Eenvoudig communiceren zo werkt het

Wat is eenvoudig communiceren en hoe doe je dat?

Communiceren is iets dat de meeste van ons bewust en onbewust iedere dag veelvuldig doen. Echter gaat communiceren vaak mis en dan spreken we van miscommunicatie. Hierdoor ontstaan problemen zoals: onenigheden en verkeerd interpreteren van bedoelingen. Dit kan allerlei negatieve gevolgen hebben zoals stress, angst, woede, jaloezie en andere negatieve emoties.

Dit alles terwijl het gesproken woord misschien totaal anders bedoeld was. Daarom is het belangrijk dat we duidelijk en eenvoudig communiceren naar elkaar en dit onderwerp zullen we dan ook behandelen in dit artikel.

Wat gaat er mis als je niet eenvoudig communiceert?

Als het gaat om communicatie met andere mensen, leidt moeilijkheid daarbij bijna altijd tot misvattingen. Met uw communicatie denk je misschien dat je duidelijk en beknopt bent, maar als de andere persoon niet begrijpt wat je probeert te communiceren, dan is de zaak niet relevant. Dit kan leiden tot irritatie en onbegrip bij beide betrokken partijen.

Isolatie is een ander probleem dat zich voordoet wanneer er belemmeringen voor contact zijn die moeten worden overwonnen. Het is mogelijk dat we gevoelens van isolement en ontkoppeling van de samenleving ervaren als we denken dat we geen contact kunnen maken met de mensen om ons heen vanwege moeilijkheden in de omgang met hen. Het is mogelijk dat we sociale situaties of zelfs relaties helemaal gaan vermijden, waardoor we ons alleen maar nog meer alleen en geïsoleerd gaan voelen.

Vind je het moeilijk om te communiceren of heb je soms misverstanden? Probeer dan eenvoudig te communiceren met onderstaande tips!

Wat moet je uit de weg gaan bij eenvoudig communiceren?

Onder eenvoudig communiceren verstaan wij communicatie die makkelijk te begrijpen is voor de gesprekspartner. Dit is dus communicatie zonder extreem moeilijke woorden, vaktaal/jargon of grappen die verkeerd opgevat kunnen worden (hoewel dat soms erg leuk kan zijn).

Moeilijke woorden

Het is belangrijk om te begrijpen dat niet iedereen een soortgelijke woordenschat heeft en dat je verhaal door het gebruik van (onnodig) moeilijke woorden, onduidelijk of verkeerd begrepen kan worden. Het is belangrijk dat je gevoel hebt voor het begrip van de andere persoon voor jou verhaal.

Je kunt bijvoorbeeld rustig spreken en dan bepaalde (moeilijkere) woorden gebruiken om te testen of je gesprekspartner het oppakt. Hiervoor is het belangrijk zijn mimiek te begrijpen en/of soms vragen te stellen en hem of haar aan het woord te laten. Als iemand vragend kijkt en geen opmerkingen plaats of enkel ja/u-hum, dan weet je dat het wel eens op onbegrip kan duiden.

Wanneer je zeker wil weten dat je gesprekspartner je begrijpt kun je in Jip en Janneke taal spreken. Dit wil zeggen praat met woorden die een 10-jarig kind zal begrijpen zonder je gesprekspartner als minderwaardig te beschouwen. Wanneer je je gesprekspartner als minderwaardig beschouwd en hij merkt dit, dan zal de wil om naar jou te luisteren natuurlijk afnemen.

Vaktaal / jargon

Dit zijn niet perse moeilijke woorden, maar taal die gebruikt wordt in een specifiek beroep of branche. Vanzelfsprekend zullen weinig mensen die niet actief zijn in deze branche of beroep bekend zijn met deze taal.

Grappen die verkeerd op gevat kunnen worden

Dit zijn bijvoorbeeld sarcasme, satire of spottende en surrealistische humor. Deze vormen van humor worden niet altijd door iedereen gelijk begrepen en zijn daarom voor de eenvoudige communicatie niet altijd geschikt. Het is beter om grappen te maken die overduidelijk als grap bedoeld zijn zodat je gesprekspartner ze zeker begrijpt. Als je iemand beter kent maakt dit natuurlijk minder uit.

Als je weet dat iemand hier wel van houdt, zijn deze grappen juist vaak extra effectief. Mensen die van één van deze genres houden, zijn er vaak ook echt dol op!

Hoe kun je je communicatie eenvoudiger te begrijpen maken?

Hierboven hebben we een aantal punten benoemd die eenvoudig communicatie in de weg zitten. Ook zijn er uiteraard een aantal manier om eenvoudig communiceren gemakkelijker te maken.

Goede en begrijpbare lichaamstaal

Lichaamstaal valt onder non-verbale communicatie. Je communicatie komt het duidelijkst over als je lichaamstaal overeen komt met je woorden. Laat dus zien hoe je je voelt en probeer dit met je lichaam te uiten. Dit lijkt lastig in het begin, maar is eigenlijk best makkelijk als je de smaak te pakken krijgt.

Spreek op luide toon

Hiermee bedoelen we niet dat je moet gaan schreeuwen, maar luid praten is wel van belang. Het moet zo luid zijn dat de ander je goed en duidelijk kan verstaan. Zorg er dus voor dat je niet binnensmonds praat. Je kunt beter iets te luid spreken dan te zacht. Zorg er in ieder geval voor dat je vriendelijk blijft klinken dan valt het allemaal wel mee.

Doe alsof je iets uitlegt aan een 10-jarige

Als je moeite hebt met het ervoor zorgen dat mensen je begrijpen, kun je proberen om je in te beelden alsof je tegen een 10-jarige spreekt. Je past je taal dan automatisch aan en zult de dingen wat simpeler uitleggen. Hierdoor wordt het voor mensen makkelijker om je verhaal of uitleg te begrijpen. Zorg er hierbij wel voor dat je niet te ver boven de andere persoon gaat staan, want dat vindt niemand fijn.

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *