hoe je jouw houding kunt verbeteren

Houding verbeteren: de juiste houding in elke situatie

Heb jij je ooit afgevraagd wat voor impact een slechte houding kan hebben op je lichaam en daarnaast ook op je mentale toestand? Het blijkt namelijk dat een verkeerde of slechte houding niet alleen je fysieke verschijning kan beïnvloeden, maar ook een aantal gezondheidsproblemen kan veroorzaken. In dit artikel zullen we de impact van een slechte houding op jouw lichaam en geest bespreken en daarnaast geven we je enkele tips geven over hoe je jouw houding direct kunt verbeteren.

Een slechte houding kan leiden tot een diversiteit aan problemen zoals rugpijn, nekpijn en hoofdpijn. Door langdurig te zitten of staan ​​in een onjuiste houding, komt er veel spanning en druk op de wervelkolom en spieren, wat kan leiden tot spieronevenwichtigheden, gewrichtsproblemen en zelfs erg nare aandoeningen zoals artritis.

Het goede nieuws is dat jij jouw houding (gemakkelijk) kunt verbeteren door eenvoudige aanpassingen in je dagelijks routine te maken. Het versterken van je kernspieren, het aanpassen van jouw werkplek naar een ergonomische werkplek en het aannemen van goede en nieuwe gewoonten kunnen allemaal helpen bij het verbeteren van onze houding en het verminderen van mogelijke problemen en gevolgen.

Neem weer de controle over jouw lichaam en maak een bewuste inspanning d.m.v. kleine aanpassingen in je leven om jouw houding te verbeteren. Na afloop zal je versteld staan van de positieve impact die dit heeft op je gezondheid en je gemoedstoestand.

Veelvoorkomende oorzaken van een slechte houding

Er zijn verschillende oorzaken van een slechte houding en je kun.

 • Een van de belangrijkste oorzaken is langdurig zitten in een verkeerde positie, zoals bijvoorbeeld onderuitgezakt zitten of met gebogen schouders werken in een houding die niet ergonomisch is. Dit zet extra druk op je rug en nek, wat kan leiden tot pijn en andere problemen.
 • Een andere oorzaak van een slechte houding – die wel eens voorkomt – is het dragen van te zware tassen, rugzakken of uitvoeren van teveel fysiek werk. Dit kan je houding uit balans brengen en de spieren in je rug overbelasten.

Daarnaast kan een gebrek aan lichaamsbeweging en het niet regelmatig strekken van je spieren ook bijdragen aan een slechte houding. Je spieren worden stijf en zwak, waardoor het moeilijker wordt om een goede houding aan te nemen.

De effecten van een slechte houding op verschillende delen van het lichaam (nek, schouders, rug, heupen)

Een slechte houding kan verschillende delen in ons lichaam negatief beïnvloeden, waaronder de nek, schouders, rug en heupen. Hieronder deel ik enkele specifieke effecten van een slechte houding op diverse gebieden in ons lichaam, die ervoor zullen zorgen dat je jouw houding wil verbeteren:

Nek

Een slechte houding kan onder andere leiden tot nekpijn en stijfheid. Door langdurige spanning op de nekspieren kunnen er knopen (ook wel triggerpoints) ontstaan, welke kunnen leiden tot hoofdpijn of een beperkt bewegingsbereik. We hebben een artikel speciaal gewijd aan het verbeteren van de houding van de nek.

Schouders

Een slechte of verkeerde houding kan er daarnaast ook voor zorgen dat je schouders naar voren hangen (zoals op de foto bovenaan dit artikel). Dit kan spanning veroorzaken in de spieren rondom de schouders en kan uiteindelijk leiden tot pijn en beperkte bewegingsvrijheid in dit gebied, maar kan ook uitstralen naar andere gebieden van het lichaam.

Rug

De meest voorkomende klacht als gevolg van een slechte houding is rugpijn, wat aangevuld kan worden door nekpijn. Slechte houding kan de natuurlijke kromming van je ruggengraat verstoren, wat (extra en onnodige( druk en spanning op de wervels en tussenwervelschijven veroorzaakt. Dit kan in de ergste gevallen leiden tot chronische pijn en zelfs hernia’s.

Heupen en bekken

Een slechte houding kan ook invloed hebben op je heupen en indien je regelmatig in een verkeerde houding zit of staat, kan dit leiden tot spieronevenwichtigheden in je heupen. Dit kan op zijn beurt rugpijn en eventueel zelfs problemen met je looppatroon veroorzaken.

houding verbeteren waarom

Gezondheidsproblemen die geassocieerd worden met een slechte houding (hoofdpijn, spierpijn, verminderde longcapaciteit)

Naast de specifieke effecten op verschillende delen van het lichaam, zijn er ook verschillende andere gezondheidsproblemen die geassocieerd worden met een slechte of een verkeerde houding. Enkele van deze gezondheidsproblemen zal ik hieronder met je delen voor een beter inzicht:

Hoofdpijn

Een slechte houding kan spanning veroorzaken in de spieren van de nek, rug en/of schouders, wat kan leiden tot verschillende soorten hoofdpijn of het kan hoofdpijn versterken. Daarom is het voor veel mensen belangrijk om hun houding te verbeteren, want als je vaak hoofdpijn hebt, kun je hier flink last van hebben.

Spierpijn

Langdurig in een slechte houding zitten of staan kan spierspanning en pijn in het lichaam veroorzaken. Dit kan ook leiden tot spierkrampen en het ontstaan van triggerpoints in de spieren en spierpijn is hierbij geen onbekende klacht.

Afname van de longcapaciteit

Een slechte of verkeerde houding kan de bewegingsvrijheid van je ribben beperken en de capaciteit van je longen verminderen. Dit kan leiden tot een verminderde en minder plezierige ademhaling en daarnaast ook minder zuurstofopname.

Spijsverteringsproblemen

Ook wil je jouw houding verbeteren omdat een slechte houding ook invloed kan hebben op je spijsverteringssysteem. Door te zitten in een gebogen positie kan je darmfunctie verstoord raken, wat kan leiden tot problemen zoals constipatie.

Het is duidelijk dat een slechte houding niet alleen invloed heeft op je uiterlijk, maar ook op je algehele gezondheid. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je je houding kunt verbeteren.

Hoe kun je jouw houding verbeteren d.m.v. lichaamsbeweging en stretching

Het versterken van je kernspieren is erg belangrijk voor een goede houding en het verbeteren van je houding. Sterke buik-, rug- en bekkenbodemspieren helpen je om je ruggengraat in de juiste positie te houden en enkele oefeningen die je kunt doen om je kernspieren te versterken deel ik hieronder met je:

 1. Planken: Voor een goede ”plank’ ga je op je buik liggen en steun op je onderarmen en tenen. Houd hierbij je lichaam in een rechte lijn en probeer deze positie vervolgens zo lang mogelijk vast te houden.
 2. Brug: Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten houdt je hierbij plat op de grond. Duw vervolgens je heupen omhoog totdat je lichaam een rechte lijn vormt van je schouders tot je knieën en houdt dit vast.
 3. Superman: Ga op je buik liggen met je armen gestrekt voor je uit en je benen recht. Vervolgens til tegelijkertijd je armen, borst en benen van de grond, terwijl je je buikspieren hierbij aanspant.

Naast het versterken van je kernspieren, is het ook belangrijk om regelmatig te stretchen voor het beste resultaat. Stretchoefeningen kunnen helpen om de spieren te verlengen en de flexibiliteit van spieren en gewrichten te verbeteren. Enkele stretchoefeningen die je kunt uitvoeren zijn de volgenden:

 1. Nekstretch: Buig je hoofd zijwaarts naar één kant, zodat je een stretch voelt aan de andere kant van je nek. Houd deze vervolgens positie een paar seconden (tot 30 seconden) vast en herhaal aan de andere kant. Je mag met je hand ook je hoofd wat verder doordrukken naar één kant voor een extra diepe stretch.
 2. Schouderstretch: Breng je arm over je borst en gebruik je andere arm om lichte druk uit te oefenen op je elleboog (Je kunt hem iets naar links en iets naar rechts uitvoeren om de trapezius goed te stretchen). Houd deze positie een paar seconden vast en herhaal vervolgens ook aan de andere kant.
 3. Rugstretch: Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en trek één knie naar je borst en houd deze positie een paar seconden vast. Herhaal met het andere been en wissel een aantal keer af.
houding verbeteren fysio
Later hieronder meer over diverse methoden waarmee jij jouw (zit)houding kunt verbeteren.

Ergonomische tips voor een goede werkhouding

Naast het uitvoeren van goede oefeningen en het doen van stretching, is het ook belangrijk om ergonomische gewoonten aan te nemen, vooral tijdens het werken om je houding te verbeteren. Een goede ergonomische werkplek, aangevuld met ergonomische hulpmiddelen kan helpen om een goede houding te behouden en problemen te voorkomen. Hier zijn enkele tips voor een start met goede ergonomische werkplek:

 1. Zorg voor een goede stoel: Kies een goede ergonomische bureaustoel die je rug goed ondersteunt en zorg ervoor dat je voeten plat op de grond kunnen rusten. Pas indien nodig ook zeker de hoogte van je stoel aan, zodat je een goede zithouding behoudt.
 2. Stel je bureau op de juiste hoogte in: Zorg ervoor dat je ergonomische bureau op de juiste hoogte is ingesteld, zodat je ellebogen in een hoek van 90 graden gebogen zijn wanneer je typt.
 3. Plaats je monitor op ooghoogte: Zorg ervoor dat je monitor op ooghoogte staat, zodat je niet naar beneden hoeft te kijken of je nek moet buigen, want dit kan je echt veel nekpijn bezorgen. Je kunt hiervoor gebruik maken van een monitorstandaard, een monitor arm of een laptopstandaard.

Door deze ergonomische tips te volgen, kun je jouw houding verbeteren tijdens het werken en problemen – veroorzaakt door een slechte houding – in de toekomst voorkomen.

Apparaten en hulpmiddelen voor houdingscorrectie

Naast oefeningen, stretching en een ergonomische zithouding, zijn er ook nog meer verschillende hulpmiddelen en apparaten die je kunnen helpen om je houding te verbeteren. Hier zijn enkele van deze hulpmiddelen voor je houdingcorrectie:

 1. Houding correctoren: Deze hulpmiddelen (ook wel brace genoemd) kunnen worden gedragen om je bewust te maken van je houding en om je te helpen een goede houding aan te nemen. Verbeter je houding dus gauw met een goede brace of houding corrector!
 2. Ergonomische muis en toetsenbord: een ergonomische muis en een ergonomisch toetsenbord zijn ook zeer goed voor het verbeteren van de houding. Het begint bij de kleine dingen, zal ik maar zeggen.
 3. Voetensteunen: kunnen je voeten op de juiste manier plaatsen zodat jij een goede ergonomische zithouding kunt aannemen.

Het belang van een ondersteunende matras en kussen voor een goede houding tijdens het slapen

Een goede houding tijdens het slapen is ook essentieel voor het verbeteren van je houding en het continue in een goede houding verblijven. Een ondersteunend matras en ondersteunend hoofdkussen kunnen ervoor zorgen dat je ruggengraat in een neutrale positie blijft tijdens het slapen. Hieronder deel ik graag enkele tips met jullie voor het kiezen van een ondersteunend matras en kussen:

 • Kies een matras dat je ruggengraat in een neutrale positie houdt: Een medium tot stevig matras kan helpen om je ruggengraat in een neutrale positie te houden tijdens het slapen.
 • Kies een kussen dat je nek voldoende ondersteunt: Een kussen dat je nek goed ondersteunt en je hoofd op één lijn houdt met je ruggengraat is ideaal voor een goede houding tijdens het slapen. Nekklachten? Kijk dan voor een goed hoofdkussen tegen nekklachten. Daarnaast is er voor elke slaappositie een goed hoofdkussen verkrijgbaar.

Houding verbeterende gewoonten voor iedere dag

Naast de bovengenoemde tips voor het verbeteren van je houding, zijn er ook enkele gewoonten die je kunt aannemen om je houding in het dagelijks leven te verbeteren en te zorgen dat je niet lijdt aan de gevolgen van een slechte houding. Hier zijn een aantal goede gewoonten die direct kunt toepassen:

 • Sta regelmatig op en beweeg: Zitten gedurende lange periodes kan schadelijk zijn voor je houding en dus is het belangrijk om regelmatig op te staan en te bewegen, om je spieren te strekken en de spanning te verminderen.
 • Let op je houding tijdens het tillen: Houd je rug recht en til altijd met je benen in plaats van met je rug om blessures, pijn of ongemakken te voorkomen.
 • Wees je bewust van je houding: Let gedurende de dag bewust op je houding en corrigeer deze indien nodig, want dit kan helpen om een goede houding een gewoonte te maken.

Door deze gewoonten aan te nemen, kun je je houding verbeteren en de bijbehorende problemen en ongemakken direct verminderen.

+ berichten

Maarten is al geruime tijd schrijver bij Mindsetking. Hij schrijft vooral vergelijkingsartikelen en artikelen op basis van wetenschappelijke informatie over ergonomisch werken, sport, voeding & gezondheid. Hij is in z'n leven veel bezig geweest met het ergonomisch inrichten van werkplekken en met het onderhouden van een goede lichamelijke gezondheid bij zichzelf en zijn cliënten. Naast zijn werk kijkt hij graag voetbal, tennis maar ook olympische sporten en bezoekt hij zo nu en dan graag eens een concert.