de vrouw op deze foto weet of het meten van de bloeddruk pijnlijk is

In welke situaties kan het meten van de bloeddruk pijnlijk zijn?

Iemand die voor het eerst zijn bloeddruk laat meten, kan zich afvragen: “Is het meten van de bloeddruk pijnlijk?” We zullen deze vraag beantwoorden aan de hand van ervaringen en gedegen onderzoek.

Is bloeddruk meten pijnlijk?

Het meten van de bloeddruk is geen pijnlijke procedure en ook niet gevaarlijk. Sommige mensen klagen aanvankelijk over milde armpijn, maar het is meer een raar gevoel als je de bloeddruk op de juiste manier meet. Je kunt echter pijn voelen als je een kleine manchet gebruikt of als je de manchet te veel opblaast.

Er kunnen enkele aandoeningen zijn waarbij het meten van de bloeddruk pijnlijk kan zijn. Naarmate iemand ouder wordt, degenereert bijvoorbeeld het elastische weefsel in slagaders en worden slagaders stijf.

Deze aandoening staat bekend als arteriosclerose. Het meten van de bloeddruk is pijnlijk bij arteriosclerotische personen vanwege het verminderde vermogen van slagaders om elastisch te anticiperen op de druk.

Radiale zenuwcompressie door de bloeddrukmanchet

Volgens onderzoek kan het te vaak of te lang meten van de bloeddruk bij sommige mensen ook schade aan de radiale zenuw veroorzaken. Deze aandoening komt vaker voor bij het gebruik van een bloeddrukmeter bij magere personen. In het onderste deel van de bovenarm wordt de radiale zenuw door geen enkele spier opgevangen.

Als de manchet gedurende langere perioden wordt opgeblazen, wordt de zenuw samengedrukt tussen de manchet en het onderliggende opperarmbeen. Dit leidt tot radiale zenuwbeschadiging met pijn, gevoelloosheid en tintelingen op de achterkant van de onderarm en dorsum van de hand.

Waarom is het meten van de bloeddruk soms pijnlijk?

Het meten van de bloeddruk kan in sommige gevallen een beetje pijnlijk aanvoelen omdat de manchet jouw slagader samendrukt en de bloedtoevoer tijdelijk uit jouw onderarm wordt gesneden. Tegelijkertijd verzamelt het bloed zich in de bovenarm en drukt het op de arteriële wanden. De ischemie van de onderarm, de druk van de manchet en het ophopen van bloed in de bovenarm veroorzaken dan de pijn.

Is het goed als het bloeddruk meten pijnlijk is?

Er is een licht ongemak of pijn als gevolg van de druk die door de manchet wordt uitgeoefend. De pijn is echter mild en draaglijk. Als je hevige pijn voelt, laat je de manchet leeglopen en raadpleeg je jouw arts.

Conclusie

Sommige patiënten vragen: “Is het meten van de bloeddruk pijnlijk?” Gewoonlijk is het meten van de bloeddruk niet pijnlijk, maar je kunt een klein ongemak ervaren door de druk die door de manchet wordt uitgeoefend. Je kunt pijn voelen als de manchet te klein is in vergelijking met jouw arm. Op zoek naar de beste bloeddrukmeter? Bezoek ons artikel over de beste bloeddrukmeters, waar je de best geteste modellen tegenkomt.

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *