crosstrainer en afvallen

Crosstrainer en afvallen: een goede combinatie of niet?

Zoek jij een uiterst effectieve manier om wat overtollig gewicht te verliezen, zonder dat het saai wordt of dat je uitdaging verliest? Dan heb je vast wel eens aan goede crosstrainer gedacht..

Een crosstrainer is een zeer veelzijdig fitnessapparaat, welke je terug vind in vrijwel elke fitnessruimte. Een crosstrainer stelt je in staat om je hele lichaam te trainen. Door gebruik te maken van verschillende bewegingen worden zowel je benen, armen als buikspieren geactiveerd en dit zorgt ook voor een effectieve verbranding van calorieën en vet.

Het geheim van een succesvolle strategie om af te vallen(inclusief vetverlies) met een crosstrainer zit hem in de afwisseling en intensiteit van je trainingen, waarbij het ook slim is om gebruik te maken van de hartslagfunctie. Door regelmatig te variëren in snelheid, weerstand en type oefening blijf je je lichaam uitdagen en voorkom je dat het saai wordt of dat je op een plateau blijft hangen.

Een ander voordeel van trainen met een crosstrainer is dat het relatief blessurevrij is, want doordat je continu in beweging blijft en je ergonomisch traint, worden je gewrichten niet worden overbelast. Hierdoor is het gebruik van een crosstrainer geschikt voor mensen van alle leeftijden en ook voor mensen met gewrichtsproblemen.

Ontdek in dit artikel op welke wijze je effectief verliezen gewicht kunt verliezen met een crosstrainer en begin vandaag nog aan het bouwen van een gezonder, fitter en vooral slanker lichaam.

Hoe een crosstrainer helpt calorieën en vet te verbranden

Een van de geheimen van effectief gewichtsverlies met een crosstrainer is de manier waarop het apparaat je helpt bij het verbranden van calorieën en vet. In deze sectie zullen we de mechanismen achter de calorie- en vetverbranding met een crosstrainer bespreken.

 1. Volledige lichaamstraining: Eén van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een crosstrainer is dat het je hele lichaam traint en bijvoorbeeld niet alleen je benen, zoals bij een loopband. Door de combinatie van bewegingen worden zowel je benen, armen als buikspieren geactiveerd, wat resulteert in een verhoogde calorieverbranding.
 2. Snelheid en weerstand aanpassen: Door de weerstand en snelheid aan te passen, kun je de intensiteit van je training regelen en de calorieverbranding verhogen. Over het algemeen geldt: hoe hoger de intensiteit van je training, hoe meer calorieën je verbrandt.
 3. Cardiovasculaire voordelen: Trainen met een crosstrainer is een uitstekende activiteit om af te vallen en/of vet te verliezen. Door je hartslag te verhogen, verbetert het de bloedcirculatie en versterkt het je hart. Dit draagt bij aan een optimale en gezonde cardiovasculaire conditie en kan helpen bij het verlagen van je bloeddruk evenals het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.
 4. Gewrichtsvriendelijk: Een ander groot voordeel van het gebruik van een crosstrainer is dat het relatief weinig impact heeft op je gewrichten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen, waarbij je gewrichten veel schokken te verduren krijgen, beweeg je op een crosstrainer soepel en zonder schokken. Dit maakt het een zeer geschikte keuze voor mensen met gewrichtsproblemen of voor mensen die herstellende zijn van een blessure.
 5. Verhoogde vetverbranding: Het gebruik van een crosstrainer kan erg goed helpen om vet te verbranden en gewicht te verliezen, in het bijzonder door het gebruik van de hartslagmeter. Door de combinatie van cardiovasculaire activiteit en spiertraining verhoogt het je stofwisseling en stimuleert het afvallen en de verbranding van opgeslagen vetresten. Dit kan leiden tot een verlies van lichaamsvet evenals een slanker of gespierder lichaam.

Specifiek afvallen gericht op vetverbranding met je crosstrainer?

Tijdens een training op een crosstrainer gebruik je zowel je aerobe als anaerobe energiesystemen. Dit betekent dat je niet alleen vet verbrandt tijdens je training, maar ook na afloop. Dit fenomeen staat bekend als het “afterburn-effect” en zorgt ervoor dat je lichaam gedurende langere tijd calorieën blijft verbranden, zelfs nadat je training is afgelopen.

Het verbranden van vet met een crosstrainer is ook afhankelijk van de duur van je training. Om vet te verbranden, is het belangrijk om je hartslag op een bepaald niveau te houden. Dit wordt meestal aangeduid als de “vetverbrandingszone”. Door regelmatig te trainen binnen deze zone, kun je je lichaam aanzetten om vet als energiebron te gebruiken en gewicht te verliezen.

afvallen met crosstrainer

Beste crosstrainer workouts voor afvallen en vetverlies

Om effectief gewicht te verliezen met een crosstrainer, is het belangrijk om gevarieerde trainingen uit te voeren en bepaalde trainingen zijn beter voor gewichtverlies als andere. In deze sectie zal ik enkele van de beste trainingen om af te vallen met je crosstrainer bespreken. Zo kun je direct aan de slag om optimaal gewicht te verliezen met je crosstrainer.

 • Intervaltraining: Intervaltraining is één van de beste manieren om je calorieverbranding te verhogen en effectief af te vallen, ook op een crosstrainer. Intervaltraining houdt in dat je afwisselend hoge en lage intensiteitstrainingen uitvoert, vaak met het gebruik van een hartslagmeter. Voorbeeld van de interval training om af te vallen op je crosstrainer: Begin met een warming-up van 5 minuten op een lage weerstand. Verhoog vervolgens de weerstand en train gedurende 1 minuut op hoge intensiteit. Verlaag de weerstand en train gedurende 2 minuten op lage intensiteit. Herhaal dit interval 5-10 keer en eindig met een cooling-down van 5 minuten.
 • Lange duurtraining: Langere duurtrainingen op een crosstrainer zijn ideaal voor het opbouwen van uithoudingsvermogen, het verbranden van calorieën en dus voor afvallen en vetverlies. Kies om te beginnen een matige weerstand en train gedurende 30-60 minuten op een constante snelheid op jouw crosstrainer. Probeer je hartslag binnen de vetverbrandingszone te houden om optimaal vet te verbranden en af te vallen.
 • Heuveltraining: Heuveltraining is een uitdagende training die naast afvallen zowel je kracht als uithoudingsvermogen verbetert. Verhoog de weerstand en simuleer het beklimmen van een heuvel voor optimale resultaten. Begin met een warming-up van 5 minuten op een lage weerstand. Verhoog vervolgens de weerstand en train gedurende 2 minuten op een hoge intensiteit. Verlaag de weerstand en train gedurende 2 minuten op een lage intensiteit. Herhaal dit interval 5-10 keer en eindig met een cooling-down van 5 minuten. Een loopband met helling is ook een goede manier om dit te trainen.

Kenmerken van crosstrainers voor effectief afvallen

Niet alle crosstrainers zijn hetzelfde als het gaat om afvallen en gewichtsverlies. Er zijn bepaalde kenmerken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de beste crosstrainer voor effectief afvallen. In deze sectie zullen we enkele van de belangrijkste aankoopcriteria bespreken:

 1. Weerstandsinstellingen: Een crosstrainer met verschillende weerstandsinstellingen geeft je meer controle over de intensiteit van je training. Zo kun je de weerstand aanpassen aan je fitnessniveau en je trainingsdoelen.
 2. Programma’s: Sommige crosstrainers worden geleverd met voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s die zijn ontworpen om gewichtsverlies te bevorderen of zelfs om specifiek vet te verliezen. Goede programma’s variëren in intensiteit en duur en kunnen je helpen bij het behalen van je beoogde gewichtsverlies.
 3. Hartslagmonitor: Een ingebouwde hartslagmonitor kan nuttig zijn bij het trainen met een crosstrainer voor gewichtsverlies, net zoals dat nuttig is bij elke training. Een hartslagmeter stelt je namelijk in staat om je hartslag in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat je binnen de vetverbrandingszone traint.
 4. Verstelbare pedalen: Verstelbare pedalen kunnen het comfort en de ergonomie van je crosstrainertraining verbeteren. Hierdoor kun je de pedalen aanpassen aan je lichaamslengte en de ideale positie vinden om blessures te voorkomen.

Crosstrainer en afvallen: een plan maken voor gewichtsverlies

Om effectief af te vallen met een crosstrainer, is het belangrijk om een goed plan te hebben en je hieraan te houden. In deze paragraaf zullen we meerdere tips met je delen voor het opstellen van een crosstrainerplan voor gewichtsverlies.

 • Stel realistische doelen: Stel realistische doelen voor jezelf als het gaat om afvallen met je crosstrainer. Richt je hierbij op een gezonde en duurzame gewichtsafname van maximaal 0,5-1 kilo per week, om het haalbaar en gezond te houden.
 • Kies een trainingsfrequentie: Bepaal hoe vaak je per week wilt trainen met je crosstrainer om af te vallen en houd je hieraan. Voor gewichtsverlies wordt over het algemeen aanbevolen om minimaal 3-5 keer per week te trainen.
 • Varieer je trainingen: Verander regelmatig je trainingen om je lichaam uit te dagen en te voorkomen dat je op een plateau blijft hangen. Voer intervaltrainingen, duurtrainingen en heuveltrainingen afwisselend uit met je crosstrainer om maximaal af te vallen.
 • Houd je voortgang bij: Houd een trainingsdagboek bij waarin je je trainingsduur, intensiteit en eventuele andere opmerkingen noteert. Dit kan je helpen je voortgang bij te houden en gemotiveerd te blijven terwijl je afvalt met het gebruik van je crosstrainer.
 • Combineer met een gezond dieet: Afvallen is niet alleen afhankelijk van je training, maar ook van de voeding die je tot je neemt. Combineer het trainen met je crosstrainer met een gezond en uitgebalanceerd dieet voor optimale resultaten v.w.b. afvallen.

Nu weet ik zeker dat het jou gaat lukken om af te vallen met je crosstrainer. Heb je toch nog vragen? Stuur me dan gerust een mail!

+ berichten

Maarten is al geruime tijd schrijver bij Mindsetking. Hij schrijft vooral vergelijkingsartikelen en artikelen op basis van wetenschappelijke informatie over ergonomisch werken, sport, voeding & gezondheid. Hij is in z'n leven veel bezig geweest met het ergonomisch inrichten van werkplekken en met het onderhouden van een goede lichamelijke gezondheid bij zichzelf en zijn cliënten. Naast zijn werk kijkt hij graag voetbal, tennis maar ook olympische sporten en bezoekt hij zo nu en dan graag eens een concert.