In dit artikel gaan we dieper in op hoe je effectief verhalen kunt vertellen. We zullen hier onder andere de techniek genaamd ”storytelling” voor gebruiken.
Wat is storytelling?
Storytelling is een manier van communiceren waarbij een verteller een verhaal doorgeeft aan een publiek. Storytelling kan vele vormen aannemen, waaronder mondelinge verhalen, geschreven verhalen en digitale verhalen.
Mondeling vertellen is de oudste vorm van verhalen vertellen en wordt vaak gedaan op een participatieve manier, waarbij de verteller en het publiek in dialoog gaan. Geschreven verhalen vertellen is het vertellen van een verhaal door middel van schrijven.
In dit artikel zullen wij ons voornamelijk richten op de mondelinge vorm van storytelling, maar uiteraard kun je tips uit dit artikel ook toepassen in geschrift, ook digitaal.
Verhalen vertellen is het proces van het vertellen van gebeurtenissen, meestal op een boeiende en onderhoudende manier. Het kan worden gebruikt om te entertainen, te onderwijzen of te overtuigen.
Storytelling wordt vaak gebruikt in marketing en reclame om een emotionele band met het publiek te creëren.
Storytelling zorgt voor beleving
Traditioneel bevatten goede verhalen dezelfde elementen, ook wel een verhalenverteller genoemd. In de afgelopen eeuwen zijn veel schrijvers en wetenschappers geïntrigeerd door de positieve gevolgen van verhalen vertellen.
Storytelling is een ervaring die emoties en begrip bij de luisteraar kan creëren. Het is een manier om gebeurtenissen en ideeën te communiceren waarbij woorden, afbeeldingen en acties worden gebruikt om een gedeelde ervaring tussen de verteller en de luisteraar te creëren.
Het doel van de verteller is om de luisteraar te laten voelen wat ze voelden toen de gebeurtenis plaatsvond. Dit wordt vaak gedaan door complexe taal en gedetailleerde beschrijvingen te gebruiken om de luisteraar te helpen de gebeurtenis te visualiseren.
Wat is belangrijk om te weten alvorens een verhaal te vertellen?
Het is belangrijk dat er bij een verhaal dynamiek van afspat, dat je luisteraard volledig gefocust zijn op jouw verhaal en dat de beelddenkers, het ook echt voor kunnen stellen.
Alleen een goed verhaal werkt vaak onvoldoende, je wilt het ook met passie en op een leuke manier vertellen, gestructureerd zodat je weet dat mensen het aantrekkelijk vinden om jouw verhaal tot het eind te volgen.
Vroeger (in de oertijd) werden er voor het kampvuur verhalen verteld en er konden op deze wijze zo belangrijke informatie uitgewisseld worden omtrent waar in het gebied het gevaarlijk was.
Nu worden verhalen niet meer puur om te overleven gebruikt, maar veelal om waarde toe te voegen in organisatie en gewoon om dat het leuk is (sociale gelegenheden).
Vaak zien we nog wel dat het een kracht is om goed te zijn in verhalen te vertellen. Deze mensen spreken ook vaak makkelijk tegen andere mensen en maken hierdoor makkelijk vrienden.
Ook in het bedrijfsleven zijn de mensen in leidinggevende functies vaak goed in het vertellen van verhalen en worden zijn vaker als charismatisch beschouwd.
Tips bij het gebruik van storytelling
Er zijn een paar tips die kunnen helpen om elk verhaal krachtiger en boeiender te maken voor luisteraars. Wij zullen hieronder een aantal tips met je delen om jouw verhalen effectiever te maken.
1. Kies een duidelijke centrale boodschap.
Een geweldig verhaal vormt zich meestal via een algemeen moraal of leuke boodschap. Het is belangrijk om bij het maken van jouw verhaal een duidelijk idee te creëren van
hetgeen waar je naartoe wilt bouwen. Wanneer het verhaal dat je gaat vertellen een sterke morele component bezit, dan wil je niets lievers dan je lezers of luisteraars naar deze boodschap brengen.
Vertel je een interessant verhaal of iets dramatisch, bouw dan de dramatische spanning of de interesse verder op tot het publiek het bijna niet meer houdt. Zorg er dan voor dat de conclusie op het goede moment binnen komt. Timing is heel belangrijk.
Ongeacht wat voor soort verhaal je vertelt, het is belangrijk om heel duidelijk te zijn over het centrale thema of het plotpunt waar je je verhaal omheen bouwt.
2. Ga conflicten niet uit de weg.
Wanneer je verhalen vertelt is het haast onmogelijk om conflicten uit de weg te gaan. Het is juist zo dat het je verhaal ten goede komt
wanneer de hoofdpersoon allerlei conflicten en obstakels tegenkomt op hun pad.
In films en series is het bijvoorbeeld vaak zo dat het publiek eerst de obstakels en moeilijke momenten van hun hoofdpersoon moet zien om daarna tevreden te kunnen zijn met een eventueel goed einde.
Laat het dus niet allemaal te rooskleurig lopen, maar vertel ook over de moeilijke dingen en vertel over de obstakels waar ze mee te maken hebben gekregen, dit is gewoon noodzakelijk.
Drama omarmt de luisteraars of lezers. Het is het beste ingrediënt om je verhaal een stuk sappiger te maken en des te leuker om naar te luisteren.
3. Houdt wel een duidelijke structuur in het verhaal.
Zoals je misschien wel eens gehoord of gelezen hebt zijn er meerdere manieren om een verhaal structuur te geven, maar de ingrediënten die een verhaal in ieder geval moet hebben zijn een begin, een midden en een einde.
Laat je één van deze ingrediënten weg, dan wordt het verhaal heel saai (midden) of onbegrijpbaar (begin, einde).
Een sterk verhaal zal beginnen met een interessant begin, een bloedstollend spannend begin, een dramatisch begin of iets in deze zin. Vervolgens zal dit uitgroeien tot een climax en dient er daarna een bevredigd einde te komen.
Maar onthoudt goed: meestal eindigen dingen goed, maar dit hoeft dus niet. Er bestaan ook verhalen, film, series of boeken waarin een einde best wel pijnlijk of noodlottig is, maar deze verhalen kunnen net zo goed zijn en qua emoties net zo veel emotie of zelfs nog meer oproepen.
Ook worden dergelijke verhalen natuurlijk goed onthouden en er zijn er ook nog eens minder van, wat de uniciteit weer ten goede komt.
Om hier beter in te worden is het misschien een goed idee om ook uw communicatie te verbeteren en daarnaast erg belangrijk om ook een goede non-verbale communicatie uit te
stralen.
Een extra tip: leer van de besten. Kijk naar goede verhalen vertellers als bijvoorbeeld bekende sprekers, bekroonde films. bekroonde boeken, cabaretiers, presidenten, maar ook bekende Ted Talks zijn een zeer goed voorbeeld.
4. Betrek je publiek bij jouw verhaal.
Het is belangrijk bij storytelling dat je jouw publiek erbij betrekt. Het hangt af van de manier van storytelling hoe je dit doet, maar het
zorgt altijd voor boeiende momenten.
Tijdens een kort verhaal wil je misschien enkel een blik werpen naar het publiek en een klein beetje spelen met je eigen gebaren en uitingen waarop het publiek bijvoorbeeld kan gaan lachen of reageren op een andere manier.
Wanneer je langere verhalen vertelt, houdt er dan ook rekening mee dat je stemgebruik erg belangrijk is en daarnaast ook je vermogen om je emoties over te brengen. Het is belangrijk hiermee te oefenen wanneer je dit nog niet goed beheert.
Voor goede storytelling moet je contact maken met je publiek, maar veel van hoe je je publiek boeit, hangt af van de manier van storytelling die je gebruikt.
Als je een kort verhaal voor een publiek leest, wil je misschien spelen door af en toe je blik van de pagina te halen om oogcontact te maken met je publiek.
Als je een verhalende podcast opneemt, hangt zoveel af van de expressiviteit van je stem en je vermogen om emotie over te brengen met je toon. Hoe u uw verhaal ook vertelt, houd rekening met uw publiek.
5. Zorg voor herkenbaarheid
Een van de belangrijkste doelen van storytelling is ervoor te zorgen dat de lezers zichzelf herkennen in het verhaal. Dit wordt vaak gedaan door gebruik te maken van complex academisch jargon dat de gemiddelde lezer of luisteraar misschien niet kent.
Door dit te doen, kan de schrijver een verbinding creëren tussen de lezer en de personages in het verhaal. Bovendien kan storytelling worden gebruikt om belangrijke onderwerpen te bespreken op een manier die voor alle lezers toegankelijk is.
6. Blijf authentiek
Authenticiteit is de snelste manier om contact te maken met andere mensen. Het is jouw verantwoordelijkheid om een boeiend verhaal te creëren dat bij jou past.
Neem niet de ideeën van andere mensen over en doe geen poging om de indruk te wekken dat je iemand anders bent, alleen maar om indruk op hen te maken.
Een van de belangrijkste aspecten van een succesvolle verteller zijn, is ervoor zorgen dat je authentiek blijft. Dit betekent dat je ingewikkeld academisch jargon moet gebruiken om slim te klinken, wat vaak misleidend en vervreemdend kan zijn voor je publiek.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je verhaal voor iedereen toegankelijk is, ongeacht hun opleidingsniveau of ervaring.
Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.