chronische spierknopen

Spierknopen: herstel, massage, nek, rug, schouders & benen

Of het nu komt door een lange werkdag achter je bureau of een zeer intensieve workout, bijna iedereen heeft weleens last gehad van vervelende spierknopen die je flexibilteit en beweeglijkheid in de weg zitten. Deze hardnekkige kleine boosdoeners kunnen je dagelijkse routine verstoren en een aanzienlijke invloed hebben op je algehele welzijn, ook mede door de spanning die ze veroorzaken. Wat is het goede nieuws, dat ik te melden heb? Je hoeft niet lijdzaam toe te kijken, hoe deze spierknopen je welzijn aantasten. Spierherstel is niet alleen mogelijk, maar ook zeer snel optreden en is essentieel voor je lichamelijke gezondheid.

In dit artikel nemen we je mee op reis door de wereld van spierknopen, leggen we uit wat ze precies zijn en waarom ze ontstaan in ons lichaam. Maar we blijven niet bij de problemen steken – we zullen je ook voorzien van tips en technieken om deze onaangename gasten aan te pakken en te voorkomen. Dus, maak het je gemakkelijk en laten we samen de strijd aanbinden tegen spierknopen!

Even eerst kort: wat zijn spierknopen precies?

Laat me je een beetje meer vertellen over die lastige dingen die we kunnen ervaren en spierknopen noemen. Simpel gezegd, een spierknoop is een klein, gespannen gebied in je spierweefsel dat op het moment niet kan ontspannen. Het voelt aan als een harde bobbel en kan pijn veroorzaken, zowel in het gebied van de knoop zelf als soms zelfs in andere delen van je lichaam, door zijn uitstraling. Deze venijnige knopen worden ook wel ’triggerpoints’ genoemd, wist je dat?

Nu vraag je je misschien af, waarom krijgen we deze vervelende spierknopen eigenlijk en wat is er het nut van? Wel, er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot het ontstaan van spierknopen en eigenlijk hebben ze vooral nadelige effecten. Ze kunnen voortkomen uit fysieke overbelasting, zoals het tillen van zware voorwerpen, of zelfs door langdurig in dezelfde positie te zitten en vertellen je lichaam dus eigenlijk, dat er teveel inspanning is geweest. Ook stress en angst kunnen bijdragen aan het ontstaan van spierknopen, omdat deze spanningen zich vaak in ons lichaam manifesteren.

Kortom, ons lichaam geeft op deze manier signalen af dat het aandacht nodig heeft en dat we niet te ver moeten gaan. Het is belangrijk voor je welzijn om deze signalen niet te negeren, maar er juist aandacht aan besteden om ze op te lossen.

De symptomen en effecten van spierknopen

Spierknopen kunnen stiekem inbreuk maken op je dagelijks leven en dat is heel erg vervelend. Hierdoor is het dus erg belangrijk om de symptomen te kennen en te begrijpen hoe ze je gezondheid en welzijn beïnvloeden. Laten we beginnen met de symptomen:

 • Pijn en ongemak: Dit kan lokaal zijn op de plaats van de specifieke spierknoop, of het kan uitstralen naar andere delen van je lichaam. Spierknopen in de nek kunnen ook zorgen voor pijn in de armen bijvoorbeeld. Deze pijn kan constant zijn of alleen voelbaar wanneer je de betreffende spier aanspant of erop drukt.
 • Verminderde bewegingsvrijheid: De aanwezigheid van een spierknoop kan je mobiliteit in het betreffende gebied beperken, waardoor dagelijkse activiteiten moeilijk kunnen worden.
 • Spierstijfheid: Dit gaat vaak hand in hand met de verminderde bewegingsvrijheid.
 • Verhoogde gevoeligheid: Het gebied rond de spierknoop kan gevoelig zijn, zelfs voor lichte aanrakingen.

Deze symptomen kunnen je gezondheid en welzijn op verschillende manieren beïnvloeden, zoals:

 • Negatieve invloed op je dagelijks leven: Simpele taken kunnen moeilijk of ongemakkelijk worden, wat frustrerend kan zijn en je humeur kan beïnvloeden, maar ook het niveau van stress en andere mentale processen. Wanneer je erge spierknopen in je nek hebt, dan kan het ook zo zijn dat je schouders minder flexibel voelen en dat je pijn hebt bij het draaien van je nek.
 • Verstoring van de slaap: Pijn kan je wakker houden of het moeilijk maken om in slaap te vallen, waardoor je vermoeid en prikkelbaar kunt worden en overdag minder presteert
 • Invloed op je mentale gezondheid: Chronische pijn en ongemak, vooral als ze niet worden behandeld, kunnen leiden tot stress, angst en zelfs depressie.

Maar wees niet ontmoedigd, er zijn manieren om deze knopen te verzachten en te beheersen. We zullen daar later op ingaan! Eerst behandelen we nog even spierknopen in de schouders en in de rug.

Spierknopen in de schouders

Net als de nek, zijn ook de schouders (zoals je misschien wel verwacht) een veel voorkomende locatie voor spierknopen. Onze schouderspieren hebben de taak om ons te helpen bij veel bewegingen en taken, van het optillen en dragen van dingen tot het typen op een toetsenbord. Als deze spieren overbelast raken of als we langdurig in een ongemakkelijke- of verkeerde houding zitten, kan dit leiden tot spierknopen.

Veel van de symptomen en effecten van spierknopen in de schouders zijn vergelijkbaar met die in de nek. Je kunt pijn en stijfheid ervaren in de schouder zelf, maar ook uitstralende pijn in de arm of hand. Hoofdpijn en een verminderd bewegingsbereik kunnen ook optreden en zijn zeker niet zeldzaam.

Net als bij de nek, kunnen preventie en behandeling van schouderknopen onder meer bestaan uit een goede houding, regelmatige pauzes, ontspanningstechnieken en het gebruik van warmte. Echter, schouderspierknopen kunnen ook baat hebben bij specifieke rekoefeningen en versterkende training voor de schouderspieren. Deze aanpak kan helpen om de spieren te versterken en de mobiliteit te vergroten, waardoor het risico op toekomstige spierknopen vermindert.

Spierknopen in de rug

Spierknopen in de rug kunnen een bijzonder vervelend probleem zijn en je dagelijkse leven beïnvloeden. Net als in de nek en schouders, worden ze vaak veroorzaakt door overbelasting, verkeerde houding, stress, of te weinig beweging. Echter, de rug, met zijn complexe netwerk van spieren en zenuwen, kan nog meer negatieve gevolgen hebben, dan bovenstaande twee gebieden.

Net als bij de nek en schouders, zullen de symptomen en effecten van spierknopen in de rug zich waarschijnlijk presenteren als pijn en stijfheid op de plek van de knoop zelf. Uitstralende pijn naar andere delen van het lichaam kan ook voorkomen, afhankelijk van de locatie van de knoop en de ernst van de knoop.

De aanpak voor het voorkomen en behandelen van rugknopen is vergelijkbaar met de eerder genoemde zones, inclusief een goede houding, beweging, ontspanning en warmte. In het bijzonder kan het beoefenen van yoga en Pilates een goede manier zijn om de rugspieren te versterken en tegelijkertijd de flexibiliteit en beweging te verbeteren. De voordelen van yoga zijn zeer uitgebreid. Fysiotherapie kan ook nuttig zijn voor het behandelen van spierknopen in de rug, maar ook in de nek- en schouders.

Het is belangrijk om te onthouden dat het altijd het beste is om professioneel advies in te winnen bij het omgaan met rugpijn of -knopen, omdat de rug een zeer complex en essentieel deel van ons lichaam is.

spierknopen rug herstel
Gelukkig zijn er ook manieren om snel van je spierknopen af te komen. Lees er hieronder meer over.

Wat kun je doen aan spierknopen?

Gelukkig zijn er ook manieren om de nare spierknopen en alle nadelige gevolgen die er bij komen kijken, te behandelen en mogelijk te voorkomen. Hieronder zal ik enkele belangrijke punten met je bespreken, waarna we doorgaan naar het masseren van spierknopen:

 • Ontspanning en stressvermindering: Stress is een grote factor bij het ontstaan van spierknopen en speelt bijna altijd een rol. Technieken zoals meditatie, mindfulness, ademhalingsoefeningen, en yoga kunnen bijdragen aan stressvermindering.
 • Beweging en oefening: Regelmatige beweging houdt je spieren soepel en sterk, dus ga hiervoor. Denk hierbij aan wandelen, zwemmen, fietsen, of lichte krachttraining. Dit kun je ook tijdens het werken uitoefenen, zoals je zal lezen in de volgende punten.
 • Ergonomisch werken: Zorg voor goede ergonomische apparatuur op je werk, zoals een ergonomische bureaustoel, een ergonomisch toetsenbord, een ergonomische muis en eventueel een zit-sta bureau.
 • Goede houding: Een correcte houding kan de spanning in je spieren verminderen, waardoor de kans op spierknopen vermindert. Let ook op een goede zithouding tijdens het werken.
 • Warme kompressen: Warmte kan helpen om spieren te ontspannen, knopen te verminderen en sowieso meer rust te ervaren. Apparatuur wat hierbij kan helpen zijn infrarood dekens, verwarmbare reguliere elektrische dekens en warmtekussens.
 • Goede voeding en hydratatie: Een evenwichtige voeding en voldoende hydratatie kunnen bijdragen aan de algehele spiergezondheid en spelen hierbij ook een cruciale rol in het behandelen van klachten.

Spierknopen massage

Specifiek bij het thema massages, kunnen deze een bijzonder effectieve methode zijn om spierknopen te verlichten en ik vertel je graag waarom. Massages helpen om de bloedstroom naar het betreffende gebied te verhogen, wat het herstelproces in de spieren kan versnellen. Er zijn verschillende technieken en hulpmiddelen die je kunt gebruiken, van het zelf masseren van de knoop tot het gebruiken van een massage apparaat zoals bijvoorbeeld een massage gun. Deze apparaten kunnen diep in het spierweefsel doordringen, waardoor ze zeer effectief kunnen zijn bij het behandelen van spierknopen (waarover later meer).

Spierknopen masseren: Algemene richtlijnen

Het lijdt geen twijfel dat spierknopen lastig en ook zeer hardnekkig kunnen zijn, maar gelukkig zijn er opties om je te helpen en een daarvan is massage. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen stimuleert massage de bloedstroom en verhoogt de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar je spieren, wat helpt bij het herstelproces.

Maar hoe masseer je dan spierknopen (eventueel met massage apparaat)? Hier zijn enkele algemene tips en technieken, die jij of iemand anders zou kunnen gebruiken:

 1. Zoek de knoop: Voel voorzichtig met je vingers om de harde knoop of de strakke, pijnlijke plek in je spier te vinden.
 2. Gebruik verschillende technieken: Maak gebruik van verschillende massagebewegingen, zoals strijken, kneden en drukpuntmassage, om de knoop te bewerken en los te maken. Eén van de bekendste massages voor het behandelen van spierknopen is de triggerpoint massage.
 3. Wees geduldig: Probeer niet te veel druk uit te oefenen of te snel te zijn, want dit niet het gewenste effect. Wees zacht en geduldig met jezelf, want het kan even duren voordat een spierknoop zich ontspant en helemaal los komt.
 4. Gebruik hulpmiddelen: Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals massageballen, foam rollers of massage guns, die je kunnen helpen bij het masseren van spierknopen.

Belangrijk om te onthouden: hoewel zelfmassage nuttig kan zijn, vervangt het geen medisch advies. Als je ernstige of aanhoudende pijn ervaart, dan is het altijd het beste om een zorgverlener te raadplegen en advies op maat in te winnen.

Een aantal specifieke voorbeelden voor specifiek nek-, schouder- en rug spierknopen

Hieronder lees je een aantal specifieke voorbeelden voor het los masseren van spierknopen in het nek-, schouder- en rug gebied. Houdt er rekening mee dat dit slechts een aantal voorbeelden zijn, maar er nog veel meer technieken beschikbaar zijn.

Schouder spierknopen

Je schouders dragen vaak de last van stress en spanning en dit kan ook uitstralen naar andere gebieden in je lichaam. Om spierknopen hier te masseren, gebruik je je vingers of een massagehulpmiddel (schouder massage apparaat) en maak je kleine, cirkelvormige bewegingen over de knoop. Gebruik een zachte maar stevige druk en werk langzaam de spanning uit de spier. Probeer rustig de intensiteit op te bouwen, helemaal bij hevige aandoeningen zoals een frozen shoulder.

Nek spierknopen

Het masseren van spierknopen in je nek kan lastig zijn, maar een massagebal tegen een muur kan wonderen doen. Plaats de bal tussen je nek en de muur en beweeg je lichaam zachtjes om de bal over de spierknoop te rollen.

Rug spierknopen

Voor spierknopen in je rug kan een foam roller een geweldig hulpmiddel zijn. Ga op de roller liggen met je rug tegen de roller en rol langzaam heen en weer, waarbij je extra aandacht besteedt aan eventuele knopen of gespannen plekken.

Een comfortabeler alternatief: is het massage pistool. Voor je rug heb je echter wel iemand nodig, die deze voor de bediend!

Spierknopen bovenbenen

Je kunt met je vingers of een massagehulpmiddel (zoals een beenmassage apparaat) zachtjes druk uitoefenen op het gebied van de knoop, in een cirkelvormige beweging. Probeer de druk geleidelijk te verhogen, maar stop als het pijn doet en ga dan vooral niet verder. Vergeet niet om na de massage te rekken om de spierlengte te herstellen en herhaling van nare spierknopen te voorkomen.

Conclusie

Leven met spierknopen kan pittig en soms hardnekkig zijn, maar gelukkig sta je er niet alleen voor en is herstel mogelijk. Inzicht in wat spierknopen zijn, hoe je ze kunt herkennen en hoe ze invloed hebben op je welzijn, vormt de eerste stap naar verlichting en de mogelijkheid tot het ondrnemen van actie. En het goede nieuws is: er zijn concrete acties die je kunt ondernemen en waarbij je herstel zo goed als zeker is. Of het nu gaat om specifieke massagetechnieken voor je nek, schouders en rug of het aanpassen van je levensstijl – zoals betere hydratatie, houding en stressbeheer – je kunt de controle overnemen. Mochten de knopen erg hardnekkig zijn, aarzel dan niet om een professional in te schakelen, zoals een fysiotherapeut. Het gaat om jouw gezondheid en welzijn, en elke stap die je zet om de kwaliteit van je leven te verbeteren, is een overwinning en kan je levenskwaliteit verbeteren. Dus, ga ervoor, luister naar je lichaam en onthoud: zelfzorg is nooit egoïstisch of teveel van het goede.

Freelance schrijver gezondheid | + berichten

Martijn schrijft graag artikelen die verband houden met zijn interesses en passies. Zo schrijft hij graag over onderwerpen als fysiotherapie, massage en massage apparaten. De beste massage apparaten die hij vergelijkt voegt hij maar al te graag toe aan zijn eigen assortiment. Hij struint graag het internet af en neemt reviews uitvoerig door.