Heb je ooit die intense spierpijn gevoeld na een zware workout en misschien jezelf wel het volgende afgevraagd: “Betekent dit dat ik goed bezig ben met mijn training?” Het is een logische vraag die door veel sporters gesteld wordt. Velen van ons associëren die diepe spierstijfheid of zelfs pijn (die dagen aan kan houden) met een succesvolle training. Maar is deze spierpijn werkelijk goed en een teken van vooruitgang, of sturen onze spieren ons misschien een waarschuwingssignaal? In de fascinerende wereld van fitness, hardlopen, krachttraining en lichaamsbeweging in het algemeen zijn er zoveel mythes en misvattingen rondom spierpijn en spierherstel. Samen duiken we vandaag dieper in dit onderwerp, ontrafelen we de waarheid achter DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) en ontdekken we hoe we naar ons lichaam moeten luisteren. Heb jij zin om met ons te ontdekken of spierpijn goed is of dat dit misschien een slecht voorteken is voor andere nare klachten? Lees gezellig met ons verder.
Wat is spierpijn precies en hoe kan het goed zijn?
Spierpijn, in zijn essentie, is een reactie van je lichaam op een nieuwe beweging of een bovengemiddeld intensieve inspanning en kan zelfs na een massage voorkomen. Er zijn hoofdzakelijk twee type spierpijn die we vaak tegenkomen.Als eerste is er DOMS, oftewel Delayed Onset Muscle Soreness. Dit is de spierpijn die matig tot hevig kan zeueren na een intensieve training en die je vaak van 24 tot 48 uur na de training voelt. Dit is een natuurlijk onderdeel van het proces waarbij jouw spieren zich aanpassen en sterker worden.
Daarnaast hebben we acute spierpijn, die je direct tijdens of na de inspanning of training kunt voelen. Dit type spierpijn is meestal een gevolg van de opeenhoping van melkzuur in de spieren en verdwijnt meestal een stuk sneller.
De oorzaken van spierpijn zijn zeer divers. Vaak is het gevoel van spierpijn een combinatie van nieuwe activiteiten waaraan je lichaam nog niet gewend is, het overbelasten van je spieren, of simpelweg het niet toepassen van de juiste techniek tijdens je work-out in de gym. Wat erg belangrijk om te begrijpen is, is dat hoewel spierpijn soms kan wijzen op spiergroei en herstel, het niet altijd een indicatie is van een effectieve workout.
Het leren herkennen en begrijpen van deze signalen die je lichaam je geeft, is super belangrijk. Hierdoor kun je jouw trainingssessies optimaliseren en tegelijkertijd blessures en onnodige spierpijn voorkomen. Onthoud altijd: luisteren naar je lichaam en een correcte uitvoering van je inspanning is altijd erg belangrijk!
Wat zegt de wetenschapen over spierpijn?
Is spierpijn een goed teken volgens de wetenschap? Beschadigde en ontstoken spieren klinken alarmerend — en we willen natuurlijk overdreven ontstekingen in ons dagelijks leven vermijden, omdat eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat chronische ontstekingen bijdragen aan diverse langdurige aandoeningen. Echter, enige mate van ontsteking kan een cruciaal signaal zijn voor de groei en het herstel van spieren, stelt Arent. Als je je spieren ondersteunt in hun herstelproces, is de kans groot dat ze sterker en groter terugkomen. “Het is dus niet dat we ontstekingen volledig willen vermijden, maar we willen ze wel zo snel mogelijk onder controle krijgen,” benadrukt Arent.
Wanneer spierpijn een waarschuwingssignaal is
We hebben allemaal wel eens die diepe voldoening en trots gevoeld na een intensieve- of zeer goede training, waarbij spierpijn bijna een badge van eer lijkt te zijn. Echter, niet alle spierpijn is helaas een goed teken. Het is daarom erg belangrijk om te weten wanneer je lichaam je vertelt dat je misschien een stapje terug moet nemen.
- Tekenen dat je misschien iets te ver bent gegaan: Als je spierpijn hebt die langer dan een paar dagen aanhoudt, of als je scherpe, stekende pijn voelt tijdens het sporten, zijn dat duidelijke aanwijzingen dat je het misschien wat rustiger aan moet doen.
- Het verschil tussen een blessure en ”normale” spierpijn: Terwijl spierpijn vaak een doffe pijn is die binnen een paar dagen verdwijnt, wijst een aanhoudende, scherpe pijn in één van je spieren meestal op een blessure. Het is zodoende belangrijk om naar je lichaam te luisteren en in het geval van het 2e soort pijn eventueel medisch advies in te winnen, indien je vermoedt dat er meer aan de hand is.
- Spierpijn zonder reden: soms kan spierpijn zonder reden een aanleiding zijn om langs je huisarts te gaan, zeker als het al de zoveelste keer is of als het gepaard gaat met andere klachten. Toch hoeft het niet altijd reden tot zorg te zijn, want soms kan plotselinge- of onverklaarbare spierpijn toch een andere reden hebben.
Hoe spierpijn te behandelen of te voorkomen
Een actieve levensstijl hoeft niet altijd te betekenen dat je constant spierpijn hebt ,want er zijn methoden die je kunt toepassen om je lichaam en vooral je spieren te beschermen. Hieronder neem ik graag enkele manieren met je door om spierpijn te verminderen of te voorkomen:
- Juiste trainingsprotocollen: Zorg ervoor dat je een gebalanceerd trainingsprogramma volgt, met zowel krachttraining als cardio, en vergeet niet te variëren in je oefeningen, zodat je overbelasting kunt voorkomen.
- Rust en herstel: Net zo belangrijk als de training zelf, is het geven van voldoende rust aan je spieren om te herstellen. Hier komen massage apparaten in het spel: ze kunnen helpen bij het bevorderen van de bloedsomloop, het verminderen van spierstijfheid en het versnellen van het herstelproces. Gun jezelf regelmatige rustdagen en overweeg het gebruik van massage apparaten om je herstel te optimaliseren.
- Massage apparaten: helpen je om spierpijn weg te masseren en je kunt dit gemakkelijk bij jezelf doen of je partner om hulp vragen. Erg populaire opties hiervoor zijn massage pistolen, massage kussens en voetmassage apparaten. Deze massage apparaten zijn er allemaal op gericht om spierpijn en -stijfheid te behandelen, gewoon lekker vanuit je luie stoel! Het is ook nog eens een stuk voordeliger, dan telkens naar een professionele masseur te gaan!
Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.