tips bij een sollicitatiegesprek

Hoe bereid je effectief een sollicitatiegesprek voor?

Solliciteren kan een spannende tijd zijn. Tijdens het schrijven van de motivatiebrief moet je jezelf al van je goede kant laten zien en ervoor zorgen dat jij naar de volgende ronde gaat. Echter begint het dan pas.

Als jij de beste kandidaat bent, nodigt het bedrijf jou uit voor een sollicitatiegesprek. Een sollicitatiegesprek voorbereiden is dan wel een belangrijk onderdeel.

Met onderstaande tips voor een sollicitatiegesprek voorbereiden kun jij ervoor zorgen dat je een goede indruk achterlaat en zelf tevreden terug kan kijken op het gesprek.

Is het belangrijk om te focussen op suffe termen als een hands-on mentaliteit en een spin in het web?

1. De vacature analyseren

Een sollicitatiegesprek voorbereiden begint met het analyseren van de vacature. Je bekijkt hiervoor de volledige vacature en blijft langer hangen bij de functieomschrijving.

Het bedrijf heeft hierin namelijk verschillende vaardigheden en kwaliteiten benoemd, welke jij dient te bezitten om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Vanuit de tekst maak je een lijst met alle kwaliteiten die het bedrijf vraagt.

Neem daarbij niet alleen de professionele kwaliteiten, maar ook de persoonlijke kwaliteiten. Van hieruit kun je namelijk verder naar het volgende onderdeel van de voorbereiding op een sollicitatiegesprek.

2. Jouw kwaliteiten matchen met de functie

Maak hiervoor eerst een lijst van jouw sterke en zwakke punten. Je hebt verschillende competenties en kwaliteiten en er zullen er ongetwijfeld een aantal aansluiten aan de vacature. Schrijf daarom minstens 10 punten op, welke je extra wilt benadrukken in het sollicitatiegesprek.

Als je al eerder met een recruiter hebt gepraat, heb je al een lijst bij elkaar. Daarbij moeten deze punten ook zoveel mogelijk overeenkomen met wat er in de vacature gevraagd wordt.

Zorg er dan wel voor dat je kritisch naar jezelf blijft kijken. Je kunt dan ook bij jezelf nagaan welke vragen er ongetwijfeld terug gaan komen tijdens het gesprek op dit gebied.

waar houdt je rekening mee bij een sollicitatiegesprek
Matchende kwaliteiten bij een passende vacature zijn erg belangrijk.

3. Het bedrijf onderzoeken

Niet alleen de vacature en jouw eigen kwaliteiten zijn belangrijk tijdens de voorbereiding op een sollicitatiegesprek. Je moet namelijk ook voldoende weten over het bedrijf. Zonder de juiste kennis zal je geen goede indruk achter gaan laten.

Het bedrijf zal een aantal vragen stellen bij een sollicitatiegesprek, welke betrekking hebben op de bedrijfscultuur en de werkzaamheden. Zorg daarom dat je een goed onderzoek doet, zodat je weet waar je terecht komt en je ook kunt antwoorden op deze vragen.

Je kunt dan voor jezelf ook al beter bepalen of je jezelf hier ziet werken. Door de website goed te bekijken en jouw netwerk te raadplegen, heb je voldoende voordeel ten opzichte van andere sollicitanten.

4. Jouw gesprekspartner kennen

Niet alleen het bedrijf moet je kennen. Jouw sollicitatiegesprek voorbereiden doe je ook door erachter te komen met wie je tijdens het gesprek te maken hebt. Je krijgt altijd de naam te horen.

Bekijk via Google en sociale media wie deze persoon is, wat hij of zij voor werk doet binnen het bedrijf en probeer erachter te komen waar deze persoon op let. Zo zorg je ervoor dat je ook hierop in kunt spelen tijdens het gesprek.

Ook zal dit een goede indruk achterlaten op jouw gesprekspartner en zorgt er weer voor dat je meer bereikt dan de andere sollicitanten die nog langsgaan voor dezelfde vacature.

Dit is één van de algemene tips die ook veel bij het onderhandelen gebruikt worden.

5. Vragen voorbereiden voor het gesprek

Een sollicitatiegesprek voorbereiden is niet alleen voorbereiden op de vragen die het bedrijf aan jou gaat stellen, maar ook dat je zelf proactief bent.

Vragen stellen bij een sollicitatiegesprek is namelijk net zo belangrijk. Hierdoor wordt het niet eenzijdig, maar kun je laten zien dat je zelf ook goed nagedacht hebt en geïnteresseerd bent in de functie.

Daarbij krijg je meer inzichten in de functie en het bedrijf, waardoor je voor jezelf kunt bepalen of het echt bij je gaat passen. Je kunt bijvoorbeeld open vragen toepassen.

Laat het ook duidelijk merken als je de functie aan het einde van het gesprek nog wilt hebben. Maar zeg het ook eerlijk als de functie toch niet bij je past.

vragen stellen sollicitatiegesprek
Het is belangrijk om goede vragen te stellen bij een sollicitatiegesprek en je kunt het evt oefenen met een vriend of vriendin!

6. Het sollicitatiegesprek oefenen

Het sollicitatiegesprek oefenen lijkt in eerste instantie nep overkomen, maar is wel belangrijk. Zo kun je de standaard sollicitatievragen gaan oefenen. Je weet hoe je moet antwoorden bij een sollicitatiegesprek, zodat het ook eenvoudiger wordt.

Jouw zenuwen kunnen de overhand nemen, maar door deze vragen beantwoord te krijgen zonder erbij na te denken, ga je je zelfverzekerd voelen. Dit maakt de rest van het gesprek ook vloeiender. Oefen daarbij altijd hardop.

Hiermee onthoud je het beter dan wanneer je het herhaalt in jouw hoofd. Je kunt ook oefenen samen met familie of vrienden, zodat zij feedback kunnen geven.

Zwakke punten bij een sollicitatiegesprek tonen mag altijd. Zorg er alleen wel voor dat je hier een goede draai aan kunt geven en probeer ze op een positieve manier te belichten en vertel hoe je ermee om gaat.

Lees ook: tips voor het onderhandelen over je salaris>>>

7. De etiquette onder de knie krijgen

Je kunt ook de etiquette van een sollicitatiegesprek voorbereiden. De etiquette gaat over verschillende gebaren die een grote invloed kunnen hebben op het verloop.

Zo wordt het op prijs gesteld als je de receptioniste groet, je een goede handdruk geeft en een glimlach op jouw gezicht hebt tijdens de kennismaking.

Jouw lichaamstaal speelt dus een grote rol. Tijdens het gesprek zorg je ervoor dat je rechtop zit en jouw handen ook in een goede houding houdt. Je moet zelfverzekerd overkomen en tegelijkertijd ook ontspannen zijn.

Zorg daarbij ook dat je geïnteresseerd bent in de gesprekspartner en welke vragen deze stelt. Zo kun je te allen tijde een goede indruk achterlaten.

8. Bedenk een goede afsluiting

Niet alleen het gesprek zelf kun je voorbereiden. Je kunt ook de afsluiting van het sollicitatiegesprek voorbereiden door te bedenken hoe je hiermee om gaat.

Wil je nog over je salaris onderhandelen of niet? Bij sommige bedrijven is dit not done.. Voel dus aan of hier wel ruimte voor is.

Ook de afsluiting moet namelijk een goede indruk achterlaten. Bedank daarom altijd voor de tijd en de antwoorden die je hebt gekregen op jouw vragen.

Sta ook altijd op als je de hand schudt en zorg wederom voor een glimlach op het gezicht. Als je dit nog niet gewend bent, kun je dit ook oefenen voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat.

Vriendelijk en beleefd blijven is niet altijd eenvoudig, maar je moet tegelijkertijd niet overdrijven en het gekunsteld over laten komen.

hoe bereid je je voor op een sollicitatie
De afsluiting is ook een onderdeel van de voorbereiding van de sollicitatie.

9. Kleding klaarleggen voor het gesprek

Je kleding voor de sollicitatie is belangrijk om een eerste indruk te geven. Je moet er daarom niet te lang mee wachten. Zodra je weet dat je op gesprek moet komen kun je al bedenken wat je aan gaat trekken.

Hiermee voorkom je dat je veel stress krijgt op de dag zelf. De kleding die je aan wilt doen, leg je alvast klaar. Je zorgt er hiermee direct voor dat je de kleding ook niet meer op het laatste moment hoeft te wassen en kunt het die dag aantrekken.

Daarbij gaat het niet alleen om de kleding zelf, maar ook de schoenen die je erbij aan doet. Een verzorgde uitstraling zal jou altijd een streepje voor geven op andere sollicitanten.

10. Spullen voor de sollicitatie klaarleggen

Het sollicitatiegesprek voorbereiden zal ook op basis van alle andere spullen gebeuren. Je moet namelijk een aantal spullen meenemen, zodat je ook goed voorbereid overkomt en tegelijkertijd voor meer gemakken zorgen.

Zo kun je een kladblok en pen meenemen om tussendoor een aantal dingen op te schrijven. Je toont hiermee direct aan dat je welwillend bent om meer te leren. Neem ook kopieën van jouw cv en sollicitatiebrief mee. Deze kunnen jou nog extra houvast geven.

Mocht het bedrijf om een referentielijst vragen, neem hier dan ook een kopie van mee. Zo ook van een eventuele portfolio. Zo heb je alles bij de hand voor extra duiding.

11. De route uitstippelen

De voorbereiding op een sollicitatiegesprek kan ook op basis van de route. Als je niet bekend bent in de regio is het belangrijk om zoveel mogelijk te onderzoeken over de snelste routes en de problemen die er op de weg kunnen zijn.

Daarbij kun je rekening houden met de reistijd die je gaat krijgen. Je wilt immers niet te laat komen op het gesprek. Daarbij laat je ook geen goede indruk achter als je niet op tijd op jouw gesprek komt.

Het zal lastig zijn om een goede wending te geven aan het gesprek vanaf dat moment. Kom dus ruim op tijd en houdt te allen tijde rekening met de eventuele files die er kunnen zijn, zodat je goed voorbereid bent voor de dag zelf.

zorg voor een goed sollicitatiegesprek
Je kleding en het meenemen van de juiste spullen zijn ook erg belangrijk.

12. Gebruik eventuele hulpmiddelen

Soms wordt gevraagd of je een assessment kunt doen, waarbij je een presentatie moet geven (leren presenteren). Zorg er dan voor dat jouw apparaten allemaal werken. Laadt jouw laptop of tablet op, bekijk of de programma’s werken en zet alles op een duidelijke plek.

Als het een sollicitatie op afstand is, moet je ervoor zorgen dat je van tevoren alvast kijkt naar jouw webcam en de programma’s die het bedrijf gebruikt om het gesprek te voeren.

Ook kijk je waar je de beste Wifi-verbinding hebt. De verbinding moet immers niet wegvallen, zodat het gesprek vloeiend blijft verlopen.

Een sollicitatiegesprek voorbereiden zal daardoor ook een technisch aspect bevatten. Aan het einde van het gesprek ben je blij dat je hier extra aandacht aan hebt gegeven en laat je zien dat je erover nagedacht hebt.

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

1 gedachte over “Hoe bereid je effectief een sollicitatiegesprek voor?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *