Als het om meubels voor je thuiskantoor gaat, kan het lastig zijn om te kiezen tussen een ergonomische bureaustoel of een gamestoel. Beide stoelen bieden duidelijke voor- en nadelen. Dit artikel gaat in op de verschillen tussen ergonomische bureaustoelen en gamestoelen, zodat je de beste keuze kunt maken voor je werkruimte.

Wat is een ergonomische bureaustoel?

Wat is een ergonomische stoel? Een ergonomische stoel is ontworpen om het lichaam optimaal te ondersteunen. Deze speciale stoelen zijn aanpasbaar, afhankelijk van lengte en gewicht, om een comfortabele en zo natuurlijk mogelijke houding te garanderen. Ergonomische stoelen hebben kussens die de rug steun geven voor langere periodes zitten. Het doel hiervan is om ervoor te zorgen dat je in een natuurlijke en rechte positie blijft zitten, verminderend druk op tussenwervelschijven in de rug.

Wat is een gamestoel?

Wat is een gamestoel? Een gamestoel is een speciale, ergonomisch ontworpen stoel gebouwd met toegevoegde elementen. Deze speciaal ontwikkelde stoelen hebben kenmerken zoals degene die in casino’s, speelhallen of bij gamers te vinden zijn. Zoals eerder genoemd, biedt deze unieke mix van functies perfect comfort om je favoriete games te spelen en bekijken.

Gamestoelen zijn ontworpen om tijdens gamen comfortabel in eenzelfde positie te blijven zitten. Ze zijn vaak relatief zwaarder dan gewone stoelen om je in dezelfde houding te kunnen vasthouden en maken gebruik van extra’s zoals een voet- of hoofdsteun voor extra comfort. Bovendien hebben ze meestal ook een verstelbare rugleuning.

Waarin lijken ergonomische bureaustoelen en gamingstoelen op elkaar?

Ergonomische bureaustoelen en gamestoelen lijken op verschillende manieren op elkaar en kunnen beide plaatsnemen achter je ergonomische bureau. Ze zijn beide ontworpen om comfortabel te zitten, zelfs urenlang. Dit wordt gedaan door het gebruik van verstelbare elementen zoals hoogteverstelling, leuning en rugleuning die licht in verschillende posities tuigen kunnen worden afgesteld voor een ideale pasvorm. Beiden combineren comfort met stijl. Daarnaast heeft het ontwerp van beide stoeltypen een verende schaal met dikke of extra dikke padding voor extra steun, waardoor je lichaamsdelen minder belast worden tijdens langzame of intensieve activiteit.

Waarin verschillen ergonomische bureaustoelen en gamingstoelen van elkaar?

Qua uiterlijk

Wat voor verschillen zijn er op uiterlijk gebied tussen een ergonomische bureaustoel en een gamestoel? Gamestoelen zijn vaak kleurrijker dan ergonomische bureaustoelen, met fellere kleuren. Deze stoelen worden ook wel ontworpen om aan te passen aan de gaming setup van de speler. Verder heeft een gamestoel meestal een hoger rugdeel, plus rug- en nekkussens om comfort te verhogen over lange speelsessies.

Gamestoelen zijn het resultaat van een veel agressiever design dan standaard kantoorstoelen. Onder hun verfraaid vormgeving komen meer en opvallende kleuren en unieke materialen tevoorschijn. Het doel is om jonge mensen aan te trekken, dus de stoelen staan bekend om hun cool uiterlijk.

Comfort

De (rug)leuningen

Ergonomische bureaustoelen en gamestoelen verschillen op een aantal manieren. De rugleuning van een gamestoel kan meestal volledig worden teruggezet, wat handig is voor gamers om in comfortabel te zitten met hun controller in de aanslag. Ergonomische bureaustoelen hebben deze mogelijkheid niet, omdat je nooit moet liggen op het werk. Verder hebben beide type stoelen 4D-armleuningen die in elke gewenste positie verstelbaar zijn. Hiermee kun je de hoogte, diepte en hoek van de armleuningen naar jouw voorkeur veranderen.

In welke positie je zit

Gamestoelen zijn anders dan reguliere stoelen, omdat ze gemaakt zijn om je in één positie te laten zitten. Gamestoelen hebben bijvoorbeeld een stevige constructie en voorzieningen zoals een voet- of hoofdsteun, waardoor je comfortabel vast kunt zitten. Veel gamestoelen hebben ook een verstelbare rugleuning om comfortabeler op de stoel te zitten.

Ergonomische bureaustoelen zijn ontworpen met het oog op comfort en gebruikersgemak. Of je nu thuis werkt of een kantoor hebt, het is belangrijk om een goede bureaustoel aan te schaffen. De meeste van deze stoelen zijn speciaal ontworpen voor bewegelijkheid en gemak. Het is licht van gewicht en geruisloos om ervoor te zorgen dat mensen soepeler over hun werkplek bewegen en zijn niet gemaakt om continue stil te zitten.

Kussens

Ergonomische bureaustoelen en gamestoelen hebben beide vele voordelen. Maar wat een gamestoel biedt die een ergonomische bureaustoel (meestal) niet heeft, zijn de verwijderbare hoofd- en lendenkussens. Deze kussens helpen om in een neutrale positie te blijven zitten, waardoor er geen pijn of ongemak wordt ervaren. Daarnaast helpt dit ook om langer in dezelfde houding te kunnen blijven zitten. Echter hebben wij ook ergonomische bureaustoelen gevonden die dit wel hebben.

Materialen

Ergonomische bureaustoelen en gamingstoelen hebben beide hun eigen specifieke materialen. Bureaustoelen zijn meestal gemaakt van ademende en slijtvaste stoffen, die bedoeld zijn om druk te weerstaan ​​die gepaard gaat met activiteit in een kantooromgeving. Aan de andere kant zijn gamestoelen gemaakt van gewatteerde materialen die comfortabeler zijn tijdens lange uren aan een computer.

Conclusie ergonomische bureaustoel of gamestoel?

Ergonomische bureaustoelen of gamestoelen? De keuze van welke stoel afhangt van het gebruik en de ruimte waarin je het gaat doen. Een gamestoel is niet aan te raden voor thuiswerken, omdat deze bedoeld is om stil en comfortabel te zitten – iets wat kan resulteren in irriterende slaperigheid. Echter wordt een gamestoel wel aangeraden als je bezig bent met leuke activiteiten zoals videogames, films kijken of lezen. En wanneer je student bent of thuiswerkt is een ergonomische stoel veel beter geschikt, door zijn ademend materiaal dat je temperatuur regelt, functioneel ontwerp en verstelbare hoogte; zoals de beste ergonomische bureaustoelen in ons artikel.

Interessante gerelateerde artikelen:

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

1 gedachte over “Ergonomische bureaustoel vs gamestoel? Welke is beter?”

  1. Super interessante blog! Ik heb afgelopen maand ook mijn bureaustoel vervangt met een ergonomische bureaustoel omdat ik veel last had van mijn onderrug, ik ben erg tevreden met mijn nieuwe stoel. Ik wist niet dat een gamestoel gemaakt was om langere tijd op te zitten, handig om te weten ik overweeg nu ook wel om een aparte gamestoel te kopen. Bedankt voor deze blog!

    Groetjes,
    Felix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *