lipoedeem wegmasseren

Lipoedeem massage: voordelen, technieken & uitleg

Wanneer je de term “lipoedeem” hoort, kan het misschien enigszins vreemd klinken en dat begrijp ik wel. Misschien denk je aan vochtretentie of aan een vervelende zwelling in je benen of voeten. Voor velen is lipoedeem een dagelijkse realiteit die gepaard gaat met pijn en ongemak en niet persé een zwelling. Gelukkig is er lipoedeem massage, een gespecialiseerde behandelingsmethode gericht op het verlichten van de symptomen van deze chronische en soms hardnekkige aandoening. In dit artikel duiken we diep in de werking van lipoedeem, leggen we uit wat het precies is en onthullen we hoe lipoedeem massage je kan helpen om van dit kwaaltje te herstellen voor zover mogelijk. Of je nu al bekend bent met de termen lymfatisch systeem, manuele lymfedrainage, of net begint te leren over deze vetverdelingsstoornis, we zijn hier om je te informeren en te ondersteunen. Dus leun achterover, ontspan en laten we samen deze reis beginnen.

Wat is lipoedeem massage?

Nu we de basics van lipoedeem hebben besproken, vraag je je misschien af: “Wat kan ik eraan doen?” Enter: lipoedeem massage! Laten we deze speciale massagetechniek eens nader bekijken.

Definitie en belangrijkheid

Lipoedeem massage is niet zomaar een gewone massage die je misschien boekt na een stressvolle week op het werk. Nee, het is een specifieke, gespecialiseerde techniek gericht op het aanpakken van die vervelende symptomen van lipoedeem. Denk aan pijnverlichting, het verminderen van zwelling, en zelfs het stimuleren van je lymfatisch systeem. Het gaat allemaal om het brengen van comfort en opluchting naar de gebieden die het het meest nodig hebben.

Hoe het verschilt van andere massagevormen

Weet je, als je naar een spa gaat, zie je vaak een menu vol met massages: Zweedse massage, diepe weefselmassage, hot stone… de lijst gaat maar door. Maar lipoedeem massage? Dat is een apart verhaal. Terwijl de meeste massages zich richten op ontspanning of spierherstel, richt lipoedeem massage zich specifiek op het verminderen van de symptomen van lipoedeem. Het vereist een speciale training en kennis van het lymfatisch systeem en vetweefsel.

De doelstellingen van lipoedeem massage

Laten we het simpel houden. Wat willen we bereiken met deze massage?

 1. Vermindering van pijn en ongemak: Voel je je beter en vrijer in je bewegingen.
 2. Stimulatie van het lymfatisch systeem: Helpen bij de afvoer van overtollig vocht.
 3. Verbetering van de huidelasticiteit: Je huid voelt soepeler en gezonder aan.

Klinkt goed, toch? Het beste deel is dat lipoedeem massage niet alleen helpt met symptomen, maar het geeft je ook een moment van zelfzorg, wat we allemaal wel eens nodig hebben.


Lipoedeem massage: de essentials

Laten we beginnen met een diepere duik in wat lipoedeem massage nou eigenlijk is. Terwijl reguliere massages zich richten op ontspanning en spierherstel, heeft lipoedeem massage een uniek doel voor ogen, welke ik graag met je deel. Deze behandeling is specifiek ontworpen om symptomen zoals pijn en zwelling te verlichten (vooral in benen en voeten), en tegelijkertijd het lymfatisch systeem te stimuleren. Door het toepassen van specifieke technieken en druk op de juiste punten in het lichaam, kan een getrainde therapeut zeer gerichte verlichting bieden aan de gebieden die het meest door lipoedeem worden aangetast.

De rol van lymfatische drainage

Het lymfatisch systeem speelt een erg belangrijke rol in ons lichaam, met name bij lipoedeem. Lymfatische drainage is een belangrijk aspect van lipoedeem massage en ik zal je vertellen waarom. Door zachte bewegingen en druk stimuleert de massage therapeut de afvoer van overtollig vocht, wat kan helpen om zwelling te verminderen en het ongemak of de pijn te verminderen. Deze gerichte benadering richt zich op het herstel van de natuurlijke stroom van lymfevocht, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een verbeterde gezondheid in het algemeen.

De voordelen van lipoedeem massage op een rijtje

 • Vermindering van pijn en zwelling: Lipoedeem massage verlicht pijn en zwelling, waardoor dagelijkse bewegingen comfortabeler worden.
 • Verbeterde huidelasticiteit: Door het masseren van aangetaste gebieden wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, wat resulteert in een gezonder en soepeler aanvoelende huid en nog meer voordelen.
 • Bevordering van voedingsstoffen: Specifieke massagetechnieken bevorderen de stroom van voedingsstoffen naar het weefsel, wat bijdraagt aan het herstelproces je benen of voeten.
 • Moment van zelfzorg: Lipoedeem massage biedt een moment van ontspanning en herstel, waarbij je jezelf kunt verwennen met aandacht voor je welzijn, voor meer ontspanning.
 • Versterking van eigenwaarde: Actief werken aan symptoomverlichting en welzijn bevordert een gevoel van empowerment en controle over je gezondheid geven natuurlijk een goed gevoel. Straks zie je er ook weer mooier uit!
 • Comfortabeler leven: De holistische benadering van lipoedeem massage draagt bij aan een betere levenskwaliteit, zonder pijn en met een mooier uiterlijk. Bovengenoemde voordelen hebben hier ook invloed op.

Lipoedeem massage gaat dus verder dan enkel het verminderen van symptomen en nu begrijp je waarom. Het biedt een brede reeks voordelen die bijdragen aan een beter welzijn, zowel fysiek als mentaal en dat is lekker.

lipoedeem fysiotherapie
Je kunt lipoedeem goed laten masseren en zelfs zelf masseren met de nodige verbetering. Lees hieronder mee over de beste technieken.

Lipoedeem massage technieken

Stap in het machtige rijk van lipoedeem massage en ontdek de zorgvuldige massage technieken die speciaal zijn ontworpen om verlichting te brengen aan hen die met deze vocht ophopende aandoening leven. Graag neem ik de mogelijk technieken van deze vorm van massage met je door:

 • Manuele lymfedrainage: Deze zachte, ritmische bewegingen zijn als een rustgevend gebaar voor je lymfatisch systeem en dat merk je. Ze helpen de natuurlijke stroming van lymfevocht te verbeteren, waardoor overtollig vocht afgevoerd wordt en ook nog eens je zwelling verminderd wordt.
 • Zachte compressie: Denk aan deze techniek als een zachte druk op specifieke plekken, waardoor de circulatie verbetert wordt en de vochtafvoer gestimuleerd. Het kan gezien worden als een manier om spanning te verlichten en je mentaal stukken beter te voelen
 • Lipoedeem cupping: Een opvallende aanvulling op lipoedeem massage is lipoedeem cupping en hier wordt uiteraard gebruik gemaakt van massage cups. Bij deze techniek worden de speciale cups op de huid geplaatst om een zachte zuigkracht te creëren en je lichaam op deze manier te ”masseren”. Dit heeft vele voordelen en helpt de circulatie te verbeteren, vochtafvoer te bevorderen en kan een lekker gevoel van verlichting bieden in de getroffen gebieden.

Door het lezen van bovenstaande paragrafen heb je vast een veel beter inzicht gekregen in lipoedeem massage en lipoedeem in het algemeen. Maar moet je nu de deur uit, om een kwalitatieve lipoedeem massage te ondergaan?

Zelfmassage technieken bij lipoedeem massage

We snappen het: soms kun je niet altijd naar een specialist toe voor een lipoedeem massage en gelukkig hoeft dat ook helemaal niet! Met de juiste tools en technieken kun je ook een zeer effectieve massage aan jezelf of je partner geven. Laten we eens duiken in enkele zelfmassage technieken en de apparaten die jou hierbij kunnen gaan helpen:

 • Handmassage:
  • Hoe: Gebruik je vingertoppen of knokkels en maak zachte, cirkelvormige bewegingen eventueel met gebruik van massage olie. Dit kan helpen om de circulatie te stimuleren, pijnlijke plekken te verzachten en daarnaast voedt de olie de huid.
  • Apparaten: Er zijn geen apparaten nodig voor deze klassieker, gebruik gewoon je handen!
 • Massage Rollers:
 • Vibratiemassage-apparaten:
  • Hoe: Plaats het apparaat op het getroffen gebied en laat de vibraties hun werk doen en jouw pijn verlichten.
  • Apparaten: Er zijn veel handheld vibratiemassagers op de markt, dus kies er eentje die bij je past en die je comfortabel in gebruik vindt. Mijn persoonlijke favoriet is een goede massage gun en dan met name het merk Northwall vind ik de beste in het midden segment. Wil je het maximale uit je ervaring halen ga dan voor een Therabody massage gun.
+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!