tot rust komen na een drukke dag

Hoe kun je het beste tot rust komen na elke drukke dag?

Heb je nood aan goede tips die je helpen ontspannen na een drukke en vermoeiende werkdag? Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen en middels grondig onderzoek hebben wij de beste voor jou op een rijtje gezet in dit artikel.

Lees het antwoord op de vraag: hoe kun je goed ontspannen na een drukke (werk)dag? Zo zal je vanaf nu meer ontspannen door het leven gaan en mooiere momenten kunnen beleven.

De ultieme TIPS om goed tot rust te komen na een drukke dag

1. Sluit je werkdag effectief af

Je kent het vast wel, je werkdag zit er eigenlijk op, maar toch ben je in je hoofd nog steeds bezig met allerlei taken die nog op je liggen te wachten en die je zeker niet mag vergeten.

Geen goed idee omdat op die manier de ene werkdag eigenlijk naadloos overloopt in de andere zonder dat je even je hoofd helemaal hebt kunnen leegmaken.

Beter is het om op een welbepaald uur je werkdag effectief en duidelijk af te sluiten. Wat gedaan is, is gedaan en de rest kan wachten tot de volgende dag.

Een goede manier om dit te doen, is werken met een takenlijstje. Zitten de taken die gepland stonden voor die dag erop?

Vul je taken voor morgen aan en wees trots op het werk dat je die dag hebt verricht. Wat je morgen moet doen, staat netjes opgelijst, dus je hebt geen enkele reden om daar nog je hoofd over te breken.

Tijd voor ontspanning is waar je nu aan moet denken.

tot rust komen met begeleiding

2. Neem even tijd om te rusten na je drukke (werk)dag

Het is iets wat weinig mensen doen, maar het is zo effectief om tot rust te komen en een duidelijke grens te trekken tussen je werkdag en je vrije tijd.

Even helemaal niets doen en je daar zeker niet schuldig over voelen, kan wonderen doen voor je geest. Plof lekker op de bank met een goede kop koffie en laat de rust over je komen. Je zult zien dat je geest vanzelf volgt en de rust van je lichaam overneemt.

Een moment nemen om nergens aan te denken en niets te doen, probeer het maar eens, je zult zien dat je helemaal ontspant en de zorgen van die dag achter je laat.

Wil je hier een aanvullende tip op! Lees dan verder bij tip 8!

3. Doe waar je blij van wordt

Een hobby waarin je jezelf helemaal kunt verliezen, het is de perfecte manier om te ontspannen na een drukke werkdag. Het is zelfs een van de meest effectieve manieren omdat het je aandacht en focus wegneemt van je afgelopen drukke dag.

Je moet je kunnen concentreren op waar je mee bezig bent en de beslommeringen van de voorbije dag verdwijnen automatisch naar de achtergrond, waar ze ook horen te zijn.

Welke hobby je uitkiest, maakt op zich niets uit als jij je er maar goed bij voelt en het je helpt om je gedachten te verzetten.

Ga je graag in je eentje een blokje lopen om helemaal uit te waaien in de stilte en de natuur? Is samen met andere een leuke sport beoefenen jouw uitlaatklep?

Verlies je jezelf graag in een spannend boek? Is een creatieve bezigheid helemaal jouw ding? Allemaal prima om de dag goed en ontspannen te kunnen afsluiten en bevorderlijk voor een goede en verkwikkende nachtrust.

Zie ook: tips om gelukkiger te worden!

4. Neem afstand van alle externe prikkels en ervaar direct meer rust

De dag ontspannen afsluiten is moeilijk als je steeds weer nieuwe prikkels van buitenaf ontvangt. Zo blijft je geest bezig en zal je geen mentale rust vinden.

Laat die e-mails, sociale media, berichten en gemiste oproepen even voor wat ze zijn, morgen is daar tijd genoeg voor en niemand zal het je kwalijk nemen.

Het lijkt misschien alsof je kunt ontspannen tijdens het scrollen door je sociale media of mails, maar wat je daar ziet ga je over nadenken en houdt je geest bezig, niet ideaal dus als ontspanning.

Vind je het moeilijk om je smartphone, laptop, tablet en dergelijke aan de kant te leggen? Spreek met jezelf een tijdstip af waarop je deze letterlijk aan de kant schuift voor de rest van de dag.

Je smartphone meenemen naar bed? Geen goed idee, het geluid en licht zullen een invloed hebben op je slaap.

tot rust komen in je hoofd
Distantieer je van externe prikkels, leg je telefoon opzij en lees bijvoorbeeld eens een goed boek!

5. Ook vrije tijd kan je plannen!

Het is voor de meesten onder ons perfect normaal om een werkplanning op te maken, waarom dit dan niet doen als het over ontspanning gaat? Je werk is belangrijk, maar dat is je rust ook.

De dag ontspannen afsluiten kan je maar doen als je daar ook de tijd en ruimte voor neemt. Maak in je agenda dus voortaan een extra rubriek ontspanning aan en hou je hieraan alsof het over je werk zou gaan.

Hoe kun je goed uitrusten na een drukke dag als je hoofd nog met allerlei zaken bezig is?

Al is het maar een uurtje, plan een leuke bezigheid in om je dag te eindigen en ga met een leeg en rustig hoofd slapen. Je slaap zal zoveel beter, dieper en verkwikkender zijn en je bent de volgende dag helemaal fit om er terug tegenaan te gaan.

Het boek gegeven bij tip 1 leert je ook hoe en wanneer je effectief vrije tijd kunt inplannen.

6. Creëer jouw eigen avondritueel om tot rust te komen

Geniet jij ervan om jezelf even helemaal te verwennen? Maak daar een vast avondritueel van.

Een lekker warm bad, een zalige gezichtsmassage, een ontspannen momentje onder de zonnebank, het kan allemaal bijdragen aan het ontspannen afsluiten van je werkdag.

Een avondritueel inbouwen kan je ook mentaal helpen om daadwerkelijk een streep te trekken onder de dag.

Een massage nemen biedt vele voordelen en kan je onder andere helpen lekker tot rust te komen, ook in de avond!

Tegenwoordig zijn er ook veel mensen die een massagekussen gebruiken om hun nek, schouders, of rug te masseren na een lange werkdag. Dit kan erg ontspannend werken. Wij hebben de beste massagekussens voor je op een rij gezet. Een nog uitgebreider alternatief voor het massagekussen is een stoel met massagefunctie.

Wil je je spieren wat preciezer verwennen? Dan kun je wellicht kijken voor een massage gun.

6.1 Of met een elektrische deken op de bank?

Na een lange dag werken kan het moeilijk zijn om de energie te vinden om te ontspannen en tot rust te komen. Een geweldige manier om dit te doen is door lekker onder een elektrische deken op de bank te kruipen.

Elektrische dekens zijn ontworpen om je warm en ontspannen te houden terwijl je naar je favoriete programma kijkt of een boek leest. Het kan ook super lekker zijn om samen met je partner te ontspannen onder een dergelijke deken. Bovendien is er niets beters dan op koude winternachten in warmte gewikkeld te zijn!

7. Beoefen een sport of sociale gelegenheid waarin je jezelf even kunt verliezen

Door middel van een sport of sociale gelegenheid ben je even met andere dingen bezig dan met je drukke werkdag. Zorg dat het iets is wat je leuk vindt, je hersenen kunnen zich zo even ergens anders op concentreren.

Het beoefenen van een sport en/of het aangaan van positieve relaties zorgt er ook voor dat je hersenen positieve stofjes aanmaken, waardoor je beter in je vel komt te zitten.

Veel mensen zitten niet lekker in hun vel doordat ze weinig sociale en leuke contacten hebben. Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij een sportvereniging of een andere club om zo beter in je vel te komen.

Denk jij dat je niet lekker in je vel zit? Bezoek dan onze pagina over de symptomen van niet lekker in je vel zitten.

8. Doe aan meditatie en/of mindfulness en kom tot rust in je hoofd

Mindfulness en meditatie gaan hand in hand en kunnen erg goed samen. Ook zijn ze op verschillende vlakken overlappend. Meditatie en mindfulness zorgen ervoor dat je rust in jezelf creëert.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft meditatie niet perse zitten uitgevoerd te worden. Het kan ook liggen, lopend of zelfs fietsen. Je bent je dan wel aan het concentreren op je innerlijk, bijvoorbeeld op je ademhaling.

Hierdoor wordt je geest erg rustig en creëer je op lange termijn meer rust in jezelf. Dit is ook het doel van mindfulness. Maar waar meditatie echt een moment van rust creëert is mindfulness er ook op gericht je door de hele dag heen meer mindful te maken.

Zo leer je je eigenlijk bewust te worden van dingen waar je je eerst niet bewust van was en leer je (weer opnieuw) te genieten van de mooie en kleine dingen in het leven. Het is geen hoge drempel om te beginnen met mindfulness of meditatie en het kan eigenlijk altijd.

Er kunnen erg mooie resultaten behaald worden door het volgen van bijvoorbeeld een van de beste cursussen in Nederland, die online verkrijgbaar zijn.

Maar je kunt ook bijvoorbeeld starten met het lezen van een goed boek over mindfulness (de beste opties vergeleken). Dit werk voor sommige beter, andere hebben meer baad als iemand hun begeleid door middel van een cursus. Dit is dus persoonsafhankelijk!

psychisch tot rust komen

9. Ga een blokje om

Dit heeft twee voordelen. Want ten eerste kom je van een rondje lopen (liefst in een park of ander soort natuur), super erg tot rust. Je kunt je gedachten even de vrije loop laten gaan en eventueel mindful wandelen proberen.

Ook is het bewegende aspect van een rondje lopen erg goed voor je fysieke gezondheid. Wist je dat je tijdens een rondje van 30 minuten al aardig wat calorieen verbrand?! Lees hiervoor meer op een andere website met meer vette artikelen zoals dit.

Tijdens een rondje wandelen kun je bijvoorbeeld ook je favoriete muziek luisteren, waardoor je dopamine aanmaak versterkt wordt en je nog een beter gevoel krijgt. Dit is zeer ontspannend na een druk dagje werken!

Hoe je goed tot rust kunt komen na een drukke dag

Ontspannen na je werk is belangrijk en je zou hier dan ook evenveel aandacht aan moeten besteden als aan je werk zelf. Manieren om te ontspannen zijn er genoeg te vinden, het komt er vooral op aan om het jezelf toe te laten.

Voel je niet schuldig als je eens niets doet en maak je al zeker niet druk over de dag die nog moet komen. Hoe jij die vrije tijd indeelt is natuurlijk helemaal aan jou, het is het resultaat dat telt, een ontspannen geest in een ontspannen lichaam.

Niet alleen zal je genieten van de momentjes voor jezelf, het zal ook je productiviteit ten goede komen. Ga dus snel op zoek naar wat werkt voor jou en geef de tips die we je meegaven alvast een kans. Ontspannen kun je leren, je moet het jezelf alleen toelaten.

Misschien vind je dit ook interessant: ontspanningsoefeningen bij stress.

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *