Heb je al gehoord van de nieuwste trend de afgelopen jaren in de massage industrie, de massage gun? Ja, dat handige compacte apparaat dat masseurs overal gebruiken om spieren van hun clienten los te maken en ze meer ontspanning te bieden. Als je zwanger bent, vraag je je misschien af: “Is dit voor mij ook veilig en zou dit mijn klachten kunnen verminderen?” Een zeer terechte en interessante vraag! Je bent niet de enige die zoekt naar deze antwoorden en daarom hebben wij dit artikel geschreven. Het gebruik van massage guns is enorm toegenomen, en met deze groei komen natuurlijk vragen over de veiligheid tijdens bijzondere periodes, zoals de zwangerschap. In dit artikel duiken we dieper in wat een massage gun precies is en hoe je het veilig kunt gebruiken tijdens je zwangerschap. Laten we samen deze reis beginnen, zodat je goed geïnformeerd bent en de beste keuze voor jou en je baby kunt maken.

Even kort: wat is een massage gun?

Oké, stel je dit even voor: een apparaatje dat er een beetje uitziet als een boormachine, maar in plaats van schroeven in de muur, geeft het je spieren een korte en naar intensiteit in te stellen massage met snelle vibraties. Hiermee masseert het de spieren en maakt het vastzittende spieren los Dat is in feite een massage gun!

Hoe werkt zo’n apparaat dat op een boor lijkt? Wel, het maakt gebruik van een techniek die ‘percussietherapie’ wordt genoemd. Deze techniek helpt bij het losmaken van gespannen spierweefsel door die snelle vibraties en kunnen ook verlichting bieden bij pijnen, waaronder spierpijn. Stel je voor dat je na een lange dag je voeten omhoog legt en iemand geeft je een mini-massage, maar dan op super-snelheid. Dat is wat dit apparaatje voor je doet. Daarbij komt dat je hem gemakkelijk zelf thuis kunt bedienen.

Belangrijke voordelen van massages tijdens de zwangerschap

De bijzondere tijd van 9 maanden zwangerschap, waarin je lichaam wonderen verricht, maar soms ook wat ongemakkelijke verrassingen met zich meebrengt, kan lastig en uitdagend zijn. Je rug die voelt als een oude houten vloer en die krampen in je benen die je ’s nachts wakker houden – we kennen allemaal die minder leuke zwangerschapskwaaltjes.

Hier komt de magie van massagetherapie om de hoek kijken! Massages, of ze nu met de hand of met een apparaatje worden gedaan, kunnen die vervelende zwangerschapsgerelateerde klachten zoals rugpijn en beenkrampen echt verminderen, zoals onder andere bekend bij zwangerschapsmassages.

En het gaat niet alleen om het verlichten van fysieke pijn..

 • Bloedcirculatie: Wist je dat massages ook helpen om je bloedcirculatie te verbeteren, wat voordelen met zich mee brengt? Dat betekent dat zowel jij als je kleintje genieten van een betere zuurstoftoevoer en meer mentale ontspanning.
 • Mentale boost: In een tijd waarin hormonen je emoties op een rollercoaster zetten, kan een goede massage echt een moment van ontspanning en stressvermindering zijn. Een momentje voor jezelf in de drukte van het aanstaande moederschap en waarin je even helemaal kunt ontspannen. Dat is natuurlijk super gezond voor zowel lichaam als geest.

Dus, lieve aanstaande moeder, gun jezelf dat welverdiende moment van ontspanning. Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn!

Potentiële risico’s van het gebruik van een massage gun tijdens de zwangerschap

We snappen het nu helemaal: wie wil er nu niet wat verlichting tijdens de zwangerschap? Iedereen toch? Maar zoals met veel dingen in deze bijzondere periode, is voorzichtigheid wel erg belangrijk natuurlijk. Laten we daarom even de potentiële risico’s onder de loep nemen:

 • Veranderende Lichaamsdynamiek:
  • Je ligamenten en gewrichten worden flexibeler door zwangerschapshormonen en hiermee dien je dus rekening te houden.
  • Dit maakt je gevoeliger voor blessures, vooral met de druk van een massage gun.
 • Diepe Vibraties:
  • Terwijl die trillende sensatie fijn kan aanvoelen, is het onduidelijk hoe dit je baby beïnvloedt.
  • Beter het zekere voor het onzekere nemen en voorzichtig zijn met intensieve vibraties, vooral in bepaalde gebieden.
 • ‘No-Go’ Zones:
  • De buikstreek is een duidelijk gebied om te vermijden. Doe dat dus ook zeker.
  • Dit is het beschermde plekje van je kleintje; geen onnodige druk of vibraties in dit gebied.

Niet paniek aub! Het gaat erom goed geïnformeerd te zijn en voorzichtige keuzes te maken. Samen zorgen we ervoor dat je de ontspanning krijgt die je verdient, op de veiligste manier mogelijk!

Tips voor het gebruik van een massage gun tijdens de zwangerschap

Lieve mama’s-to-be, ik weet dat je lichaam soms aanvoelt als een hevig, zwaar en pijnlijk gedurende de zwangerschap. En ik vind dat je hierbij alle hulp verdiend, die je kunt krijgen. Als je besluit een massage gun te gebruiken, zijn hier enkele gouden regeltjes om je op de veilige route te houden:

 • Zachtjes Beginnen: Start met een zachte, lage intensiteit. Denk eraan als het insmeren van een nieuwe crème; je test eerst een klein beetje, nietwaar? Voer de intensiteit langzaam op, afhankelijk van hoe je je voelt.
 • Korte sessies: Probeer de duur van elke massagesessie te beperken. Net zoals je geen uren in een spa zou doorbrengen (hoe verleidelijk dat ook klinkt!), geldt hetzelfde voor je massage gun.
 • Vraag de Experts: Het is altijd een topidee om advies te vragen. Raadpleeg je arts, verloskundige of een fysiotherapeut voor de beste aanwijzingen specifiek voor jou.

Beste massage gun merken, voor iedere prijsklasse

 • Hoogste kwaliteit (hoge prijsklasse): Indien je de beste kwaliteit wil en één van de best beoordeelde massage guns wil kopen, waarop ook alle bedenkbare functionaliteiten zitten, dan ga je voor een Theragun. Dit merk was tevens ook één van de eerste merken die een massage gun produceerde, ergens in 2008 of 2009 en ze hebben zich tot dusver staande gehouden als één van de grootste fabrikanten in deze branche.
 • Beste uit het middensegment: Dan zou ik gezien de positieve reviews, maar ook op basis van mijn persoonlijke ervaring, voor een Northwall massage gun gaan. Deze hebben de beste prijs/kwaliteit verhouding en bieden zeer veel functies, duurzaamheid en effectiviteit voor de prijs waarvoor je hem aankoopt.
 • Beste goedkope middensegment: Ga dan voor een Sanbo massage gun. Zij hebben een reeks modellen die zeer voordelig zijn en toch veel kwaliteit leveren. Ik en veel klanten vinden Sanbo net wat minder dan Northwall en daar is de prijs ook naar. Hij is net wat goedkoper.

Een hele goedkope massage gun zou ik niet aanraden, omdat je dan echt teveel inlevert op kwaliteit en de kans groot is, dat je over 6-12 maanden weer een nieuwe massage gun moet kopen. Mocht daar toch voor willen kiezen, kijk dan eens voor een Silvergear massage gun.

Conclusie

Lieve aanstaande mama, je bent op een ongelooflijk bijzondere reis en je verdient alle comfort en zorg die je maar kunt gebruiken. Of je nu overweegt om een massage gun uit te proberen of je heil zoekt in traditionele ontspanningstechnieken, het belangrijkste is dat je luistert naar je lichaam en je gevoel. Er is geen one-size-fits-all benadering in deze prachtige, soms uitdagende, zwangerschapsperiode.

Denk eraan om altijd je gezond verstand te gebruiken, om raad te vragen wanneer je onzeker bent, en om jezelf de ruimte en de tijd te geven om te ontspannen en te genieten. Wat je keuze ook is, het komt allemaal neer op wat het beste is voor jou en je baby en waar jij je prettig bij voelt.

Dus, omarm de veranderingen, vier de kleine overwinningen en onthoud dat je ongelofelijk bent. Onder beleid kun je een massage gun prima gebruiken, maar let wel op wat je lichaam je verteld.

+ berichten

Elizabeth houdt zich binnen Mindsetking vooral bezig met de categorieën gezondheid en slapen. In de afgelopen jaren is zij veel bezig geweest met het studeren van onze slaap en kan zij zichzelf nu slaapexpert noemen Dit heeft ze o.a. gedaan door het lezen van vele (wetenschappelijke) boeken en het sparren met experts. Ook heeft ze cursussen, trainingen en opleidingen behaald in de gezondheidsindustrie, met specialisaties in slapen, voeding en gezondheid. Op haar social media kanalen deelt ze graag heerlijke recepten die over het algemeen ook gezond zijn (maar niet altijd). Indien je met haar in contact wil komen, kun je een mail sturen aan contact@mindsetking.nl