uitleg over de saturatie waarde en welke normaal zijn

Saturatie waarden: normaal, leeftijd, geslacht (uitleg)

Stoor jij je aan de veelheid aan waarden die op de saturatiemeter worden weergegeven? We hebben de waarden van de saturatiemeter en hun beschrijving op een rij gezet, zodat je ze gemakkelijk kunt begrijpen.

Een goed begrip van de normale saturatie waarde is essentieel om een eventuele afwijking tijdig te kunnen diagnosticeren. Een lage of hoge verzadigingswaarde kan vele onderliggende oorzaken hebben. Ongeacht de reden, het is een medisch noodgeval en vereist tijdige actie.

Laten we de normale verzadigingswaarde en de bijbehorende afwijkingen begrijpen:

Normale saturatie waarden

Normale zuurstofverzadiging is hoger dan 95-100%. Deze uitlezing heeft een foutvenster van 2%. Volgens onderzoek is dit niveau het hoogst in zittende houding in vergelijking met elke andere houding.

De normale waarde van 95-100% komt overeen met een partiële zuurstofdruk van 80-100 mmHg in de slagaders. Deze waarde betekent dat onder normale omstandigheden 95-100% vrije zuurstof beschikbaar is op weefselniveau.

Normale saturatie waarden bij kinderen

De saturatie waarde is hoger bij zuigelingen en kinderen. Het bereik van zuurstofverzadiging is 97-100% bij kinderen en baby’s.

Normale saturatie waarden bij ouderen

Ouderen hebben een iets lagere saturatiew aarde. De normale saturatie waarde bij ouderen is tot 95%.

Normale saturatie waarden volgens geslacht

Een studie toont aan dat volwassen mannen een iets hogere zuurstofverzadiging hebben dan volwassen vrouwen, maar dit resultaat is niet statistisch significant.

waarden zuurstof in bloed

Hogere en lagere oximeter waarden

Nu we de normale saturatie waarden hebben begrepen, gaan we kijken wat de hoge en lage saturatie waarden zijn:

Hypoxemie (onder de 90%)

Een zuurstofverzadiging onder de 90% wordt hypoxemie genoemd. Deze lagere bandbreedte is subjectief en afhankelijk van de beschikbare faciliteiten van de zorgaanbieders. In ziekenhuisomgevingen met betere faciliteiten is een zuurstofsaturatie van minder dan 93% hypoxemie en is zuurstoftherapie vereist.

Hypoxemie kan verschillende oorzaken hebben, voornamelijk als gevolg van een pathologie waarbij de luchtwegen betrokken zijn. Enkele hiervan zijn:

  • COPD (chronische obstructieve longziekte)
  • Chronische bronchitis
  • Emfyseem
  • AstmaBloedarmoede
  • Hartaandoeningen
  • Longembolie

Wanneer een persoon een lage zuurstofverzadiging in het bloed (hypoxemie) heeft, kan hij een of meer van de volgende symptomen ervaren:

  • Verwarring
  • Hoofdpijn
  • Tachycardie
  • Kortademigheid

Controleer de volgende keer dat uw dierbare klaagt over ademhalingsmoeilijkheden of verwarring, hun zuurstofverzadiging.
De hersenen worden aangetast wanneer de zuurstofverzadiging daalt tot slechts 80-85%; onder deze concentraties (67%) ontwikkelt zich cyanose.

Hyperoxemie

Als de zuurstofverzadiging in het bloed meer dan 120 mmHg stijgt, is er sprake van hyperoxemie. Het is zeldzaam tenzij een persoon aanvullende zuurstoftherapie krijgt. Rokers kunnen een hoge zuurstofverzadigingswaarde hebben door het aanwezige koolmonoxide (CO) in sigaretten. Een saturatiemeter kan echter geen CO in bloed detecteren.

Oximeter Perfusie-index (PI) waarden

Het is de index van perfusie of bloedtoevoer naar een bepaald gebied. Wiskundig gezien is de perfusie-index de verhouding van pulserende bloedstroom tot de niet-pulserende bloedstroom in perifeer weefsel zoals de fijnere, teen of oorlel.

De waarde van de perfusie-index varieert sterk; het bereik is ongeveer 0,02% tot 20%. Er is geen overeengekomen normale waarde; dit bereik wordt echter als normaal beschouwd.

De perfusie-index is een maatstaf voor de betrouwbaarheid van oximetermetingen. Als de perfusie-index lager is dan 0,4%, is de meting hoogstwaarschijnlijk onnauwkeurig. Hoe hoger de perfusie-index, hoe beter het is om de zuurstofverzadiging te meten met een pulsoximeter.

Het betekent ook dat de doellocatie een goede pulsatiekracht heeft en geschikt is om de oximeter correct te laten werken.

Lage perfusiegebieden ontwikkelen zich onder bepaalde ziekten zoals diabetes, perifere aderziekte of bloedstolsels.

Conclusie

Zuurstofverzadiging van 95-100% is normaal. Dit kan echter variëren met de leeftijd. Een waarde van minder dan 90% duidt op hypoxemie en dan is het verstandig om onmiddellijk je arts raadplegen. Hyperoxemie is relatief zeldzaam. De perfusie-index is een nuttige waarde om te beoordelen welke locatie het beste is voor pulsoximetrie. Het is noodzakelijk om de beste oximeter in huis te hebben om elke verandering in de zuurstofverzadiging van het bloed tijdig te diagnosticeren.

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *