Loopband smeren: waarom en hoe doe je dat?

Welkom bij dit volledige artikel over een onderwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien maar cruciaal is voor het behoud van je goede nieuwe loopband: het smeren! Ja, je leest het goed inderdaad. Net zoals een auto regelmatige olieverversingen nodig heeft, heeft ook je loopband routinematig onderhoud nodig om optimaal te (blijven) presteren en tevens wordt de levensduur verlengt.

In dit artikel behandelen we alles, van het kiezen van het juiste smeermiddel en smeringstechnieken tot een duidelijk smeringsschema en preventief onderhoud voor jouw loopband. We laten geen enkel onderwerp onbesproken in dit artikel over je loopband smeren.

Leer bij ons hoe je piepende loopbanden, onnodige slijtage en andere ongemakken kunt voorkomen, en hoe je je loopband veilig en in topconditie houdt. Lees verder en geef je loopband de liefde en zorg die het verdient.

Waarom is je loopband smeren belangrijk?

Je hebt waarschijnlijk een flinke investering gedaan in de beste loopband voor jou persoonlijk, toch? Dan wil je natuurlijk dat je loopband voor thuis gebruik of in de sportschool, zo lang mogelijk meegaat en altijd de beste prestaties levert. Dat is waar het belang van loopband smeren om de hoek komt kijken en jouw loopband een plezier doet. Door je loopband regelmatig en zorgvuldig te smeren, zorg je niet alleen voor een soepeler en stiller gebruik, maar verleng je ook op de juiste wijze de levensduur van de loopband. Het is dus een zeer belangrijk onderdeel van het onderhoud dat je beter niet kunt overslaan.

Het is zeer goed mogelijk dat je denkt: “Mijn loopband werkt prima, waarom zou ik het smeren?” Nou, net als elke andere machine, kan ook een loopband te maken krijgen met slijtage en gebruikssporen. Het niet regelmatig uitvoeren van onderhoud zoals smeren kan leiden tot meer wrijving aan de onderdelen van je loopband, wat resulteert in overmatige slijtage van zowel het loopoppervlak als de motor. En als die twee erg belangrijke componenten van je loopband het begeven, kun je te maken krijgen met dure reparaties of zelfs een broodnodige volledige vervanging van je loopband.

Dus, wanneer het gaat om de gezondheid en de duurzaamheid van je loopband of andere fitnessapparatuur, is voorkomen absoluut beter dan genezen. Lekker cliche he? Maar serieus, maak van loopband smeren een vast onderdeel van je onderhoudsschema en geniet van een zorgeloze en optimale loopband ervaring.

Soorten smeermiddelen

Nu je het belang van loopband smeren waarschijnlijk wel inziet, laten we nu dan eens duiken in de verschillende soorten smeermiddelen die je hierbij kunt gaan gebruiken. Het is misschien niet wat je verwacht, maar niet alle smeermiddelen zijn hetzelfde en gemaakt van dezelfde producten. Het juiste type smeermiddel kan een zeer groot verschil maken in zowel de prestaties als de levensduur van je loopband.

Verschillende soorten smeermiddelen

 • Loopband olie: Dit is een van de meest gebruikte smeermiddelen en deze wordt vaak gemaakt op siliconenbasis. Deze olie is eenvoudig aan te brengen en biedt een uitstekende smering voor je loopband.
 • Siliconenspray: Voor een snelle en gemakkelijke manier van loopband smeren, kun je kiezen voor het gebruik van siliconenspray. Het heeft ook voordelen, zoals: het makkelijk bereiken van moeilijk bereikbare plekken en biedt een dunne, gelijkmatige coating.
 • Speciale loopband smeermiddelen: Sommige loopband merken bieden hun eigen specifieke smeermiddelen aan, ontworpen om perfect samen te gaan met hun apparatuur. Het is dan een goede optie om deze smeermiddelen in ieder geval uit te proberen.
 • Universele smeermiddelen: Er zijn ook multi-purpose smeermiddelen beschikbaar, echter zijn deze vaak minder effectief en kunnen residu achterlaten.

Aanbevelingen voor het kiezen van een smeermiddel

 • Check de Gebruikershandleiding: De eerste plek om te kijken voor aanbevelingen is altijd de gebruikershandleiding van je loopband. Hierin staat meestal welk type smeermiddel het meest geschikt is voor jouw specifieke model.
 • Kwaliteit Boven Prijs: Hoewel het verleidelijk kan zijn om te besparen, is het vaak een goede investering om te kiezen voor hoogwaardige smeermiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor loopbanden.
 • Lees Beoordelingen en Doe Onderzoek: Voordat je een aankoop doet, kan het nuttig zijn om online beoordelingen en forums te raadplegen om ervaringen van anderen te bekijken. Zo kun je een weloverwogen keuze maken.

Door het juiste smeermiddel te kiezen, maak je een belangrijke stap in het verlengen van de levensduur van je loopband en het optimaliseren van de prestaties. Het maakt deel uit van een compleet onderhoudsschema dat je helpt om het meeste uit je fitnessapparatuur te halen.

Hoe moet je je loopband smeren?

Het gaat erg goed, je weet nu waarom loopband smeren essentieel is en welk smeermiddel je moet kiezen voor het beste resultaat. Maar hoe breng je het smeermiddel op de juiste manier aan op jouw loopband? Geen zorgen, we zullen jullie ook hier stap-voor-stap doorheen leiden. Loopband smeren is echt een klusje die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren als je de juiste instructies volgt (soms staan die ook wel in de gebruiksaanwijzing). Maar om je goed van dienst te zijn, zullen we er hieronder ook dieper op ingaan?

Doe-Het-Zelf (DIY) loopband smeren: stap-voor-stap

 1. Veiligheid eerst: Haal de stekker van de loopband uit het stopcontact om ongelukken te voorkomen, voordat je begint met het smeren van de loopband.
 2. Loopvlak controleren: Klap het loopoppervlak van de loopband omhoog en kijk of je eventuele slijtage ziet.
 3. Reinigen: Voordat je begint met het smeren, maak je het loopoppervlak schoon om vuil en stof te verwijderen.
 4. Smeermiddel aanbrengen: Gebruik de aanbevolen loopband olie of siliconenspray en breng het gelijkmatig aan op het loopoppervlak.
 5. Uitsmeren: Gebruik vervolgens een doek om het smeermiddel gelijkmatig te verspreiden over het loopoppervlak.
 6. Testen: Steek de daarna stekker weer in het stopcontact en laat de loopband een paar minuten draaien op een lage snelheid om het smeermiddel goed te verdelen.

Wanneer professioneel loopband smeren nodig is

 • Als je ondanks het smeren nog steeds problemen ervaart zoals een piepende loopband of ongelijke slijtage, is het raadzaam om professioneel onderhoud te overwegen.
 • Oudere loopbanden die intensief zijn gebruikt, kunnen baat hebben bij een professionele onderhoudsbeurt.

Het smeren van je loopband is echt niet zo ingewikkeld als het lijkt en kan gemakkelijk thuis worden gedaan met de juiste instructies en producten ter beschikking. Met het smeren van je loopband hou je je loopband veilig en in topconditie, terwijl je eventuele onnodige kosten voor reparatie en vervanging ook voorkomt.

Veelvoorkomende fouten en hoe ze te vermijden

 • Het niet volgen van de gebruikershandleiding: Het eerste wat slim is om te doen, voordat je enige vorm van onderhoud aan je loopband uitvoert, is de gebruikershandleiding raadplegen. Hierin staan specifieke instructies voor veiligheid en optimale prestaties.
 • Geluidsoverlast door onjuiste smering: Als je loopband een geluid begint te maken, kan dat een teken zijn van onjuiste smering. Laat dit niet aanslepen, want geluid kan wijzen op grotere en onderliggende problemen zoals motoruitval of ernstige slijtage.

Extra onderhoudstips

 • Reinigen van het loopoppervlak: Voor een optimale levensduur en prestatie van je loopband, is het ook belangrijk om regelmatig het loopoppervlak schoon te maken. Gebruik hiervoor een zachte doek en een wat mildere reiniger. Wrijf goed en zorg dat je alles goed schoon houdt.
 • Loopband motor smeren: Dit is een klus die de meeste wellicht op gevoel over willen laten aan professionals, maar als je een beetje technisch onderlegd bent, kun je dit zelf doen met specifieke motoroliën die geschikt zijn voor loopbandmotoren.
 • Onderhoudskits en loopband onderhoudssets: Overweeg om een complete onderhoudsset aan te schaffen, voor het optimaal onderhouden van je loopband. Deze sets bevatten meestal alles wat je nodig hebt voor zowel smering als algemeen onderhoud en zijn afgestemd op het succesvol onderhouden van de gehele loopband op de juiste manier.

Vergeet niet dat het voorkomen van schade de sleutel is tot het verlengen van de levensduur van je loopband en regelmatig smeren hoort daarbij. Met het juiste onderhoud en het vermijden van veelvoorkomende fouten, zorg je ervoor dat je loopband je trouw blijft tijdens al die kilometers die je nog voor de boeg hebt. En als je ooit twijfelt, is het nooit een slecht idee om professioneel advies in te winnen bij een kenner. Met deze tips hou je je loopband en ook zeker je gezondheid in topvorm!

+ berichten

Dag! Ik ben Maarten, en ik schrijf al geruime tijd voor Mindsetking. Mijn specialisatie ligt in het schrijven van vergelijkingsartikelen en artikelen gebaseerd op onze eigen tests, wetenschappelijke informatie, vooral gericht op ergonomisch werken, sport, voeding en gezondheid. Door mijn leven heen ben ik intensief bezig geweest met het ergonomisch inrichten van werkplekken en het onderhouden van een goede lichamelijke gezondheid, niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn cliënten. Indien je vragen hebt, mag je altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.