Ergonomisch thuiswerken, hoe doe je dat?

De ergonomische revolutie transformeert de manier waarop we thuis werken. In een tijd waarin thuiswerken steeds gewoner wordt, is het gewoonlijk en verplicht dat je werkgever bijdragen aan een ergonomische werkplek. Dit is niet alleen een verplichting, maar ook een investering in de gezondheid en het welzijn van het personeel. Een ergonomische werkplek leidt tot talrijke voordelen: van een verhoogde productiviteit en verminderde stress tot een algeheel comfortabelere en gezondere werkomgeving. Dit artikel belicht het belang van ergonomie in het thuiswerken en geeft praktische tips om uw werkplek te optimaliseren, ongeacht of uw huidige inrichting al ergonomisch is of niet.

Wat zijn de voordelen van ergonomisch thuiswerken?

  1. Betere mentale gezondheid: Een van de belangrijkste voordelen van ergonomisch thuiswerken is dat het je mentale gezondheid kan verbeteren. Wanneer je werkt in een omgeving die comfortabel is en is afgestemd op jouw behoeften, is de kans groter dat je productief en gefocust bent. Je zult ook minder snel stress of werkdruk voelen, wat kan leiden tot een verbeterd mentaal welzijn. Wanneer je bijvoorbeeld last krijgt van nekpijn kan dit stress en spanning veroorzaken.
  2. Betere fysieke gezondheid: Thuiswerken heeft ook gunstige effecten op je fysieke gezondheid. Wanneer je werkt in een omgeving die voor jouw lichaam comfortabel is, is de kans groter dat je de hele dag gezond en energiek blijft. Je hebt hierdoor namelijk minder kans op spannings- en stressklachten die bijvoorbeeld ook nekpijn kunnen veroorzaken. Daarnaast kun je door middel van ergonomische bureaus of ergonomische bureaustoelen je houding van tijd tot tijd veranderen.

Naast verbeterde mentale en fysieke gezondheid biedt ergonomisch thuiswerken nog meer voordelen:

  • Vermindering van langdurige gezondheidsproblemen: Een ergonomische werkplek vermindert het risico op chronische aandoeningen zoals carpaal tunnel syndroom, maar ook rugpijn.
  • Verhoogde productiviteit: Een comfortabele werkomgeving verhoogt de concentratie en efficiëntie, wat leidt tot een verhoogde productiviteit. Is je werkgever ook weer blij mee (B).
  • Flexibiliteit in werkhouding: Ergonomische meubels zoals verstelbare bureaus en stoelen bieden de mogelijkheid om van houding te wisselen, wat uiteraard belangrijk is voor een langdurige werkdag. Lees verder op in dit artikel meer over ergonomische hulpmiddelen.
  • Lagere ziekteverzuim: Door het verminderen van werk gerelateerde klachten, draagt ergonomisch thuiswerken ook bij aan minder ziekteverzuim.
  • Meer werktevredenheid: Een comfortabele en gezondheid ondersteunende werkplek verhoogt de algemene tevredenheid en het welzijn van werknemers.
foto van een goede ergonomische thuiswerk opstelling

Tips voor goed ergonomisch thuiswerken

1. Koop een verstelbaar ergonomisch bureau

Het belangrijkste voordeel van een verstelbaar ergonomisch bureau is dat u de hoogte van jouw werkruimte kunt aanpassen aan je eigen individuele behoeften. Dit zorgt ervoor dat je de hele dag door een optimale houding en comfort behoudt, wat op zijn beurt ongemak of pijn vermindert die anders het gevolg zou zijn van langdurig in één positie zitten.

Bovendien zijn deze bureaus ontworpen met voldoende ruimte voor extra apparatuur zoals monitoren, laptops en andere apparaten, zodat je productief kunt blijven werken zonder dat je jouw bestaande opstelling telkens hoeft aan te passen als je iets nieuws nodig heeft.

Soms kan een goede aanvulling nog een monitorstandaard of monitorarm zijn, om je monitor op de juiste (oog)hoogte te krijgen of een documenthouder, in het geval dat je veel papieren documenten inziet of bewerkt.

2. Koop een ergonomisch toetsenbord en ergonomische muis aan

Ergonomische toetsenborden en ergonomische muizen hebben speciale ontwerpen die polsen, armen, schouders en handen ondersteunen tijdens het typen of muisgebruik. Met goed ontworpen toetsenborden moeten je polsen tijdens het gebruik in een neutrale positie blijven, waardoor spieren en pezen minder worden belast. Ergonomische muizen helpen ook de belasting van polsbewegingen te verminderen doordat je jouw arm tijdens het muizen op een comfortabel oppervlak kunt laten rusten.

3. Koop een ergonomische bureaustoel

Thuiswerken kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om het inrichten van een ergonomische werkomgeving. Een ergonomische bureaustoel is een van de belangrijkste investeringen die je kunt doen om ergonomisch thuis te werken. Dit type stoel is ontworpen om jouw lichaam te ondersteunen en de belasting van jouw spieren, gewrichten en andere zachte weefsels te verminderen. Het helpt ook bij het bevorderen van een juiste houding tijdens het zitten, zodat je geen ongemak of pijn in je onderrug ervaart als gevolg van een verkeerde houding. Dankzij de verstelbare kenmerken van een ergonomische bureaustoel kun je hem aanpassen aan de behoeften van je lichaam en een comfortabele plek bieden waar je probleemloos urenlang kunt werken. Een leuk alternatief hiervoor zijn ergonomische krukken, die hetzelfde doel hebben. Een goede aanvulling op de ergonomische bureaustoel is een ergonomische zitbal. Je kunt dan zo’n 2 uur per dag gebruik maken van deze zitbal om optimaal ergonomisch te werken.

3.1 Alternatief of aanvulling: bureaufiets

Een ergonomische bureaufiets is een hometrainer die is ontworpen om zittend aan een bureau te worden gebruikt. Het combineert de voordelen van zowel lichaamsbeweging als productiviteit, omdat je hierdoor de hele dag actief kunt blijven zonder ooit een pauze te hoeven nemen van jouw werk. Sommige modellen hebben zelfs een laptopstandaard waardoor je geen bureau meer nodig hebt.

3.2 Maar ook een zitbal om meer ergonomisch thuis te werken

Zittend op een bal bevordert een betere houding door je kernspieren aan te spannen, wat voorkomt dat je onderuitgezakt en voorovergebogen over het laptopscherm gaat zitten. Het ontwerp van de zitbal helpt ook vermoeidheid en spanning in je rug- en nekspieren te verminderen, waardoor je je gemakkelijker kunt concentreren op het werk zonder pijn of ongemak te ervaren. Deze benadering van ergonomisch thuiswerken houdt je de hele dag energiek. De beste zitballen bekijk je in onze review.

4. Ergonomische hulpmiddelen zoals voet-, pols- en rugsteunen

Voor een comfortabele opstelling kun je steunen gebruiken voor verschillende lichaamsdelen, zoals rugsteunen, voetsteunen, polssteunen en armsteunen. Een voetensteun is een van de meest populaire vormen van ondersteuning die veel mensen nuttig vinden om de druk op hun rug en benen te verlichten terwijl ze zitten. Lees meer over de beste ergonomische hulpmiddelen op onze bijbehorende pagina. Een voorbeeld van een polssteun kan een ergonomische muismat zijn of een polssteun voor je toetsenbord.

5. Zorg voor een goede ergonomische zithouding

Thuiswerken is voor veel mensen over de hele wereld een normale realiteit geworden. Om ervoor te zorgen dat onze werkervaring comfortabel en pijnvrij is, is het belangrijk om een ergonomische zithouding aan te nemen. Lees hoe je dit doet in ons bijbehorende artikel over de juiste zithouding>>>

6. Wat als je op een laptop werkt?

We begrijpen dat veel mensen zich dit niet realiseren en daarom zichzelf in gevaar kunnen brengen. Zitten met je laptop op een bureau of tafel kan ernstige gevolgen hebben, zoals nekpijn, rugpijn en verrekte polsen. Het gebruik van een goede laptopstandaard is in dit geval essentieel en biedt verlichting. Echter is dit alleen niet voldoende. Lees ook de andere tips in dit artikel goed door om optimaal ergonomisch te werken of bezoek ons artikel over ergonomisch werken met een laptop.

7. Denk aan een postuurcorrector voor je ergonomische houding

Als je moeite hebt om je rug gezond te houden tijdens het thuiswerken, overweeg dan om te investeren in een goede houdingscorrector. Een houdingscorrector is een apparaat dat je helpt rechtop te blijven zitten of staan. Het doet dit door zachte weerstand te bieden zodra je begint te vervallen in slechte gewoonten, zoals voorovergebogen zitten tijdens het typen. Dit kan niet alleen helpen pijn veroorzaakt door een slechte houding te verminderen, maar het kan ook de focus en productiviteit in de loop van de tijd verbeteren. Bovendien helpt het gebruik van een apparaat om jouw lichaam te trainen om gezondere houdingen aan te nemen bij het werken in de toekomst – zelfs zonder de hulp van het apparaat!

+ berichten

Dag! Ik ben Maarten, en ik schrijf al geruime tijd voor Mindsetking. Mijn specialisatie ligt in het schrijven van vergelijkingsartikelen en artikelen gebaseerd op onze eigen tests, wetenschappelijke informatie, vooral gericht op ergonomisch werken, sport, voeding en gezondheid. Door mijn leven heen ben ik intensief bezig geweest met het ergonomisch inrichten van werkplekken en het onderhouden van een goede lichamelijke gezondheid, niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn cliënten. Indien je vragen hebt, mag je altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.