shiatsu massage betekenis

Shiatsu massage: drukpunten om stress en spanning weg te nemen

Er zijn vele soorten massages, maar in dit artikel gaan we specifiek in op de Shiatsu massage techniek, welke tegenwoordig erg populair is. Zo zijn er vandaag de dag talloze shiatsu massage apparaten verkrijgbaar en kun je de behandeling in elke stad wel ondergaan. Om te beginnen zullen we het erover gaan het wat de deze massage techniek precies inhoudt. Vervolgens zullen we behandelen waar een shiatsu massage goed voor is en zal je erachter komen waar je een lekkere shiatsu massage kunt nemen en of dat misschien ook lekker in je huis kan.

Wat is een shiatsu massage nu precies?

Shiatsu-massage is een vorm van Japanse massage die de laatste jaren aan populariteit wint. Het gaat om het uitoefenen van druk op bepaalde delen van het lichaam met behulp van vingers, handen en ellebogen. Het doel van shiatsu-massage is om de energiestroom door het lichaam in evenwicht te brengen en genezing te bevorderen.

De techniek die wordt gebruikt bij shiatsu-massage is vergelijkbaar met acupunctuur, maar in plaats van naalden wordt er direct met de handen druk uitgeoefend. Shiatsu-massage kan worden uitgevoerd op een mat of traditionele massagetafel en er worden meestal geen oliën of lotions gebruikt. Tijdens een sessie kunnen cliënten ook rekoefeningen of zachte gewrichtsmanipulatie voelen.

Veel mensen vinden shiatsu-massage ontspannend en therapeutisch voor zowel fysieke als emotionele aandoeningen zoals spierspanning, stressverlichting, angstvermindering en verbeterde bloedsomloop.

Energie blokkades opheffen

Een van de belangrijkste voordelen van shiatsu-massage is dat het kan helpen energieblokkades op te heffen die fysieke of emotionele pijn kunnen veroorzaken. Wanneer er blokkades zijn in onze energiebanen, kunnen we verschillende symptomen ervaren, zoals hoofdpijn, spierspanning, angst, depressie en meer. Shiatsu-massage kan bijzonder effectief zijn bij het verlichten van deze symptomen door de acupressuurpunten langs onze meridianen te stimuleren.

Waar een shiatsu massage goed voor? Alle voordelen.

Een groot voordeel van een shiatsu-massage is het vermogen om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen. De zachte, ritmische druk die tijdens een sessie wordt uitgeoefend, kan helpen de cortisolspiegel te verlagen, die verantwoordelijk is voor het activeren van de stressreactie van het lichaam. Dit kan leiden tot een gevoel van kalmte en een beter humeur, waardoor het een effectieve behandeling is voor angst en depressie.

Een andere belangrijke reden waarom shiatsu zo effectief is, is omdat het zich richt op specifieke acupressuurpunten in het lichaam. Aangenomen wordt dat deze punten verbonden zijn met verschillende organen en systemen in het lichaam, dus door ze te stimuleren door middel van massage, kunnen beoefenaars de bloedsomloop helpen verbeteren en de algehele gezondheid verbeteren. Naast de fysieke voordelen vinden veel mensen dat shiatsu ook helpt stress te verminderen en ontspanning bevordert.

voordelen van een shiatsu massage

1. Los masseren van knopen

Als medisch professional heb ik de voordelen van shiatsu-massage uit de eerste hand gezien. Deze oude Japanse techniek staat bekend om zijn vermogen om spierknopen los te maken en stress uit het lichaam te bannen.

Door zich te richten op acupressuurpunten in het lichaam kunnen d.m.v. een shiatsu massage spierknopen worden los gemasseerd, wat minder stijfheid en pijn in de spieren voortbrengen.

Hierdoor zal je je ook direct een stuk vrijer voelen en minder gestresst om je lichaam dus een stuk meer ontspannen wordt.

2. Reumatische aandoeningen

Bij reumatische aandoeningen kan shiatsu pijn en stijfheid in aangetaste gewrichten helpen verlichten. Door zich te richten op specifieke acupressuurpunten langs de meridianen van het lichaam, stimuleert shiatsu de bloedstroom en bevordert het de afgifte van endorfine – natuurlijke pijnstillers die ongemak en ontsteking helpen verminderen.

Bovendien is aangetoond dat shiatsu-massage de gewrichtsflexibiliteit en het bewegingsbereik verbetert bij mensen met artrose of reuma. Regelmatige sessies kunnen verdere degeneratie van aangetaste gewrichten helpen voorkomen en leiden tot een algehele verbetering van de kwaliteit van leven van mensen die aan deze aandoeningen lijden.

3. Nek-, schouder- en rugklachten

Nekpijn kan worden veroorzaakt door een slechte houding of stressgerelateerde spanning. Een shiatsu-massagetherapeut zal werken aan het nekgebied om spierstijfheid en pijn te verlichten. Shiatsu-massage stimuleert de doorbloeding, waardoor ontstekingen worden verminderd en genezing in de nek wordt bevorderd.

Schouderpijn kan het gevolg zijn van overmatig gebruik of letsel. Shiatsu-massagetherapeuten richten zich op de schouderbladen, bovenrug en nekregio’s om strakke spieren los te maken die kunnen bijdragen aan jouw ongemak. Door vingerdruk, kneedtechnieken en strekbewegingen te gebruiken, kan een shiatsu-therapeut helpen het bewegingsbereik te vergroten en tegelijkertijd de pijn te verminderen.

Ook kunnen shiatsu massage therapeuten dezelfde voordelen bieden bij het behandelen van rugpijn.

4. Burn-out en licht depressieve gevoelens

Wanneer we worden overweldigd door stress, kunnen de natuurlijke afweermechanismen van ons lichaam uitgeput raken, waardoor we ons fysiek en emotioneel uitgeput voelen. Shiatsu-massage helpt de interne energiestroom van het lichaam te stimuleren, ontspanning te bevorderen en de symptomen van burn-out te verminderen.

Depressie is een complexe aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft. Hoewel er veel verschillende behandelingen beschikbaar zijn, kan shiatsu-massage voor sommige personen een effectieve aanvullende therapie zijn. De diepe druk die wordt uitgeoefend tijdens een shiatsu-massage kan helpen om spanning in de spieren los te laten en gevoelens van kalmte en welzijn te bevorderen. Door op specifieke punten langs de energiekanalen in het lichaam te werken, kan shiatsu-massage helpen de stemming te verbeteren en symptomen van depressie te verlichten.

5. Migraine en hoofdpijn

Als arts krijg ik vaak vragen over de effectiviteit van shiatsu-massage bij het verminderen van hoofdpijn en migraine. Het antwoord is simpel: shiatsu-massage kan een uitstekende manier zijn om pijn en ongemak veroorzaakt door deze aandoeningen te verlichten. Studies hebben zelfs aangetoond dat dit type massage de frequentie en intensiteit van zowel hoofdpijn als migraine aanzienlijk kan verminderen.

6. Hormoonregulatie

Een anders voordeel van shiatsu-massage bij hormonale klachten is dat het de hormoonproductie kan helpen reguleren. Door bepaalde punten op het lichaam te stimuleren, kan shiatsu-massage het endocriene systeem ondersteunen en een gezonde hormoonfunctie stimuleren. Dit kan met name nuttig zijn voor vrouwen die last hebben van onregelmatige menstruatie of symptomen van de menopauze.

7. Stofwisselingsproblemen (obstipatie)

Een van de manieren waarop shiatsu-massage helpt bij stofwisselingsproblemen, is door de bloedsomloop te stimuleren en ontspanning te bevorderen. Dit zorgt voor een betere spijsvertering en opname van voedingsstoffen, terwijl ook de stressniveaus worden verminderd, wat kan bijdragen aan onevenwichtigheden in hormonen zoals insuline. Bovendien kan shiatsu-massage helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren door de insulinegevoeligheid te verbeteren.

Het gebruik van Shiatsu massage apparaten

Tegenwoordig, met de vooruitgang in technologie, zijn er veel shiatsu-massage apparaten die deze massagetechniek kunnen imiteren. Deze apparaten worden steeds populairder bij mensen die de voordelen van shiatsu-massage thuis willen ervaren en ik heb ze ook zelf uitgebreid getest met mijn collega’s van Mindsetking.

Shiatsu-massageapparaten zijn er in verschillende soorten en maten en kunnen op verschillende delen van het lichaam worden gebruikt, zoals de nek, rug, voeten en benen. Ze werken door rollen of knopen te gebruiken om druk uit te oefenen op specifieke punten op het lichaam waar spanning wordt vastgehouden. Deze druk helpt net als bij een echte shiatsu massage de bloedstroom te verhogen, spierspanning te verminderen en ontspanning te bevorderen.

Soorten shiatsu massage apparaten die wij hebben getest en vergeleken op onze website:

Veelgestelde vragen

Hoe voelt een shiatsu massage aan?

Tijdens een sessie kunt u van uw therapeut verwachten dat hij met vingers, handpalmen, ellebogen of zelfs voeten druk uitoefent op verschillende punten langs je meridianen (energiekanalen). De druk is meestal stevig maar niet pijnlijk en kan variëren van licht tikken tot diep kneden. Je kunt tijdens de sessie ook stretching en zachte manipulatie van je gewrichten ervaren. Het algehele gevoel van een shiatsu-massage is diep ontspannend en tegelijkertijd verkwikkend. Terwijl de therapeut druk uitoefent op gebieden die gespannen of geblokkeerd zijn, kun je eerst een licht ongemak voelen, gevolgd door opluchting naarmate de spanning verdwijnt.

Is een shiatsu massage Japans of Chinees?

De waarheid is dat shiatsu-massage een vorm van Japanse massagetherapie is, maar de wortels ervan zijn terug te voeren op de traditionele Chinese geneeskunde.

Freelance schrijver gezondheid | + berichten

Martijn schrijft graag artikelen die verband houden met zijn interesses en passies. Zo schrijft hij graag over onderwerpen als fysiotherapie, massage en massage apparaten. De beste massage apparaten die hij vergelijkt voegt hij maar al te graag toe aan zijn eigen assortiment. Hij struint graag het internet af en neemt reviews uitvoerig door.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *