een liegende partner herkennen

Hoe weet je of je partner liegt in jullie relatie?

De meeste mensen gaan ervan uit dat ze een leugen kunnen herkennen die hun partner hen heeft verteld.

Niettemin bleek uit één onderzoek dat mensen slechts 54% van de tijd in een laboratoriumomgeving nauwkeurig konden detecteren.

Ook al zou je denken dat je goed bent in het herkennen van leugens, dat ben je hoogstwaarschijnlijk (nog) niet.

Ik ben Psycholoog en schrijver ”Eduard Sebastian Isai” en het onderstaande artikel, welke ik heb geschreven, is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Tekenen van liegen in een relatie

Om jouw kans te vergroten dat jij een leugen van jouw partner opmerkt, moet je letten op verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat jouw partner liegt.

Stel je maakt ruzie met je partner (wat je natuurlijk eigenlijk niet wil), dan wil je natuurlijk wel weten of hij de waarheid spreekt. Daarom help ik je aan de hand van deze tips een handje mee:

1. Lichaamstaal

Wanneer iemand liegt, is er meestal een verandering in lichaamstaal. Sommige verdachte bewegingen kunnen zijn: van je wegkijken terwijl jij praat en dus weinig oogcontact maken, friemelen tijdens de gesprekken of gevoeligere gebieden zoals de neus, het gezicht of de keel bedekken.

Let er wel op dat dit soort uitingen natuurlijk ook spontaan kunnen voorkomen en wijzen dus niet altijd op leugens. Wees daarom voorzichtig en niet te volhardend in je verwijten of beschuldigingen en houdt er ook rekening mee dat je geen gelijk kunt hebben.

Daarnaast kan een leugenaar ook in een ongemakkelijke of stijve houding staan ​​terwijl hij met je praat, wat aangeeft dat hij of zij zich niet op zijn gemak voelt.

Ook al zijn dit veelvoorkomende lichaamstaalsignalen die erop kunnen wijzen dat iemand liegt, context is alles. Dezelfde lichaamstaalsignalen kunnen verschijnen als gevolg van nervositeit, afleiding of stress.

Non-verbale signalen van liegen verschillen van persoon tot persoon, en om de situatie niet verkeerd te interpreteren, is het belangrijk dat je ook rekening houdt met andere contextuele factoren. ²

2. Toon en gezichtsuitdrukkingen

Om iemand in een relatie te zien liggen, is het ook belangrijk dat je let op de toon en gezichtsuitdrukkingen van de persoon met wie je praat.

Als je partner liegt, kan de toon van zijn stem en het ritme van zijn spraak veranderen. Deze verandering kan worden vergeleken met de toon waarop je partner normaal tegen je spreekt.

Als je partner bijvoorbeeld normaal gesproken vrij langzaam praat, maar nu heel snel gaat praten, kan dit een indicatie zijn dat hij nerveus of zelfs aan het liegen is.

2.1 Onderzoek door Paul Ekman op dit gebied

Volgens Paul Ekman, een Amerikaanse psycholoog en expert op het gebied van menselijke emoties, zijn micro-expressies een van de meest effectieve non-verbale gedragingen die erop kunnen wijzen dat iemand oneerlijk is.

Ekman beweert dat wanneer een persoon liegt, het gezicht twee berichten bevat. Het ene gezicht kan worden beschreven als wat de leugenaar wil laten zien van zichzelf en het andere gezicht kan worden beschouwd als wat de leugenaar probeert te verbergen.

Ook al zet je nog zo’n sterke pokerface op er zullen altijd wat onderdrukte emoties lekken via micro expressies, dit noemt men de verborgen boodschap en is dus het tweede gezicht.

Micro-expressies: een korte (een halve seconde of minder) onwillekeurige gezichtsuitdrukking die ware emotie onthult.

Hoewel micro-expressies misschien wel één van de meest effectieve non-verbale gedragingen zijn waar je op moet letten, zijn ze moeilijk te herkennen en is het belangrijk dat je ze ziet in de context met andere signalen (algemene lichaamstaal, stem, inhoud van de spraak).

3. Afstand en langzaam praten

Als je geliefde meer afstand houdt en/of langzamer gaat praten kan dit ook duiden op leugens. Kijk dus goed of je lover soms wat verder van je af gaat staan.

Als je partner liegt, kan ze ook langzamer praten om meer tijd te hebben om haar verhaal kracht bij te zetten en eerlijker over te laten komen. Dit kan een andere indicatie zijn dat ze oneerlijk is.

Bovendien zou je partner ook kunnen vermijden om de woorden “ik” of “ik” te gebruiken wanneer ze praten, en in plaats daarvan naar zichzelf of iemand anders te verwijzen in de derde persoon (voorbeelden: “deze man”, “hij”, “deze vrouw”).

Iemand die liegt, kan zo praten om afstand te nemen van de leugen. Voor de kenners onder ons, Toen Bill Clinton verdacht werd van vreemd gaan, bracht hij de beroemde uitspraak naar voren: ”i did not have sex with THAT WOMAN”. Zo zou hij volgens kenners afstand nemen van zijn leugen.

4. Vaagheid en inconsistenties

Je raad het al en zat er vast op te wachten, vaagheid en inconsistenties zijn uiteraard ook onderwerp van discussie.

Wanneer iemand oneerlijk is (en dus ook partners), kunnen mensen verschillende vage details in hun verhaal opnemen en ook niet consistent zijn met wat ze je vertellen.

Wil je dit herkennen? Dan is het belangrijk om goed te letten op de details van hun verhaal en kijken of alles klopt.

Zo kan je echtgenoot je bijvoorbeeld vertellen dat hij iets ging drinken met zijn vriend John, om je later te vertellen dat zijn vriend, die nu Charlie heet, dronken was geworden.

Liegen vereist veel mentale focus, en dit soort fouten kunnen gemakkelijk worden gemaakt door een liegende partner.

5. Zweten terwijl ze hun onschuld bewijzen

Dit is wel één van de meest typerende dingen als we aan een leugenaar denken. Het zweet van hun voorhoofd vegen, wanneer ze een verhaal vertellen dat niet waar is.

Gewoonlijk zal een eerlijk persoon niet de behoefte voelen om zijn onschuld te bewijzen. Dit zorgt ervoor dat ze minder snel zinnen gebruiken als “vertrouw me” of “Ik vertel je de waarheid”.

Daarnaast is het belangrijk dat je ook rekening houdt met de fysiologische reacties van een leugenaar. Een persoon die liegt, kan meer zweten, sneller en oppervlakkig ademen en ook zijn pupillen verwijden.

6. Je intuïtie is een van de beste leugendetectors

Graag wil ik nog aandacht geven aan punt zes, omdat zoals al eerder aangehaald, leugens niet altijd goed kunnen worden ingeschat door een mens, ongeacht de waardevolle tips die ik je heb gegeven in dit artikel.

Er is onderzoek dat suggereert dat te veel vertrouwen op specifieke signalen jouw vermogen om leugens te detecteren kan schaden.

Dit komt door het feit dat die signalen van persoon tot persoon verschillen, en ze zijn niet per se gemakkelijk te herkennen. ³

Dit wordt ook ondersteund door de bevindingen van een analyse op meta niveau die aantoont dat mensen geldige aanwijzingen gebruiken om leugens op te sporen, maar soms halen ze aanwijzingen door elkaar of verwarren deze met dood normale dingen.

Met doodnormale dingen bedoel ik dat iemand soms echt kan zweten als hij of zij onder druk staat of langzamer kan praten om het jou echt goed uit te leggen.

Ondanks alle tips en tricks die je leert kun je er maar zelden honder procent zeker van zijn dat iemand liegt. Zorg er daarom voor dat je meerdere triggers hebt en het liefst hard bewijst aan de dag brengt voor je jouw partner ergens van beschuldigd.

6.1 Onderzoek naar hoe vaak mensen leugenaar kunnen identificeren

In één onderzoek waarbij deelnemers video-interviews met nepverdachten moesten bekijken, waren ze in staat om consistent leugens te detecteren en de leugenaars 43% van de tijd te identificeren.

Ze waren ook in staat om de personen te detecteren die de waarheid spraken, dit gebeurde toch maar 48% van de tijd!

Ons instinct (en door sommige trust your gut genoemd) kan ons helpen oneerlijkheid te ontdekken, maar het wordt vaak vertroebeld door onze bewuste pogingen om aandacht te schenken aan stereotiepe tekenen van liegen.

De beste benadering zou zijn om ons instinct te gebruiken om te bepalen of iemand verdacht moet worden en om onze ideeën met bewuste inspanning te ondersteunen of te weerleggen, wat het gebruik van verschillende leugensignalen zou kunnen impliceren.

Mogelijke gevolgen van liegen in een relatie:

Sommige mensen denken misschien dat hier en daar liegen hun relatie met hun partner wel kan en dat het op de lange termijn niet schaadt, maar in werkelijkheid doet het dat zeker wel.

Elke keer dat jij of je partner liegt, wordt de kans groter dat dit opnieuw gebeurd. Dit kan volgens sommige onderzoekers te maken hebben met het onbewust aanleren van foute gewoonten. Focus dus liever op een goede gewoonte!

Hieronder wat gevolgen, die uit liegen kunnen voortkomen:
● Beschadigd intiem leven. Intimiteit hebben met je partner vereist vertrouwen en kwetsbaarheid, dit zal niet mogelijk zijn als je elkaar niet vertrouwt en zeg nou eerlijk, wat is er mooier dan een rijkelijk intiem leven met je partner?.
● Verminderd mededogen en empathie. Als iemand liegt, zal het moeilijker zijn om de emoties van andere mensen te lezen, wat leidt tot een afname van empathie en mededogen tegenover de persoon tegen wie er gelogen wordt.
● Hoge niveaus van schuldgevoelens. Als iemand die liegt enig gevoel voor moraliteit heeft, zal deze persoon zich gewoonlijk schuldig voelen. Helaas heeft niet iedereen hier last van, maar gelukkig de meeste personen wel.
● Meer leugens en minder vertrouwen. Volgens één onderzoek passen de hersenen zich aan aan liegen, en de oneerlijke persoon zal het gemakkelijker vinden om in de toekomst te gaan liegen. Zo zal de relatie kunnen uitlopen in een tikkende tijdbom tot alle leugens ontdekt worden en stel je voor in wat voor zooitje je dan terecht bent gekomen!

Conclusie

Vertrouwen is het belangrijkste voor elke relatie, en een oneerlijk persoon spotten kan een goede manier zijn om giftige relaties te vermijden.

Let er wel op dat dit ontzettend moeilijk is en dat je niet bij de eerste beste aanwijzing met harde beschuldigingen dient te komen. De kans is namelijk vrij groot dat je er naast zit.

Wil je een poging doen om leugens bij je partner te achterhalen? Dan kun je op verschillende signalen letten om bewijs te verzamelen zoals, lichaamstaal, toon van de stem en micro-expressies.

Let er op dat deze signalen altijd in een een algeheel plaatje van iemand geplaatst moeten worden en dus niet los van elkaar moeten worden beschouwd.

Daarnaast is het goed om het volgende mee te nemen in je gedachten: Iedereen is anders en ook al zijn er overeenkomsten tussen ons, we zijn niet gelijk genoeg om duidelijke signalen voor liegen te hebben.

Je kunt een conflict tussen jezelf en jouw partner verkeerd interpreteren en zo kan het (onnodig) escaleren, terwijl het in de eerste plaats niet zou moeten bestaan.

Je intuïtie is je beste vriend bij het proberen te detecteren leugens. Het is de beste manier om een start te maken, bij het aanwijzen van de leugenaar. Daarna kun je er wat rationeler tegen aankijken.

Bronnen:

1. Roggensack, K. E., & Sillars, A. (2014). Agreement and understanding about honesty and deception rules in romantic relationships. Journal of Social and Personal Relationships31(2), 178-199.

2. Vrij, A., Hartwig, M., & Granhag, P. A. (2019). Reading lies: Nonverbal communication and deception. Annual review of psychology70(1), 295-317.

3. Walczyk, J. J., Igou, F. P., Dixon, A. P., & Tcholakian, T. (2013). Advancing lie detection by inducing cognitive load on liars: a review of relevant theories and techniques guided by lessons from polygraph-based approaches. Frontiers in psychology4, 14.

4. Hartwig, M., & Bond Jr, C. F. (2014). Lie detection from multiple cues: A meta‐analysis. Applied Cognitive Psychology28(5), 661-676.

5. Curci, A., Lanciano, T., Battista, F., Guaragno, S., & Ribatti, R. M. (2019). Accuracy, confidence, and experiential criteria for lie detection through a videotaped interview. Frontiers in psychiatry9, 748.

6. Lee, J. J., Hardin, A. E., Parmar, B., & Gino, F. (2019). The interpersonal costs of dishonesty: How dishonest behavior reduces individuals’ ability to read others’ emotions. Journal of Experimental Psychology: General148(9), 1557.

Website | + berichten

Eduard is Psycholoog en contentschrijver. Hij schrijft graag over psychologie, zelfontwikkeling en gezondheid. Eduard heeft zijn Bachelor en Master psychologie behaald aan de Universiteit van Cluj-Napoca. Hij schrijft teksten voor meerdere succesvolle websites en is actief bezig met publiceren op z'n eigen medium profiel. Hij is een vriendelijke en erg behulpzame man.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *