Hoe kun je het beste onderhandelen over je salaris? Wij gaan het je leren.
Er wordt wel eens gezegd dat de enige twee dingen waar je nooit over moet onderhandelen een baanaanbieding en een huurovereenkomst zijn. Maar als je het kunt verdragen, valt er veel te winnen door over je salaris te onderhandelen.
De eerste stap is om te begrijpen waar uw werkgever naar op zoek is voordat u over salaris gaat praten. Om dit te doen, moet u weten wat het markttarief voor uw geografische locatie is, evenals het gemiddelde aanbod onder andere mensen binnen uw branche.
Mijn branche, hoe onderzoek ik deze omtrent het salaris?
Onderzoek uw branche om te zien wat het gemiddelde salaris is voor mensen met uw kwalificaties. Als u niet zeker weet wat de kwalificatie-eisen zijn, onderzoek dan hoeveel andere bedrijven in uw branche hun werknemers betalen. U kunt leidinggevenden in het bedrijf ook een e-mail sturen om hen te vragen naar hun gemiddelde salarissen voor nieuwe medewerkers.
Als u veel tijd neemt om de salarisverwachtingen van uw branche te onderzoeken, toont u aan dat u vastbesloten bent een goede indruk te maken op potentiële werkgevers.
Daarnaast kun je het internet afstruinen en sites als ”indeed” bezoeken. Hier worden vaak salarissen op weergegeven voor banen gelijke aan de uwe. Mocht je dit nog preciezer willen weten kun je de recruiter van de betreffende functie ook gewoon een mail sturen en net doen of je een sollicitant bent.
Wil je dit niet met je eigen email doen? Maak dan gewoon een nieuwe aan via www.outlook.com of www.hotmail.com.
Bepaald mijn geografische ligging mijn salaris?
Als je over je salaris wilt onderhandelen, wees dan voorbereid op een moeilijk en langdurig proces, echter kan het soms ook heel gemakkelijk gaan. De beloningen van succes zullen het echter waard zijn. Er zijn veel verschillende strategieën die u kunnen helpen bij dit proces. Een die vaak succesvol is, is om het aanbod te presenteren als een take-it-or-leave-it-voorstel, zodat er geen waardevolle informatie over uw positie wordt weggegeven.
De geografische ligging kan invloed hebben op je salaris. Net als dat de prijzen van de huizenmarkt hoger liggen in bepaalde regio’s ligt hier vaak ook het salaris hoger. Zo zal je in Amsterdam een hoger salaris ontvangen dan in een dorpje in Overijssel, zelfs als het over dezelfde functie gaat.
Wanneer je onderzoek doet naar soortgelijke functies op indeed, houdt er dan rekening mee dat de geografische ligging ook een rol kan spelen en schat zodoende het salaris iets lager of iets hoger in.
Arbeidsvoorwaardegesprek, hoe gaat dat?
Solliciteren voor een nieuwe baan is een zenuwslopend proces. Of je nu een doorgewinterde professional bent of net afgestudeerd, het kan moeilijk zijn om te weten hoe je het proces moet aanpakken. Tijdens een arbeidsvoorwaardegesprek wordt helder wat je gewenst is en waar je voor nodig bent.
Je kunt dit gesprek ook gebruiken om jezelf te profileren en een hoger salaris te scoren. Wij gaan je leren hoe je dat het beste kunt doen en waar je rekening mee moet houden.
Een arbeidsvoorwaardengesprek waarin uw arbeidsvoorwaarden op een rijtje worden gezet, is een gebruikelijk onderdeel van uw contract. Later in het gesprek verzamel je details over de klaagzangen en ambities van beide partijen. Wanneer u en uw kersverse manager samen beslissen over uw toekomstige baan, volgt meestal een arbeidsgesprek.
Soms kun je ook tijdens je functionerings- of beoordelingsgesprek over je salaris moeten onderhandelen. Dit is soms een mooie ingang omdat je zo een goed moment uit kunt kiezen.
Moeilijkheden met solliciteren? Lees dan ook: hoe je een effectief sollicitatiegesprek voorbereid>>>
Wat is een goed moment om te onderhandelen over je salaris?
Het beste moment om over je salaris te onderhandelen is wanneer je een nieuw aanbod krijgt. Het is belangrijk om proactief te zijn en te wachten tot je een nieuw contract hebt ontvangen voordat je om loonsverhoging vraagt, want als het bedrijf iemand nodig heeft om je positie in te nemen, willen ze misschien niet meer betalen.
In sommige gevallen kan het zelfs slecht zijn voor je carrièrevooruitzichten. Je moet ook proberen te onderhandelen als je ten minste twee jaar bij het bedrijf werkt en twee keer bent gepromoveerd.
Wanneer je waardevol voor een bedrijf bent willen ze je niet laten gaan. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je goed werk levert en gemiddeld beter presteert dan je mede collega’s. Het bedrijf is je dan liever niet kwijt omdat ze niet zeker weten of ze ook een goede nieuwe medewerker zullen vinden.
Verder zijn goede momenten om over je salaris te onderhandelen: wanneer er meer vraag dan aanbod naar werknemers is, er een dunne bezetting op de afdeling is waar jij werkt, wanneer je heel specifiek werk doet waarvoor veel kennis is benodigd (die niet gemakkelijk te verkrijgen is).
Hoe onderhandel je over je salaris? 7 niet te missen TIPS
Hoe onderhandel je over je salaris? Het kan soms moeilijk en intimiderend zijn, maar met een paar tips en trucs achter de hand is het niet zo eng als het lijkt. Deze alinea helpt je bij het onderhandelen over je salaris.
- Overdonder je leidinggevende niet direct. Voorkom dat je al je argumenten aan het begin van uw onderhandeling onthult. Bewijs eerst je startbod voor het loon. Wacht alstublieft rustig op een ander moment, in het gesprek of in een aparte e-mail, om de rest van je bewijzen te vertellen. Stel bijvoorbeeld een aantal voorwaarden op voor de arbeidsvoorwaarden.
- Houdt de sfeer lekker en acceptabel. Het arbeidsvoorwaardengesprek is niet alleen een kwestie van één winnaar kiezen, maar er wordt samen naar gestreefd om tot overeenstemming te komen. Wees ondubbelzinnig over wat u aanbiedt in termen van salaris, maar raak niet gefrustreerd of agressief en laat de supervisor uitleggen wat zij denken. Laat de ander spreken voordat hij reageert. Hierna kun je begrip tonen en jouw argumenten op tafel gooien!
- Oefen in doorvragen en doe dit ook tijdens het gesprek. Beweert je huidige werkgever dat jouw salaris niet hoger kan? Vraag waarom hij of zij vindt wat je salaris zou moeten zijn. Als het onduidelijk lijkt, neem dan contact op voor meer informatie. Een werkgever kan proberen je te verwarren met juridische terminologie of precedenten. Luister daarom goed naar de bezwaren van je werkgever en blijf vragen stellen.
- Breng ook je andere wensen en ideeën in kaart. Een arbeidsgesprek heeft naast het salaris nog andere arbeidsvoorwaarden om over te onderhandelen. Probeer een idee te geven van het idee dat u het meest zal raken. Reiskostenvergoeding, extra vakantiedagen of flexibele werktijden? Misschien wilt u nadenken over de omstandigheden die voor u het belangrijkst zijn en de omstandigheden die meer optioneel zijn.
- Accepteer niet direct het eerste aanbod (heel belangrijk). Ga niet in op het eerste voorstel van uw werkgever. Ontvangt je een voorstel van jouw werkgever? Accepteer of verwerp het eerste aanbod niet snel. Je zult waarschijnlijk tijd nodig hebben om een plan te ontwikkelen terwijl je wacht op de reactie. Vertel je werkgever dat je met een reactie voorstel komt.
- Blijf niet zeuren als het niet lukt. Kunnen wij niet genoegen nemen met een verdienstensom? Sta niet toe dat je onenigheid je naar de werkplek volgt. Denk aan je wederhelft en sta open voor wijzigingen. Begin met na te denken over uw privileges. Vergeet niet dat deze factoren ook een rol spelen bij uw loon. Je kunt altijd nog een nieuw gesprek voorstellen!
- Zorg dat je duidelijk hebt hoeveel salaris je wil. Heb je een duidelijke salarisindicatie? Vraagt je werkgever om je toekomstig salaris als je er eenmaal bent gaan werken? Zorg dat je vooraf een duidelijk beeld hebt van je salaris, zodat je goed voorbereid bent als je werkgever om je salarisbedrag vraagt. Het kan het begin zijn van je prijsonderhandeling. Het is slim om uw
- financiën voor te bereiden, omdat je inkomen wordt beoordeeld.
Nog 20 extra tips voor bij het onderhandelen over je salaris
Het kan moeilijk zijn om te weten waar u moet beginnen als u over uw salaris onderhandelt. Een manier is om naar uw vorige twee salarissen te kijken, het gemiddelde te vinden en 10% meer dan dat bedrag te vragen.
Dit geeft je wat speelruimte die je vervolgens kunt gebruiken om te onderhandelen over andere voordelen, zoals vakantietijd of werkuren. Onderhandelen met een werkgever is nooit makkelijk, maar het is wel belangrijk als je betaald wilt krijgen wat je verdient!
Hieronder om je nog een steuntje in de rug te geven onze (gratis) tips voor het onderhalen over jouw nieuwe salaris:
- Ken je waarde. Verschillende mensen binnen hetzelfde vakgebied krijgen vaak verschillende loontarieven. Het is van cruciaal belang dat je de gangbare koers hebt voor je specifieke functie en gebied waarmee je bekend bent. Zet niet te laag in als je hoger kan verdienen, want dan gooi je echt je eigen ruiten in!
- Oefen je onderhandelingsgesprek. De richting van een gesprek kan een bron van zorg zijn voor de werkgever. Welke mogelijke tegenargumenten zal hij bieden als hij het niet eens is met uw financieringsargumenten? Hoe moet u reageren als de werkgever kritiek heeft op uw financieringsargumenten? Volg deze aanwijzingen om er goed uit te zien en oefen het gesprek met iemand die dicht bij je staat. Dit advies kunt u ook toepassen bij loononderhandelingen; evalueren door het te oefenen.
- Bepaal een minimale inzet en een maximale inzet (sowieso de basis van het onderhandelen). Heb je een redelijk inkomen gevonden voor je functie? Bepaal vervolgens je ondergrens. Dit is het minimumloon dat je nodig hebt om te worden gecompenseerd voor deze baan. Geef bij elke onderhandelingssessie of in je e-mails altijd een hogere waarde op dan uw ondergrens: uw bovengrens. Het wordt als normaal beschouwd om 10% boven het gemiddelde inkomen te liggen. Houd er rekening mee dat u niet ten prooi moet vallen aan deze hypothese en rekening moet houden met inkomende cijfers.
- Spreek met andere recruiters. Misschien wil je overwegen om andere dingen te gaan doen? Schrijf een logboek van de telefoontjes die je krijgt van recruiters. Ze weten wat jouw vaardigheden en ervaring waard zijn, dus maak er goed gebruik van! De volgende keer dat iemand u terugbelt, praat dan over de taken en het salaris van de functie.
- Breng je gedachten op orde voordat je het gesprek in gaat. Doe dus even je PC uit of je laptop dicht en mediteer een beetje of focus je in ieder geval op je ademhaling. Vind je dit niks? Dan kun je ook even een wandeling gaan maken of uit het raam kijken (geen grapje het ontspant echt).
- Zie het gesprek voor je, voordat je deelneemt. Het is geen geintje het werkt echt. Visualiseren is zeer krachtig en je kunt het gebruiken om in je gedachten al op een positieve manier aan het gesprek deel te nemen.
- Zorg voor de juiste timing. Omdat timing alles is, wachten de meeste mensen tot het tijd is voor een prestatiebeoordeling om een salarisaanpassing aan te vragen, maar tegen die tijd heeft uw werkgever al besloten om verhogingen aan het team toe te kennen. Praat 3-4 maanden van tevoren met je baas over het krijgen van loonsverhoging. Dan komt er een budgetstrategie en werken ze de details uit.
- Oefenen, oefenen & oefenen. Repeteren, repeteren, repeteren. Schrijf op wat je te zeggen hebt en oefen voor een spiegel, een video of met een vriend, totdat je je super comfortabel voelt om het gesprek te voeren.
- Vermijd niet om wedervragen te gebruiken. Wilt u meer betaald worden door uw werkgever, maar moet u deze keer niets zeggen? Probeer dit misschien: We hebben deze laatste paar stappen van de onderhandeling niet volbracht. Kun je proberen te weten waar we allebei naar zoeken en misschien moeten we daarop terugkomen?
- Luister net zo goed naar de leidinggevende, als je wil dat hij/zij naar jou luistert. Echt luisteren naar de aanbevelingen van de andere partij is net zo belangrijk als het formuleren van je eigen vraag en het beantwoorden ervan tijdens een onderhandeling. Door nauwkeurig te onderzoeken wat de andere partij zegt, kun je proberen hun behoeften te bepalen en deze in je onderhandelingsstrategie op te nemen, zodat ze aansluiten bij jouw doelen.
- Vraag om advies. Door het standpunt van een onderhandelingspartner in te nemen, biedt dit je onderhandelingspartner een vleiende kracht. Dat vergroot bovendien de kans dat je onderhandelingspartner je standpunt accepteert en voor je pleit.
- Vraag naar trainingen / cursussen / opleidingen. Mensen hebben soms het gevoel dat ze iets goed hebben gedaan en denken daarom dat ze een vorm van compensatie verdienen, maar soms kunnen bedrijven je geen extra bonussen geven. Vraag of je nog iets anders kunt doen naast het volgen van een cursus of het volgen van een training.
- Loop de kamer erg zelfverzekerd in en blijf dit uitstralen. De manier waarop je een ruimte betreedt, kan bepalen hoe de rest van de interactie zal zijn. Kun je je voorstellen dat iemand zijn hoofd stoot nadat hij van een trap is gevallen? Erg arm. Houd je hoofd hoog en glimlach als je de kamer binnenloopt.
- Blijf altijd positief. Onthoud dat de meeste managers ook niet van onderhandelen houden. Je toekomstige werkgever is niet je tegenstander. Door je toon positief te houden tijdens het onderhandelen over salaris en extra’s, kun je effectiever door deze discussies navigeren.
- Wees dankbaar. Als je bang bent om als veeleisend of ondankbaar over te komen, is er een heel eenvoudige oplossing: wees genadig. Ongeacht hoe de uitkomst uitpakt, wees begripvol, dankbaar en dankbaar voor de kans.
- Drink wat koffie van te voren of tijdens het gesprek! Een studie gepubliceerd in het European Journal of Social Psychology onthulde dat cafeïne effectiever was in het versterken van de weerstand van individuen tegen autoriteit, waardoor het voor hen gemakkelijker werd om standvastig te zijn tijdens onderhandelingen.
- Laat het gesprek op donderdag inplannen. Studies tonen aan dat je meer kans hebt op loonsverhoging als je het op donderdag vraagt. We hebben de neiging om de week hardnekkiger en zelfs onaangenaam te beginnen, maar worden flexibeler en meegaand naarmate de week vordert. “Op donderdag en vrijdag staan we het meest open voor onderhandelingen en compromissen, omdat we ons werk willen afronden voordat de week voorbij is.
- Wees je bewust van je eigen invloed. Je onderhandelingspositie is gebaseerd op de specifieke positie waarin je je momenteel bevindt. Als je werkloos bent en werk zoekt, heb je een aanzienlijk lager startsalaris in vergelijking met uw vorige salaris.
- Zorg voor voldoende oogcontact. Door het maken van oogcontact kom je zekerder en meer betrouwbaar over. Het is belangrijk niet te over-optimaliseren, maar gewoon af en toe je leidinggevende aan te kijken. Je zal merken dat het soms ongemakkelijk wordt of dat ook je leidinggevende het vele oogcontact niet fijn vindt. Wanneer dit gebeurd onderbreek het oogcontact dan even, maar voorkom in ieder geval dat je vooral wegkijkt van zijn of haar ogen.
- Zorg dat je organisatiebewust overkomt. Wanneer individuen in staat zijn om de verschillende signalen die hun organisaties afgeven te begrijpen en erop te reageren, zijn ze beter in staat om te navigeren door het complexe sociale web dat binnen organisaties bestaat. Bovendien kan het begrijpen van de normen en verwachtingen van de organisatie werknemers helpen om de doelstellingen van de organisatie beter te begrijpen en na te leven. Lees meer over organisatiesensitiviteit>>
Wat zijn goede vragen om tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek te stellen?
Als je niet zeker weet wat je moet vragen tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek, begin dan met deze basisvragen:
- Is het mogelijk te onderhandelen over dit aanbod? Als ik eenmaal heb vastgesteld of het bod bespreekbaar is, vraag dan of ik erover kan onderhandelen.
- Hoe heb je dit salaris berekend? Door deze vraag te stellen, kun je zien of het nummer dat aan jou wordt gepresenteerd een stollingspunt is of een begin van jouw ontkenning.
- Wat zijn de vooruitzichten die ik heb op promotie of salarisverhoging? Het is van cruciaal belang om na te denken over de mogelijke toekomst van een verhoging of promotie wanneer je wordt gevraagd om een hoger salaris of loon.
- Welke andere voordelen zijn er bespreekbaar, los van het basissalaris? Dit kan een medische verzekering, onderwijs- en opleidingssubsidies, betaald verlof, vakantietijd en verhuiskosten omvatten, om er maar een paar te noemen.
- Hoe beoordelen jullie of een medewerker goed werk levert? Bij salarisonderhandelingen is dit een goede vervolgvraag om over na te denken. Als u uiteindelijk voor het bedrijf gaat werken, is het nuttig om deze informatie te onthouden bij uw aanstaande onderhandelingen.
- Kan ik een schriftelijke kopie ontvangen? Grote onderhandelingsvaardigheden kunnen een mondelinge overeenkomst tot stand brengen, maar een geschreven document is de meest duurzame.
Wat is nog belangrijk om na de salaris onderhandeling te doen?
Zorg ervoor dat u in overeenstemming met uw contract een schriftelijk contract krijgt met alle werkgevers. Zo weet je zeker dat je op een later moment op je gemak bent.
Het is namelijk belangrijk dat wat er besproken is ook vastgelegd wordt op papier. Je kan het beste direct na het gesprek vragen om een schriftelijke kopie van het gesprek, want dan is alles nog fris en helder in het geheugen.
Het voordeel van alles schriftelijk op papier hebben is dat je werkgever dan nooit terug kan vallen op de ”oh, ik ben het vergeten”. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn bij gesprekken, waarbij geen contract tot stand komt, maar waarbij er wel andere zaken besproken worden, die voor jou belangrijk zijn om op papier te hebben.
Goed boek om te lezen omtrent onderhandelen over je salaris
Als jij jouw vaardigheden op het gebied van salarisonderhandeling wilt verbeteren, is het boek van Robert Castermans een geweldig boek om mee te beginnen.
Het boek staat namelijk vol met goede tips en trucs (nog meer dan op deze pagina) die je kunnen helpen om een betere deal van je werkgever te krijgen.
Castermans behandelt alles, van hoe je je waarde kunt onderzoeken tot wat voor soort taal je moet gebruiken bij onderhandelingen. Hij bevat ook een sectie over veelvoorkomende fouten die mensen maken tijdens onderhandelingen.
Of je nu net begint in je carrière of al jaren in dienst bent, dit boek kan je helpen het salaris te krijgen dat je verdient. Met praktisch advies en stapsgewijze aanpak is Salarisonderhandeling een onmisbare gids voor iedereen die zijn arbeidsvoorwaarden wil verbeteren.
Wil jij meer informatie omtrent onderhandelen in het algemeen?
Deze pagina is puur gericht op het onderhandelen over een salaris.
Echter zijn er natuurlijk veel meer onderhandelingsmomenten dan alleen tijdens een arbeidsvoorwaardegesprek of een salaris onderhandeling.
Daarom hebben wij ook een pagina gewijd aan het geven van tips en uitleg omtrent onderhandelen in het algemeen>>>
Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.