wat is mindfulness massage

Mindfulness massage: Betekenis, uitleg, technieken en meer!

Heb je ooit het gevoel gehad dat je zowel lichamelijk als geestelijk een opfrisbeurt nodig hebt? Dan heet je graag van harte welkom in de betoverende wereld van mindfulness massage. Deze bijzondere vorm van lichaamswerk gaat verder dan de typische ontspanningsmassage en ik vertel je graag waarom. Door mindfulness en bewuste aanraking te combineren, helpt het je niet alleen te ontspannen, maar ook een diepe connectie met jezelf te vinden. Denk aan het als een meditatieve reis, waar je zowel de voordelen van meditatietechnieken als diepe ademhaling verkent, allemaal terwijl je de helende kracht van aanraking ervaart. Dit is meer dan alleen een tijdelijke ontsnapping; het is een kans om echt in contact te komen met je innerlijke zelf en ook in het hier en nu te komen. Dus duik met me mee, terwijl we de wondere wereld van mindfulness massage verkennen en ontdekken hoe het kan bijdragen aan een completer gevoel van welzijn.

1. Wat is mindfulness massage precies? De kernprincipes.

Mindfulness massage is een beetje vergelijkbaar met een holistische massage, waarbij je niet alleen je lichaam behandeld, maar ook je geest.

1.1 Wat is mindfulness echt?

Ooit het gevoel gehad dat het leven in een waas voorbijgaat in de snelheid van de dag? Dat is waar mindfulness om de hoek komt kijken. In essentie gaat mindfulness training over het volledig aanwezig zijn in het nu, het erkennen van onze rijke interne landschappen zonder erdoor verzwolgen te worden. In plaats van vast te zitten in het verleden of te dagdromen over de toekomst, nodigt mindful leven ons uit om te zeggen: “Ik ben hier, in dit moment, en dat is perfect zo.”

1.2 Zelfbewustzijn: de sleutel tot innerlijke rust

Een groter geschenk dan zelfkennis, is dat mogelijk? Moeilijk te vinden om eerlijk te zijn! Door jezelf de ruimte te geven om je innerlijke gevoelens en gedachten te observeren, duik je dieper in het rijk van zelfbewustzijn. Je begint niet alleen te zien wanneer en waarom bepaalde emoties opkomen, maar je krijgt ook de kracht om te kiezen hoe je wilt reageren. Dat is empowerment op zijn best!

1.3 Diepe ademhaling: je persoonlijke superkracht

Ademhalen: Het klinkt zo simpel, of niet soms? Maar wanneer de druk toeneemt, wordt onze ademhaling vaak snel en meer oppervlakkig. Door bewust dieper te ademen, geef je jezelf een directe dosis kalmte, die je zowel mentaal als fysiek verfrist. Zorg er hierbij wel voor dat je uitademing iets langer is, als je inademing. Dit zorgt er namelijk voor dat je hartslag omlaag gaat en je niveau van stress afneemt. Het is bijna alsof je jezelf een snelle, interne mindfulness massage geeft.

Dus, de volgende keer dat je je overweldigd voelt, pak deze mindfulness gereedschappen. Adem diep in, wees aanwezig, en herinner jezelf eraan dat dit moment, hoe chaotisch ook, van jou is.

Mindfulness massage effecten en voordelen

2. Technieken en praktijken in mindfulness massage

 • Aandachtige Massage: Het is niet zomaar een massage; het gaat over de diepere verbinding met jezelf, je lichaam en geest. Elk gebaar, elke aanraking, wordt doordacht en met intentie uitgevoerd en waarbij je bewust moet voelen. Via bewuste aanraking ontstaat een conversatie tussen therapeut en cliënt, waardoor je je lichaam echt kunt voelen en horen en waardoor je meer bewust wordt
 • Meditatie & lichaamswerk: Dit is waar de kracht van de geest en het lichaam samenkomen. Door meditatietechnieken te integreren in de massage, nodigt het je uit om zowel de lichamelijke sensaties als de ruimte voor innerlijke reflectie te omarmen. Het is een harmonie tussen de innerlijke en uiterlijke zelf.
 • Ontspanningsoefeningen: Of het nu gaat om diepe ademhaling, tactiele meditatie of andere technieken, ze bereiden je lichaam en geest voor, verdiepen de ontspanning en zorgen ervoor dat je elke seconde van de massage ten volle benut.

Samenvattend: Mindfulness massage is meer dan alleen fysieke aanraking, want het combineert zorgvuldige technieken en bewustzijn om een unieke ervaring van totale ontspanning en zelfontdekking te creëren.


3. De voordelen van mindfulness massage

Wat zijn nu precies de voordelen van deze speciale vorm van massage en zijn deze voordelen zo verschillend ten opzichte van andere vormen van massage? Dat gaan we onderzoeken:

 • Stressverlichting en emotionele vrijlating: In die momenten waarin je je overweldigd voelt, kan een sessie van bewuste aanraking je helpen om de spanning los te laten. Het is alsof je de emotionele bagage die je met je meedraagt, zachtjes op de grond laat vallen.
 • Fysiek welzijn: Naast het voeden van de ziel, heeft mindfulness massage ook directe voordelen voor je lichaam. Het verbetert de bloedcirculatie, versoepelt stijve spieren en bevordert de algehele gezondheid.
 • Verbinding lichaam en geest: Deze massagevorm herinnert je eraan dat je lichaam en geest niet gescheiden zijn, wat nog wel eens wordt vergeten. Ze zijn altijd samen, en deze massage helpt bij het versterken van die connectie, waardoor jij je beter gaat voelen.
 • Bereiken van innerlijke rust: In de stille momenten, tussen de aanrakingen door, kun je een diep gevoel van vrede en kalmte vinden. Het helpt je meer innerlijke rust te verkrijgen en meer in het nu te leven. Mindfulness is erg gericht op het leven in het nu.

4. Gerelateerde vormen van mindfulness lichaamswerk

Er is meer in het rijk van mindfulness en lichaamswerk, wat lijkt op mindfulness massage en ik zal de vormen hieronder even met je doornemen, mocht je deze willen proberen:

 • Yoga en massage: Ooit de zachtheid van yoga met de diepte van massage ervaren? Het combineert het beste van beide werelden, waardoor je zowel fysiek als mentaal vernieuwd wordt.
 • Tai chi massage & Shiatsu Mindfulness: Deze oosterse technieken brengen balans en harmonie in zowel je lichaam als geest, met bewegingen die vloeiend en meditatief zijn. Er zijn tegenwoordig ook veel shiatsu massage apparaten die je zelf kunt gebruiken.
 • Aromatherapie massage: De kracht van geur gecombineerd met massage, wat denk? Een match made in heaven! Essentiële oliën versterken de massage ervaring en voeden tegelijkertijd de zintuigen.
 • Diepe ontspanningstechnieken: Stel je voor dat je wordt ondergedompeld in een staat van pure rust door middel van reiki massage of mindfulness of kundalini massage. Ze raken de kern van je wezen, waardoor je volledig ontspannen en vernieuwd achterblijft.

Verken deze vormen van lichaamswerk en ontdek welke het beste bij jouw unieke pad naar welzijn past.

+ berichten

Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.