stress verminderen de beste tips

Hoe kun je stress effectief en duurzaam verminderen?

Waarom je een oplossing wil voor stress en wat kan je doen om stress symptomen te verminderen?

Een beetje stress of gezonde spanning is niet verkeerd. Het zorgt wellicht voor betere prestaties. Maar ervaar je veel stress of voel je jezelf dagenlang gespannen?

Dan wil je daar graag zo snel mogelijk weer vanaf zien te komen en het liefst je stress effectief en duurzaam verminderen. Dan leer je namelijk met de stress omgaan en komt deze ook niet meer terug.

Soms ervaar je gezonde stress en gaat de spanning vanzelf weg bijvoorbeeld als je heel erg gespannen bent voor een sollicitatiegesprek.

Na het gesprek glijdt de stress en spanning wel weer van je af. Maar moet je bijvoorbeeld op je werk erg hoog presteren en ervaar je dit als een structurele bron van stress. Dan is dit niet zomaar opgelost.

Maar ook in deze situatie moet je een oplossing zien te vinden. Wat kan je over het algemeen genomen doen om stress te verminderen?

1. Ga op zoek naar de oorzaak

Waar komt de stress vandaan? Wellicht weet je in sommige situaties of gevallen precies waar de spanning en stress die je ervaart vandaan komt.

Maar soms kan je er niet precies je vinger opleggen en weet je het eigenlijk niet. Probeer als het kan te achterhalen wat de oorzaak is van jouw stress symptomen en spanning.

Het vinden van de oorzaak is een belangrijke stap naar een oplossing voor je stress klachten.

2. Mindfulness tegen stress symptomen

Wellicht heb je weleens gehoord van mindfulness? Dit kan echt helpen om stress te verminderen en te stoppen met piekeren. Door mindfulness leer je meer in het nu te leven d.m.v. meer aandacht. Het is een lering over de geest die zijn oorsprong vindt in het boeddhisme.

In plaats van straks moet ik die opdracht inleveren en ik moet morgen nog boodschappen doen ben je eigenlijk alleen maar met het nu bezig zonder dat je die andere dingen vergeet.

Je wordt niet overvallen door gedachten over van alles en nog wat. Je leert je gedachten de baas te zijn en er eigenlijk meer naar te kijken, dan om ze echt aandachtig te volgen. Je ziet ze als het ware alleen nog voorbij komen, heel rustgevend.

Hoe kun je bijvoorbeeld meer aanwezig zijn in het nu?: Ben je bijvoorbeeld in de badkamer focus je dan eens extra op het warme water dat over je lichaam stroomt de heerlijke geurende douchegel en de zachtheid van de handdoek waarmee je jezelf afdroogt.

De rest is niet belangrijk. Leef meer in het moment. Dat vergt wel even wat oefening maar het heeft een zeer positief effect op het verminderen van stress. Je kan er ook voor kiezen om een cursus te volgen om dit nog beter toe te kunnen passen in het dagelijkse leven.

Vooral het herhalen, uitleg en er dagelijks mee bezig zijn zorgt ervoor dat je afscheid neemt van stress en andere ongewenste gevoelens. Ga je leven leven zoals jij dat wilt!

Voordelen van mindfulness:

  • Minder stress
  • Minder angst
  • Minder depressiviteit
  • Meer positieve gedachten i.p.v. negatieve (lees ook: negatieve gedachten loslaten)
  • Meer genieten van het leven
  • Meer genieten van de kleine dingen
  • Veel lachen met familie en vrienden
  • Een hack om meer stressbestendigheid en wendbaarheid te ontwikkelen
  • Algeheel gevoel van kalmte bij alles wat je doet

3. Neem iemand in vertrouwen en praat over jouw stress klachten

Je beste vriend, je partner of de huisarts. Neem iemand in vertrouwen en praat over jouw stress klachten en stress symptomen. Alleen al het gesprek erover met iemand heeft een positief effect.

Je kan je soms behoorlijk eenzaam voelen door spanningen en stress. Het feit dat je dit met iemand kan delen is alleen al een opluchting.

Wie weet kan die persoon je verder helpen en je steunen in het hele proces om de stress en spanningen te verminderen. Bespreek je dit probleem met je huisarts dan kan hij of zijn je wat handreikingen of tips geven. Maar je ook eventueel doorsturen naar meer professionele hulp.

Vind je het lastig om naar mensen toe te stappen om over dit soort dingen te praten? Neem dan eens een cursus die je stap voor stap uitlegt hoe je dit doet.

Je zult er ook op andere momenten en eigenlijk in elk deel van je leven profijt van hebben. Beter communiceren maakt iedereens leven mooier!

4. Ademhaling en ontspanningsoefeningen

Door je meer te concentreren op je lichaam en je ademhaling laat je de spanning wat makkelijker los. Door dagelijks ademhaling en ontspanningsoefeningen te doen helpt het je om meer te ontspannen.

Als je dit een tijdje doet ga je echt het resultaat merken. Bovendien kan je (als je dit uitgebreid hebt geoefend) dit ook gaan toepassen in spannende en stressvolle situaties.

Raak je bijvoorbeeld helemaal gestrest op het moment dat je in de tandartsstoel moet plaatsnemen. Neem dan even in gedachten de ademhalingsoefeningen erbij en concentreer je hierop.

Het helpt je echt om stress te verminderen en ademhalingsoefeningen gaan hand in hand met mindfulness. Bij een cursus mindfulness komen ook ademhalingsoefeningen van pas en aan bod en samen werken ze als een hefboomfactor.

5. Lekker bewegen

Om stress symptomen verminderen is bewegen ook een goed hulpmiddel. Je stopt met piekeren en je legt je focus ergens anders op. Trek je wandelschoenen aan en ga een rondje lopen.

Concentreer je onderweg op de stappen die je zet. Je merkt dan dat de stress iets wegzakt en je even niet meer zo loopt te piekeren.

Ook kun je tijdens het wandelen oefenen op je ademhaling door meer mindful te zijn. Bekijk je gedachten en zie de onwaarheid er van in, maar kijk uit dat je niet gaat piekeren! Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen die je kunnen helpen om stress symptomen in de kiem te smoren.

6. Zoek de natuur op

Je kunt bijvoorbeeld een dagje naar het bos gaan en genieten van de rust, zo kun je punt 5 en 6 super goed combineren. De natuur werkt erg rustgevend op je lichaam en geest.

7. Ga eens op de bank zitten of op bed liggen zonder iets te doen

Dit werkt ontzettend rustgevend en onderzoek heeft uitgewezen dat dit de beste manier is om je brein te laten rusten wanneer je wakker bent. Misschien dat alleen meditatie nog effectiever is.

Mark Tigchelaar onderbouwt dit op super goede wijze in zijn boek: Focus Aan/Uit. Het is een boek waar je veel tips krijgt voor het omgaan met stress.

Eén van zijn beste tips is om het bovenstaande te doen en je gedachten gewoon op de loop te laten. Mindfulness leert je om te kijken naar deze gedachten, maar volgens het boek van Mark heb je dit niet perse nodig. Hij focust zich meer op de Westerse wetenschap.

Website | + berichten

Admin is het team van Mindsetking.nl. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaande psychologische inzichten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *