hot stone massage betekenis en uitleg

Hot stone massage: betekenis, voordelen, uitleg & risico’s

Hot stone massage is meer dan 5000 jaar geleden ontstaan in de Ayurveda. Reizend door de Japanners en Chinezen geniet deze massagevorm een enorme populariteit.

Het is een massagevorm waarbij een speciale steen wordt gebruikt. De steen en olie zorgen samen voor warmte en ontspanning van de spieren. Een hot stone massage maakt gebruik van dezelfde technieken van kneden, rollen, tikken, cirkelvormige en langere slagen.

Geschiedenis van hot stone massage

Hot stone massage heeft een lange geschiedenis en sommige experts brengen het 5000 jaar geleden in verband met Ayurveda. Japanners gebruiken al meer dan 4000 jaar hete stenen op de buik om de spijsvertering te bevorderen. Chinezen begonnen het 2000 jaar geleden te gebruiken in de Chinese geneeskunde. Deze wijdverbreide geschiedenis van hot stone massage getuigt van de doeltreffendheid ervan.

Wat is een hot stone massage? (Betekenis)

Hot stone massage, zoals de naam al aangeeft, is een massage waarbij verwarmde stenen worden gebruikt in plaats van handpalmen en vingertoppen om druk uit te oefenen.

Therapeuten gebruiken speciale Basalt rivierrotsen, een soort vulkanisch gesteente. Deze rotsen hebben zachte en gladde randen. Ze hebben ook een grote hoeveelheid ijzer en houden de warmte langer vast.

De hete stenen zorgen voor warmte en druk op de onderliggende spier. Afgezien hiervan gebruikt de masseur stenen als massagehulpmiddelen om diepe weefsels te masseren.

Wat gebeurt er bij een hotstone massage?

De stenen worden opgewarmd in een professionele steenverwarmer op een temperatuur van 40-45°C. Na verhitting brengt de therapeut massage olie aan op je lichaam en plaatst de stenen.

Stenen kunnen op lichaamsdelen worden geplaatst zoals:

 • Voeten
 • Palmen
 • Gezicht
 • Buikspier
 • Op de borst
 • Langs de ruggengraat

Nadat de stenen enige tijd zijn geplaatst, begint de therapeut met een conventionele massage, zoals een Chinese massage, Deep tissue massage, Japanse massage of Thaise massage. Meestal wordt Zweedse massage gecombineerd met een hot stone massage.
De therapeut gebruikt hete stenen om druk uit te oefenen op de oppervlakkige en diepe spieren van je lichaam. De hitte van olie en steen zorgt ervoor dat de spieren enorm ontspannen. Hot stone massagetechnieken zijn hetzelfde, d.w.z. lange slagen, cirkelvormige bewegingen, kneden, rollen en tikken. Elke sessie duurt bijna 70-85 minuten.

risico's en voordelen van een hot stone massage

Voordelen van een hot stone massage

Hieronder staan enkele voordelen van een hotstone massage:

1. Pijnstillende werking

Hotstone-massage resulteert in de regulering van substantie P, een chemische stof die de normale pijnbanen in het lichaam moduleert. Op deze manier vermindert het de perceptie van pijn. Volgens een studie vermindert massage pijn en gevoeligheid, zelfs bij chronische aandoeningen zoals fibromyalgie. Evenzo toont een onderzoek aan dat massage pijn vermindert bij mensen met reumatoïde artritis. Massagetherapie vermindert pijn, zelfs na een operatie, blijkt uit onderzoek.

2. Drukvermindering

Uit een onderzoek blijkt dat een massagesessie van 15 minuten op de werkplek de stresssymptomen bij individuen aanzienlijk vermindert in vergelijking met collega’s die in die 15 minuten pauze namen.

3. Beter slapen

Volgens onderzoek heeft rugmassage een betere slaap bij oudere mensen gemeld. Evenzo is er een onderzoek uitgevoerd waarbij kinderen jonger dan 1,5 jaar voor het slapengaan een massage van 15 minuten kregen. De resultaten van dit onderzoek toonden een positieve correlatie aan tussen massage en slaap.

4. Bevordert spierontspanning

De hitte van de olie en steen ontspant de spieren en laat de spanning in de diepe spieren van het lichaam los. Het masseren van de spieren met behulp van stenen brengt voldoende druk over op de diepe weefsels en verlicht de spanning. Het verbetert ook spierspasmen.

5. Verbetert de bloedsomloop

Als olie en verwarmde stenen worden gebruikt, stijgt de lichaamstemperatuur en past het lichaam zich aan door vasodilatatie. Dit verhoogt de bloedcirculatie, waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren toeneemt. Het stimuleert ook het spierherstel.

6. Verhoogt de immuniteit en vermindert ontstekingen

Een studie toont een toename van lymfocyten aan na een Zweedse massagesessie; individuen vertoonden een toename van lymfocyten en een afname van Arginine Vasopressin (AVP), een hormoon geassocieerd met agressief gedrag. Coldstone-therapie, die normaal gesproken volgt op hot stone therapie, vermindert effectief ontstekingen.

7. Verbetert de cardiovasculaire functie

Onderzoek toont aan dat massage de hartslag verhoogt tot het basale niveau. Het verhoogt het slagvolume en verlaagt de bloeddruk weer tot normaal bij prehypertensiva.

8. Vermindert symptomen van kanker

Volgens onderzoek vermindert massage de ernst van de symptomen bij oncotische patiënten met maar liefst 50%.

In welke omstandigheden hot stone massage vermijden?

Hier zijn enkele omstandigheden waarbij je hot stone massage beter kunt overslaan:

 • Huid verwondingen
 • Open wonden
 • Breuken en kneuzingen
 • Binnen 1,5 maand na een operatie
 • Koorts en ziekte
 • Hartziekte
 • Suikerziekte
 • Alcoholgebruik
 • Zwangerschap (Hotstone-massage is veilig, maar raadpleeg je arts voordat je een massage krijgt)
 • Bloedstollingsstoornissen
 • Epilepsie
 • Botziekten zoals osteoporose

Hoe voer je thuis een hot stone massage uit?

Thuis een hotstone massage geven is makkelijk, maar je moet wel je stenen en een professionele steenverwarmer hebben. Je kunt hulp halen uit massage boeken voor zelfmassage. Hier lees je hoe je thuis een hot stone massage krijgt:

 1. Verwarm de stenen tot 110-130 ℉.
 2. Plaats de stenen langs de ruggengraat.
 3. Masseer het gezicht met wat olie. Je kunt ook een gezichtsmassage apparaat gebruiken voor een efficiënte massage.
 4. Plaats de stenen op de wangen, onder de lippen en op het voorhoofd.
 5. Gebruik op de wangen een koude steen na het verwijderen van de hete steen. De koude steen vernauwt de poriën, kalmeert de huid en veroorzaakt vasoconstrictie.
 6. Olie de benen en wrijf met een verwarmde steen over de lengte van de beenspieren met voldoende druk.
 7. Plaats kleine steentjes tussen je tenen als je klaar bent met de benen en voeten.
 8. Smeer je armen in en masseer de spieren in de lengterichting met een hete steen. Je kunt ook een handmassage apparaat gebruiken om het proces te vergemakkelijken.
 9. Plaats een hete steen enige tijd op de handpalm.
 10. Plaats hete stenen een op elk schouderblad, schouder en heiligbeen.
 11. Masseer de rug met een grotere steen in langere halen en ronddraaiende bewegingen. Je kunt een massage gun gebruiken voor bepaalde delen van de rug en schouders.
 12. Plaats na de rug stenen op de achterkant van de knieën en kuitspieren. Masseer voorzichtig met strelende bewegingen.
 13. Masseer de voorkant van benen en voeten, armen en handen.
 14. Masseer ten slotte de hoofdhuid. Je kunt ook een hoofdmassage apparaat gebruiken om dit te vergemakkelijken.

Opmerking: plaats altijd een beschermende doek of handdoek tussen de stenen en de huid om te voorkomen dat uw partner huidletsel oploopt.

Is een hotstone massage pijnlijk?

Een hot stone massage is helemaal niet pijnlijk. Door de hitte van de stenen kun je een aangenaam tintelend gevoel ervaren. Als je echter pijn ervaart, kun je jouw therapeut vragen de druk te verminderen. Als je een branderig gevoel voelt, controleer dan de hitte van de stenen en zorg ervoor dat ze niet oververhit raken.

Conclusie

Een hot stone massage maakt gebruik van kleine, verwarmde stenen naast de technieken die worden toegepast in traditionele massages zoals Shiatsu massage, bindweefsel massage en reflexologiemassage. De verwarmde stenen verwarmen en ontspannen de spieren en oefenen lichte druk uit op de onderliggende spieren. Een hot stone massage heeft grote voordelen voor de gezondheid en u kunt een hot stone massage gemakkelijk thuis uitvoeren. Als je een zelfmassage wilt doen, kun je massage apparaten gebruiken om jouw reis te vergemakkelijken.

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *