Jichtvoet is een medische aandoening waarbij de gewrichten van het lichaam, vooral de gewichtdragende gewrichten, ontstoken raken.

Het is te wijten aan het verhoogde niveau van urinezuur in het lichaam. Urinezuur hoopt zich op in de gewrichten en trekt de monocyten en macrofagen aan, die op hun beurt ontstekingen veroorzaken.

Een jichtvoetenbad is een zoetwaterpreparaat waarbij specifieke zouten, pijnstillende oliën of andere stoffen aan het water worden toegevoegd, om je voeten in onder te dompelen.

Deze stoffen kunnen pijn verlichten en/of verminderen ontstekingen en doen dat eigenlijk vrijwel onmiddelijk.

Jicht voetenbad

Een jichtvoetenbad kan nuttig zijn voor een patiënt met jicht. Het kan ook nuttig zijn bij jichtgerelateerde problemen, zoals jichtgerelateerde artritis van de vingers van de voet.

Het is een eenvoudig proces waarbij een persoon die aan pijn lijdt gewoonlijk zijn voeten tot aan de enkels of soms tot aan de schenen in een jichtvoetwaterbad dompelt.

Het ontspant over het algemeen de persoon, vermindert pijn en vermindert soms vermoeidheid.

Hoe kunnen we een Jicht voetenbad klaarmaken?

Het jichtwaterbad is gemakkelijk te maken, zelfs in je eigen thuis. Hiervoor heb je alleen water nodig gemengd met magnesiumzouten, zwavelkristallen en gewoon keukenzout. Voor betere resultaten en een kalmerende geur kan men ook bepaalde oliën toevoegen.

Watertemperatuur voor jicht voetenbad

De temperatuur van het jichtvoetenbad is essentieel voor nauwkeurige en betere resultaten. Velen stellen de watertemperatuur in op basis van hun voorkeur en omgevingstemperatuur, d.w.z. koud in de zomer en warm in de winter.

Studies en onderzoek hebben aangetoond dat koud water het beste voetbad is voor jicht. Het koude water helpt ontstekingen te verminderen en heeft ook pijnstillende effecten.

Je kunt ook heet water gebruiken, omdat dit het opgehoopte urinezuur in de gewrichten kan oplossen. Het urinezuur veroorzaakt een ontstekingsreactie en veroorzaakt symptomen van jicht.

Gebruik echter heet water als de zwelling en ontsteking minder zijn, omdat heet water vasodilatatie kan veroorzaken en de ontstekingsreactie kan versterken.

Voordelen van jicht voetenbad

Een jicht voetenbad kan ingezet worden om verschillende (gezondheids)voordelen te bewerkstelligen. Hieronder heb ik alle voordelen voor je opgesomd:

 • Laat stress los
 • Schone voeten
 • Verminder ontstekingen
 • Pijn verminderen
 • Droge huid
 • Vergemakkelijkt wondgenezing
 • Doodt vieze geur van voeten
 • Ook te gebruiken door zwangere dames

Is jicht voetbadwater een remedie tegen jicht?

Veel mensen denken aan jichtvoetenbaden als een remedie tegen jicht en artritis, maar dit zien ze helaas helemaal verkeerd. Een jichtvoetenbad is slechts een niet-medicamenteuze remedie om patiënten met hevige pijn en lage gewrichtsmobiliteit te verlichten, zelfs na de juiste medicatie.

De huid neemt magnesiumzout op in het jichtvoetenbadwater en vermindert de ontsteking tijdelijk, maar heelaas heeft het toch geen langetermijneffect op het verminderen van ontstekingen of urinezuurspiegels in het lichaam.

Gebruik voor de behandeling van jicht de juiste medicijnen zoals NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen), corticosteroïden, uricoureases, xanthene-oxidaseremmers en uricases, volgens de aanbeveling van uw arts.

Kan men ook de oplossing van het jichtvoetbadwater drinken?

Men kan ook de oplossing van het jichtvoetenbad drinken omdat het Epsom (magnesium- en zwavelzouten), azijn of gewoon zout en andere dingen bevat die veilig zijn om te consumeren. Ze kunnen oraal effectief zijn, maar er is onvoldoende bewijs.

De effecten ervan op het menselijk lichaam worden bestudeerd omdat het soms nierstenen, diarree, gastro-intestinale stoornissen en wazig zien kan veroorzaken. Daarom moeten patiënten met hartproblemen, nierstenen en zwangere vrouwen het drinken ervan vermijden.

Mogelijke bijwerkingen van jicht voetenbad

 • Een jichtvoetenbad kan soms een droge huid veroorzaken omdat het vocht onttrekt.
 • Het kan ook irritatie en scheuren in de huid veroorzaken.
 • Koud water kan ook een gevoel van ongemak en pijn veroorzaken.

Laatste woorden

Samengevat, een jichtvoetenbad komt patiënten met jicht ten goede door pijn te verminderen, comfort te bieden en vermoeidheid te verminderen.

Het is slechts een niet-medicamenteuze behandeling van jichtsymptomen en werkt samen met farmacologische interventies. Het jicht voetenbad alleen zou niet als een remedie tegen jicht moeten worden beschouwd.

Relevante artikelen over voetenbaden en middelen

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!