In de huidige tijd en tijd, waar “druktecultuur” net zo belangrijk is geworden als ademen, zijn de meeste mensen koffie en andere cafeïnehoudende dranken in grote hoeveelheden gaan gebruiken om ze enkele uren wakker en alert te houden. Koffie, ooit een romantisch date-idee, wordt nu geconsumeerd alsof het gewoon water is. Hoewel het concept om een persoon scherp te houden een duidelijk voordeel lijkt te zijn, mogen de effecten van koffie op verschillende orgaansystemen niet onder stoelen of banken worden geschoven. Dit artikel gaat in op de effecten van koffieconsumptie op de bloeddruk, een van de essentiële parameters om iemand in leven te houden.
Koffie en de verschillende factoren die de bloeddruk beïnvloeden
Koffie bevat tal van stimulerende middelen, waarvan cafeïne de meest uitgesproken is. De effecten van koffieconsumptie op de bloeddruk zijn dus afhankelijk van de frequentie waarmee koffie wordt geconsumeerd, de sterkte ervan en verschillende individuele factoren, waaronder de leeftijd, het geslacht en de gevoeligheid voor cafeïne van de persoon.
Acute effecten van het drinken van koffie op de bloeddruk
Bij mensen die geen regelmatige koffiedrinkers zijn, kan dit een verhoging van de systolische bloeddruk met 3-14 mmHg en een verhoging van de diastolische druk met 4-13 mmHg veroorzaken (B). Dit effect van koffie is het duidelijkst tijdens de eerste 30-60 minuten na consumptie.
Er zijn verschillende mechanismen waarom dit gebeurt, waarvan de belangrijkste de directe afgifte van noradrenaline uit het bijniermerg en activering van het renine-angiotensinesysteem zijn. Ondanks deze acute effecten past het menselijk lichaam zich echter snel aan deze effecten aan. Dit is de reden waarom de acute effecten van koffieconsumptie op de bloeddruk vooral toenemen bij niet-gewone drinkers. (B)
Het is belangrijk op te merken dat deze acute effecten niet zorgwekkend zijn voor een persoon met een normale bloeddruk; mensen met bekende gevallen van hypertensie of verhoogde bloeddruk (over bloeddruk en hypertensie) kunnen gevoeliger zijn voor cafeïne en moeten controle uitoefenen tijdens het drinken van koffie.
Chronische effecten van het drinken van koffie op de bloeddruk
De chronische effecten van het drinken van koffie op de bloeddruk zijn per persoon verschillend en onduidelijk; verschillende studies onderzoeken verschillende aspecten ervan. Er is vaak geen verband tussen het chronisch consumeren van koffie en veranderingen in de bloeddruk. De verkregen gegevens zijn meestal statistisch niet significant (B). In een andere studie verzacht langdurige koffieconsumptie echter de effecten van hoge bloeddruk en speelt het dus een beschermende rol bij de meeste mensen (B). Uit een grote studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition bleek dat personen die dagelijks 1-2 kopjes koffie dronken een lager risico hadden op hypertensie (hoge bloeddruk) ontwikkelen dan degenen die minder dan 1 kopje per dag of helemaal niet dronken.
Effecten van koffieconsumptie op verschillende geslachten
Mannen en vrouwen zijn in toenemende mate koffie gaan consumeren, maar het is verrassend om te zien dat de effecten van koffie op de bloeddruk bij beide geslachten verschillend zijn. Volgens een studie heeft het consumeren van koffie alleen een beschermend effect op hypertensie (hoge bloeddruk) bij het vrouwelijk geslacht (B).
Conclusie
Over het algemeen is het, als he he zorgen maakt over het effect van koffie op jouw bloeddruk, is het beter om jouw bloeddruk regelmatig te controleren met behulp van een bloeddrukmeter (tip: Omron bloeddrukmeters & Microlife bloeddrukmeters). Het is ook essentieel om een arts te bezoeken om mogelijke risico’s van koffie-inname m.b.t. je gewoonten en levensstijlsituaties te bespreken. Indien je de bloeddruk wil verlagen, wil je het gebruik van koffie beperken.
Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!