Als het gaat om spierverlichting, wenden veel mensen zich tot massagepistolen voor een snelle oplossing. Bij sommige mensen heerst de vraag of massage guns gebruikt mogen worden naast fysiotherapie en of het dergelijke therapien zelfs kan vervangen.

In dit artikel bespreken we dit en geven we antwoorden omtrent de relatie tussen fysiotherapie en massagepistolen en hoe ze kunnen samenwerken om onze spieren te behandelen.

Even kort: hoe zou een massage gun fysiotherapie kunnen ondersteunen?

Eerder werd de vraag of ”een massage gun goed of slecht is” nog wel eens gesteld, maar tegenwoordig is iedereen het erover eens dat deze apparaten bij het juiste gebruik goed zijn voor ons lichaam.

Het massage pistool is een populair hulpmiddel voor professionele fysiotherapeuten, fysiotherapeuten en sporters. Het wordt gebruikt om pijn te verlichten, ontstekingen te verminderen en de flexibiliteit te vergroten door zich op specifieke delen van het lichaam te richten.

Massagepistolen werken door snelle pulstrillingen af te geven aan de pijnlijke spier of het pijnlijke gebied met een instelbare snelheidsinstelling die helpt om het spierweefsel in zeer korte tijd te ontspannen.

De intensiteit kan ook worden aangepast zodat het geen ongemak of pijn veroorzaakt tijdens de behandeling. Hierdoor kunnen fysiotherapeuten massagepistolen gebruiken voor een preciezere stimulatie dan andere vormen van massagetechnieken.

Hoe gebruiken fysiotherapeuten tegenwoordig massage guns?

Fysiotherapeuten zijn getrainde professionals die weten hoe ze massagepistolen en de verschillende hulpstukken moeten gebruiken.

Met de juiste techniek kunnen fysiotherapeuten knopen uitwerken, littekenweefsel verbreken, mobiliteit vergroten en de bloedsomloop bevorderen.

Verschillende hulpstukken

Er zijn verschillende soorten hulpstukken voor een massagepistool waarmee het op specifieke spieren of delen van het lichaam kan worden gericht en meestal werken massage guns zonder pijn.

Het ene hulpstuk kan bijvoorbeeld zijn ontworpen voor een diepere penetratie in grote spiergroepen, terwijl een ander beter kan worden gebruikt om kleinere spieren of triggerpoints aan te pakken.

Fysiotherapeuten begrijpen welk hulpstuk het meest geschikt is voor elke individuele patiënt, zodat ze maximaal profiteren van hun behandelsessie.

Aanvulling op de gebruikelijke behandelingen

Een massage gun zal voornamelijk gebruikt worden als aanvulling op de gebruikelijke behandelingen. Voor specifieke plekken of pijnpunten zullen fysiotherapeuten vaak ”gewoon nog” hun handen gebruiken, als de patiënt geen pijnverlichting of verbetering voelt.

Adviseren fysiotherapeuten ook andere massage apparaten

Hoewel massage pistolen de laatste jaren steeds populairder zijn geworden, bevelen fysiotherapeuten ook andere apparaten aan? Het antwoord kan afhangen van de mening van de betreffende fysiotherapeut.

Uit onze ervaring adviseren sommige therapeuten het gebruik van een massage roller, ook wel foam roller. In ons artikel ”massage gun vs foam roller” kom je erachter welke volgens ons onderzoek beter is en waarom.

Let ook op de meningen van andere klanten

Er zijn daarnaast vele massage apparaten beschikbaar op de markt van vandaag en vele zijn ook goed getest. Het is belangrijk om de reviews van andere klanten door te nemen of artikelen te lezen die je bijvoorbeeld op onze website vind (wij hebben dit werk dan al voor je gedaan).

Op basis van onze ervaring blijkt dat goed beoordeelde massage apparaten door andere klanten, vaak erg goed presteren.

Wil je het beste professionele massage pistool?

Kijk dan in ons artikel omtrent de beste massage pistolen of ga voor een van de meest kwalitatieve merken, zoals Theraguns (Theragun PRO is hun beste) of Hyperice Hypervolt.

Freelance schrijver gezondheid | + berichten

Martijn schrijft graag artikelen die verband houden met zijn interesses en passies. Zo schrijft hij graag over onderwerpen als fysiotherapie, massage en massage apparaten. De beste massage apparaten die hij vergelijkt voegt hij maar al te graag toe aan zijn eigen assortiment. Hij struint graag het internet af en neemt reviews uitvoerig door.