hoe kun je beter omgaan met angst

Hoe kun je beter omgaan met angst?

De beste tips voor het omgaan met angst

Realiseer je dat je een angst hebt

Voor het omgaan met angst is het belangrijk om je te realiseren dat je over een angst beschikt. Zolang je niet beseft dat je een angst ergens voor hebt kan je hier immers niks aan veranderen.

Relativeer jouw angst door schrijven

Belangrijk is om alles op te schrijven waar jouw angst mee te maken heeft. Wat voel je precies als je te maken krijgt met jouw angst? Wat deed je voor- en nadat je je in een angstige situatie bevond? Wat maakte je precies zo angstig? En: Waarom heb je de ene keer minder last van je angst dan de andere keer?

Door precies en gedetailleerd alles op te schrijven wat met jouw angst te maken heeft krijg je hier een beter beeld van en kan je gerichter je angst gaan bestrijden.

Hierbij is het van belang om te gaan relativeren: Hoe vaak heb je je angstig gevoeld voor iets wat uiteindelijk niet is gebeurd?

En: Wat is het ergste wat kan gebeuren en hoe groot is de kans dat hetgeen waar je bang voor bent daadwerkelijk gebeurt?

Kijk je angst in de ogen

Een van de dingen die je dus echt niet moet doen is je angst gaan vermijden. Je kunt pas over je angst heen komen wanneer je je angst onder ogen ziet. Zolang je je angst vermijdt, zal deze blijven bestaan.

Zoek dus juist die situaties op waarin je last hebt van jouw angst zovaak mogelijk als je aankunt. Hierbij is het belangrijk om langzaam op te bouwen.

Als je bijvoorbeeld bang bent voor honden ga dan niet meteen dagelijks een hondenasiel opzoeken, maar begin eens met een keer niet met een grote boog om een hond heen te lopen wanneer deze je pad kruist.

Praat over jouw angst met familie, vrienden en/of lotgenoten

Door met familie en vrienden te praten over je angst zul je beter omgaan met angst.Het wordt hierdoor minder een taboe, en wie weet krijg je nog goede tips of advies van iemand die ook een angst aan het overwinnen is of overwonnen heeft!

Zoek ervaringsdeskundigen en vraag hen wat hen heeft geholpen

Je bent niet de enige persoon met angst op deze planeet, dus er zijn jou veel mensen voor gegaan die een bepaalde angst hebben gehad en deze hebben overwonnen.

Vraag hen wat hen heeft geholpen bij het overwinnen van de bepaalde angst waar jij momenteel mee kampt en kijk of hun advies voor jou misschien ook werkt.

omgaan met angst en angstige gedachten
een rustige ademhaling is een hulpmiddel.

Zorg voor voldoende ontspanning voor, tijdens en na een angstige situatie

Er zijn verschillende oefeningen tegen angst om te doen om zo je angst te verminderen. Zo kan je ademhalingsoefeningen doen, spierontspanningsoefeningen of je kunt gaan mediteren.

Zorg voor een goede voorbereiding voor situaties waarin jouw angst opspeelt

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op situaties waarin je je angst onder ogen zult zien. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Bedenk wat je in die situatie zou kunnen helpen en welke uitwegen er zijn mocht je echt te veel last krijgen van je angst. Bedenk ook altijd vooraf wat je in de situatie kan helpen je angst te verminderen.

Bezoek een gespecialiseerde psycholoog

Een van de oplossingen voor de lange termijn voor angst is het bezoeken van een psycholoog op het gebied van jouw specifieke angst.

Met de juiste psycholoog jouw angst bespreken kan ervoor zorgen dat je hier op de lange termijn veel minder last van zult hebben.

Bestudeer literatuur over jouw type angst

Lees, bestudeer en leer over hoe angst loslaten voor jouw type angst in de praktijk werkt. Lees ook over angst voor de angst doorbreken.

Hoe meer kennis je hebt over het omgaan met jouw angst, hoe beter je je hiertegen kunt wapenen.

Een erg goed boek over angst is dit boek: hierin geeft servan-schreiber je een inkijkje in je eigen brein en zal je beter in staat zijn je angsten te begrijpen, zo leer je ermee om te gaan.

Visualiseer situaties waarin je geen last hebt van je angst

Een van de meest voorkomende problemen bij angst heet ook wel ‘angst voor de angst’. Hierbij heb je angst voor de angst oftewel je bent bang om last te krijgen van een bepaalde angst.

Door situaties te visualiseren waarin je normaal gesproken bang bent voor de angst waarbij je je voorstelt dat je geen last hebt van de angst en ontspannen blijft, zal je op termijn minder last krijgen van de angst doordat je hersenen erop ingesteld worden dat je je in deze situaties ontspannen voelt.

Dit werkt bijvoorbeeld erg goed tijdens meditaties en met mindfulness.

omgaan met angst en paniek

Vergroot je zelfvertrouwen

Een van de oplossingen voor angst is het vergroten van je zelfvertrouwen. Met meer zelfvertrouwen zal je je angst beter onder ogen kunnen zien en zal je beter met je angst om kunnen gaan of deze specifieke angst zelfs los kunnen laten.

Meer zelfvertrouwen kweken doe je door regelmatig te bedenken waar je goed in bent (geweest) en aan successituaties die zich in jouw leven hebben afgespeeld.

Ook kweek je meer zelfvertrouwen door vaker iets nieuws uit te proberen, zoals het bezoeken van een nieuwe stad of door het koken van een nieuw recept. Of vindt een nieuwe hobby waar je plezier aan beleeft, waardoor je op termijn meer zelfvertrouwen zult opbouwen.

Wil je hulp met meer zelfvertrouwen lees dan één van onze pagina’s omtrent zelfvertrouwen

Of vraag een professional om hulp! Een simpele methode om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Leef gezond

Een laatste tip voor het omgaan met angst is door gezond te leven! Eet en drink gezond, zodat je lichaam en je hersenen de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Zo zijn er voedingsmiddelen die je angst kunnen verergeren en verminderen.

Te veel suiker, cafeïne en alcohol kunnen je angst verergeren. En voedingsmiddelen zoals volkoren granen, bessen en met mate pure chocolade, kunnen angst verminderen door de voedingsstoffen die ze bezitten.

Zorg ook voor voldoende beweging door te sporten en zoek dagelijks de buitenlucht op wat zorgt voor ontspanning.

Website | + berichten

Admin is de hoofd auteur van Mindsetking.nl.

5 gedachten over “Hoe kun je beter omgaan met angst?”

  1. Pingback: Wat zijn de cultuur dimensies volgens Geert Hofstede? - Mindsetking

  2. Pingback: 21 voordelen van yoga op een rijtje! - Mindsetking

  3. Pingback: Wat zijn de symptomen van onzekerheid? - Mindsetking

  4. Pingback: Leren loslaten - Mindsetking

  5. Pingback: Oogcontact bij communicatie - Mindsetking

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.