affirmaties betekenis

Krachtige affirmatie en wat affirmaties betekenen

Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen; positieve affirmaties kunnen een goed effect hebben op de realiteit die je ervaart. Zo bepalen je gedachten voor een groot deel je werkelijkheid.

De betekenis van affirmatie is een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven. Op deze manier kan je je eigen gekozen werkelijkheid manifesteren.

Zo kan het gebruik van affirmaties je leven op positieve wijze veranderen. Waar kun je affirmaties voor gebruiken, wat zijn affirmaties en hoe werken ze?

Lees verder in dit blog en ontdek de kracht van affirmeren.

Wat zijn affirmaties? Een betekenis.

Om te beginnen volgt een korte uitleg over wat affirmaties zijn. Een affirmatie is een spreuk die je zegt of denkt, die je door het te herhalen steeds meer kracht kan geven. Zo kan je door tegen jezelf te zeggen dat je ergens goed in bent er steeds meer in gaan geloven en er daadwerkelijk beter in worden.

Affirmaties zijn er in verschillende soorten. Zo heb je positieve affirmaties die je leven kunnen verrijken en negatieve affirmaties die je werkelijkheid negatief kunnen beïnvloeden. Negatieve affirmaties doen de meesten van ons onbewust, omdat onze hersenen negatief ingesteld zijn.

Door negatieve affirmaties te gebruiken als ‘ik kan niks’ ontkracht je jezelf en wordt de kans steeds kleiner dat het lukt. Door positieve affirmaties te gebruiken geef je jezelf juist meer kracht en is de kans veel groter op succes.

Het is dus enorm belangrijk je bewust te zijn van de gedachten die je dagelijks denkt en de woorden die je dagelijks naar de buitenwereld uitspreekt. Zonder dat je het door hebt kan je door pessimistisch te zijn jezelf enorm tegenwerken.

Zodra je je bewust wordt van het effect die jouw gedachten hebben op jouw werkelijkheid kan je hier mee het leven gaan creëren dat jij het liefste wil door positieve gedachten te integreren, ofwel door te gaan affirmeren.

SAMENVATTING WAT ZIJN AFFIRMATIES
Affirmaties zijn spreuken (korte of lange zinnen) die je zegt of denkt en je hierdoor meer kracht geven. Het is belangrijk om deze te herhalen. Het doel hierbij is om beter te worden in onderwerpen waar jij voor kiest. Affirmaties gebruik je altijd op een positieve manier. Het is belangrijk om je zoveel mogelijk bewust te zijn van je gedachten door de dag heen. Je kunt hiervoor hulp krijgen van professionals, zie onderaan deze pagina meer informatie.

uitleg bij affirmaties
Affirmaties kunnen je zo erg helpen, onder andere met het kweken van meer zelfvertrouwen en een positievere gemoedstoestand.

Hoe werken affirmaties?

Als je affirmaties gebruikt praat je met je bewuste tegen je onderbewuste. Je bent je onbewuste als het ware aan het hersenspoelen om te geloven wat jij wil geloven.

Zonder dat we het door hebben bepaald ons onbewuste voor een heel groot deel onze werkelijkheid. Zo denken veel mensen dat de meeste dingen toevallig gebeuren maar in werkelijkheid trekt ons onderbewuste veel gebeurtenissen in ons leven aan.

Door je onderbewuste bewust te beïnvloeden kun je jouw werkelijkheid veranderen. Het is dus voor je begint te affirmeren goed om te bedenken wat je het liefste wil in het leven. Dit kan dan de basis vormen voor wat je kan gaan manifesteren met behulp van affirmaties.

Jouw onderbewuste is namelijk continue aan het werk zonder dat je dit door hebt. Het bewuste deel van je brein daar denk je mee, maar de impulsen die soms uit het niet opkomen, komen voort uit je onderbewuste. 

Het is daarom belangrijk om je onderbewuste op een positieve manier te trainen, door door de dag heen positieve gedachten en affirmaties te creëren.  Hierdoor zal je dus van zelf positievere omstandigheden in je brein creëren. 

Hoe ga je hiermee aan de slag?

Je kunt bijvoorbeeld doelen voor jezelf opschrijven en op basis van die doelen kwaliteiten bedenken die je nodig hebt om die gewenste doelen te behalen. Deze kwaliteiten kan je vervolgens door middel van affirmaties werkelijkheid laten worden.

Het is goed te beseffen dat deze kwaliteiten eigenlijk al in je zitten, maar je jezelf alleen even moet herinneren dat je deze kwaliteiten hebt.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de werking van affirmaties. Zo is het van belang dat de affirmatie die je toepast bij jou past en dat je de affirmatie met genoeg zelf vertrouwen uitspreekt.

Zomaar iets tegen jezelf zeggen waar je nooit zelf in zal kunnen geloven werkt over het algemeen niet. Het is dus belangrijk een affirmatie te gebruiken waar je tenminste een beetje in geloofd.

Zo dient een zaadje alleen gepland te worden in een vruchtbare grond.

SAMENVATTING HOE WERKEN AFFIRMATIES
Affirmaties worden door ze te herhalen steeds beter opgenomen in je onderbewuste. Hierdoor wordt het op den duur deel van je werkelijkheid. Je onderbewuste is namelijk continue aan de gang om je bewuste (waarmee je denkt door de dag heen) impulsen te sturen. Dit zijn aangeleerde patronen en je kunt je onderbewuste door training aan passen. Hiervoor kun je dus affirmaties gebruiken jezelf trainen door bijvoorbeeld doelen op te schrijven op het gebied van kwaliteiten die je wilt behalen. 

Je brein gaat de hele dag door (onderbewuste), wees daarom een beetje lief voor jezelf en train je (bewuste brein) door jezelf deze liefde te geven.

Op welke gebieden gebruik je affirmaties?

Affirmaties kun jij gebruiken om je realiteit mooier te maken. Door het toepassen van affirmaties kan je succesvoller en gelukkiger worden. Ook kan het gebruiken van affirmaties je zelfvertrouwen enorm verbeteren.

Maar op welke gebieden kun je affirmaties dan gebruiken? Er zijn ontzettend veel manieren voor verschillende gebieden waarop affirmaties jou kunnen helpen en waarop je ze kunt toepassen.

Affirmaties kun je toepassen op allerlei gebieden in je leven, naar jouw eigen keuze.

Zo kun je affirmaties gebruiken om je relatie te verbeteren, je gezondheid beter te maken, je zelfvertrouwen te vergroten of je algemene gevoel van geluk te verbeteren.

Het is maar net op welke gebieden van je leven je wat extra kracht nodig hebt. Ook kan je door positieve affirmaties over jezelf te gebruiken je relatie met jezelf verbeteren. Door meer liefde voor jezelf te ontwikkelen trek je een mooiere werkelijkheid aan en zal je vanzelf zien dat het leven je meer toe gaat lachen.

Hoe kun je positieve affirmaties gebruiken?

Je kan klein beginnen met een affirmatie die heel makkelijk te geloven is. Zo kun je langzamerhand beginnen je eigen geloof in jezelf te verbeteren.

Kies een kwaliteit waarvan je denkt dat je die gemakkelijk kan integreren en vertel jezelf dat je die kwaliteit al hebt. Het helpt om jezelf hierbij te visualiseren in het bezit van deze kwaliteit.

De kracht van affirmaties zit het in de manier waarop je de affirmatie gebruikt. In een affirmatie kunnen geen sporen van twijfel aanwezig zijn.

Een affirmatie is vaak een korte, krachtige zin waarin jij de werkelijkheid die je graag wil zien uitdrukt alsof die werkelijkheid al bestaat. Het is dus enorm van belang dat de affirmatie duidelijk is.

Je kunt de affirmatie steeds herhalen in je hoofd, je kan de affirmatie hardop uitspreken tegen jezelf en je kan ook de affirmatie om je heen vertellen aan mensen.

Zo zijn er verschillende methoden om je gedachten om te zetten tot je eigen gekozen werkelijkheid.

Hoe schrijf je een krachtige affirmatie?

Krachtige affirmaties schrijf je altijd in de ik-vorm en voor een positieve uitkomst gebruik je altijd een positieve zin. Om jezelf op weg te helpen kunn je gebruik maken van voorbeeld affirmaties.

Voorbeelden van affirmaties zijn;

 • Ik ben lief.
 • Ik ben een goede partner.
 • Ik ben een goede moeder
 • Ik ben gelukkig.

Je kunt eindeloos variëren met het schrijven van affirmaties. Je kan iedere dag een nieuwe affirmatie schrijven of je kan bepaalde affirmaties dagelijks herhalen.

Zo kan een krachtige affirmatie de focus van je dag vormen of kan het iets zijn waar je in een langere periode naar toe wil werken.

Een belangrijke regel bij het schrijven van affirmaties is dat je niet het woord ”niet” moet gebruiken. Jouw hersenen horen het woord ”niet” niet en daarom zal het bijvoorbeeld niet werken om tegen jezelf te zeggen;

 • Ik ben niet faal angstig, of;
 • Ik ben niet dik.

Je focust je dan op negatieve woorden en dat is het enige wat je hersenen dan zullen opslaan. Zorg dus altijd dat jij je affirmaties positief omschrijft en zorg dat de focus duidelijk te begrijpen is voor je onderbewuste.

Voorbeelden van affirmaties

Affirmaties voor kracht en zelfvertrouwen

 • Wat ik wil in mijn leven gaat mij lukken.
 • Ik ben sterk en assertief.
 • Ik wordt de beste in wat ik doe.
 • Ik ben succesvol
 • Ik heb veel zelfvertrouwen en straal dit uit.
 • Ik ben trots op wie ik ben.
 • Veerkrachtigheid is één van mijn sterke eigenschappen.
 • Ik kan goed voor mijzelf opkomen.
 • Op mijn werk ben ik een leider.

Affirmaties op het gebied van werk

 • Ik ben eerlijk in mijn werk en dit wordt ook gezien.
 • Ik ben goed in mijn werk en mijn collega’s waarderen mij.
 • Ik werk graag samen met mijn collega’s.
 • Ik kom elke dag met een positieve houding naar mijn werk.
 • Ik hou ervan om mijn taken en projecten op tijd af te ronden.
 • Ik ben dankbaar voor de baan die ik heb.

Affirmaties omtrent gezondheid

 • Ik ben fit en gezond.
 • Gezond eten gaat mij goed af.
 • Ik zal er alles aan doen om mijn gezondheid ten goede te komen.
 • Ik beweeg ontspannen en reduceer stress.
 • Ik ben ontspannen wanneer ik dit wil.
 • Afvallen gaat mij gemakkelijk lukken.
 • Ik heb ontzettend veel energie en kan dit makkelijk aan.
 • Ik zal goed slapen vannacht en op mijn ademhaling letten.

Meer tips voor affirmeren

Ben je enthousiast geworden na het lezen over de kracht van affirmaties en vraag je je af hoe je nu het beste kan beginnen? Het is goed dagelijks een moment voor jezelf vrij te maken voor affirmeren.

Je kunt affirmaties in je dagboek schrijven (of middels journaling)of je kan iedere ochtend in de spiegel je affirmaties naar jezelf uitspreken.

Het is ook een leuk idee om samen met vrienden of vriendinnen te gaan affirmeren. Zo kun je elkaar inspireren en motiveren om affirmaties te gebruiken. Het is altijd leuk samen ergens aan te werken.

Ook kun je elkaar op de hoogte houden van de vooruitgang die je ervaart door het gebruik te maken van affirmaties.

Wees als je begint met affirmeren niet te streng voor jezelf. Het kan even duren voordat het affirmeren daadwerkelijk effect heeft, vooral als je jarenlang jezelf hebt verteld dat je niet goed bent in dingen duurt het even voordat je onderbewuste geloofd dat je het wel kan.

Geef jezelf de tijd en zorg dat je er plezier in houdt. Hoe meer plezier je hebt in het affirmeren hoe gemakkelijker het zal gaan.

Affirmeren is een reis naar een mooiere toekomst. Wees niet teveel gefocust op de bestemming, maar probeer te genieten van de reis.

Het is hierbij een goed idee om elke kleine verbetering te vieren. Door dankbaarheid te tonen voor dingen die goed gaan zal je alleen maar meer positiviteit aantrekken. Veel affirmeer plezier!

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *