bloeddruk verhogen op natuurlijke wijze

Bloeddruk verhogen: 8 adviezen voor een natuurlijke wijze!

Lage bloeddruk of hypotensie is een medische aandoening waarbij de bloeddruk lager is dan bij een normale bloeddruk (120/80 mm Hg). Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals uitdroging, laag bloedvolume, lage vattonus, verlies van bloed of lichaamsvocht, enz. De gevolgen van een lage bloeddruk lopen uiteen van hoofdpijn, flauwvallen en vermoeidheid. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat dit niet wenselijk is en dat je in deze gevallen je bloeddruk wil verhogen. Ik help je daar graag en in dit artikel gaan we dan ook uitvogelen hoe je die bloeddruk van jou kunt verhogen en wel op natuurlijke wijze. Dat is toch de mooiste manier of niet soms?

Hoe de bloeddruk op natuurlijke wijze te verhogen

Kleine aanpassingen in je levensstijl kunnen voorkomen dat je bloeddruk gevaarlijk laag wordt. Het gaat hier om natuurlijke remedies en dat is een stuk beter dan het nemen van medicijnen. Om de bloeddruk te verhogen adviseren wij patiënten om:

 • Gehydrateerd blijven
 • Zorg voor een goede lichaamshouding, eventueel gecorrigeerd met houdingscorrector
 • Regelmatig bewegen
 • Zorg voor een goede zoutinname
 • Gezonde voeding tot je te nemen
 • Handhaaf de elektrolytenbalans
 • Goed uitrusten als je moe bent
 • Eet met calcium verrijkt voedsel

We zullen nu dieper in gaan op al deze punten in de paragrafen hieronder:

Gehydrateerd blijven

De bloeddruk kan ook dalen door een laag bloedvolume. Bij vochtig en droog weer is het erg belangrijk om gehydrateerd te blijven om het door zweten verloren water aan te vullen. Blijf dus gehydrateerd als je de bloeddruk wil verhogen bij vochtig weer.

Goede lichaamshouding voor een verhoogde bloeddruk

In het geval van orthostatische hypotensie (lage bloeddruk) kan het aanhouden van een goede houding, het vermijden van langdurig staan, het vermijden van alcohol, het eten van grote vette maaltijden en het kruisen van de benen tijdens het staan, voorkomen dat hypotensie optreedt. Ergonomische hulpmiddelen, zoals een houding corrector kunnen hierbij helpen en worden ook geregeld aanbevolen door professionals.

Regelmatige lichaamsbeweging

Inactief blijven en een sedentaire levensstijl hebben, kan de kans op hypotensie (lage bloeddruk) met wel 30-50% vergroten. Bewegen kan helpen de bloeddruk te verhogen zonder het hart teveel te belasten. Bewegen verhoogt de bloedcirculatie, versterkt de hartspier en stelt het hart in staat bloed met grote kracht te pompen. Al deze effecten bij elkaar opgeteld kunnen jou zeker helpen om de bloeddruk te verhogen.

afbeelding van iemand die rent en hiermee de bloeddruk verhoogd
Als jij jouw bloeddruk wil verhogen doe je er goed aan, af en toe een stevige wandeling te maken of hard te lopen.

Juiste zoutinname om bloeddruk te verhogen

Hoe hoger de zoutconcentratie, hoe hoger de wateropname uit de nieren. Het eten van een gemiddelde hoeveelheid zout tot 6 g per dag of één theelepel per dag helpt het natriumgehalte binnen het normale bereik te houden. De natriumconcentratie in het bloed is voornamelijk verantwoordelijk voor de opname van water uit de nieren. Het eten van voldoende zout en het drinken van voldoende water kan helpen de bloeddruk te verhogen.

Voeding voor de juiste bloeddruk

Het eten van zoutrijk voedsel, ingeblikte soep, ingeblikte groenten, tonijn, olijven en cottage cheese kan je helpen om de bloeddruk te verhogen. Thee en koffie bevatten cafeïne die de bloeddruk enige tijd kan doen stijgen. Bovendien kan de inname van de juiste voedingsstoffen en vitamines de bloeddruk helpen verhogen. Lees ook ons artikel over koffie en bloeddruk.

Handhaaf de elektrolytenbalans

Veel elektrolyten gaan verloren door ons zweet en andere lichaamsvloeistoffen, wat kan leiden tot een verstoorde elektrolytenbalans. Een verstoorde elektrolytenbalans kan ook de bloeddruk beïnvloeden en hem omlaag halen. Het hebben van de juiste elektrolyten door te drinken of intraveneuze transfusie (druppels) kan de bloeddruk verhogen. Een limonade drinken kan een snelle manier zijn om je elektrolyten te reguleren na een uitstapje in de zomer.

Voldoende rust

Voldoende rust tijdens een staat van hypotensie (lage bloeddruk) kan de symptomen helpen verbeteren en de bloeddruk verhogen. Liggen kan helpen bij duizeligheid en het bloed efficiënt naar de hersenen laten stromen. Rust altijd goed uit en meet regelmatig de bloeddruk om een idee te krijgen van je eigen bloeddruk.

Calciumverrijkt voedsel eten

Calcium is nodig voor de samentrekking van onze spieren. Hoe groter de hoeveelheid calcium, hoe groter de contractiekracht en vice versa. Het eten van met calcium verrijkt voedsel wordt aangeraden om de bloeddruk te verhogen. Een met calcium verrijkt dieet verhoogt de bloeddruk omdat gladde spieren van bloedvaten samentrekken en het hart krachtiger pompt.

Wat kunnen artsen adviseren (alleen op recept te nemen)

Wanneer de bloeddruk lager is dan normaal en het benodigd is om de bloeddruk snel te verhogen, adviseren wij artsen medicijnen om de bloeddruk te verhogen. De volgende klassen geneesmiddelen worden gebruikt om de bloeddruk te verhogen:

 • Corticosteroïden: deze medicijnen helpen bij het vasthouden van natrium en vocht en houden zo de zout- en waterbalans in het lichaam in stand.
 • Renine-agonisten: ze bootsen de werking van renine op het renine-angiotensine-aldosteronsysteem (RAAS) na en verhogen de bloeddruk.
 • Alfa-agonisten: ze vergroten de samentrekking van bloedvaten en kunnen hiermee de bloeddruk verhogen.
 • Nor-epinefrine: het werkt in op alfa-een- en bèta-een-receptoren en verhoogt de hartslag.
 • Angiotensine-agonisten

Lees ons artikel over bloeddrukmedicatie voor een betere kennis van deze medicijnen die de bloeddruk verhogen. Gebruik deze medicijnen alleen op advies van jouw arts en ga er niet zelf mee aan de slag.

Conclusie: bloeddruk verhogen

De bloeddruk kan worden verhoogd door je levensstijl te veranderen, te sporten en eenvoudig advies op te volgen om de bloeddruk te verhogen. Houd je bloeddruk bij met een bloeddrukmeter. Het eten van olijven, ingeblikt voedsel, citroenen, tonijn en andere met zout verrijkte diëten kan helpen de bloeddruk te verhogen. We kunnen de medicatie ook gebruiken als de bloeddruk nog steeds laag is na het volgen van de tips om de bloeddruk te verhogen.

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *