veel hoofdpijn na massage

Hoofdpijn na massage: reden tot zorg of gewoon normaal?

Heb je ooit een heerlijke massage gehad, die je deed ontspannen als nooit tevoren, om later op de dag verrast te worden door veel hoofdpijn? Als dat zo is, ben je niet de enige kan ik je vertellen! Hoofdpijn na een massage kan een vervelen, onverwacht en verwarrende bijkomstigheid zijn, vooral als je naar de massagetafel ging om precies dit soort kwaaltjes te voorkomen.

Het lijkt misschien een vreemde gewaarwording, nietwaar? Massages worden tenslotte vaak gezien als een manier om te ontspannen, rug- en nekpijn te voorkomen en stress te verlichten. Hoe kan zoiets heerlijk ontspannends als een massage leiden tot iets vervelends als hoofdpijn?

In dit artikel gaan we deze interessante, maar onbegrijpelijke kwestie verkennen. We zullen de symptomen onder de loep nemen, mogelijke oorzaken ontdekken en, belangrijker nog, je handvatten geven om jezelf hier in de toekomst tegen te wapenen. Of je nu een frequente massage-ganger bent, een professional in de wellness-industrie, of gewoon nieuwsgierig naar deze kwestie, er is hier veel over te leren. Laten we dus duiken in deze mysterieuze wereld van hoofdpijn na massage en samen ontdekken of dit gewoon normaal is of dat je dit reden tot zorg is.

De mysterieuze en onverwachte hoofdpijn na massage

Hoofdpijn na een massage kan aanvoelen als een nare verrassing die je liever in de massagesalon had achter gelaten. Het kan variëren in verschillende soorten hoofdpijn: van een milde, zeurende pijn tot een scherpe, stekende sensatie die je voorhoofd lijkt te doordringen.

De kan ook beginnen als een lichte druk in je voorhoofd en zich vervolgens ontwikkelen tot iets intensers of samengaan met vermoeidheid– of een ziek gevoel na de massage. Weet dat je niet de enige bent die dit ervaart en dat er ook dingen zijn die de hoofdpijn kunnen beïnvloeden of voorkomen.

De technieken achter de pijn: elke techniek kan een trigger zijn, begrijp dat

Laten we eens duiken in de wereld van massages. Bij deep tissue massage wordt er diep in de spieren gewerkt, wat soms een beetje te intens kan zijn. Shiatsu massage richt zich op drukpunten en kan, indien niet correct uitgevoerd, die onaangename hoofdpijn veroorzaken, maar er kan ook iets anders aan ten grondslag liggen. De Zweedse massage is meestal milder dan de twee bovenstaande, maar als het gaat om hoofdpijn, kan elke massage en techniek een trigger zijn als deze niet is afgestemd op jouw lichaam en/of jou grenzen.

De kunst van de massage is complex, en elke persoon reageert er anders op, want iedereen heeft zijn eigen lichaam en eventuele pijntjes.

Het begrijpen van deze mysterieuze massage hoofdpijn en hij alle vormen aan kan nemen, is de eerste stap om je volgende ervaring aangenamer te maken en om je begrip te vergroten. Laten we samen nog wat verder gaan verkennen, en we vinden vast een weg naar dat ontspannen gevoel, zonder de vervelende bijwerking: hoofdpijn!

Hoe is het mogelijk dat je hoofdpijn krijgt na een massage en wat is de oplossing?

 • Te Sterke Druk:
  • Als de massage te stevig is, vooral rond de nek en schouders, kun je (tijdelijk) hoofdpijn krijgen.
  • Oplossing: Praat met je masseur en laat weten wat je comfortabel vindt en geef ook aan wanneer je iets niet comfortabel vindt.
 • Uitdroging kan Hoofdpijn Veroorzaken:
  • Drinken is altijd belangrijk. Misschien vergeet je dit nog wel eens na je massage?
  • Oplossing: Drink genoeg voor je massage om je spieren blij en gehydrateerd te houden!
 • Oliën en Aroma’s:
  • Misschien wist je dit nog niet, maar bepaalde geuren en oliën kunnen je hoofdpijn bezorgen.
  • Oplossing: Wees niet bang om te zeggen wat je wel en niet prettig vindt, zodat de masseur de juiste producten kan kiezen en jij achteraf niet met hoofdpijn opgescheept zit.

Het mooie is dat je controle hebt over al deze dingen en hier dus proactief op kunt handelen, zodat je de volgende keer geen hoofdpijn het na je massage. Een open en eerlijke communicatie met je masseur, plus een beetje zelfzorg voor en na de massage, kan je ervaring volledig veranderen en zo scheelt de juiste kennis dus een hoop.

Controle in eigen handen met massage apparaten

Vind jij het niks om naar de masseur te gaan en heb je liever de controle in eigen handen? Kijk dan eens voor een goed massage apparaat. Hiermee kun je jezelf of je partner masseren, zonder dat je de deur uit hoeft. Inderdaad hiermee bespaar je ook kosten. Mijn persoonlijke favoriet is een comfortabel massage pistool, welke je in je hand kunt houden en waarmee je jouw gehele lichaam kunt masseren.

Veelgestelde vragen

Kun je hoofdpijn ervaren na een nekmassage?

Ja dat kan, en het is beslist niet ongewoon om hoofdpijn te ervaren na een massage aan je nek. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de massage te intens is, of wanneer er een plotselinge verlichting is van intense spanning in de nekspieren. Soms kan het verkeerd masseren van deze gevoelige spieren leiden tot ongemak of hoofdpijn.

Kun je hoofdpijn ervaren na een rugmassage?

Ja, hoofdpijn na een massage aan je rug is zeker mogelijk. Je rug, schouders en nek zijn nauw met elkaar verbonden, en spanning in een van deze gebieden kan de andere beïnvloeden en zelfs hoofdpijn veroorzaken. Een te harde- of verkeerde rugmassage kan onbedoeld spanning veroorzaken in de nek, wat vervolgens tot hoofdpijn kan leiden. Daarnaast kan het ook voorkomen, door andere redenen, bijvoorbeeld doordat je lichaam niet gewend is aan de massage.

Is het verontrustend als je naast hoofdpijn ook last hebt van misselijkheid na je massage?

Hoofdpijn en misselijkheid na een massage kunnen zorgwekkend zijn, maar dit hoeft niet persé. Het kan een teken zijn van iets serieuzers, zoals een verkeerde techniek of een reactie op de gebruikte producten, maar meestal is het geen reden tot zorg. In sommige gevallen echter kan het een onderliggende gezondheidstoestand aan het licht brengen, die je voorheen nog niet kende. Houdt het aan? Neem dan contact op met je arts of zorgverlener.

Waarom ervaar je soms hoofdpijn na een massage?

Hoofdpijn na een massage kan door verschillende factoren worden veroorzaakt en is er is dus moeilijk een specifieke factor aan te wijzen. Misschien was de druk te veel, of reageerde je op de geuren van de gebruikte oliën en misschien ben je het niet gewend om een dergelijke massage te krijgen. Het kan ook komen door het loslaten van langdurige spierspanning, waardoor tijdelijke hoofdpijn optreedt. Uitdroging na de massage kan ook een factor zijn, dus blijf goed gehydrateerd. Het is een zoals je waarschijnlijk al vermoed complexe kwestie, die varieert van persoon tot persoon.

Hoe lang duurt hoofdpijn na een massage?

Hoofdpijn na een massage is meestal van korte duur, gelukkig vaak slechts enkele uren. Maar dit kan variëren afhankelijk van de oorzaak en per persoon verschillen. Als de hoofdpijn aanhoudt (voor bijvoorbeeld meerdere dagen) of terugkeert, is het altijd verstandig om medisch advies in te winnen. Luister naar je lichaam en neem contact op met een professional als je je zorgen maakt, want et is beter om veiligheid voor op te stellen, dan om later spijt te hebben.

Gezondheidsexpert en freelance schrijver | + berichten

Hi, ik ben Martijn van Mindsetking. Mijn reis naar het gebruik van massage apparaten en zelfzorg begon met een persoonlijke strijd tegen chronische nek- en rugpijn. De pijn was namelijk zo erg dat ik bijna niet meer kon werken en ik was ten einde raad. Totdat ik massage apparaten uitprobeerde. Momenteel test ik massage apparaten voor Mindsetking en deel ik mijn ervaringen met jullie. Daarnaast schrijf ik ook veel bruikbare content over massage in het algemeen. Mocht je vragen hebben, dan mag je me altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.