meditatie cursus kiezen

Beste meditatie cursus 2023 review: welke past bij jou?

Heb je je ooit overweldigd en gestrest gevoeld door de eisen van het dagelijks leven? Heb je moeite om je geest tot rust te brengen en innerlijke rust te vinden te midden van de chaos die we allemaal meemaken? Dan is een meditatiecursus wellicht precies wat je nodig zal hebben.

Meditatie wordt al eeuwenlang beoefend als een manier om mentale helderheid te verbeteren, stressniveaus te verminderen en het algehele welzijn te verbeteren. Echter, met zoveel verschillende soorten meditatie die er zijn, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen en om erachter te komen welk type meditatie het beste bij jou past.

In dit artikel zullen we het belang en de voordelen van een meditatie cursus onderzoeken en enkele van de beste beschikbare opties belichten. Of je nu een beginner bent of een ervaren mediteerder die je beoefening wil verdiepen, dit artikel is voor jou.

Wat zijn de voordelen van het volgen van een meditatie cursus?

Meditatie is een krachtige praktijk die al eeuwen bestaat. Het is aangetoond dat het een scala aan mentale, emotionele en fysieke voordelen biedt. Een manier om je meditatievaardigheden te ontwikkelen en de meeste voordelen te ervaren, is door een meditatiecursus te volgen. Lees hieronder meer over de voordelen die wij hebben ervaren:

 • Begeleiding van een expert: Het eerste voordeel van het volgen van een meditatiecursus is dat je begeleiding krijgt van een ervaren docent. Dit kan je helpen de praktijk effectiever en efficiënter op te begrijpen dan wanneer je het alleen probeert te doen. Een goede leraar kan de technieken duidelijk uitleggen, eventuele vragen beantwoorden en feedback geven over je voortgang.
 • Sneller leren, op de juiste manier leren en beter begrip materie: Een leraar kan je helpen om te beginnen met meditatie op een manier die werkt. Door zijn kennis en ervaring kan hij of zij stapsgewijs de materie uitbreiden zodat het behapbaar en vooral ook leuk blijft. Op deze manier leer je ook het snelst en meest effectief.
 • Stok achter de deur: Een ander voordeel van het volgen van een meditatiecursus is dat het zorgt voor structuur en verantwoording. Met regelmatige lessen of sessies is de kans groter dat je je oefening na verloop van tijd volhoudt, zelfs als het een uitdaging wordt. Bovendien kan oefenen met anderen in de klas motivatie en ondersteuning toevoegen en ervoor zorgen dat het minder op zichzelf staat.

Wat zijn algemene voordelen van mediteren, die ook bij een cursus geniet?

Meditatie is een praktijk die al duizenden jaren bestaat en de laatste tijd aan populariteit heeft gewonnen vanwege de vele voordelen. En hoewel veel mensen meditatie associëren met oosterse spiritualiteit, is de waarheid dat iedereen baat kan hebben bij deze beoefening, ongeacht zijn geloof of achtergrond.

 • Minder stress: Een van de belangrijkste voordelen van meditatie is stressvermindering. Wanneer we mediteren, geeft ons lichaam hormonen vrij, zoals serotonine en endorfine, die ons helpen ontspannen en angst verminderen. Bovendien helpt meditatie ons om ons meer bewust te worden van onze gedachten en emoties, waardoor we eventuele negatieve patronen kunnen identificeren en kunnen werken aan het veranderen ervan.
 • Meer focus en concentratie: Een ander belangrijk voordeel van meditatie is verbeterde focus en concentratie. Door onze geest te trainen om aanwezig te blijven in het moment, zijn we beter in staat ons te concentreren op taken die voorhanden zijn zonder afgeleid te worden door externe prikkels of intern gebabbel.
 • Verminderen van angst: Een van de belangrijkste voordelen van meditatie is het vermogen om angst te verminderen.
 • Emoties beter beheersen en meer zelfbewustzijn: Naast het verminderen van angstsymptomen, helpt meditatie individuen ook om hun emoties beter te beheersen door zelfbewustzijn en opmerkzaamheid te vergroten. Door het mediteren kom je tot een dieper zelfbesef, wat zorgt voor meer zelfbewustzijn en opmerkzaamheid.
 • Beter slapen: Een ander voordeel van regelmatige meditatie is een verbeterde slaapkwaliteit. Het is aangetoond dat meditatiepraktijken mensen helpen sneller in slaap te vallen en langer in slaap te blijven.
 • Doelen behalen: Een van de belangrijkste voordelen van meditatie is het vermogen om je te helpen je doelen te visualiseren. Wanneer je mediteert, kun je een staat van diepe ontspanning binnengaan waarin je geest kalm en gefocust is. Hierdoor kun je levendig visualiseren hoe het zou voelen om jouw doelen te bereiken, wat helpt om ze in je onderbewustzijn te versterken. Als gevolg hiervan, wanneer je die doelen in het echte leven nastreeft, voelen ze meer haalbaar omdat ze al wortel hebben geschoten in je psyche.
 • Positiever zelfbeeld creëren: Wanneer we mediteren, nemen we een time-out van ons drukke leven om ons te concentreren op ons innerlijke zelf. We laten alle afleidingen los en besteden simpelweg aandacht aan onze gedachten en emoties. Door dit te doen, worden we ons meer bewust van ons ware zelf – de delen van ons die vriendelijk, medelevend, liefdevol en wijs zijn. Naarmate we meer afgestemd raken op deze aspecten van onszelf, beginnen we onszelf in een positiever daglicht te zien.
 • Meer dankbaarheid en waardering: Een ander voordeel van meditatie is dat het ons helpt gevoelens van dankbaarheid en waardering te cultiveren.

Beste meditatie cursussen beschikbaar

Wil je al een tijdje beginnen met mediteren, maar weet je niet waar je moet beginnen? We hebben je gedekt! Ons team heeft talloze meditatiecursussen onderzocht en doorlopen, en we hebben een lijst samengesteld met de beste waaruit je kunt kiezen.

1. Geleide Meditatie: Caroline Bun Coaching

Caroline Bun biedt een geleide meditatie om mensen zoals jij en ik, te helpen contact te maken met hun emoties en eventuele negatieve gevoelens los te laten. De meditatie benadrukt het belang van aandacht schenken aan iemands gevoelens en deze verwerken om innerlijke rust en helderheid te behouden. Met de rustgevende klanken van Maurice’s Peace of Mind, begeleidt Caroline’s kalmerende stem luisteraars om hun emoties op te merken en te accepteren, waardoor een gevoel van ontspanning en rust ontstaat. Deze meditatie kan regelmatig worden gebruikt om emoties te verwerken en een gevoel van innerlijke rust te bevorderen.

wat is de beste meditatie cursus

Positieve punten:

 • Meer dan 1000 mensen effectief gecoached
 • Al meer dan 5000 mensen hebben deelgenomen aan de trainingen
 • 17 jaar ervaring in het vak
 • Puur gericht op meditatie en de diverse voordelen die bij meditatie komen kijken
 • Kom tot rust in je eigen hoofd en ontdek je eigen gevoelswereld, waardoor je nieuwe dingen ontdekt in jezelf

2. Healing Membership (Beste voor helen van de geest)

Het Healing Membership is bedoeld voor personen die klaar zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven en emoties. Door hun gedachten, triggers, pijn en gevoelens te erkennen en aan te pakken, kunnen leden een diepgaande transformatie ervaren en meer ruimte creëren voor hun ware zelf. Hoewel de genezingsreis zijn ups en downs kan hebben, biedt het lidmaatschap een ondersteunende gemeenschap en middelen om leden te helpen bij het navigeren door moeilijke emoties en patronen. Of je je nu moe, somber voelt of worstelt met relaties, het Healing Membership biedt een helpende hand aan degenen die klaar zijn om naar binnen te keren en oude wonden te helen. Met online toegankelijkheid kunnen leden ondersteuning krijgen waar en wanneer ze die nodig hebben, waardoor ze zichzelf kunnen bevrijden van negatieve energie en weer hun krachtige zelf kunnen worden.

meditatiecursus kopen

Positieve punten:

 • Ondersteund bij psychische zaken, zoals: Zelfhaat, Angst, schaamte en schuld
 • Helpt bij het creëren van een nieuw positiever, leuker en meer gewenst zelfbeeld
 • Ontdekken welke wijsheid er achter emoties zitten
 • Leer zwaktes om te zetten in krachten
 • Meer rust in je geest en minder negatieve gedachten

3. Kundalini Meditatie / Yoga Club (Beste met ook Yoga)

De Kundalini Yoga Club biedt een verscheidenheid aan bronnen voor beoefenaars van Kundalini Yoga en meditatie. Leden hebben elke week toegang tot een nieuwe kriya en meditatie, evenals opwarmingsoefeningen, technische uitleg van houdingen en thematische yogasets voor beginners en gevorderden. De club biedt ook meditaties met en zonder mantra’s, pranayama-oefeningen en Kundalini Boosters voor een snelle energie-uplift. Bovendien kunnen leden deelnemen aan een online community en onbeperkt toegang krijgen tot 11-daagse uitdagingen. Als bonus kunnen nieuwe leden een consult van 15 minuten plannen met Guru Gian om hun ideale Kundalini Yoga-beoefening te bespreken.

meditatiecursus met yoga

Positieve punten:

 • Meest krachtige vorm van yoga en meditatie
 • Heldere geest en gefocust
 • Sterker lichaam en aura
 • Veel positieve reviews van klanten
 • Beschikking tot talloze video’s en trainingen
 • Een training die je kunt aanpassen aan je eigen niveau en tijdschema.
 • Aandacht voor de 4 belangrijkste ademhalingstechnieken

Waar let je op bij het kopen van een goede meditatie cursus?

Als het gaat om het vinden van een goede meditatiecursus, heeft iedereen zijn eigen prioriteiten en voorkeuren. Sommige mensen zijn misschien op zoek naar een cursus die zich richt op mindfulness, terwijl anderen misschien iets meer aan yoga in combinatie willen. Wat je doelen ook zijn, er zijn een paar belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste meditatiecursus voor jou:

 • Zoek een ervaren / deskundige docent: Zoek in de eerste plaats naar een cursus onder leiding van een ervaren en deskundige docent. Een geweldige leraar kan een verschil maken in je praktijk, je helpen gemotiveerd te blijven en je begeleiden als je voor uitdagingen staat. Daarnaast is het belangrijk om een cursus te vinden die bij je schema en levensstijl past – of dat nu een online cursus is met flexibele uren of een persoonlijke les dicht bij huis.
 • Je eigen ervaringsniveau: Een andere belangrijke factor om te overwegen is het ervaringsniveau dat vereist is voor de cursus. Als meditatie nieuw voor je is, is het belangrijk om een beginnersvriendelijke optie te kiezen die je door de basis leidt en je helpt om regelmatig te oefenen. Aan de andere kant, als je al meer ervaring hebt met meditatie, dan is een cursus voor gevorderden misschien beter geschikt voor jouw behoeften.
 • Online of offline cursus: Verder overweeg ik ook hoe toegankelijk en handig de cursus is – of het nu een online of offline aanbod is – omdat dit een grote invloed kan hebben op mijn vermogen om regelmatige meditatiebeoefening op te nemen in mijn dagelijkse routine.
 • Type meditatie cursus: Ben je op zoek naar iets met een focus op mindfulness of yoga? Of misschien iets dat meer gericht is op genezing van het zelf? Dit zal je helpen jouw zoekopdracht te verfijnen en een cursus te vinden die aansluit bij je persoonlijke doelen en interesses.
 • Positieve reviews van klanten: Ook zoek ik cursussen met een gevestigde reputatie en positieve recensies van eerdere studenten. Zo krijg ik inzicht in de kwaliteit van de cursus en of het de moeite waard is om er tijd en geld in te investeren.

Waar kun je het beste jouw meditatie cursus thuis volgen?

Als het gaat om het vinden van de beste plek om thuis je meditatiecursus te volgen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Eerst en vooral wil je een rustige ruimte vinden waar je niet gestoord wordt door geluiden van buitenaf of andere afleidingen. Dit kan een rustige kamer of slaapkamer in je huis zijn, maar ook een rustig plekje in je tuin of misschien een zolderkamer?

Besteed ook aandacht aan comfort, zeker bij lange meditaties

Als je eenmaal je rustige plek hebt gevonden, is het tijd om na te denken over comfort. Veel mensen merken dat het zitten op een meditatiekussen hen helpt om een goede houding aan te nemen en dat het hen comfortabel houdt tijdens langere meditatieperiodes.

Sommigen zitten liever in kleermakerszit op de grond, anderen kiezen voor een meditatiestoel of meditatiebankje. Het is belangrijk om de positie te kiezen die het beste bij je past en je in staat stelt je zonder ongemak te concentreren op het huidige moment.

Omgevingselementen

Overweeg ten slotte, indien mogelijk, elementen van de natuur toe te voegen aan je meditatieruimte. Dit geeft de kamer een heerlijke aura, waarin je naar onze mening het beste tot rust kunt komen.

Veelgestelde vragen

Hoe frequent moet je aan meditatiebeoefening doen?

In mijn ervaring is dagelijkse praktijk het beste. Zelfs slechts 10 minuten per dag kan een enorm verschil maken in je leven. Meditatie helpt de geest te kalmeren, stress en angst te verminderen en gevoelens van geluk en welzijn te vergroten. Hoe regelmatiger je mediteert, hoe gemakkelijker het wordt om dat gevoel van innerlijke rust aan te boren wanneer je het gedurende de dag nodig hebt.

Wat is een zen meditatie voor beginners?

Zen meditatie is een praktijk die al eeuwen bestaat en bekend staat om zijn vermogen om individuen te helpen innerlijke rust en helderheid van geest te bereiken. Zen meditatie houdt in dat je in een specifieke positie zit terwijl je je concentreert op je ademhaling en je geest vrijmaakt van afleidende gedachten. In het begin kan het een uitdaging zijn, maar met oefenen wordt het gemakkelijker. Een beginnerscursus begint meestal met basisademhalingsoefeningen, het afstemmen van de houding en begeleiding bij het cultiveren van mindfulness. Na verloop van tijd leer je hoe je je gedachten kunt observeren zonder oordeel of gehechtheid.

Beter een meditatiecursus in het weekend of door de weeks?

Voor degenen die doordeweeks fulltime werken, kan een meditatiecursus in het weekend aantrekkelijker zijn omdat het een pauze biedt van de dagelijkse sleur en wat broodnodige ontspanningstijd mogelijk maakt. Aan de andere kant, als je liever vasthoudt aan een routine en graag structuur in je week hebt, dan is inschrijven voor een doordeweekse cursus wellicht meer geschikt voor jou. Als alternatief bieden sommige cursussen flexibiliteit, waarbij je jouw eigen tijden kunt kiezen die het beste bij je passen. Deze optie is perfect als je een druk schema hebt of als weekenden of doordeweekse dagen niet goed voor je zijn.

Hoe lang moet je per keer mediteren?

Het antwoord is simpel: het hangt af van je doel. Als je net begint met mediteren, kan zelfs vijf minuten per dag een verschil maken in het kalmeren van je geest en het verminderen van stressniveaus. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat korte periodes van meditatie-oefeningen kunnen leiden tot meetbare verbeteringen in de cognitieve functie en emotionele regulatie. Dus als je op zoek bent naar snelle verlichting van dagelijkse stressoren of je meditatiebeoefening een kickstart wilt geven, begin dan met slechts vijf minuten per dag. Als je meditatie echter wilt gebruiken als hulpmiddel voor diepere genezing of spirituele groei, zijn vaak langere sessies nodig. Je komt dan in andere brein-golfen zoals Dr. Joe Dispenze ze zo mooi noemt. Hierin je nieuwe patronen in je brein aanmaken. Vaak heb je wel meer dan een half uur nodig om in een dergelijke meditatieve staat te komen.

+ berichten

Elizabeth houdt zich binnen Mindsetking vooral bezig met de categorieën gezondheid en slapen. In de afgelopen jaren is zij veel bezig geweest met het studeren van onze slaap en kan zij zichzelf nu slaapexpert noemen Dit heeft ze o.a. gedaan door het lezen van vele (wetenschappelijke) boeken en het sparren met experts. Ook heeft ze cursussen, trainingen en opleidingen behaald in de gezondheidsindustrie, met specialisaties in slapen, voeding en gezondheid. Op haar social media kanalen deelt ze graag heerlijke recepten die over het algemeen ook gezond zijn (maar niet altijd). Indien je met haar in contact wil komen, kun je een mail sturen aan contact@mindsetking.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *