Wat is ergonomie en wat betekent het?

Wat betekent ergonomie en wat is het eigenlijk? We geven je onze uitleg

Ergonomie is de wetenschap van het ontwerpen van werkstations en andere apparaten op de werkplek om het comfort en de efficiëntie van de werknemer te verbeteren. Het doel van ergonomie is het creëren van een omgeving die zowel veilig als gezond is voor werknemers.

Er zijn een aantal factoren die het comfort van de werknemer kunnen beïnvloeden, waaronder de indeling en het ontwerp van de werkplek, de hoogte en positie van stoelen, het gebruik van schermen en toetsenborden en de hoeveelheid lawaai in de werkomgeving. Ergonomen adviseren vaak wijzigingen aan deze aspecten van een werkplek om de productiviteit en gezondheid van werknemers te verbeteren.

Ergonomie is effectief gebleken bij het verminderen van letsel, het verbeteren van het moreel van de werknemer en het verbeteren van de prestaties van de werknemer. Door een ergonomische werkruimte te creëren, kunnen werkgevers geld besparen op medische kosten, het personeelsverloop verminderen en de productiviteit verhogen.

Vier specialisaties van ergonomie

Er zijn vier hoofdspecialisaties binnen dit vakgebied: fysieke ergonomie, cognitieve ergonomie, taalergonomie en organisatie-ergonomie.

Fysieke ergonomie richt zich op het optimaliseren van ontwerpkenmerken zoals grootte, vorm en materialen die worden gebruikt om de belasting van het lichaam van gebruikers te verminderen tijdens het gebruik van gereedschap of meubels. Dit omvat alles van stoelen tot toetsenborden – het heeft toepassingen in bijna alle industrieën.

Cognitieve ergonomie kijkt naar hoe mensen denken terwijl ze producten of diensten gebruiken; dit omvat ook hoe gebruikersinterfaces moeten worden ontworpen voor maximale efficiëntie.

Taalergonomie richt zich op hoe mensen omgaan met informatietechnologiesystemen. Dit omvat het zoeken naar manieren om tekst leesbaarder te maken en ervoor te zorgen dat online formulieren gemakkelijk en snel kunnen worden ingevuld. Met deze specialisatie onderzoeken experts hoe verschillende soorten woorden of zinsdelen de gebruikerservaring kunnen helpen verbeteren bij interactie met computers of andere elektronische apparaten.

Organisatie-ergonomie kijkt naar hoe mensen samenwerken binnen een organisatie en richt zich daarnaast op optimalisering van onder meer organisatiestructuren en -processen. Denk ook aan telewerken en werktijden.

Onze artikelen over ergonomie: