is een oor thermometer betrouwbaar genoeg

Betrouwbaarheid van oor thermometers en wat dit beinvloed

Vaak 1 a 2 keer per jaar zijn we zeker ziek als mens en dan voel je je niet altijd top. Koorts is een veel voorkomend symptoom van veel problemen. Nauwkeurige controle van de lichaamstemperatuur is essentieel bij veel van deze problemen. Lichaamstemperatuur is een van de vitale functies die routinematig wordt geregistreerd in de ziekenhuisomgeving. Voor het bewaken van de lichaamstemperatuur gebruiken wij artsen thermometers.

Er zijn verschillende thermometers op de markt, allemaal met verschillende functies. Onder hen zijn oor thermometers een effectief alternatief voor de traditionele koorts thermometers. Het is belangrijk om na te denken over de factoren waarmee je rekening moet houden bij de betrouwbaarheid van een oor thermometer.

Dit artikel geeft kennis over alle factoren die de betrouwbaarheid van een oor thermometer bepalen.

Betrouwbaarheidsfactoren van oor thermometers

Een oor thermometer, ook wel trommelvliesthermometer of digitale oorthermometer genoemd, wordt tegenwoordig veel gebruikt om temperaturen te detecteren en te bewaken. Het vinden van een nauwkeurige en betrouwbare thermometer is een hele opgave. Deze inspanning kan worden verminderd door rekening te houden met bepaalde betrouwbaarheidsfactoren. Enkele van de betrouwbaarheidsfactoren van de oor thermometer zijn als volgt:

Nabijheid van hypothalamus

Het trommelvlies is een enorm nauwkeurig punt voor het meten van de temperatuur, omdat het zich in het hoofd bevindt. Het is een nauwkeurige weerspiegeling van de kerntemperatuur van het lichaam. De betrouwbaarheid is gecertificeerd op basis van het feit dat het zich in de buurt van de hypothalamus bevindt.

Hypothalamus is de temperatuurregulator van het lichaam. Het trommelvlies, bekend als het trommelvlies, ligt dicht bij de hypothalamus. Het trommelvlies is een flinterdun vel dat de kerntemperatuur uitstraalt naar de oor thermometer. Als we de feiten vermelden, kan worden gezegd dat de temperatuur van het trommelvlies een betrouwbare indicator is van de kerntemperatuur van het lichaam.

De hygiënische en snelle methode

Oor thermometers zijn veilige, hygiënische en relatief comfortabele apparaten. Ze worden geleverd met meerdere vervangbare beschermkappen, waardoor ze zeer hygiënisch zijn bij juist gebruik. Oor thermometer is de snelste temperatuurdetectiemethode, het duurt een paar seconden om de resultaten weer te geven.

Veilig in gebruik

Het is een eenvoudig, niet-invasief en veilig te gebruiken apparaat omdat het een externe vorm van thermometer is die de temperatuur op enkele centimeters afstand detecteert en het trommelvlies, dat erg kwetsbaar is, niet raakt. Het is gemakkelijk te gebruiken bij kinderen.

betrouwbaarheid oor thermometer

Factoren die de betrouwbaarheid beïnvloeden

Sommige factoren zijn van invloed op de betrouwbaarheid van een oor thermometer. Er kunnen bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om ze te voorkomen. Deze factoren staan hieronder vermeld.

Onjuiste plaatsing van de thermometer

Het is noodzakelijk om de thermometer in de juiste positie te plaatsen. Houd de buitenste rand van de oorschelp van het oor vast. Trek het iets omhoog en naar achteren. Plaats de thermometer in de gehoorgang en wacht tot de meetwaarden worden weergegeven.

Anatomie van het oor

Een gebogen gehoorgang verstoort de nauwkeurigheid van temperatuurmetingen.

Infectie in het oor

Het geïnfecteerde oor ondergaat meerdere ontstekingsreacties. Volgens onderzoek verhogen infecties zoals otitis media de temperatuur met 0,5 graden, waardoor een verkeerde meting wordt verkregen.

Aanwezigheid van oorsmeer

Oorsmeer, ook wel cerumen genoemd, verlaagt de oortemperatuur. Volgens onderzoek wordt een daling van zo’n 0,3 tot 0,5 graden verwacht.

Defecte apparatuur

De betrouwbaarheid wordt verminderd wanneer het apparaat zelf fabricage problemen heeft. Dit kan een defecte sensorkalibratie, problemen met de geleidingsdraden, stralings- of geleidingsproblemen zijn. Indien het apparaat niet goed werkt en nog binnen de garantie periode valt, stuur het dan terug naar de verkoper.

Andere factoren

Andere factoren zijn menselijke fouten, onervarenheid en omgevingsfactoren zoals een warme of koude plek die de betrouwbaarheid van oor thermometers beïnvloeden.

Werkingsprincipe van een oorthermometer

De wetenschap stelt dat alle objecten straling uitzenden met een bepaalde golflengte. Het menselijk lichaam heeft normaal gesproken 37 graden, dus bij deze temperatuur piekt de straling die door het menselijk lichaam wordt uitgezonden bij een golflengte van 9340 nm, wat binnen het infrarode golflengtebereik valt. (Normaal zichtbare golflengtebereiken van 380 tot 700 nm)

Een infraroodsensor wordt in de oor thermometer geplaatst om de straling die uit het trommelvlies komt te beoordelen en om te zetten in een temperatuuroutput. Voor meer informatie verwijzen wij je naar ons artikel waarin wordt uitgelegd hoe een (oor) thermometer werkt.

Conclusie: is een oor thermometer betrouwbaar?

Oor thermometers zijn betrouwbaar omdat ze de lichaamstemperatuur detecteren vanuit de nabijheid van de natuurlijke temperatuurregelaar van het lichaam, d.w.z. de hypothalamus. Infraroodstraling wordt uitgezonden vanuit het trommelvlies dat door de sensoren wordt gedetecteerd, wat resulteert in een snelle temperatuurweergave. Je kunt de beste oor thermometers bekijken om een nauwkeurige en betrouwbare thermometer te kopen!

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *