een liegende partner herkennen

Hoe weet je of je partner liegt in jullie relatie?

De meeste mensen gaan ervan uit dat ze een leugen kunnen herkennen die hun partner hen heeft verteld.

Niettemin bleek uit één onderzoek dat mensen slechts 54% van de tijd in een laboratoriumomgeving nauwkeurig konden detecteren.

Ook al zou je denken dat je goed bent in het herkennen van leugens, dat ben je hoogstwaarschijnlijk (nog) niet.

We nemen je mee in de woorden van Psycholoog en schrijver ”Eduard Sebastian Isai”. Zijn onderstaande artikel is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Tekenen van liegen in een relatie

Om jouw kans te vergroten dat jij een leugen van jouw partner opmerkt, moet je letten op verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat jouw partner liegt.

1. Lichaamstaal

Wanneer iemand liegt, is er meestal een verandering in lichaamstaal. Sommige verdachte bewegingen kunnen zijn: van je wegkijken terwijl jij praat en dus weinig oogcontact maken, friemelen tijdens de gesprekken of gevoeligere gebieden zoals de neus, het gezicht of de keel bedekken.

Bovendien kan een leugenaar ook in een ongemakkelijke of stijve houding staan ​​terwijl hij met je praat, wat aangeeft dat hij of zij zich niet op zijn gemak voelt.

Ook al zijn dit veelvoorkomende lichaamstaalsignalen die erop kunnen wijzen dat iemand liegt, context is alles. Dezelfde lichaamstaalsignalen kunnen verschijnen als gevolg van nervositeit, afleiding of stress.

Non-verbale signalen van liegen verschillen van persoon tot persoon, en om de situatie niet verkeerd te interpreteren, moet je ook rekening houden met andere contextuele factoren. ²

2. Toon en gezichtsuitdrukkingen

Om iemand in een relatie te zien liggen, moet je ook letten op de toon en gezichtsuitdrukkingen van de persoon met wie je praat.

Als je partner liegt, kan de toon van zijn stem en het ritme van zijn spraak veranderen. Deze verandering moet worden vergeleken met een basislijn die is vastgesteld door de interactie met uw partner.

Als je partner bijvoorbeeld normaal gesproken vrij langzaam praat, maar nu heel snel praat, kan dit een indicatie zijn dat hij nerveus en liegend is.

Volgens Paul Ekman, een Amerikaanse psycholoog en expert op het gebied van menselijke emoties, zijn micro-expressies een van de meest effectieve non-verbale gedragingen die erop kunnen wijzen dat iemand oneerlijk is.

Ekman beweert dat wanneer een persoon liegt, het gezicht twee berichten bevat. De ene boodschap laat zien wat de leugenaar wil laten zien van zichzelf en de andere is wat de leugenaar probeert te verbergen.

De verborgen boodschap, die de onderdrukte emoties bevat, lekt door micro-expressies, een korte (een halve seconde of minder) onwillekeurige gezichtsuitdrukking die ware emotie onthult.

Hoewel micro-expressies misschien wel één van de meest effectieve non-verbale gedragingen zijn waar je op moet letten, zijn ze moeilijk te herkennen en moeten ze worden geïntegreerd met contextuele elementen (algemene lichaamstaal, stem, inhoud van de spraak).

3. Afstand en langzaam praten

Als iemand liegt, kunnen ze ook langzamer praten om meer tijd te hebben om hun verhaal te structureren. Dit kan een andere indicatie zijn dat ze oneerlijk zijn.

Bovendien zouden ze ook kunnen vermijden om de woorden “ik” of “ik” te gebruiken wanneer ze praten, en in plaats daarvan naar zichzelf verwijzen in de derde persoon (voorbeelden: “deze man”, “hij”, “deze vrouw”). Iemand die liegt, kan zo praten om afstand te nemen van de leugen.

4. Vaagheid en inconsistenties

Wanneer iemand oneerlijk is, kunnen ze verschillende vage details in hun verhaal opnemen en ook niet consistent zijn met wat ze je vertellen. Je moet goed letten op de details van hun verhaal en kijken of alles klopt.

Jouw echtgenoot kan je bijvoorbeeld vertellen dat hij iets ging drinken met zijn vriend John, om je later te vertellen dat zijn vriend, die nu Charlie heet, dronken was geworden.

Liegen vereist veel mentale focus, en dit soort fouten kunnen gemakkelijk worden gemaakt door een leugenaar.

5. Zweten terwijl ze hun onschuld bewijzen

Gewoonlijk zal een eerlijk persoon niet de behoefte voelen om zijn onschuld te bewijzen. Dit zorgt ervoor dat ze minder snel zinnen gebruiken als “vertrouw me” of “Ik vertel je de waarheid”.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de fysiologische reacties van een leugenaar. Een persoon die liegt, kan meer zweten, sneller en oppervlakkig ademen en ook zijn pupillen verwijden.

6. Je intuïtie is een van de beste leugendetectors

Er is onderzoek dat suggereert dat te veel vertrouwen op specifieke signalen jouw vermogen om leugens te detecteren kan schaden.

Dit komt door het feit dat die signalen van persoon tot persoon verschillen, en ze zijn niet per se gemakkelijk te generaliseren. ³

Dit wordt ook ondersteund door de bevindingen van een meta-analyse die aantoont dat mensen geldige aanwijzingen gebruiken om leugens op te sporen, maar het probleem ligt in de aanwijzingen zelf, aangezien dit over het algemeen zwakke indicatoren van leugens zijn.

In één onderzoek waarbij deelnemers video-interviews met nepverdachten moesten bekijken, waren ze in staat om consistent leugens te detecteren en de leugenaars 43% van de tijd te identificeren.

Ze waren ook in staat om de waarheidsvertellers 48% van de tijd te detecteren.

Ons instinct kan ons helpen oneerlijkheid te ontdekken, maar het wordt vaak vertroebeld door onze bewuste pogingen om aandacht te schenken aan stereotiepe tekenen van liegen.

De beste benadering zou zijn om ons instinct te gebruiken om te bepalen of iemand verdacht moet worden en om onze ideeën met bewuste inspanning te ondersteunen of te weerleggen, wat het gebruik van verschillende leugensignalen zou kunnen impliceren.

Mogelijke gevolgen van liegen in een relatie:

Sommige mensen denken misschien dat hier en daar liegen hun intieme relaties op de lange termijn niet schaadt, maar in werkelijkheid doet het dat wel. Elke keer dat je tegen je partner liegt, wordt de kans groter dat je het opnieuw doet. Liegen heeft ernstige negatieve gevolgen voor jouw relatie en kan deze zelfs volledig vernietigen.

Hieronder wat gevolgen, die uit liegen kunnen voortkomen:
● Beschadigd intiem leven. Intimiteit hebben met je partner vereist vertrouwen en kwetsbaarheid, dit zal niet mogelijk zijn als je elkaar niet vertrouwt.
● Verminderd mededogen. Als iemand liegt, zal het moeilijker zijn om de emoties van andere mensen te lezen, wat leidt tot een afname van empathie en mededogen met de persoon tegen wie ze liegen.
● Hoge niveaus van schuldgevoelens. Als iemand die liegt enig gevoel voor moraliteit heeft, zal hij zich schuldig voelen. Liegen wordt als een slechte zaak beschouwd op cultureel, religieus en filosofisch niveau.
● Meer leugens en minder vertrouwen. Volgens één onderzoek passen de hersenen zich aan aan liegen, en de oneerlijke persoon zal het gemakkelijker hebben om te liegen. Naarmate het liegen voortduurt, zal het vertrouwen binnen de relatie afnemen totdat het niet meer bestaat.

Conclusie

Vertrouwen is het belangrijkste voor elke relatie, en een oneerlijk persoon spotten is de beste manier om giftige relaties te vermijden.

Je kunt verschillende tekens gebruiken om bewijs te verzamelen om te bewijzen dat iemand liegt, tekens zoals lichaamstaal, tone of voice en micro-expressies, maar ze moeten altijd in een specifieke context worden geïntegreerd.

Iedereen is anders en ook al zijn er overeenkomsten tussen ons, we zijn niet gelijk genoeg om duidelijke signalen voor liegen te hebben.

Je kunt een conflict tussen u en uw partner verkeerd interpreteren en escaleren dat in de eerste plaats niet zou moeten bestaan.

Je intuïtie is je beste vriend bij het proberen te detecteren wanneer iemand liegt. Het is de beste manier om een ​​leugenaar te ontmaskeren.

Bronnen:

1. Roggensack, K. E., & Sillars, A. (2014). Agreement and understanding about honesty and deception rules in romantic relationships. Journal of Social and Personal Relationships31(2), 178-199.

2. Vrij, A., Hartwig, M., & Granhag, P. A. (2019). Reading lies: Nonverbal communication and deception. Annual review of psychology70(1), 295-317.

3. Walczyk, J. J., Igou, F. P., Dixon, A. P., & Tcholakian, T. (2013). Advancing lie detection by inducing cognitive load on liars: a review of relevant theories and techniques guided by lessons from polygraph-based approaches. Frontiers in psychology4, 14.

4. Hartwig, M., & Bond Jr, C. F. (2014). Lie detection from multiple cues: A meta‐analysis. Applied Cognitive Psychology28(5), 661-676.

5. Curci, A., Lanciano, T., Battista, F., Guaragno, S., & Ribatti, R. M. (2019). Accuracy, confidence, and experiential criteria for lie detection through a videotaped interview. Frontiers in psychiatry9, 748.

6. Lee, J. J., Hardin, A. E., Parmar, B., & Gino, F. (2019). The interpersonal costs of dishonesty: How dishonest behavior reduces individuals’ ability to read others’ emotions. Journal of Experimental Psychology: General148(9), 1557.

Website | + berichten

Eduard is Psycholoog en contentschrijver. Hij schrijft graag over psychologie, zelfontwikkeling en gezondheid. Eduard heeft zijn Bachelor en Master psychologie behaald aan de Universiteit van Cluj-Napoca. Hij schrijft teksten voor meerdere succesvolle websites en is actief bezig met publiceren op z'n eigen medium profiel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.