Hoe kan een massage gun helpen bij fysiotherapie?

Eerder werd de vraag of ”een massage gun goed of slecht is” nog wel eens gesteld, maar tegenwoordig is iedereen het erover eens dat deze apparaten bij het juiste gebruik goed zijn voor ons lichaam. Echter gebruiken fysiotherapeuten ze ook en daardoor kunnen we het er wel over eens zijn dat massage guns goed voor ons zijn.

In deze sectie wordt besproken hoe een massage gun kan helpen bij fysiotherapie. We zullen ontdekken waarom fysiotherapeuten massage guns gebruiken en hoe deze apparaten kunnen bijdragen aan pijnverlichting, verbeterde mobiliteit en versneld herstel.

Als je meer wilt weten over het gebruik van massage guns in de fysiotherapie, lees dan verder in dit artikel. Hier bespreken we alle ins en outs van deze handige apparaten en hoe ze kunnen bijdragen aan het herstel van verschillende klachten.

Waarom gebruiken fysiotherapeuten massage guns?

Fysiotherapeuten gebruiken massage guns als een effectieve manier om spierspanning te verminderen en de bloedcirculatie te bevorderen. Deze apparaten helpen bij het aanpakken van een verscheidenheid aan symptomen, zoals spierpijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Daarnaast kunnen ze ook bijdragen aan het sneller herstel van blessures en het verminderen van ontstekingen.

“De massage gun is een waardevolle aanvulling op mijn behandelingen als fysiotherapeut. Het is een snelle en effectieve manier om spieren los te maken en de doorbloeding te bevorderen.”-Fysiotherapeut Janneke de Vries

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van massage guns bij fysiotherapie:

  • Verlichting van spierspanning: de percussieve beweging van de massage gun helpt bij het ontspannen van de spieren en het verminderen van spanning. Dit kan helpen om spierpijn te verlichten en vermoeidheid te verminderen.
  • Bloedcirculatie bevorderen: de massage gun kan helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie in het lichaam, waardoor de spieren meer zuurstof en voedingsstoffen krijgen en afvalstoffen efficiënter worden afgevoerd.
  • Verbeterde mobiliteit: door het losmaken van gespannen spieren en het stimuleren van de bloedsomloop kan de mobiliteit van gewrichten verbeteren, wat in sommige gevallen kan leiden tot een betere houding en meer flexibiliteit.
  • Versneld herstel: massage guns kunnen helpen bij het versnellen van het herstelproces na blessures door het verminderen van ontstekingen en het stimuleren van de bloedcirculatie.

Fysiotherapeuten kunnen massage guns gebruiken op specifieke spiergroepen of gebieden die extra aandacht nodig hebben. Het apparaat kan ook worden aangepast aan de behoeften van de patiënt, afhankelijk van de mate van spierspanning en gevoeligheid.

Verschillende technieken en instellingen

Een massage gun kan op verschillende manieren worden gebruikt tijdens een fysiotherapeutische behandeling. Zo kan het apparaat worden ingezet om de doorbloeding te verbeteren en zo afvalstoffen sneller af te voeren. Ook kan het helpen bij het verminderen van spierspanning en het vergroten van de mobiliteit.

Er zijn verschillende technieken die gebruikt kunnen worden met de verschillende opzetstukken:

Er zijn verschillende soorten hulpstukken voor een massagepistool waarmee het op specifieke spieren of delen van het lichaam kan worden gericht en meestal werken massage guns zonder pijn.

Het ene hulpstuk kan bijvoorbeeld zijn ontworpen voor een diepere penetratie in grote spiergroepen, terwijl een ander beter kan worden gebruikt om kleinere spieren of triggerpoints aan te pakken.

Fysiotherapeuten begrijpen welk hulpstuk het meest geschikt is voor elke individuele patiënt, zodat ze maximaal profiteren van hun behandelsessie.

Bijwerkingen en contra-indicaties

Hoewel een massage gun over het algemeen veilig is in gebruik, zijn er enkele bijwerkingen en contra-indicaties waar rekening mee moet worden gehouden. Zo kan het gebruik van een massage gun bij sommige patiënten leiden tot vermoeidheid of blauwe plekken. Ook moet het apparaat niet worden gebruikt bij ontstekingen, zwangerschap, kanker of bij het gebruik van bloedverdunners.

Overleg altijd met een fysiotherapeut voordat u een massage gun gebruikt als onderdeel van uw behandeling.

Wat zijn professionele massage pistolen (Theragun, Hypervolt)?

Theragun en Hypervolt behoren tot de meest populaire en bekende merken van professionele massagepistolen. Beide apparaten maken gebruik van percussietherapie om diepe spierstimulatie te bieden en zijn ontworpen om fysiek herstel te verbeteren. Hoewel ze vergelijkbare functies hebben, zijn er enkele opvallende verschillen tussen Theragun en Hypervolt.

Theragun

Theragun is een merk van professionele massagepistolen dat wordt geprezen om zijn kracht en aanpasbaarheid. Het apparaat heeft verschillende snelheidsinstellingen en hoofdaccessoires, waardoor het geschikt is voor verschillende soorten spiertherapie. De Theragun Pro is de meest geavanceerde in de reeks en heeft een batterijduur tot 300 minuten, en is daarmee de langste batterijduur op de markt. Het apparaat is ook stiller en minder trillend dan zijn concurrenten, wat een aantrekkelijk kenmerk is voor therapeuten en patiënten.

Hypervolt

Hypervolt Hyperice is een andere professionele massagepistool, dat bekend staat om zijn goede prijs-kwaliteitverhouding en gebruiksgemak. Het apparaat heeft drie snelheidsinstellingen en verschillende hoofdaccessoires, maar heeft niet de uitgebreide aanpasbaarheid van Theragun. Het apparaat is relatief stil en lichtgewicht, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is door fysiotherapeuten en patiënten.

MerkSnelheidsinstellingenBatterijduurGeluidGewicht
TheragunMeer dan voldoendeErg langStiller dan concurrentenZwaarder dan Hypervolt
HypervoltMeer dan voldoende Erg langRelatief stilLichtgewicht

Hoewel Theragun en Hypervolt enkele opvallende verschillen hebben, zijn beide apparaten effectief voor fysiotherapie en spierherstel. Fysiotherapeuten kunnen een van deze pistolen gebruiken, afhankelijk van de specifieke behoeften van hun patiënten en hun persoonlijke voorkeur.

Conclusie

Al met al kan worden geconcludeerd dat een massage gun een waardevol hulpmiddel kan zijn bij fysiotherapeutische behandelingen. Door het gebruik van deze apparaten kunnen fysiotherapeuten spierspanning verlichten, de bloedcirculatie bevorderen en bijdragen aan een sneller herstel.

Er moet echter wel rekening worden gehouden met mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties van het gebruik van een massage gun. Het is daarom essentieel dat deze apparaten op de juiste manier worden gebruikt en dat patiënten goed worden geïnformeerd over de mogelijke risico’s en voordelen.

Bovendien zijn er professionele massage pistolen, zoals de Theragun en Hypervolt, die steeds populairder worden onder fysiotherapeuten. Deze apparaten hebben verschillende kenmerken en voordelen, die kunnen worden afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt.

Over het algemeen kan worden gesteld dat massage guns een waardevolle aanvulling kunnen zijn op fysiotherapeutische behandelingen, maar het is belangrijk dat ze op de juiste manier worden gebruikt en onder begeleiding van een professionele fysiotherapeut.

——

Gezondheidsexpert en freelance schrijver | + berichten

Hi, ik ben Martijn van Mindsetking. Mijn reis naar het gebruik van massage apparaten en zelfzorg begon met een persoonlijke strijd tegen chronische nek- en rugpijn. De pijn was namelijk zo erg dat ik bijna niet meer kon werken en ik was ten einde raad. Totdat ik massage apparaten uitprobeerde. Momenteel test ik massage apparaten voor Mindsetking en deel ik mijn ervaringen met jullie. Daarnaast schrijf ik ook veel bruikbare content over massage in het algemeen. Mocht je vragen hebben, dan mag je me altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.