meer melatonine aanmaken

Melatonine verhogen: hoe doe je dat op de juiste wijze?

Om beter te kunnen slapen, willen mensen soms hun melatonine niveaus verhogen, het liefst op natuurlijke wijze. Melatonine zorgt er namelijk voor dat we moe worden en goed kunnen slapen. Wanneer je over onvoldoende melatonine beschikt, kan dat dus de oorzaak zijn van je slaapproblemen.

In dit artikel geven je alle mogelijke manieren om je niveau van melatonine te verhogen in je lichaam, om beter te kunnen slapen. Wellicht is het ook eye-opener voor je en kun je nu jouw slaapproblemen herleiden.

In welke situatie kan het nuttig zijn om je melatonine aanmaak te verhogen?

Het verhogen van je melatonine aanmaak kan nuttig zijn in een aantal situaties, vooral als je problemen ondervindt met slapen en/of waarschijnlijk last hebt van een melatonine tekort. Als je bijvoorbeeld moeite hebt om in slaap te vallen, door de nacht heen te slapen, of als je vaak wakker wordt en je niet uitgerust voelt, dan kan het stimuleren van de melatonineproductie helpen om dit te verhelpen.

Het stimuleren van je (natuurlijke) melatonine aanmaak kan ook voordelig zijn voor mensen die last hebben van jetlag na een lange reis, of voor degenen die werken in ploegendiensten en hun biologische klok regelmatig moeten aanpassen.

In deze scenario’s kan het verhogen van melatonine bijdragen aan het reguleren van je slaap-waakritme, wat kan leiden tot een betere nachtrust en waardoor je je overdag beter en fitter voelt. Ik begrijp dat slaapproblemen echt invloed kunnen hebben op je leven, dus het verkennen van opties zoals het verhogen van melatonine kan een positieve stap in de juiste richting zijn.

Manieren om melatonine te verhogen

Hieronder zoveel mogelijk manier om melatonine op natuurlijke wijze te verhogen. Afsluitend gaan we ook nog in op slaapmiddelen, waar melatonine in zit en zal ik jullie een beetje advies geven.

 • Stel een regelmatige slaaproutine In: Jouw lichaam houdt van consistentie en daar moet je rekening mee houden, indien je goed wil slapen. Probeer elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en elke ochtend op hetzelfde tijdstip wakker te worden, om je melatonine niveau een boost te geven op deze tijdstippen.
 • Creëer een donkere slaapomgeving: Dim de lichten voordat je naar bed gaat, en overweeg verduisteringsgordijnen om je kamer goed donker te maken. Je lichaam zal de duisternis associëren met slaaptijd en meer melatonine aanmaken.
 • Zeg nee tegen elektronische apparaten: Die schermen kunnen zo afleidend zijn en je hersens overuren laten draaien. Leg ze weg een uur voor het slapengaan, zodat je hersenen weten dat het tijd is om te ontspannen. Ook vermijd je hiermee blauw licht, wat slecht is voor de melatonine aanmaak.
 • Geniet van melatonine-rijke voeding: Voel je vrij om te smullen van kersen, bananen en tomaten. Ze zijn niet alleen lekker maar ook goed voor je slaap en het wordt gezien als melatonine rijk voedsel. Dit omdat je lichaam vanuit deze voedingstoffen meer melatonine kan aanmaken.
 • Verminder cafeïne en alcohol: We weten allemaal hoe verleidelijk die avondkoffie kan zijn, maar probeer het te vermijden, zodat je lichaam zich kan voorbereiden op een rustige nacht. Ook alcohol kan er voor zorgen dat je met ogen open ligt te woelen in je bed.
 • Ga naar buiten overdag: Zorg dat je zodra je wakker wordt in de ochtend zonlicht ziet, want dit helpt je lichaam de slaap-waakcyclus te reguleren. Is het winter? Dan kun je een daglichtlamp gebruiken, tijdens het eerste uur na ontwaken.
 • Probeer ontspanningstechnieken: Neem een warm bad of probeer meditatie. Jouw lichaam en geest zullen je dankbaar zijn.
 • Koel je slaapkamer af: Een comfortabele, koele slaapkamer kan wonderen doen en je helpen om beter te slapen. Stel de thermostaat in op een aangename temperatuur en zorg dat het niet te heet wordt binnen..
 • Vermijd zware maaltijden vlak voor bedtijd: Een lichte maaltijd voor het slapengaan kan helpen, maar eet niet teveel. Naast dat dit je wakker kan houden, kan het indien je in slaap valt, ook de kans op nachtmerries vergroten.
 • Blijf weg van sigaretten: Nicotine kan ook je slaap verstoren, dus probeer het te vermijden, vooral in de avonduren..
 • Gebruik aromatherapie: Geuren zoals lavendel kunnen een kalmerend effect hebben. Misschien is een essentiële olie-verstuiver iets voor jou?
 • Overweeg een bril met blauw licht filter: Als schermen onvermijdelijk zijn, probeer dan een bril die blauw licht filtert. Je ogen zullen minder vermoeid zijn en je melatonine aanmaak zal toenemen. Alleen maar winst toch?
 • Probeer mindful oefeningen: Focus op je ademhaling en wees aanwezig in het moment om tot rust te komen. Het helpt je geest om te kalmeren en zich voor te bereiden op een goede nachtrust.
 • Vermijd Lange Dutjes overdag: Hoewel een kort dutje je meer energie kan geven op de korte termijn, kunnen lange dutjes de nachtelijke slaap verstoren en je melatonine aanmaak verstoren.

Onthoud, iedereen is anders en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Experimenteer met deze suggesties en kijk wat het beste bij jou past om je melatonine aanmaak te verhogen. Mocht je vragen hebben, stuur ons dan gerust een bericht!

Kun je melatonine ook verhogen met medicijnen?

Ja, melatonine kan ook worden verhoogd met medicijnen in de vorm van melatonine supplementen. Deze supplementen zijn beschikbaar in doodgewone winkels, zoals bijvoorbeeld de Kruidvat en worden vaak gebruikt om slaapstoornissen te behandelen of om de slaap-waakcyclus aan te passen, zoals bij jetlag.

Het is belangrijk om te begrijpen dat, hoewel deze supplementen toegankelijk zijn, ze niet voor iedereen geschikt zijn en ook bijwerkingen kunnen geven. De dosering en het gebruik moeten zorgvuldig worden overwogen, en het is altijd het beste om dit met een zorgverlener te bespreken. Zij kunnen je helpen de juiste dosis te bepalen op basis van jouw specifieke behoeften en eventuele andere gezondheidsproblemen.

We willen allemaal ons best voelen, en soms hebben we daarbij een beetje hulp nodig. Maar het is essentieel om deze beslissingen weloverwogen en met professioneel advies te nemen, zodat we de best mogelijke zorg voor onszelf kunnen bieden.

+ berichten

Hallo! Mijn naam is Elizabeth en ik test voor Mindsetking allerlei slaapartikelen. Mijn reis in de wereld van slaap en gezondheid begon enkele jaren geleden toen ik al jarenlang problemen met mijn slaap had. Ik sliep vaak niet diep genoeg en had erg veel moeite om in slaap te vallen. Hierdoor was ik overdag vaak moe en kon ik niet goed presteren op mijn werk. Zo werd ik door mijn eigen slaapproblemen en gezondheidsuitdagingen gedreven om diverse slaapproducten uit te testen en deze bevindingen deel ik binnen Mindsetking graag met jullie. Aanvullend schrijf ik ook graag informatieve blogberichten over relevante onderwerpen die te maken hebben met slaap en gezondheid. Als je me iets wilt vragen, mag je altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.