyperemie of overtollig bloed in de bovenzijde van de arm. Daarom raad ik mensen altijd aan om een pauze van 1 minuut te houden tussen twee opeenvolgende metingen. Het is daarnaast ook belangrijk om op het juiste moment van de dag de bloeddruk te meten.

gevaarlijk om de bloeddruk te meten

Is het meten van de bloeddruk met een verkeerde manchet gevaarlijk?

Ik heb gemerkt dat sommige patiënten soms een manchet gebruiken die niet goed past omdat deze te klein is voor hun arm. Dit is niet aan te raden, omdat het onjuiste, vaak te hoge, bloeddrukmetingen kan geven. Een te kleine manchet knelt de arm af en kan zelfs wat sporen op de huid achterlaten. Het is erg belangrijk om een manchet van de juiste maat te gebruiken om betrouwbare en nauwkeurige bloeddrukmetingen te krijgen en dat betekent dus dat het van de bloeddruk totaal niet gevaarlijk is.

Is het te lang met van de bloeddruk gevaarlijk?

Wanneer de bloeddrukmanchet te lang opgeblazen blijft, kan dit bij sommige mensen met een verhoogd risico op beschadigingen aan de kleine bloedvaten, leiden tot het verschijnen van kleine, rode puntjes op de huid, bekend als petechiën. Dit wordt veroorzaakt door een soort afknelling, vergelijkbaar met die van een tourniquet (een ander medisch hulpmiddel). Dit is echter een vrij zeldzame bijkomstigheid. Het is belangrijk om oplettend te zijn tijdens het meten van de bloeddruk en de instructies goed op te volgen en dan is er helemaal niks aan de hand

Conclusie en aanbeveling

Als arts kom ik routinematig vragen tegen als “Is het meten van de bloeddruk gevaarlijk?” Het meten van de bloeddruk is niet gevaarlijk;. Raadpleeg ons artikel over de beste bloeddrukmeters, waar we uitgebreid hebben uitgelegd welke het beste voor jou persoonlijk is!

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *