hoe kun je de bloeddruk verlagen op natuurlijke wijze

12 tips om de bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen!

Bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de wanden van slagaders. Maar soms wijkt de bloeddruk af van de normale bloeddruk en gaat het te hard of te zacht werken, en dat is niet fijn voor ons lichaam. Als dit gebeurt, hebben we snel een doktersheld nodig die met speciale medicijnen komt om onze vriend, de bloeddruk, te helpen om weer rustig te worden. Maar weet je, je kunt ook zelf een held zijn! Door lekker gezond te eten en goed voor jezelf te zorgen, help je je bloeddrukvriend om fijn en rustig te werken, zodat jij je altijd goed en blij voelt! Tevens zijn er nog vele andere manieren om de bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen en ik gok jij die wel samen met mij wil ontdekken, niet waar?

Bloeddruk verlagen

Het is heel normaal dat de bloeddruk van mensen soms een beetje omhoog of omlaag gaat. Maar we willen dat de bloeddruk niet te hoog wordt, omdat dit niet goed is voor ons lichaam. Probeer je voor te stellen dat je bloeddruk een vriendelijke helper is die je vertelt hoe gelukkig en gezond je hart voelt. Er zijn gelukkig simpele dingen die je kunt doen om je bloeddruk blij en gezond te houden en daar zal ik je in dit artikel alles over vertellen.

Waarom moet de bloeddruk verlaagd worden?

Hypertensie is een toestand waarin de bloeddruk boven de standaardwaarde ligt. Om te worden gediagnosticeerd met hypertensie, moet een patiënt een systolische druk hebben van meer dan 140 mm Hg en een diastolische druk van meer dan 90 mm Hg, zelfs in rust.

Hypertensie (hoge bloeddruk) kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, zoals hypertensieve crises, beroerte, hartaanval, blindheid of bloeding. Daarom moet de bloeddruk binnen het normale bereik worden gehouden.

Effectieve tips om de bloeddruk te verlagen

Om de bloeddruk binnen het normale bereik te houden of de bloeddruk te verlagen in geval van een te hoge bloeddruk, kun je de volgende zaken ondernemen:

 • Sporten en beweging
 • Vermijd alcohol bij een hoge bloeddruk
 • Houd de bloeddruk bij met behulp van bloeddrukmeters (Tip: Omron bloeddrukmeter)
 • Neem de juiste medicijnen om je bloeddruk te verlagen (alleen op aanraden van je arts)
 • Vermijd het eten van ongezond voedsel
 • Beperk de zoutinname, om de bloeddruk te verlagen
 • Vermijd cafeïne en nicotine
 • Rust voldoende uit
 • Doe aan yoga en meditatie
 • Slaap voldoende en vooral goed
 • Vermijd stress
 • Behoud een gezond gewicht voor een lagere bloeddruk
 • Zorg voor de juiste gezonde voeding

Hieronder zal ik dieper ingaan op elk van deze punten om de bloeddruk te verlagen, zodat je alles goed begrijpt:

Bewegen om de bloeddruk te verlagen

Lichaamsbeweging helpt het lichaam om het lichaam goed te laten functioneren. Het vergroot de kracht van het hart, waardoor het sterk wordt. Joggen, hardlopen, slingeren en andere cardio-stretchoefeningen maken de slagaders gezond en flexibel. Ze laten het hart meer bloed rondpompen zonder meer kracht uit te oefenen op de wanden van bloedvaten. Daarom helpt lichaamsbeweging bij het verlagen van de bloeddruk.

Vermijd alcohol

Alcohol en je bloeddruk zijn geen goede vrienden. Als je alcohol drinkt, kan het je bloedvaten beïnvloeden, waardoor ze smaller worden, net zoals een tuinslang waarin het water niet goed kan stromen als je erin knijpt. Hierdoor moet je hart harder werken om het bloed door je lichaam te pompen, en dit verhoogt je bloeddruk. Bovendien zorgt alcohol ervoor dat je bloedvaten niet zo goed kunnen ontspannen als ze zouden moeten kunnen ontspannen. Ontspannen bloedvaten maken het voor het bloed gemakkelijker om door te stromen, wat goed is voor een gezonde en normale bloeddruk.

Juiste medicatie

Veel mensen (70-90%) hebben een soort hoge bloeddruk waarvan de exacte oorzaak niet bekend is, dit noemen we primaire of essentiële hypertensie. In gevallen van aanhoudende hoge bloeddruk, is het belangrijk om de juiste bloeddruk medicijnen te gebruiken, aanbevolen door een arts. Er zijn verschillende soorten, zoals waterpillen en medicijnen die helpen de bloedvaten te ontspannen of de hartslag te verlagen. Een arts zal je adviseren welke het beste voor je is en kan je helpen om je bloeddruk te verlagen op dit gebied.

Vermijd ongezond eten

Gezond eten is cruciaal om gezond te blijven. Het eten van eenvoudig, onbewerkt voedsel kan iemand helpen een lang en gezond leven te leiden. Junkfood voegt niet alleen slechte calorieën en vet toe aan het lichaam, maar overbelast ook de maag en lever, die verantwoordelijk zijn voor de vertering ervan. Het vermijden van ongezond voedsel kan ook helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

tips omtrent voeding en zout inname bij het verlagen van de bloeddruk
Vermijd ongezond eten en teveel zout bij het verlagen van de bloeddruk.

Beperk de zoutinname om de bloeddruk te verlagen

Meer zout eten kan ook hypertensie veroorzaken (B). Verhoogde zoutinname maakt het bloed geconcentreerd. Om de hemostase te behouden, nemen de nieren meer water op, waardoor het bloedvolume toeneemt. Hoe groter het bloed, hoe groter de druk die wordt uitgeoefend op de wanden van bloedvaten, dus hoe hoger de bloeddruk.

Vermijd cafeïne en nicotine

Cafeïne en nicotine zijn neurotransmitters die voorkomen in koffie en thee (B). Koffie en thee stimuleren de afgifte van epinefrine en nor-epinefrine, wat op zijn beurt de bloeddruk verhoogt door het cardiovasculaire systeem te stimuleren. Lees ook mijn artikel over koffie en de bloeddruk.

Voldoende rust en slaap

Het lichaam is als een machine en na continu werken heeft het rust nodig. Een goede en gezonde slaap van ongeveer 7-8 uur kan ook hypertensie (hoge bloeddruk) voorkomen door de gebruikelijke tonus van de bloedvaten te behouden. Draai je dus nog een keer om, om je bloeddruk te verlagen.

Vermijd stress, doe aan yoga en meditatie

Stress kan een hoge bloeddruk veroorzaken en ontspannende oefeningen zoals yoga en meditatie kunnen de bloeddruk verlagen. Geestelijke of fysieke stress kan ervoor zorgen dat het hart sneller en met grote kracht pompt, waardoor hoge druk wordt uitgeoefend op de wanden van slagaders.

Behoud het ideale gewicht

Obesitas en overgewicht kunnen ernstige cardiale en cardiovasculaire problemen veroorzaken, waaronder bloeddruk en een hartaanval. Obesitas is het gevolg van een toename van vrije vetzuren en ongezond vet, die worden opgeslagen in het vetweefsel en zich ook kunnen afzetten in de bloedvaten. De afzetting van vet in de bloedvaten veroorzaakt vernauwing van de bloedvaten en verhoogt de bloeddruk. Het handhaven van een ideaal gewicht volgens de body mass index (BMI) redt de persoon van ziekten zoals een hartaanval, diabetes en een verhoogde bloeddruk.

Verlaag de bloeddruk door voeding

Het beheren van de juiste voeding kan een persoon redden van het slachtoffer worden van hypertensie. Minder zoutinname kan de bloeddruk verlagen. Het eten van verse groene groenten zoals spinazie, rapen, sla en fruit zoals bananen zijn de beste bronnen van natuurlijk kalium. Bessen en aardbeien bevatten een unieke verbinding genaamd flavonoïden, die helpen de bloeddruk te verlagen. Vers geklopt wortelsap bevat nitraten die vasodilatatoren zijn. Yoghurt en magere melk is een calciumbron die ook de vasodilatatie verhoogt en de bloeddruk helpt verlagen. Bovendien kan het consumeren van havermelk, ontbijtgranen, granen, amandelen en gedroogd fruit ook helpen de bloeddruk te verlagen.

Conclusie: bloeddruk verlagen

De bloeddruk kan worden verlaagd door eenvoudige tips te volgen uit dit artikel. Het vermijden van alcohol, roken, cafeïne, nicotine en ongezonde maaltijden zijn tips om de bloeddruk te verlagen. Om de bloeddruk te verlagen, moet men hun levensstijl verbeteren, sporten, goed slapen en stress vermijden. Het nemen van de juiste voeding en voeding en het correct meten van de bloeddruk kan ook helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *