hoe kun je de bloeddruk verlagen op natuurlijke wijze

12 tips om de bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen!

Bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de wanden van slagaders. Schommelende bloeddruk van het normale bereik kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en soms fataal zijn. In een noodgeval kan de bloeddruk direct worden verlaagd door medicijnen (link: bloeddrukmedicatie) zoals lisdiuretica en fenoldopam. Bij chronische hypertensie kan de bloeddruk worden verlaagd en onder controle worden gehouden door een gezond, gecontroleerd en uitgebalanceerd dieet te volgen.

Tips om de bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen

Afwijkingen in de bloeddruk komen vaak voor en soms kan het gewenst zijn om de bloeddruk te verlagen.. De bloeddruk kan binnen het normale bereik van 110-120 mm Hg voor systolisch en 70-80 mm Hg voor diastolisch worden gehouden door een gezonde manier van leven aan te nemen. Hoge bloeddruk kan worden voorkomen door roken, drinken, te veel eten en andere schadelijke gewoonten voor de gezondheid te vermijden.

Waarom moet de bloeddruk verlaagd worden?

Hypertensie is een toestand waarin de bloeddruk boven de standaardwaarde ligt. Om te worden gediagnosticeerd met hypertensie, moet een patiënt een systolische druk hebben van meer dan 140 mm Hg en een diastolische druk van meer dan 90 mm Hg, zelfs in rust. (link: welke bloeddruk is gevaarlijk)

Hypertensie kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, zoals hypertensieve crises, beroerte, hartaanval, blindheid of bloeding. Daarom moet de bloeddruk binnen het normale bereik worden gehouden.

Effectieve tips om de bloeddruk te verlagen

Om de bloeddruk binnen het normale bereik te houden of de bloeddruk te verlagen in geval van hypertensie, moet men:

 • Oefening
 • Vermijd alcohol
 • Houd de bloeddruk bij met behulp van bloeddrukmeters (Tip: Omron bloeddrukmeter)
 • Neem de juiste medicijnen
 • Vermijd het eten van ongezond voedsel
 • Beperk de zoutinname
 • Vermijd cafeïne en nicotine
 • Rust goed uit
 • Doe aan yoga en meditatie
 • Slaap goed
 • Vermijd stress
 • Behoud het ideale gewicht
 • Zorg voor de juiste voeding

In het geval van secundaire hypertensie is ook een systematische en symptomatische behandeling effectief.

Bewegen

Lichaamsbeweging helpt het lichaam om het lichaam goed te laten functioneren. Het vergroot de kracht van het hart, waardoor het sterk wordt. Joggen, hardlopen, slingeren en andere cardio-stretchoefeningen maken de slagaders gezond en flexibel. Ze laten het hart meer bloed rondpompen zonder meer kracht uit te oefenen op de wanden van bloedvaten. Daarom helpt lichaamsbeweging bij het verlagen van de bloeddruk.

Vermijd alcohol

Alcohol wordt beschouwd als een van de meest voorkomende oorzaken van hypertensie. Het beïnvloedt de gladde spieren in de wanden van de bloedvaten en vernauwt de vaten. Het remt ook de afgifte van vasodilator afkomstig van het endotheel, die verantwoordelijk is voor de ontspanning van bloedvaten. Beide verschijnselen vernauwen de bloedvaten en de bloeddruk stijgt. Daarom moet men het drinken van alcohol vermijden om afwijkingen in de bloeddruk te voorkomen.

Juiste medicatie

70-90% van hypertensie is primair of essentieel, d.w.z. het is zonder enige oorzaak, of de oorzaak is onbekend. In het geval van chronische hypertensie moet men de juiste medicijnen nemen, zoals diuretica, bètablokkers, ACE-remmers, vasodilatatoren en angiotensine-converterende remmers (lees meer over bloeddruk medicijnen). Het nemen van de juiste medicatie op advies van de arts kan hypertensie onder controle houden en mogelijk ook behandelen.

Vermijd ongezond eten

Gezond eten is cruciaal om gezond te blijven. Het eten van eenvoudig, onbewerkt voedsel kan iemand helpen een lang en gezond leven te leiden. Junkfood voegt niet alleen slechte calorieën en vet toe aan het lichaam, maar overbelast ook de maag en lever, die verantwoordelijk zijn voor de vertering ervan. Het vermijden van ongezond voedsel kan ook helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

tips omtrent voeding en zout inname bij het verlagen van de bloeddruk
Vermijd ongezond eten en teveel zout bij het verlagen van de bloeddruk.

Beperk de zoutinname om de bloeddruk te verlagen

Meer zout eten kan ook hypertensie veroorzaken (B). Verhoogde zoutinname maakt het bloed geconcentreerd. Om de hemostase te behouden, nemen de nieren meer water op, waardoor het bloedvolume toeneemt. Hoe groter het bloed, hoe groter de druk die wordt uitgeoefend op de wanden van bloedvaten, dus hoe hoger de bloeddruk.

Vermijd cafeïne en nicotine

Cafeïne en nicotine zijn neurotransmitters die voorkomen in koffie en thee (B). Koffie en thee stimuleren de afgifte van epinefrine en nor-epinefrine, wat op zijn beurt de bloeddruk verhoogt door het cardiovasculaire systeem te stimuleren. Lees ook mijn artikel over koffie en de bloeddruk.

Voldoende rust en slaap

Het lichaam is als een machine en na continu werken heeft het rust nodig. Een goede en gezonde slaap van ongeveer 7-8 uur kan ook hypertensie (hoge bloeddruk) voorkomen door de gebruikelijke tonus van de bloedvaten te behouden. Draai je dus nog een keer om, om je bloeddruk te verlagen.

Vermijd stress, doe aan yoga en meditatie

Stress kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Geestelijke of fysieke stress kan ervoor zorgen dat het hart sneller en met grote kracht pompt, waardoor hoge druk wordt uitgeoefend op de wanden van slagaders. Yoga, diep ademhalen en meditatie kunnen ook helpen bij het beheersen van stress en bloeddruk.

Behoud het ideale gewicht

Obesitas en overgewicht kunnen ernstige cardiale en cardiovasculaire problemen veroorzaken, waaronder bloeddruk en een hartaanval. Obesitas is het gevolg van een toename van vrije vetzuren en ongezond vet, die worden opgeslagen in het vetweefsel en zich ook kunnen afzetten in de bloedvaten.

De afzetting van vet in de bloedvaten veroorzaakt vernauwing van de bloedvaten en verhoogt de bloeddruk. Het handhaven van een ideaal gewicht volgens de body mass index (BMI) redt de persoon van ziekten zoals een hartaanval, diabetes en hypertensie.

Verlaag de bloeddruk door voeding

Het beheren van de juiste voeding kan een persoon redden van het slachtoffer worden van hypertensie. Minder zoutinname kan de bloeddruk verlagen. Het eten van verse groene groenten zoals spinazie, rapen, sla en fruit zoals bananen zijn de beste bronnen van natuurlijk kalium. Bessen en aardbeien bevatten een unieke verbinding genaamd flavonoïden, die helpen de bloeddruk te verlagen. Vers geklopt wortelsap bevat nitraten die vasodilatatoren zijn. Yoghurt en magere melk is een calciumbron die ook de vasodilatatie verhoogt en de bloeddruk helpt verlagen. Bovendien kan het consumeren van havermelk, ontbijtgranen, granen, amandelen en gedroogd fruit ook helpen de bloeddruk te verlagen.

Conclusie

De bloeddruk kan worden verlaagd door eenvoudige tips te volgen uit dit artikel. Het vermijden van alcohol, roken, cafeïne, nicotine en ongezonde maaltijden zijn tips om de bloeddruk te verlagen. Om de bloeddruk te verlagen, moet men hun levensstijl verbeteren, sporten, goed slapen en stress vermijden. Het nemen van de juiste voeding en voeding en het correct meten van de bloeddruk kan ook helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *