hoe kun je beter omgaan met angst

Hoe kun je beter omgaan met angst in elke situatie?

Angst kan zeer storend zijn en je sociale leven erg beïnvloeden. Wanneer je last hebt van angst, kun je hierdoor anders op mensen reageren en dit is één van de redenen waardoor angst ons minder gelukkig maakt.

Sommige mensen gaan hun hele leven gebukt onder angst en dat is erg zonde. Hierdoor leven deze mensen hun leven niet maximaal en dat terwijl er gewoon oplossingen zijn. Gek Toch?

In dit artikel bespreek ik de beste remedies voor het omgaan met angst met jullie, zodat je voortaan angstvrij door het leven gaat.

Wil jij ook een leven zonder angst? Lees dan vooral verder.

Realiseer je dat je een angst hebt

Voor het omgaan met angst is het belangrijk om je te realiseren dat je over een angst beschikt. Zolang je niet beseft dat je een angst ergens voor hebt kan je hier immers niks aan veranderen.

Dit bewustwordingsproces houdt in dat je stilstaat bij je gevoelens, deze identificeert als angst en deze vervolgens accepteert als een deel van je ervaring.

Pas wanneer je je bewust wordt van je angsten, kun je de macht over je eigen reacties terugwinnen en constructieve stappen ondernemen om je angst te beheersen en uiteindelijk te overwinnen.

Relativeer jouw angst door schrijven

Belangrijk is om alles op te schrijven waar jouw angst mee te maken heeft. Wat voel je precies als je te maken krijgt met jouw angst? Wat deed je voor- en nadat je je in een angstige situatie bevond? Wat maakte je precies zo angstig? En: Waarom heb je de ene keer minder last van je angst dan de andere keer?

Door precies en gedetailleerd alles op te schrijven wat met jouw angst te maken heeft krijg je hier een beter beeld van en kan je gerichter je angst gaan bestrijden.

Hierbij is het van belang om te gaan relativeren: Hoe vaak heb je je angstig gevoeld voor iets wat uiteindelijk niet is gebeurd?

En: Wat is het ergste wat kan gebeuren en hoe groot is de kans dat hetgeen waar je bang voor bent daadwerkelijk gebeurt?

Kom je angst onder ogen

Een van de dingen die je dus echt niet moet doen is je angst gaan vermijden. Je kunt pas over je angst heen komen wanneer je je angst onder ogen ziet. Zolang je je angst vermijdt, zal deze blijven bestaan.

Zoek dus juist die situaties op waarin je last hebt van jouw angst zo vaak mogelijk als je aankunt. Hierbij is het belangrijk om langzaam op te bouwen.

Als je bijvoorbeeld bang bent voor honden ga dan niet meteen dagelijks een hondenasiel opzoeken, maar begin eens met een keer niet met een grote boog om een hond heen te lopen wanneer deze je pad kruist.

Praat over jouw angst met familie, vrienden en/of lotgenoten

Door met familie en vrienden te praten over je angst zul je beter omgaan met angst. Het wordt hierdoor minder een taboe, en wie weet krijg je nog goede tips of advies van iemand die ook een angst aan het overwinnen is of overwonnen heeft!

Open communicatie creëert een supportnetwerk, doorbreekt het stigma dat vaak geassocieerd wordt met angst en kan leiden tot een gevoel van verbondenheid en begrip.

Zoek ervaringsdeskundigen en vraag hen wat hen heeft geholpen

Je bent niet de enige persoon met angst op deze planeet, dus er zijn jou veel mensen voor gegaan die een bepaalde angst hebben gehad en deze hebben overwonnen.

Vraag hen wat hen heeft geholpen bij het overwinnen van de bepaalde angst waar jij momenteel mee kampt en kijk of hun advies voor jou misschien ook werkt.

omgaan met angst en angstige gedachten
een rustige ademhaling is een hulpmiddel.

Zorg voor voldoende ontspanning voor, tijdens en na een angstige situatie

Er zijn verschillende oefeningen tegen angst om te doen om zo je angst te verminderen. Zo kan je ademhalingsoefeningen doen, spierontspanningsoefeningen of je kunt gaan mediteren.

Ook kun je activiteiten om te ontspannen ondernemen en onderzoeken om te kijken wat voor jou werkt.

Zorg voor een goede voorbereiding voor situaties waarin jouw angst opspeelt

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op situaties waarin je je angst onder ogen zult zien. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Bedenk wat je in die situatie zou kunnen helpen en welke uitwegen er zijn mocht je echt te veel last krijgen van je angst. Bedenk ook altijd vooraf wat je in de situatie kan helpen je angst te verminderen.

Bezoek een gespecialiseerde psycholoog

Een van de oplossingen voor de lange termijn voor angst is het bezoeken van een psycholoog op het gebied van jouw specifieke angst.

Met de juiste psycholoog jouw angst bespreken kan ervoor zorgen dat je hier op de lange termijn veel minder last van zult hebben.

Bestudeer literatuur over jouw type angst

Lees, bestudeer en leer over hoe angst loslaten voor jouw type angst in de praktijk werkt. Lees ook over angst voor de angst doorbreken.

Hoe meer kennis je hebt over het omgaan met jouw angst, hoe beter je je hiertegen kunt wapenen.

Visualiseer situaties waarin je geen last hebt van je angst

Een van de meest voorkomende problemen bij angst heet ook wel ‘angst voor de angst’. Hierbij heb je angst voor de angst oftewel je bent bang om last te krijgen van een bepaalde angst.

Door situaties te visualiseren waarin je normaal gesproken bang bent voor de angst waarbij je je voorstelt dat je geen last hebt van de angst en ontspannen blijft, zal je op termijn minder last krijgen van de angst doordat je hersenen erop ingesteld worden dat je je in deze situaties ontspannen voelt.

Dit werkt bijvoorbeeld erg goed tijdens meditaties en met mindfulness.

hulpster voor het omgaan met angst en paniek

Vergroot je zelfvertrouwen

Een van de oplossingen voor angst is het vergroten van je zelfvertrouwen. Met meer zelfvertrouwen zal je je angst beter onder ogen kunnen zien en zal je beter met je angst om kunnen gaan of deze specifieke angst zelfs los kunnen laten.

Meer zelfvertrouwen kweken doe je door regelmatig te bedenken waar je goed in bent (geweest) en aan successituaties die zich in jouw leven hebben afgespeeld.

Wil je hulp met meer zelfvertrouwen lees dan één van onze pagina’s omtrent zelfvertrouwen

Of vraag een professional om hulp! Een simpele methode om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Leef gezond

Een andere voor het omgaan met angst is door gezond te leven! Eet en drink gezond, zodat je lichaam en je hersenen de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Zo zijn er voedingsmiddelen die je angst kunnen verergeren en verminderen.

Te veel suiker, cafeïne en alcohol kunnen je angst verergeren. En voedingsmiddelen zoals volkoren granen, bessen en met mate pure chocolade, kunnen angst verminderen door de voedingsstoffen die ze bezitten.

Zorg daarnaast ook voor voldoende beweging door te sporten en zoek dagelijks de buitenlucht op wat zorgt voor ontspanning en een mentale rust.

Bonus tips: Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is een erg belangrijk onderdeel van het verminderen van angst en andere mentale klachten. Met een gezonde hoeveelheid rust kun je je gedurende de dag energieker en alerter voelen, terwijl je gevoelens van zorgen of onbehagen vermijdt. Bij hoge niveaus van angst is het belangrijk om een nachtelijke routine te creëren die je helpen om de nodige kwaliteit en kwantiteit van slaap te krijgen.

Je kunt hiermee beginnen door wat tijd vrij te maken voordat je naar bed gaat om te ontspannen en je hoofd vrij te maken van opdringerige gedachten of zorgen. Daarnaast zijn er nog veel bruikbare- en aanvullende manieren om tijdens je nachtrust beter met angst om te gaan.

Probeer eens een verzwaringsdeken

Verzwaringsdekens zijn een vorm van hulp die verlichting kan bieden aan mensen die last hebben van angstgevoelens en dit is zelfs wetenschappelijk aangetoond. Verzwaringsdekens zijn hierdoor in laatste jaren populair geworden als alternatief voor medicatie of therapie, voor mensen die worstelen met psychische problemen zoals angst en depressie. Maar ook voor mensen met ADHD en andere psychische klachten.

Hoe werkt dit? Een verzwaringsdeken is gevuld met kleine plastic korrels, die hem extra gewicht geven en toch zacht en behaaglijk blijven. Dit helpt een gevoel van comfort en veiligheid te creëren, vergelijkbaar met geknuffeld of stevig vastgehouden worden en geeft een rustgevend effect op het lichaam.

Veel onderzoeken hebben dus aangetoond dat de druk die wordt gecreëerd door verzwaringsdekens de productie van serotonine en melatonine verhoogt, wat onder andere leidt tot minder angstgevoelens bij gebruikers. (B) (B)

Of een warme elektrische deken?

Hoewel er aanwijzingen zijn dat een elektrische deken sommige vormen van angst kan verlichten, vooral volgens gebruikerservaringen die je voorbij ziet komen op het internet, is er minder onderzoek gedaan naar de effecten ervan op angst. Het is mogelijk dat elektrische dekens nog steeds meerdere positieve effecten hebben op diverse soorten angst, maar dit blijft grotendeels ongetest in huidige relevante studies en kan van persoon tot persoon verschillen.

Hoewel aanvullend onderzoek nodig is om volledig te begrijpen hoe elektrische dekens angst gerelateerde angst beïnvloeden, suggereert het bestaande gebruikerservaringen en -onderzoek dat het gebruik van een elektrische deken algemene angstgevoelens kan verminderen en de slaapkwaliteit ’s nachts kan verbeteren of je meer ontspannen kan maken tijdens een rustig avondje op de bank.

+ berichten

Hallo! Ik ben Mahnoor, een klinisch psycholoog die haar werk met veel liefde en toewijding uitvoert. Ik vind het heerlijk om mijn creatieve kant te uiten door het schrijven van vakkundige artikelen voor websites zoals Mindsetking.nl. Maar mijn passie beperkt zich niet alleen tot psychologie en schrijven. Ik heb ook een kleine onderneming, genaamd 'Ibteda', die ik met hart en ziel run. Ibteda is mijn manier om echt een verschil te maken; we richten ons op het helpen van mensen in nood.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *