thermometer gebruiken en werking artikel

Hoe werkt een thermometer: alles snel uitgelegd

Dit artikel geeft je de basisprincipes van hoe een thermometer werkt! Slechte dagen maken deel uit van ieders leven. De grafiek van gezondheid fluctueert tussen de aan- en afwezigheid van ziekte.

De ziekte presenteert zich meestal met symptomen. Koorts, ook wel pyrexie of hoge lichaamstemperatuur genoemd, is een veel voorkomend symptoom. Koorts kan worden gecontroleerd via een goede thermometer die de lichaamstemperatuur nauwkeurig weergeeft.

Therm betekent warmte, en meter geeft aan om te meten. Een thermometer is ontworpen om verschillende temperaturen te meten door middel van een eenvoudig werkingsprincipe. Laten we meer te weten komen over hoe een thermometer werkt.

Soorten thermometers

Er zijn twee soorten thermometers: contact en op afstand (contactloos). Digitale thermometers worden nu wereldwijd gebruikt en artsen ontmoedigen het gebruik van traditionele kwikthermometers. De kwik-exemplaren hebben kwikmetaal ingepakt in vitrines die vatbaar zijn voor breuk, waardoor het giftige metaal vrijkomt. Daarnaast zijn de nieuwe thermometers erg betrouwbaar.

Soorten klinische thermometers

Het controleren van de vitale functies van een persoon is een routinematige zorgpraktijk om het welzijn van een persoon te bewaken. Lichaamstemperatuur is een van de vitale functies. Klinische thermometers bewaken variaties in lichaamstemperatuur.

Er worden verschillende klinische thermometers gebruikt, en hun type hangt af van de positie van de thermometers die in het lichaam zijn geplaatst, zoals oorthermometers, voorhoofdthermometers, lichaamsthermometers en rectale thermometers. Laten we eens kijken hoe elk van deze thermometers werkt.

een thermometer gebruiken op de juiste manier
Om een thermometer te gebruiken moet je weten hoe deze werkt; volg de tips in dit artikel.

Hoe werkt een oor thermometer

De oor thermometer wordt gebruikt om de temperatuur via de trommelvliezen te controleren. Het is gebaseerd op infraroodtechnologie. Ons trommelvlies geeft warmte af in de vorm van infraroodstraling. Deze infraroodthermometers vangen deze straling op via de lens en zetten deze om in temperatuurwaarden.

Dit is een niet-invasieve, snelle en gebruiksvriendelijke methode. Het is zelfs effectief bij kinderen. Een schone oor thermometer wordt in een oorsmeervrij oor geplaatst nadat de oorlel lichtjes naar boven en naar achteren is getrokken. Correcte plaatsing helpt bij nauwkeurige metingen die vervolgens worden geregistreerd.

Als de oren ontstoken zijn, moet je de temperatuur van andere lichaamsdelen opnemen om de meting uit te kunnen voeren zonder pijn en/of risico.

Hoe werkt een voorhoofdthermometer?

  • Contactloze voorhoofdthermometers hebben infraroodscanners die de temperaturen van de slaapslagader meten. Het is een snelle methode om temperatuurveranderingen op een enorm niveau te detecteren, maar het moet nauwkeuriger zijn. Volgens onderzoek kunnen infraroodthermometers echter geen nauwkeurige voorspelling geven wanneer de lichaamstemperatuur verandert.
  • Contact-voorhoofdthermometers bevatten voorhoofdstrips met vloeibaar kristal die van kleur veranderen afhankelijk van de temperatuurwaarden. Er wordt een strip op het voorhoofd geplaatst. Het is een pijnloze, niet-invasieve methode, maar de nauwkeurigheid is niet toereikend vanwege persoonlijke fouten.

Voor meer kennis kunt je ons gedetailleerde artikel over voorhoofdthermometers lezen.

Hoe werkt een lichaamsthermometer

Een lichaamsthermometer meet de kerntemperatuur van het lichaam, de temperatuur bij het ontwaken. Het wordt minder beïnvloed door omgevingsfactoren zoals lichaamsbeweging of voedsel. De thermometer heeft elektronische sensoren die de temperatuurveranderingen detecteren. Bij contact meten de sensoren de basale lichaamstemperatuur, d.w.z. de temperatuur in rust. Omdat de kerntemperatuur van het lichaam tijdens de ovulatie met 2℃ stijgt, kan een lichaamsthermometer een snelle maar onbetrouwbare manier zijn om de meest vruchtbare fase van de eierstokcyclus te voorspellen.

Hoe werkt een digitale thermometer

Een digitale thermometer is handig vanwege zijn goede snelheid en nauwkeurigheid. Deze thermometers werken door sensoren. Er zijn 4 soorten meest gebruikte sensoren, d.w.z. thermokoppels, weerstandsdetectoren, thermistors en solid-state sensoren. Al deze sensoren nemen de lichaamstemperatuur waar in de vorm van analoge signalen. Deze analoge signalen worden vervolgens omgezet naar digitale signalen en de temperatuur wordt weergegeven op een scherm.

Hoe een thermometer te gebruiken

De punt van de thermometer wordt gereinigd met een alcoholdoekje en voorzichtig op het betreffende lichaamsdeel geplaatst, afhankelijk van het type thermometer. Wacht enige tijd totdat de thermometer piept of de meetwaarden weergeeft.

Extra zorg

  • Bij het plaatsen van de thermometer is een juiste positionering vereist, aangezien een onjuiste plaatsing een foutieve aflezing kan opleveren.
  • Neem een langere tijd, ongeveer 20 minuten, na het eten of drinken van iets kouds of warms, omdat dit de metingen kan verstoren.

Gebruik dezelfde thermometer niet oraal en rectaal.

Conclusie

Thermometers zijn grofweg gegroepeerd in afstandsthermometers en contactthermometers. Een externe thermometer, zoals een voorhoofdthermometer, werkt door de temperatuur af te lezen als infraroodstraling. Aan de andere kant werkt een contactthermometer, zoals een oorthermometer, door de temperatuur via sensoren te meten en de lichaamstemperatuur op een scherm weer te geven.

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *