alles over deep tissue massage

Effecten van deep tissue massage op geest, lichaam, geest

Deep tissue massage kan worden omschreven als een van de wonderen waarmee de mensheid kennis heeft gemaakt. Het is niet alleen kosteneffectief, maar het heeft ook tal van fysieke, fysiologische en psychologische voordelen.

Met andere woorden, deep tissue massage beïnvloedt de geest, het lichaam en de ziel en zorgt voor rust. Dit artikel somt de voordelen van deep tissue massage op.

Massage is zo oud als de tijd. Elk lichaamsdeel aanraken en knijpen dat pijn doet, is voor mensen net zo vanzelfsprekend als ademen. Deep tissue massage is echter een beetje anders. Het omvat ook het begrip van de menselijke anatomie.

Wat is deep tissue massage?

Het menselijk lichaam is ingewikkeld gemaakt. Er zitten verschillende spierlagen over de benige structuur. De spieren en botten stellen mensen in staat rechtop te staan tegen de zwaartekracht in, bieden bescherming en ondersteuning aan tal van lichaamsorganen en maken bewegingen mogelijk, variërend van lopen tot het inrijgen van een naald.

De spierlaag die zich het dichtst bij de botten van de persoon bevindt, wordt beschreven als de diepe weefsels omdat deze het verst van hun huid verwijderd zijn. Herhaalde bewegingen, langzame wrijving en directe druk op deze diepe spieren word deep tissue massage genoemd (B).

Fysieke voordelen van deep tissue massage

Deep tissue massage werkt op wonderbaarlijke wijze om het bewegingsbereik te vergroten, de houding te verbeteren, de behendigheid te vergroten en pijn te verminderen.

In één onderzoek werd de effectiviteit van deep tissue massage gecontroleerd bij patiënten met myofasciaal pijnsyndroom. De studie onthulde dat deep-tissue massage hielp pijn te verlichten en de nekmobiliteit te vergroten (B). Patiënten rapporteerden een positieve verschuiving in kwaliteit van leven.

Atleten en andere sporters gebruiken ook deep tissue massage om te helpen bij pijnlijke spieren en om snel te herstellen van blessures (B).

Fysiologische voordelen van deep tissue massage

Net zoals het smeren van een auto ervoor kan zorgen dat deze soepeler en sneller loopt, helpt deep tissue massage talloze functies van het menselijk lichaam te verbeteren.

Op ademhaling

Een van de belangrijkste processen die het individu in leven houdt, is de ademhaling. De hele dag, elke dag lucht inademen en vervolgens weer uitademen, maakt gebruik van veel spieren. Een studie onderzocht de effecten van deep-tissue massage op de ademhalingsprestaties. Het toonde aan dat na de massage de uitzetting van de borstkas verbeterde, waardoor een groter luchtvolume de longen kon vullen en de zuurstofvoorziening van het bloed kon verbeteren. De studie wijst ook op een toename van de vitale capaciteit van de longen.

Op circulatie

Er is een case study uitgevoerd om de effecten van deep tissue massage bij patiënten met congestief hartfalen te bepalen. Uit de studie bleek dat zelfs een kortdurende deep tissue massage van de kuitspieren helpt bij het verplaatsen van volume in verschillende compartimenten van het lichaam en helpt bij de symptomen van de ziekte.

Op bloedparameters

Een soort deep tissue massage, buikmassage genaamd, helpt bij het reguleren van de microbiota van het menselijk lichaam. Het stelt ons ook in staat om verschillende parameters zoals bloedglucosewaarden en lipidenniveaus onder controle te houden.

Een studie toonde aan dat buikmassage helpt de microbiële flora in de darmen te veranderen en daardoor helpt om een optimale stofwisseling te bereiken. Uit de studie bleek dat de LDL-waarden daalden na massage en dat de bloedglucose in de homeostatische balans van diabetespatiënten bleef.

Tijdens de zwangerschap

Bij zwangere vrouwen helpen regelmatige prenatale deep tissue-massagesessies pijn tijdens de bevalling te verminderen en helpen ze spieren te ontspannen die door zwangerschap strak zijn komen te staan (B).

Psychologische voordelen van deep tissue massage

In de huidige tijd en tijd, waar mentale gezondheid dezelfde prioriteit heeft als fysieke gezondheid, is deep tissue massage er ook in geslaagd om de mentale gezondheid te stimuleren.

Dit kwam naar boven in een onderzoek dat is uitgevoerd om dit effect te bepalen. Er werd onderzoek gedaan naar kinderen die een hartoperatie hadden ondergaan. De studie onthult dat deep tissue massage bij deze kinderen hielp bij het verminderen van angst en verminderde afhankelijkheid van angststillende medicijnen (B).

Een ander geval is dat van een persoon die lijdt aan parkinsonisme en hoe deep tissue massage hem hielp zijn symptomen te overwinnen. De massage verminderde de trillingen en stijfheid van de persoon, loste zijn fysieke problemen op en beschermde hem tegen de mentale angst die nodig is om de basistaken uit te voeren (B).

Deep tissue massage helpt atleten ook om een mentale toestand te krijgen die bevorderlijk is voor betere prestaties.

Hoe doe je thuis een diepe weefselmassage?

Meestal is een opgeleide massagetherapeut nodig om de diepe weefselmassage te doen; kan echter indien nodig ook thuis worden uitgevoerd door niet-gespecialiseerde mensen. Je kunt hulp krijgen uit massage boeken.

  • Ontspan de persoon, gebruik een massage olie, bij voorkeur een geparfumeerde olie, en vraag de persoon of hij of zij gevoeligheid heeft voor een bepaald gebied.
  • Glijd met de handen over het lichaam en duw de spieren naar beneden. Zorg ervoor dat u de persoon niet pijn doet en druk niet te veel op gewonde of gekwetste plekken. Voer ritmische bewegingen uit en blijf de patiënt vragen om aan te geven waar ze dit het meest nodig hebben voor een betere ervaring.
  • Gebruik voor het gezicht lotion of vochtinbrengende crème. Oefen druk uit op het voorhoofd. Doe cirkelvormige bewegingsmassage op het slaapgebied. Route voor sinusdrukpunten langs de zijkant van de neus en het jukbeen. Vergeet de voor- en achterkant van de oren en de oorlellen niet. Geef daarna wat tijd om te masseren met behulp van een gezichtsmassage apparaat.
  • Gebruik voor de achterkant van het lichaam de ene hand voor de harde slag en de andere voor de lichtere wrijving die op de andere hand volgen. Ga met druk langs de zijkanten van de wervelkolom en bedek de hele rug met dezelfde techniek. Indien wenselijk en voor het gemak kun je ook rugmassage apparaten, nekmassage apparaten of schoudermassage apparaten gebruiken.
  • Voor armen en benen, glijd en warm eerst de spier op. Breng vervolgens met behulp van een arm- of beenmassage apparaat of je vingertoppen lange wrijving aan over de hele lengte van de spier.

Let op: Deep tissue massage is niet geschikt voor gevoelige gebieden zoals nek en buik, omdat dit blessures kan veroorzaken.

Conclusie

Deep tissue massage richt zich vooral op de dieper gelegen weefsels van het lichaam. De techniek vermindert chronische pijn, spierspanning en stijfheid en verlicht het functioneren van het lichaam. Het zorgt er ook voor dat een persoon zich meer op zijn gemak voelt, wat zijn humeur verbetert. De persoon moet zijn behoeften doorgeven aan een massagetherapeut om de procedure comfortabel en effectief te maken.

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *