Je bent niet de enige persoon op deze wereld die wel eens stijve spieren in zijn nek ervaart na een lange werkdag of het spelen van een racketsport. Stijve spieren in je nek zijn een veelvoorkomend probleem vandaag de dag en wordt vaak veroorzaakt door zaken als een slechte werkhouding, onvoldoende ergonomisch werken op kantoor, bepaalde sporten (padel of tennis bijvoorbeeld) of gewoonweg te lang in dezelfde – verkeerde houding – zitten. Een stijve nek leid uiteraard tot nekpijn, maar kan soms leiden tot hoofdpijn, schouderpijn, slecht slapen en zelfs verminderde productiviteit op het werk. Maar gelukkig is er ook goed nieuws! Er zijn namelijk effectieve hulpmiddelen en methoden, van massage apparatuur voor thuis tot ergonomische werkplekdesigns, die kunnen helpen bij het verlichten van stijve spieren in je nek. In het geval dit interessant voor je is, blijf dan vooral lezen en ontdek hoe je niet alleen de symptomen kunt aanpakken, maar daarnaast ook de juiste maatregelen kunt treffen voor een gezondere nek, die geen last heeft van stijfheid.
Mogelijke oorzaken van een stijve nek
Stijve nekspieren en hun onophoudelijke neiging te irriteren kunnen je dag echt ontregelen. Wanneer je het probleem bij de wortels wil aanpakken, kun je vaak het beste beginnen bij de oorzaak. Maar wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een stijve nek eigenlijk?
- Onze kantooromgeving:
- Een onjuiste werkhouding achter je bureaustoel
- Een niet-ergonomische bureaustoel, voor onvoldoende ondersteuning
- Schermhoogte die verkeerd staat ingesteld.
- Persoonlijke ervaringen en gedrag:
- Slapen in een verkeerde slaaphouding of op een hoofdkussen, dat niet voldoende ondersteuning biedt
- De opbouw van stress die zich uit in een stijve nek of pijn in je schouders
- Sporten waarbij je spieren in je nek of in je bovenrug veel belast. Denk hierbij aan racketsporten, zoals tennis of padel.
- Onvoorziene gebeurtenissen:
- Ongelukkig of trauma’s veroorzaakt door plotselinge bewegingen
- Kleine ongelukken of verrekkingen die ontstaan tijdens sporten of intensief werk
Het inzicht krijgen in deze oorzaken is belangrijk om voortaan een stijve nek te voorkomen. Wanneer je het voorkomt, hoef je ook geen oplossing te vinden. Makkelijk toch? Uiteraard heb je hier niet veel aan, wanneer je op dit moment al last hebt van een stijve nek. Daarom zal ik in de volgende alinea, een hoop oplossingen met je doornemen:
Hoe kun je een stijve nek verminderen?
Het gevoel van een stijve nek kan echt je dag beïnvloeden en er zijn veel verschillende oorzaken zoals we hebben kunnen lezen. Gelukkig leven we ook in een tijd waar innovatieve oplossingen veelal binnen handbereik zijn. Hieronder deel ik enkele van de meest effectieve hulpmiddelen om jouw stijve nek (direct) te verminderen:
- Massage apparaten:
- Shiatsu massage apparaten: het gaat hier om een type massage apparaten die je zelf kunt bedienen en die jou een diepgaande techniek van masseren aanreiken om knopen en spierspanning in de nek verlichten. Een erg populaire optie voor het verlichten van een stijve nek is een shiatsu massagekussen.
- Warmtekussens: niet persé echte massage apparaten oké, maar wel perfect om spierspanning te verminderen met een heerlijke warmte die je spieren doordringt. Ook zijn er wel massage apparaten met infrarood die een soortgelijke functie qua warmte vervullen, maar dan gecombineerd met een massage.
- Goede massage pistolen: handige tools voor een professionele massage, om op elk moment verlichting te bieden en waarmee je effectief jezelf of je partner een professionele nekmassage mee kunt geven.
- Ergonomische hulpmiddelen:
- Zit-sta bureau: wissel gemakkelijk tussen zitten en staan tijdens je werkdag en voorkom dat je na afloop een stijve nek of andere pijntjes ervaart.
- Ergonomische muis en toetsenbord: ontworpen voor optimaal comfort, ook om klachten als RSI te voorkomen.
- Monitorstandaard of monitor arm: houd je scherm op ooghoogte en voorkom onnodige nekbelasting, wat vaak een oorzaak is van een stijve nek.
- Ergonomische bureaustoel: ondersteunt je lichaam, en je wervelkolom in het bijzonder, waarmee het een goede houding bevordert.
- Goed hoofdkussen bij nekklachten:
- Een hoofdkussen tegen nekklachten dat je nek en hoofd goed ondersteunt en welke is afgestemd op jouw slaaphouding (zij, rug, buik). Zoek ook een kussen uit dat goed ventileert en een ophoping van warmte voorkomt. Is een goed donzen hoofdkussen misschien wat voor jou?
- Andere methoden:
- Fysiotherapie: verkrijg deskundig advies en behulpzame technieken, zodat je nu en in de toekomst verlichting zal ervaren.
- Rekoefeningen: dagelijkse routines die helpen om stijfheid in de nek te verminderen.
- Triggerpoint therapie: een specifieke benadering om pijnlijke ‘knopen’ in spieren aan te pakken.
Met de beste hulpmiddelen en technieken kun je die stijve nek echt aanpakken en je weer herboren voelen!
Voorkom een stijve nek in de toekomst
Een goede werkhouding en ergonomie hulpmiddelen op kantoor zijn erg belangrijk om ook een stijve nek in de toekomst te voorkomen. Zorg voor één van de beste bureaustoelen die je rug goed ondersteunen, stel je scherm vervolgens in op ooghoogte in en houd je voeten hierbij plat op de grond.
Wat ook erg belangrijk is en nog wel eens wordt voorkomen, is het volgende: het nemen van regelmatige pauzes. Het klinkt simpel, maar even opstaan, rondlopen en je spieren rekken kan super veel verschil maken bij het voorkomen van een stijve nek is bovendien ook goed voor andere spiergroepen, zoals die in je rug.
Wat verder nog belangrijk is:
- Hydrateer: Drink voldoende water, want goede hydratatie houdt je spieren gevoed en flexibel, wat kan helpen bij het voorkomen van stijfheid.
- Vermijd langdurig telefoongebruik: Ook je hoofd buigen om op een telefoonscherm te kijken kan bijdragen aan een stijve nek. Voorkom deze houding dus om een stijve nek in de toekomst te voorkomen.
Dus, laat die stijve nek niet de overhand krijgen over je gevoel van welzijn. Met de kleine- maar belangrijke aanpassingen in dit artikel, aangevuld met bewuste gewoonten, zorg je voor jezelf en je welzijn.
Drs. Hiruni Tharuka heeft onder andere medicijnen gestudeerd en is afgestudeerd als medisch professional. Ze schrijft veel artikelen over fysieke en mentale gezondheid en hoe deze twee verband houden met elkaar. Daarnaast heeft Hiruni veel kennis over psychologie.