hoe kan kwetsbaarheid jou helpen

Kwetsbaarheid als kracht: betekenis en voorbeelden!

We leren vaak dat kwetsbaarheid een zwakte is. Ons wordt verteld om onze wapenrusting aan te trekken en onszelf te beschermen tegen de wereld.

Maar wat als kwetsbaarheid als een kracht wordt gezien? Wat als we het zouden zien als een manier om met anderen in contact te komen?

Als we kwetsbaar zijn, stellen we ons open voor pijn. Maar we stellen ons ook open voor liefde. We staan onszelf toe gezien en gekend te worden om wie we werkelijk zijn. En dat kan ongelooflijk krachtig zijn.

Wat is kwetsbaarheid?

Als je jezelf kwetsbaar maakt, ben je eigenlijk sterk is wat Brown verteld in haar boeken. Er is veel moed voor nodig om je kwetsbaar op te stellen en je open te stellen voor iemand, maar als je dat doet, laat het zien dat je die persoon vertrouwt en dat je in hem of haar gelooft.

Kwetsbaar zijn kan de relatie ook sterker maken omdat het diepere communicatie en intimiteit mogelijk maakt.

Als je bijvoorbeeld je angsten en zorgen met je partner deelt, zullen ze zich waarschijnlijk dichter bij je voelen en meer verbonden dan wanneer je ze verborgen zou houden.

Algemene betekenis van kwetsbaarheid

De algemene definitie van kwetsbaarheid: is wanneer iemand het risico loopt gekwetst of aangevallen te worden.

Als je bijvoorbeeld ’s nachts alleen door een donker steegje loopt, ben je kwetsbaar om aangevallen te worden omdat iemand achter je kan komen en je kan beroven of pijn doen.

Een ander voorbeeld is dat als je een dure ketting draagt in een drukke stad, je kwetsbaar bent voor diefstal omdat er zoveel mensen in de buurt zijn en iemand hem gewoon kan pakken en weglopen.

Iemand die gemakkelijk door andere pijn gedaan kan worden en met de vervelende gevoelens blijft zitten

Definitie van iemand die kwetsbaarheid als kracht gebruikt

Als je kwetsbaar bent, ben je zwak. Maar als je zwak bent, ben je ook sterk. Je kunt open communiceren en eerlijk zijn tegen mensen, omdat je weet dat je niets te verbergen hebt.

Als je kwetsbaar bent, kunnen mensen de echte jij zien, en dat kan ervoor zorgen dat ze je meer vertrouwen.

Dit komt omdat kwetsbaar zijn betekent dat je eerlijk en authentiek bent en niet bang bent om je ware zelf aan de wereld te laten zien.

Brené Brown heeft verschillende boeken geschreven over hoe je kwetsbaarheid als kracht kunt gebruiken en breid daarbij uit naar meerdere onderwerpen, zoals: schaamte, imperfectie en leiderschap.

Psychische kwetsbaarheid

Psychische kwetsbaarheid is een aandoening die wordt gekenmerkt door een gebrek aan psychische veerkracht.

Mensen die psychisch kwetsbaar zijn, hebben meer kans om psychisch leed te ervaren in het aangezicht van stressoren of moeilijke situaties.

Ze hebben ook meer kans op negatieve emoties, zoals verdriet of angst, en minder kans op positieve emoties, zoals geluk of vreugde.

Dit is dus wel echt een aandoening en wordt dus niet gezien als kracht. Mensen met psychische kwetsbaarheid doen er in veel gevallen goed aan om een arts of zorgverlener raad te plegen.

voorbeelden van kwetsbaarheid
Jezelf kwetsbaar opstellen is iets van jezelf geven aan andere personen. Lees hieronder welke voorbeelden wij hebben van jezelf kwetsbaar opstellen.

Voorbeelden van kwetsbaarheid als kracht gebruiken

Kwetsbaarheid kan echter ook als een kracht worden gezien, omdat het laat zien dat een persoon bereid is risico’s te nemen en open te staan voor anderen.

Kwetsbaarheid kan helpen om sterkere relaties op te bouwen, omdat het mensen in staat stelt elkaar op een dieper niveau te leren kennen.

1. Openlijk jouw waarheid spreken

Een voorbeeld van het gebruik van kwetsbaarheid als kracht is wanneer een persoon openlijk over zijn gevoelens spreekt en persoonlijke informatie met anderen deelt. Dit zijn vormen van open communicatie.

Daarom is een definitie van kwetsbaarheid de waarheid openlijk spreken. Het wordt vaak gezien als een zwakte, omdat het iemand bloot kan stellen aan een oordeel of aanval.

Kwetsbaarheid kan echter ook als een kracht worden gezien, omdat het mensen in staat stelt om verbinding te maken en relaties op te bouwen.

Kwetsbaarheid vereist moed, want er is lef voor nodig om jezelf naar buiten te brengen en het risico te lopen gekwetst te worden.

Mensen die kwetsbaar zijn, kunnen zich vaak inleven in anderen en sterke verbindingen leggen.

2. Iets doen waar je niet goed in bent

Er is kwetsbaarheid voor nodig om nieuwe dingen te proberen en iets te doen waar je niet goed in bent. Je riskeert afwijzing, spot en minderwaardigheid.

In werkelijkheid komen deze gevoelens echter van binnenuit. Zelfvertrouwen in jezelf zal helpen voorkomen dat je je schaamt voor dingen van buitenaf en risico’s neemt.

3. Laten zien dat je om iets of iemand geeft

Als je om iemand geeft, is de kans groter dat je je kwetsbaar opstelt bij diegene. Dit betekent dat je minder op je hoede zult zijn en meer kans hebt om op je hoede te zijn.

Dit kan een goede zaak zijn, omdat het een diepere verbinding tussen jullie twee mogelijk maakt.

Het kan echter ook een slechte zaak zijn, omdat het je de kans geeft gekwetst te worden als de andere persoon je gevoelens niet beantwoordt.

4. Kwetsbaarheid is vertrouwen stellen in andere personen

Kwetsbaarheid is in wezen vertrouwen stellen in een andere persoon. Dit kan bewust of onbewust worden gedaan, maar in beide gevallen opent het de deur voor iemand om mogelijk misbruik van de situatie te maken.

Kwetsbaarheid kan gezien worden als een zwakte, maar het kan ook gezien worden als een kracht, omdat het openheid en eerlijkheid vereist.

Als we kwetsbaar zijn, staan we open voor pijn, maar we hebben ook het potentieel om liefde en verbinding op een dieper niveau te ervaren.

6. Kwetsbaarheid is anders durven zijn

Een interpretatie van kwetsbaarheid is dat het de bereidheid inhoudt om anders te zijn en op te vallen. Dit kan moeilijk zijn om te doen, omdat je vaak risico’s moet nemen en jezelf moet blootstellen aan mogelijke kritiek of afwijzing.

Degenen die kwetsbaar zijn, merken echter vaak dat ze ook de meest creatieve en expressieve mensen zijn, en dat ze vaak meer geluk en voldoening in het leven genieten.

De kudde volgen is iets wat de meeste mensen al doen. Durf jij anders te zijn, je eigen weg te gaan en/of helemaal jezelf te zijn? Dan ben je bereid kritiek te ontvangen.

7. Om hulp durven vragen

Een definitie van kwetsbaarheid is ook: om hulp durven vragen. Dit kan worden gezien als een teken van kracht, omdat er moed voor nodig is om toe te geven dat we hulp nodig hebben.

Als we kwetsbaar zijn, staan we open voor mensen en ervaringen die ons emotioneel en mentaal kunnen helpen groeien.

We staan onszelf toe blootgesteld te worden aan de mogelijkheid van pijn of schade, maar we stellen ons ook open voor het potentieel voor genezing en groei.

8. De eerste zijn die zijn of haar gevoelens uit of zegt waar het op staat

De definitie van kwetsbaarheid is de eerste zijn om je gevoelens te uiten. Dit betekent dat een kwetsbaar persoon iemand is die niet bang is om zijn emoties te tonen en er open over te zijn.

Ze zijn ook bereid risico’s te nemen, zelfs als dit betekent dat ze gewond kunnen raken. Mensen die kwetsbaar zijn, hebben vaak sterke overtuigingen en zijn niet bang om op te komen voor waar ze in geloven.

Ze hebben ook de neiging erg meelevend en vergevingsgezind te zijn, waardoor ze soms vatbaar zijn voor misbruik.

Kwetsbare mensen durven vaker als eerste hun gevoelens te uiten of zijn de eerste die bij een ruzie het woord durven te nemen. Dit is kwetsbaar want je hebt een kans om afgewezen te worden.

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *