alles over energetische massage

Laten we in de details van energetische massage duiken!

Het is een holistische therapie en een effectief lichaamswerk dat de vrije stroom van energie bevordert en stress die in het lichaam is opgeslagen vermindert. Het is een benadering op meerdere niveaus die een evenwicht handhaaft tussen iemands lichaam, geest en de geest van een persoon. Energetische massage heeft zijn oorsprong in het Oosten. Het is een eeuwenoude methode die al eeuwenlang wordt gebruikt.

De theorie achter de energetische massage

Gezondheid wordt beschouwd als een perfecte combinatie van het fysieke en mentale welzijn van een persoon. Het lichaam slaat gebeurtenissen en ervaringen op in de vorm van herinneringen. Deze opslag vindt plaats in de hersencellen en ook in de lichaamscellen. De opgeslagen nare herinneringen worden omgezet in pijn, spanning en verdriet.

Energetische massages hebben tot doel deze opgeslagen spanningen los te laten en worden gezien als een vorm van healing massages. De zachte, stevige strelingen maken de verdoofde gebieden wakker en verwijderen de emoties die in het lichaam vastzitten in welke vorm dan ook, of het nu pijn of spanning is.

Op deze manier verlicht de helende kracht van aanraking de spieren die pijn hebben en reguleert het de vrije stroom van energie.
De cliënten melden vaak dat ze tijdens de energetische massagesessie de ongewenste energieën kunnen voelen die vrijkomen door te giechelen, geeuwen van ontspanning of zelfs geconcentreerd uit te ademen.

Soorten energetische massage

 • Energetische massage is een algemene vorm van massagetherapie die een ongehinderde energiestroom in het lichaam bevordert. Het omvat reiki massage, jin shin jyutsu, Thaise massage en polariteitsmassage.
 • Acupressuur is, net als acupunctuur, gericht op drukpunten zonder gebruik te maken van naalden en vacuüm (massage) cups.
 • Shiatsu massage biedt strelingen met handpalmen, vingers en ellebogen om de energiestroom te reguleren.
 • Jin shin jyutsu gebruikt meerdere punten op het lichaam die tegelijkertijd worden vastgehouden om de vastzittende energie te deblokkeren.
 • Thaise massage richt zich op handmatige druk en bepaald duw-en-trek werk om de energiestroom in stand te houden.
 • Reiki is afkomstig uit de Aziatische geneeskunde die werkt door middel van stevige grepen op de borst, het hoofd en de buik om de energie soepel door de energiekanalen te laten stromen.
 • Polariteitstherapie heeft, zoals de naam al aangeeft, een relatie met polen. Deze therapie stelt dat elke cel in het lichaam twee uiteinden heeft die positieve en negatieve polen worden genoemd. Zachte houdingen creëren een balans tussen deze polen die de energiebalans van het lichaam helpt.
hoe voer je een energetische massage uit?

Voordelen van een energetische massage

Energetische massage is de oudste vorm van energetische genezing waarbij therapeuten de helende kracht van aanraking gebruiken om een gevoel van ontspanning te improviseren. Energetische massage laat dramatische resultaten zien; enkele voordelen staan hieronder vermeld.

Verlicht stress

Op sommige dagen van ons leven voelen we ons minder energiek en meer gestrest. Negatieve energieën zoals woede en angst defunctioneren het hele lichaam waardoor het een gemakkelijk slachtoffer voor ziektes en andere problemen kan worden.

Een effectieve energetische massage kan gemakkelijk deze negatieve gevoelens aanpakken die het natuurlijke vermogen om te genezen van stress herstellen en angst verminderen.

Verbetert de algehele gezondheid

Energetische massage is een hands-on techniek die fysieke, mentale, emotionele en spirituele trauma’s geneest. Elke onbalans in deze factoren kan een blokkade in de normale energiestroom veroorzaken. Door stressniveaus te verminderen, creëert energetische massage een gevoel van harmonie en ontspanning in ons lichaam. Het is alsof de stress vertrekt uit je lichaam en de energie rijkelijk kan vloeien.

Het helpt bij het opbouwen van een sterker immuunsysteem, dus hou je er ook een betere gezondheid aan over.

Ontspant het zenuwstelsel

De aura van een energetische massage helpt bepaalde hormonen vrij te maken, serotonine en dopamine, ook wel gelukshormonen genoemd. Tegelijkertijd vermindert het de aanmaak van cortisol, een stresshormoon, welke in te grote mate niet wenselijk is in je lichaam.

Hoe een energetische massage thuis uit te voeren

Energetische massagebehandeling deblokkeert de stagnerende energie en streeft zo naar een betere gezondheid. Hieronder deel ik met je hoe je te werk dient te gaan om een effectieve energetische massage thuis uit te voeren:

 • De massageruimte moet een fijne plek zijn met een serene omgeving. Het kan worden uitgevoerd op een massagetafel of een massagekleed. Je kunt je partner om hulp vragen.
 • De energetische massage begint met langzame vibrerende bewegingen van het hele lichaam. Sommige heen en weer bewegingen voor de schoudergordel helpen bij een vrije energiestroom. Een massage gordel kan je hierbij helpen, indien je jezelf moet masseren.
 • Daarna worden de hoofdhuid en het gezicht met lichte, zachte bewegingen benaderd.
 • De hoofdhuid wordt gemasseerd met de vingertoppen. Het wordt aanbevolen om massage olie te gebruiken wanneer je dit thuis doet. Massageoliën tillen de ervaring naar een nieuw niveau en maken de massage voor zowel de masseur als de ontvanger meer aangenaam. Een hoofdhuidmassage apparaat kan ook worden gebruikt om het hoofd te masseren.
 • Voor het gezicht worden de handpalmen en vingers van beide handen gebruikt. De aanraking is heel zacht. En er worden korte getimede strelingen gebruikt. Gezichtsrollers kunnen worden gebruikt met minimale druk op het gezicht.
 • Vervolgens wrijft de persoon die de massage doet zachtjes met zijn handpalmen over de buik. Dit stimuleert de zenuwuiteinden van de huid en de darmen, waardoor lichaam en geest vrij van stress zijn.

Voor de onderste ledematen zijn de voetzolen gericht. Er wordt beweerd dat specifieke gebieden op de voeten bepaalde organen in het lichaam stimuleren, dus het masseren van de voeten zorgt niet alleen voor ontspanning van de geest, maar is ook gunstig voor meerdere interne organen. Indien je niet graag je voeten masseert, kun je ook voetmassage apparaten gebruiken, om dit naderhand effectief aan te pakken. De sessie duurt ongeveer een uur en geeft het lichaam langer nieuwe energie.

Conclusie

Energetische massage doet wonderen door de energiestroom in het menselijk lichaam te reguleren. Het balanceert het fysieke, mentale, spirituele en emotionele welzijn van een persoon. Het creëert een gevoel van harmonie en revitaliseert de natuurlijke energiestromen van het lichaam. Het gebruik van (elektrische) massage apparaten helpt bij het krijgen van een professionele, energetische massage thuis.

Veelgestelde vragen

Is een energetische massage onzin?

Als iemand die energetische massage aan den lijve heeft ondervonden, kan ik zonder aarzelen zeggen dat het allesbehalve onzin is. De kern van dit type massage is de overtuiging dat we allemaal een energieveld om ons heen hebben en dat blokkades of onevenwichtigheden in dit veld kunnen leiden tot fysiek, emotioneel en spiritueel ongemak. Door zachte aanraking en manipulatie probeert een energetische massage deze blokkades op te heffen en de balans te herstellen. Hoewel ik begrijp waarom sommige mensen sceptisch staan tegenover deze aanpak, kan ik getuigen van de doeltreffendheid ervan. Na mijn eerste energetische massagesessie voelde ik dagenlang een gevoel van ontspanning en helderheid. De therapeut was in staat gebieden te identificeren waar mijn energie geblokkeerd was (meestal rond mijn schouders en nek), en door een combinatie van lichte aanraking en diepere druk kon ze de spanning daar verlichten. Natuurlijk zal ieders ervaring met energetische massage uniek zijn.

Wat is de betekenis van een energetische massage?

Energetische massage is een term die veel gebruikt wordt in de wereld van alternatieve en complementaire geneeskunde. Het verwijst naar een soort massage die zich richt op de energiestroom door het lichaam, in plaats van alleen op de spieren zelf te werken. Het doel van een energetische massage is om de energiesystemen van het lichaam in balans te brengen en te harmoniseren door middel van aanraking, beweging en druk.

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *