Wanneer het koude weer toeslaat, is het zeer gewenst om een betrouwbare warmtebron te hebben. Hoewel veel mensen afhankelijk zijn van hun verwarmingssysteem om warm te blijven, kan een elektrische deken een goed alternatief zijn. Elektrische dekens zijn ontworpen om je lekkere warmte te bieden terwijl ze aanzienlijk minder energie verbruiken dan onze verwarmingssystemen.

In dit artikel beantwoorden we welke van de twee beter fungeert voor verschillende doeleinden: elektrische deken of verwarming?

Even kort: wat is een elektrische deken?

Een elektrische deken bestaat uit dunne draden die door de stof lopen en lijkt eigenlijk op een vrij normale deken. Deze dekens worden warm wanneer ze op een stopcontact worden aangesloten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen om aan individuele behoeften en smaken te voldoen.

De meeste modellen worden geleverd met verschillende temperatuurinstellingen, zodat je de temperatuur kunt aanpassen aan jouw eigen wensen.

1. Is een elektrische deken of het gebruik van de verwarming meer kostenbesparend?

Als je probeert te kiezen tussen een elektrische deken en het verwarmingssysteem van je huis, kan het lastig zijn om erachter te komen welke het voordeligst is. De kosten van elektriciteit, het type elektrische deken en andere factoren spelen allemaal een rol bij het nemen van deze beslissing.

1.1 Hoeveel energie verbruiken elektrische dekens?

Elektrische dekens / warmte dekens zijn zeker handig omdat ze directe warmte geven zonder dat je het verwarmingssysteem voor het hele huis of bepaalde kamers hoeft aan te zetten, want je kunt ze ook eenvoudig op de bank gebruiken of waar dan ook. Ze gebruiken daarnaast heel weinig energie, dus als je ze de hele nacht laat draaien, zal je elektriciteitsrekening niet significant stijgen als je een model met een laag wattage hebt.

1.2 Conclusie: elektrische deken is meer kostenbesparend

Zeker met de huidige gasprijzen zijn elektrische dekens dus een voordeligere optie ten opzichte van de verwarming.

2. Wat is warmer? Een elektrische deken of de verwarming in je huis?

Een elektrische deken kan ongelooflijk efficiënt zijn bij correct gebruik. Het warmt snel op en is eenvoudig aan te passen, zodat je jezelf comfortabel kunt houden zonder energie te verspillen. Elektrische dekens hebben echter ook enkele nadelen. Ze hebben regelmatig onderhoud nodig en kunnen voor sommige mensen te heet worden als ze ’s nachts op een hoog vermogen worden gelaten.

Aan de andere kant werkt centrale verwarming het best over een langere periode. Het is geweldig voor het opwarmen van grote ruimtes, maar het kan even duren voordat het de gewenste instelling bereikt en voordat de hele ruimte is opgewarmd.

2.1 Conclusie: elektrische deken of verwarming in je huis

Voor het opwarmen van grote ruimtes kun je beter een verwarming gebruiken en als je jezelf op wil warmen is een elektrische deken de beste optie.

3. Waarom vinden wij de elektrische deken een betere optie?

Elektrische dekens zijn eigenlijk een geweldige manier om nacht na nacht warm en gezellig te blijven zonder de thermostaat hoger te hoeven zetten en (te veel) energie te verspillen. Ze kunnen op elke gewenste temperatuur worden ingesteld (meer dan je verwarming kan betekenen), dus ook voor jouw ideale gevoel van warmte hebben ze een warmtestand.

Een goede reden is dat elektrische dekens vaak energiezuiniger zijn dan verwarmingstoestellen. Omdat ze speciaal zijn ontworpen voor gebruik op bedden en op de bank, kunnen ze gerichte warmte afgeven precies daar waar je die het meest nodig hebt, zonder onnodige energie te gebruiken om een hele kamer te verwarmen. Ze kunenn bijvoorbeeld gericht je voeten verwarmen.

Bovendien worden veel nieuwere modellen zelfs geleverd met automatische uitschakelfuncties, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je ze per ongeluk de hele dag aan laat staan.

Wil jij een goede elektrische deken? Kijk dan op onze pagina met de beste elektrische dekens>>>

Meer content over elektrische dekens?

+ berichten

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.