Als het om ergonomisch werken gaat, zijn veel mensen gewend om lange tijd op één plek te zitten met hun laptop. Dit is echter niet de beste manier om het meeste uit je dag te halen. De hele dag in één houding zitten kan leiden tot rugpijn, nekpijn en andere gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om ergonomisch te werken met een laptop en tegenwoordig is ergonomisch werken zelfs verplicht. Door bepaalde technieken te gebruiken, kun je de hoeveelheid pijn verminderen die je ervaart tijdens het werken op jouw laptop. In dit artikel gaan we hiermee aan de slag en geven we je meer informatie over hoe jij ergonomisch kunt werken met jouw laptop!

Tips om ergonomisch te werken achter je laptop

Ergonomisch werken met een laptop kan lastig zijn. Veel mensen proberen het te doen zonder te weten wat ze doen, en eindigen met pijn in hun nek of rug. Hier zijn enkele tips om comfortabel met een laptop te werken.

1. Zorg voor een ergonomische zithouding achter je laptop

Zorg er allereerst voor dat je de juiste houding aanneemt bij het gebruik van een laptop. Ga rechtop zitten met een rechte rug en ontspannen schouders. Leun je hoofd niet naar voren of buig niet over de computer. Als je een schuin oppervlak moet gebruiken, zorg er dan voor dat de monitor op ooghoogte wordt geplaatst die voor jou comfortabel is, niet in een onnatuurlijke hoek. Indien je het moeilijk vind om een rechte rug te houden kun je denken aan een postuurcorrector.

1.1 Wat als je niet met je voeten op de grond kunt komen?

Soms kun je niet comfortabel met beide voeten op de grond terechtkomen, wanneer je plaats neemt achter je laptop en je bureau. In dit geval kan een voetensteun uitkomst bieden om toch een ergonomische werkhouding aan te nemen. Wij hebben de beste voetensteunen vergeleken en getest, om voor jullie de keuze te vergemakkelijken. Met een goede voetensteun kun je toch een fijne ergonomische houding aannemen achter je laptop, als je niet met je voeten de grond kunt bereiken.

2. Zorg voor een goede ergonomische bureaustoel

Werk achter je laptop met een ergonomische stoel. Ergonomisch ontworpen stoelen kunnen je helpen efficiënter te werken en langdurig letsel te voorkomen. Bepaalde eigenschappen waar je op moet letten bij een goede stoel zijn een comfortabele rugleuning, verstelbare armleuningen en eventueel een hoofdsteun.

Als je niet zeker weet of jouw huidige stoel al dan niet ergonomisch is ontworpen, ga er dan in zitten en pas de steunen aan totdat je jeh prettig voelt. Als je eenmaal een stoel hebt gekozen die aan je behoeften voldoet, zorg er dan voor dat je er goed voor zorgt door de stof regelmatig te reinigen en de armleuningen en rugleuningen naar behoefte aan te passen.

Indien je tips wilt omtrent een goede ergonomische bureaustoel, kijk dan op deze pagina>>>

3. Zorg voor een ergonomisch toetsenbord en ergonomische muis

Werken op een laptop kan vermoeiend zijn als je geen ergonomisch toetsenbord en muis gebruikt. Je denkt misschien dat deze randapparatuur niet nodig is, maar ze kunnen een groot verschil maken.

Wanneer je een ergonomische muis en toetsenbord gebruikt, verandert je houding en voel je je minder vermoeid. Dit komt omdat de toetsenborden en muizen zo zijn ontworpen dat ze in een comfortabele positie met minimale druk in jouw hand passen. Ze worden ook geleverd met verstelbare functies, zodat je de perfecte pasvorm voor jouw werkstijl kunt vinden.

Als je erover nadenkt om een ergonomisch toetsenbord of ergonomische muis voor je laptop aan te schaffen, test ze dan voordat je ze aanschaft. Zo weet je welk model het beste bij jouw wensen past.

4. Zorg voor een ergonomische laptopstandaard of ergonomisch laptophouder

Als je op zoek bent naar een ergonomische optie om comfortabeler te werken, overweeg dan om een ergonomische laptopstandaard of ergonomische laptophouder aan te schaffen.

Een ergonomische laptopstandaard kan de ondersteuning bieden die je nodig hebt om comfortabel te werken. Sommige standaards zijn ook verstelbaar, zodat ze geschikt zijn voor verschillende laptopformaten. Ergonomische laptopstandaards hebben vaak een ingebouwde toetsenbordlade, zodat je je laptop op ooghoogte kunt houden.

Als je een ergonomische laptophouder gebruikt, zorg er dan voor dat deze comfortabel en veilig zit. Sommige standaards vereisen helemaal geen montage, terwijl voor andere mogelijk een beugel of arm aan jouw monitor moet worden bevestigd. Het is ook belangrijk om een houder te kiezen die comfortabel in gebruik is, aangezien langdurig gebruik nek- en schouderpijn kan veroorzaken.

5. Zorg ook voor een goed ergonomisch bureau voor je laptop

Als je net als de meeste mensen bent, breng je waarschijnlijk veel van je tijd door aan een bureau. Maar de hele tijd zitten kan slecht zijn voor je gezondheid, om nog maar te zwijgen van je rug. Daarom is het belangrijk om een ergonomisch bureau te vinden waarmee je ergonomisch achter je laptop kunt werken. Tegenwoordig zijn er ook sta bureaus beschikbaar of bureaus die je zo kunt instellen dat je ermee kunt staan of zitten. Zit je toch liever constant? Ook hier zijn goede ergonomische bureaus voor te vinden.

6. Ergonomische bureaufiets

Er zijn zelfs bureaufietsen die geleverd worden met laptopstandaard. Zo hoef je niet eens een bureau aan te schaffen als je af en toe thuis werk. Een ergonomische bureaufiets is een revolutionair apparaat waarmee je zittend aan je bureau kunt trainen. Dit type fiets is ontworpen met het oog op comfort en gemak, zodat je productief kunt zijn terwijl je actief blijft. Het beschikt over verstelbare beenpedalen en handgrepen, samen met een stoel die kan worden aangepast voor een optimale ergonomische houding.

Meer informatie over ergonomische hulpmiddelen en apparaten vind je op onze bijbehorende pagina>>>

7. Wissel soms af met een zitbal i.p.v. je bureaustoel

In het begin was ik sceptisch. Hoe kan het zitten op een bal comfortabeler zijn dan op een echte stoel? Maar na slechts één dag merkte ik een aanzienlijk verschil in mijn houding en algemeen comfortniveau. De zitbal moedigt je aan om je kernspieren aan te spannen en de juiste uitlijning van de wervelkolom te behouden, wat pijn in de onderrug kan verlichten die wordt veroorzaakt door onderuitgezakt zitten in een gewone stoel.

De zitbal is niet alleen beter voor je fysieke gezondheid, maar bevordert ook een betere doorbloeding en kan zelfs de focus en productiviteit verbeteren. Bovendien is het gewoon leuk om op te stuiteren tijdens pauzes!

Ergonomisch werken met een 2e scherm naast je laptopscherm?

Veel mensen vinden ergonomisch werken met een laptop ideaal, maar wat als je naast je laptop ook met een tweede scherm wilt werken? Ook dat kan en kan zelfs comfortabeler zijn, afhankelijk van het type tweede scherm. Er zijn verschillende soorten tweede schermen die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt.

Om ergonomisch te werken met een laptop en een tweede scherm ernaast, is het belangrijk om over de juiste tools en apparatuur te beschikken. Je hebt een verstelbaar bureau of stoel, een extra monitor of projector en goede positioneringsvaardigheden nodig. Zorg er ook voor dat jouw computer geschikte poorten heeft om beide schermen aan te sluiten.

Zorg dat de schermen goed staan ingesteld op ooghoogte en niet ver van je gezicht af. Voor meer informatie over het gebruik van twee beeldschermen kun je onze bijbehorende pagina bezoeken.

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.