sportmassage doeleinden

Sportmassage: voordelen, technieken, uitvoering & uitleg

Je kent dit gevoel vast wel: die diepe voldoening en vermoeidheid na een goede workout, waarbij elke spier in je lichaam aangeeft dat je hard gewerkt hebt. Maar met die bevrediging komt soms ook stijfheid, pijn en stevige spiervermoeidheid. Dat is waar sportmassage in beeld komt en jou kan ondersteunen! Een goed uitgevoerde sportmassage kan wonderen doen, niet alleen om spierpijn te verlichten, maar ook om blessures te voorkomen, je bloedsomloop te verbeteren en zelfs je sportprestaties naar een volgend level te brengen. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van sportmassage en zetten we dit onderwerp helemaal uiteen. We bekijken wat het precies is, wie er baat bij kan hebben, de verschillende technieken die gebruikt worden en hoe je eventueel zelf een goede sportmassage kunt uitvoeren Ben je er klaar voor? Laten we dan gauw beginnen!

Wat is een sportmassage precies: bondige inleiding

Een sportmassage is meer dan zomaar een massage, want het is een gespecialiseerde behandeling ontworpen om sporters van elk niveau te helpen hun prestaties te verbeteren, sneller te herstellen en blessures te voorkomen. En geloof ons, het gaat niet alleen om topsporters hoor! Of je nu een enthousiaste wandelaar of jogger bent of traint voor je volgende marathon, een sportmassage kan een essentieel onderdeel zijn van je fitnessroutine.

Er zijn verschillende soorten sportmassages waar je uit kunt kiezen, waaronder pre-event, post-event, onderhoudsmassage en revalidatie massage. Elk van deze massages heeft een specifiek doel, van het opwarmen van je spieren voor een training, tot het versnellen van je herstel na een wedstrijd, tot het aanpakken van specifieke (sport)blessures.

Dus wie kan er baat hebben bij een goede sportmassage? Het antwoord is simpel: iedereen die actief is en in beweging is! Of je nu voetbalt, hardloopt, fietst, danst, of gewichtheft, een sportmassage kan je helpen om op je best te presteren en je passie voor sport te blijven nastreven zonder onnodige pijn en ongemak.

Wat zijn de voordelen van een sportmassage?

Zijn er twijfels over het nut van een sportmassage? We zetten de indrukwekkende voordelen op een rij:

 1. Verbetering van de prestaties: Een sportmassage maakt je spieren losser en soepeler en dat merk je. Dit kan resulteren in een groter bereik, meer snelheid en kracht voor de sporter. Stel je voor, verder rennen, hoger springen, harder slaan – en dat allemaal dankzij een heerlijke sportmassage!
 2. Verhoogde flexibiliteit: Met flexibele spieren verlaag je het risico op blessures en verbeter je je houding, balans en bewegingsvrijheid. Met meer flexibiliteit en bewegingsvrijheid zit je beter in je vel.
 3. Versneld herstel en blessurepreventie: Door je spieren te masseren na een intensieve workout of sportevenement, kan een sportmassage helpen om afvalstoffen te verwijderen en de bloedsomloop te verbeteren. Dit leidt tot sneller herstel en ook op minder kans op blessures.
 4. Verbeterde bloedsomloop: Een goede bloedsomloop is essentieel voor een gezond lichaam, door de vele gezondheidsvoordelen die er bij komen kijken. Door een sportmassage wordt de bloedsomloop gestimuleerd, waardoor zuurstof en voedingsstoffen efficiënter naar je spieren worden getransporteerd. Dit kan je energieniveaus een boost geven en heeft daarnaast nog vele andere voordelen.
 5. Stressvermindering: Sportmassage kan helpen bij het verminderen van stress en spanning, zowel fysiek als mentaal. Dit kan de atleet helpen om meer gefocust en rustig te blijven, wat weer een zeer positieve invloed heeft op de sportieve prestaties.
 6. Verbeterde lichaamsbewustzijn: Door regelmatige sportmassages krijgt een atleet een beter inzicht in zijn of haar eigen lichaam en voelt dit ook beter aan. Ze worden meer bewust van spanningen, spieronevenwichtigheden en andere fysieke problemen, waardoor ze proactiever kunnen zijn in hun herstel en blessurepreventie.
 7. Minder spierstijfheid en -pijn: Door verbeterde bloedsomloop en het losmaken van de spieren kan sportmassage bijdragen aan het verminderen van spierstijfheid en pijn na een zware training of wedstrijd.
 8. Beter slaappatroon: Veel sporters melden een betere slaap na het ontvangen van een sportmassage, wat erg belangrijk is is voor onder andere het herstelproces en het lekker in je vel zitten.

Ervaar zelf eens de voordelen van een sportmassage zou ik zeggen en plan er op korte termijn eens eentje in!

Wanneer moet je een sportmassage krijgen? Tips omtrent tijden en momenten


Sportmassage is een krachtig hulpmiddel om je prestaties te verbeteren en sneller te herstellen, en timing is hierbij uitermate belangrijk. De timing van een sportmassage kan de werking echt beïnvloeden en hangt af van je specifieke doelen en activiteiten. Over het algemeen kun je overwegen om een sportmassage te krijgen, op de volgende momenten:

 • Vóór een wedstrijd of training: Een pre wedstrijd of training sportmassage kan een paar dagen tot een paar uur voor een evenement plaatsvinden en is onderdeel van je voorbereiding. Het doel is om de doorbloeding te stimuleren, de spieren op te warmen en je mentaal voor te bereiden op de uitdaging die voor je ligt. Deze massages zijn meestal korter en dynamischer, gericht op wat komen gaat.
 • Na een wedstrijd of training: Een post-wedstrijd of training sportmassage helpt bij het versnellen van het herstelproces door het verminderen van spierstijfheid en het verbeteren van de bloedcirculatie. Deze massage vindt meestal binnen een paar uur na de wedstrijd of training plaats.
 • Tijdens de trainingsperiode: Tijdens je trainingsperiode kun je regelmatig sportmassages krijgen om te helpen bij herstel, blessurepreventie en het verbeteren van je prestaties. De timing en intensiteit hangen af van je trainingsroutine, maar ook zeker je fysieke toestand. Vaak zijn deze massages niet zo intensief.

Wat kunnen we zeggen over ”sporten na de massage”?

Wat betreft sporten na een massage, is het meestal het beste om even te wachten, tenzij anders aanbevolen. Na een intensieve sportmassage hebben je spieren tijd nodig om te herstellen, net zoals na een zware training. Het is raadzaam om minstens 24 uur te wachten voor je weer aan een zware fysieke activiteit begint. Natuurlijk verschilt dit van persoon tot persoon en de intensiteit van de massage, dus luister altijd naar je lichaam en overleg met je masseur of therapeut voor het beste advies.

sportmassage technieken

Uitleg van verschillende technieken en hun doeleinden

Bij een sportmassage worden diverse technieken ingezet, allemaal met als doel om de atleet te ondersteunen in prestaties en herstel. Hieronder geef ik je een blik op de meest voorkomende methoden:

 • Effleurage: Deze zachte, strijkende beweging is vaak de start van een massage, gericht op het opwarmen van de spieren en het bevorderen van de bloedcirculatie, bijvoorbeeld voor een training. Dit geeft daarnaast een rustgevend effect en legt de basis voor de volgende technieken die we bespreken.
 • Petrissage: Denk hierbij aan het kneden en rollen van spieren, bedoeld om diepere spierlagen te bereiken. Het draagt bij aan het verbeteren van de bloedstroom, het verlichten van spierspanning en het losmaken van ‘knopen’ in je spieren.
 • Frictie: Deze techniek betreft de gerichte druk op specifieke punten of spierknopen, ook wel triggerpoint massage genoemd. Het helpt om littekenweefsel te doorbreken en de flexibiliteit te verhogen, essentieel voor een atleet.
 • Tapotement: Het ritmische tikken of kloppen, bekend als tapotement, activeert en verfrist de spieren en is niet heel intens.
 • Vibratie: Het schudden of trillen van het lichaam valt onder de vibratie massage technieken. Deze zijn effectief om spanning los te laten en de bloedsomloop te stimuleren, wat heeft geresulteerd in ook een hoop vibratie massage apparaten.

Elke atleet is uniek, en dus is ook hun sportmassage maatwerk, afgestemd op hun sport, trainingsfase, en de behoeften van de te masseren sporter. Een ervaren sportmasseur kan je helpen bepalen welke aanpak voor jou het meest gunstig is en kan deze technieken goed uitvoeren. Soms gebruiken sportmassage, (sport)massage apparaten .

Welke massage apparaten kunnen een hulpmiddel zijn?

Massage apparaten kunnen een geweldige aanvulling zijn voor een sportmasseur, maar ook om jezelf een goede sportmassage mee te geven! Met de juiste tools kun je de voordelen van massage in eigen hand nemen, je herstel versnellen en pijn en spanning verlichten. Laten we eens kijken naar enkele van de meest effectieve opties voor het gebruik van je volgende sportmassage:

 • Massage Guns: Deze handige apparaten leveren percussieve of vibratietherapie, wat kan helpen bij het losmaken van strakke spieren, het verbeteren van de bloedsomloop en het verminderen van spierpijn. Ze zijn krachtig en toch draagbaar, waardoor je ze gemakkelijk kunt meenemen naar de sportschool.
 • Foam Rollers: Foam rollers zijn geweldig voor zelf-myofasciale loslating, een techniek die strakke spierknoopjes (triggerpoints) helpt ontspannen. Ze zijn vooral handig voor grote spiergroepen, zoals onze rug en onze benen.
 • Massageballen: Voor een gerichtere druk zijn massageballen ideaal en daarom worden ze ook vaak als triggerpoint massage apparaat gebruikt. Ze zijn uitstekend voor het bereiken van die moeilijk bereikbare gebieden, zoals de voetzolen of schouderbladen.

Het gebruik van deze tools kan een geweldige manier zijn om je sportmassage ervaring aan te vullen en jezelf te behandelen vanuit je eigen huis. Maar vergeet niet: het is nog steeds belangrijk om professioneel advies in te winnen en op te volgen en niet zomaar wat te doen. Overmatig of verkeerd gebruik van deze tools kan soms leiden tot meer schade dan goed. Dus, neem de tijd om de juiste technieken te leren en luister voor overal en altijd naar je lichaam!

Wat te verwachten van een sportmassage?

Je vraagt je misschien af: hoe ziet een typische sportmassage eruit als ik hem straks daadwerkelijk onderga? Laat me het je even vertellen. Je massage begint met een gesprek tussen jou en de door jouw gekozen masseur. Hierbij wordt er gekeken naar je gezondheidsgeschiedenis, je huidige fysieke toestand, en je specifieke sportbehoeften. Dit is de tijd om eventuele blessures, mankementen of zorgen die je hebt naar voren te brengen.

Zodra de massage begint, zal de therapeut technieken gebruiken die specifiek zijn voor jouw behoeften en eventueel massage apparaten toepassen. De technieken kunnen variëren van diepe weefseltechnieken tot het losmaken van spierknopen. Het doel is om de bloedsomloop te verbeteren, spierspanning te verminderen, eventuele verwondingen of zwakke plekken aan te pakken en jouw flexibiliteit en beweeglijkheid te vergroten.

Het is belangrijk om tijdens de sessie te communiceren met je masseur en aan te geven wat goed voelt en wat niet Uiteindelijk is een sportmassage bedoeld om jou te helpen en je masseur kan dit het beste als de communicatie ook op orde is. Het is jouw tijd om te ontspannen, te herstellen en je lichaam te resetten voor toekomstige sportieve inspanningen en je prestaties te verbeteren..

Veelgestelde vragen

Wordt een sportmassage vergoed door de zorgverzekering?

Dat hangt echt van je zorgverzekeraar af, kan ik je vertellen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden sportmassage, meestal als onderdeel van een aanvullend pakket gericht op preventieve zorg of sport. Het is altijd slim om direct met je zorgverzekeraar te checken of sportmassage in jouw pakket zit.

Wat zijn de tarieven van een sportmassage?

De tarieven voor een sportmassage variëren enorm en hangen af van verschillende factoren, zoals de locatie, de ervaring van de therapeut en de lengte van de sessie. Gemiddeld kun je verwachten dat een sessie tussen de 50 en 100 euro kost.

Kun je een sportmassage bij de fysio krijgen?

Absoluut, kameraad! Veel fysiotherapeuten bieden sportmassage aan als onderdeel van hun diensten. Ze zijn vaak zeer bedreven in deze techniek, omdat ze goed begrijpen hoe het lichaam werkt en hoe blessures kunnen worden voorkomen en behandeld.

Is een sportmassage pijnlijk?

Een sportmassage kan zeker zeer intens zijn! Sportmassage gaat diep in de spieren en kan in eerste instantie ongemakkelijk aanvoelen, vooral als je gespannen of geknoopte spieren hebt. Maar je masseur moet altijd rekening houden met jouw comfort en de druk aanpassen indien nodig. Het is belangrijk dat je tijdens de massage met je therapeut communiceert over hoe je je voelt. Hoewel het een beetje ongemakkelijk kan zijn, zou het geen pijn moeten doen. Vergeet niet, het uiteindelijke doel is om je lichaam te helpen herstellen en ontspannen, niet om het meer stress te geven en je slechter te laten voelen.

Freelance schrijver gezondheid | + berichten

Martijn schrijft graag artikelen die verband houden met zijn interesses en passies. Zo schrijft hij graag over onderwerpen als fysiotherapie, massage en massage apparaten. De beste massage apparaten die hij vergelijkt voegt hij maar al te graag toe aan zijn eigen assortiment. Hij struint graag het internet af en neemt reviews uitvoerig door.