Als het gaat om het aanschaffen van een massage apparaat, heb je tal van opties. Twee van de meest populaire zijn een massage guns en foam rollers. Welke is voor jou de betere keuze? In dit artikel vergelijken we de twee apparaten om te zien welke zal winnen in de strijd om je spierherstel.

Beide massage apparaten hebben veel overeenkomsten, maar ook er zijn ook verschillen op te merken. Wil jij deze met ons ontdekken en erachter komen welke van de twee het beste bij jou past?

Wat hebben de foam roller en de massage gun gemeen?

Als het gaat om spierherstel, pijnverlichting en massagetherapie, is het debat tussen een massagepistool en een foam roller een eeuwenoude discussie.

Wat ze gemeen hebben is dat ze beide voor grote delen van het lichaam gebruik worden en dat ze beide worden in gezet voor spierherstel, pijnverlichting en massagetherapie.

Hoewel beide kunnen worden gebruikt om bijna het hele lichaam te verlichten, heeft elk apparaat zijn eigen unieke voordelen en kenmerken.

Waarin verschillen de foam roller en de massage gun?

Als het om massagetherapie gaat, is de discussie tussen een massage gun en een foam roller al een tijdje aan de gang. Degenen die nieuw zijn in de wereld van massagetherapie, weten misschien niet dat er in de eerste plaats zelfs maar een debat is.

Maar voor degenen die op zoek zijn naar een effectieve spiermassage, kan het gemakkelijker zijn om te beslissen welk hulpmiddel het beste voor hen is als ze begrijpen wat deze twee onderscheidt.

Het belangrijkste verschil tussen een massage gun en een foam roller ligt in de manier waarop ze worden aangebracht: een foam roller oefent druk uit door jouw eigen lichaamsgewicht tegen de vloer te gebruiken, terwijl een massage pistool een massage apparaat is welke je met de hand vast kunt houden en trillingen en percussie gebruikt op specifieke delen van het spierweefsel.

Bovendien, hoewel beide massage apparaten diep weefselwerk bieden, helpt de masserende werking van het pistool om knopen sneller los te maken dan alleen te rollen, is onze ervaring.

Functionaliteit massage gun

Een massage gun is een handapparaat dat trillingen gebruikt om spieren te stimuleren en de bloedsomloop te bevorderen in gebieden met spanning of pijn. Het kan op bijna elk deel van je lichaam worden gebruikt – van je nek en schouders tot je kuiten en voeten. Het pistool biedt ook instelbare snelheden voor verschillende intensiteitsniveaus en kan diepe weefselmassages geven voor meer gerichte verlichting.

Aan de andere kant zijn foam rollers cilindrische apparaten die zijn ontworpen om specifieke spieren aan te pakken door middel van zelfmassagetechnieken, zoals het rollen of kneden van het getroffen gebied met hun eigen lichaamsgewicht.

Pijnklachten

Bij foam rollers worden ook regelmatig pijnklachten gemeld, in tegenstelling tot massage guns – waarbij minimale pijnklachten gemeld zijn.

Wanneer gebruik je een foam roller?

Volgens experts is er geeh beste moment om je foam roller te gebruiken. Je kunt het altijd gebruiken; voor sommige mensen is dit als ze wakker worden met een stijf of pijnlijk gevoel.

Voor anderen gebeurt dit in de midden van een drukke dag om je lichaam even te laten ontspannen.

Foam rollen kan ook buitengewoon goed zijn als je iets wil pre-trainen, maar ook na de training betekent dit dat je spieren loslaat en tot rust komen, wat heel goed is voor herstellingsprocessen. Foam rollen stimuleert ook bloedtoevoer en zorg ervoor dat de hersteltijd verkort wordt. Tevens kunnen massage guns hier ook voor gebruikt worden.

Wanneer gebruik je een massage gun?

Massage pistolen zijn het meest effectief als ze worden gebruikt voor grotere spiergroepen, zoals de bilspieren, hamstrings en onder- en bovenrug.

Met de vele verschillende massage gun opzetstukken kun je echter het hele lichaam masseren en is het ook het meest handig om specifieke pijnpunten aan te pakken.

Ze kunnen ook nuttig zijn voor dynamische warming-ups voordat grotere oefeningen worden uitgevoerd., net zoals foam rollers.

Er werd eerst veel getwijfeld aan de massage guns en of massage guns wel goed voor zijn. Echter is met onderstaand wetenschappelijk onderzoek het tegendeel bewezen.

Wetenschappelijk onderzoek naar beide apparaten

Foam rollers

Wetenschappelijk onderzoek naar foam rollers heeft aangetoond dat deze apparaten een effectieve manier kunnen zijn om chronische rugpijn te verminderen en gewrichten en spieren te verlichten. (B)

Daarnaast kan schuimrollermassage ook bijdragen aan het verbeteren van de bloedsomloop, het verminderen van ontstekingen en het versnellen van het herstel na fysieke inspanning. (B)

Massage guns

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat massagepistolen atleten kunnen helpen om spiervermoeidheid te verminderen na inspannende gebeurtenissen. (B)

Dit bewijst dat massagepistolen een effectieve manier zijn om je lichaam van intensief sporten of andere op zwaar fysiek werk gebaseerde activiteiten te herstellen.

Daarnaast kan een regelmatige massage met de pistool de bloedsomloop verbeteren, ontstekingen verminderen en pijnlijke spiertonus verlichten. (B) Dit maakt een massage pistool ook interessant voor fysiotherapeuten.

Wat zijn de kosten?

Als het gaat om de keuze tussen een massagepistool en een foam roller , kan het grote verschil zitten in de prijs.

Foam rollers hebben over het algemeen lagere instapkosten dan massage pistolen, met prijzen variërend van iets meer dan 10 euro tot 200 euro.

Massagepistolen zijn doorgaans duurder, maar ze bieden meer veelzijdigheid en kracht voor een diepere verlichting van spierspanning.

Als je budget beperkt is, zijn foamrollers misschien de beste keuze als je bijvoorbeeld niet meer dan €20 uit wil geven. Dan heb je wel een heel basic model uiteraard.

Daarnaast willen we ook toevoegen dat er ook massage pistolen (mini massage gun) zijn die al vanaf €35,00 of goedkoper te koop zijn. Uit ervaring spreken we als we zeggen dat deze ook erg goed kunnen zijn.

Conclusie: massage gun vs foam roller

Bij het vergelijken van massage gun versus foam roller, ontdekten we dat massage guns gemiddeld gezien iets minder goed voor je portemonnee zijn dan foam rollers.

Wel zijn massage guns door de verschillende opzetstukken naar ons idee multifunctioneler. Je kunt er bijvoorbeeld ook je hoofd- en nek mee masseren en dat wordt lastig met een foam roller.

Bovendien hebben de meeste massagepistolen instelbare snelheden en triggeren ze naar ons idee dieper in de spierweefsels.

Beide hebben hun voor- en nadelen, maar wij zijn van mening dat massagepistolen schuimrollers enigszins overtreffen vanwege hun diepere penetratiemogelijkheden, multifunctionaliteit en verschillende opzetstukken.

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.