Stress symptomen

Wat zijn de symptomen van stress?

Wat zijn stress symptomen en hoe verhelp je ze?

Stress of jezelf heel erg gespannen voelen. We krijgen of hebben allemaal wel momenten of situaties in ons leven dat we flink gestrest zijn. Een beetje stress in niet erg het kan juist zorgen voor meer focus, alertheid of dat je snel in actie komt. Maar te veel spanning of stress daarvan raak je letterlijk uit balans. Bovendien kan het ook zorgen voor allerlei lichamelijke gerelateerde stress klachten. Blijf niet te lang doorlopen met te veel stress of spanning probeer er iets aan te doen.

1. Wat is stress?

Stress is niets anders dan spanning. Een spanning die zich uit op een onaangename manier.

Op zich is spanning niet zo erg en we hebben het allemaal wel eens een keer. Stel je moet een speech houden voor een volle zaal of je gaat voor het eerst parachutespringen.

Dat zijn kortdurende momenten dat je wellicht even wat meet stress of spanning ervaart. Je lichaam maakt zich als het ware klaar om in dit soort situaties snel uit de weg te gaan of om direct in actie te komen.

Maar ben je bijvoorbeeld op kantoor al een tijdje veel meer werk aan het doen dan wat je eigenlijk aan kan of heb je iets traumatisch meegemaakt?

Dan kan je een lange tijd last hebben of krijgen van ongezonde spanning. Dan wordt het echt chronische stress.

Stress symptomen
Stress sucks. Lees hoofdstuk 5 voor een oplossing die werkt!

2. Symptomen van stress

Iedere mens is uniek en anders. Ervaar je te veel spanning dan krijg je ook vaak verschillende stress gerelateerde klachten. Uiteraard niet alleen mentaal of geestelijk maar je kan ook last krijgen van verschillende lichamelijke klachten.

In de meeste gevallen krijg je last op een plek in je lichaam die nu eenmaal het meest gevoelig of kwetsbaar is. Denk aan iemand die makkelijk last krijgt van maag en darmen. Door de stress of de spanning kan hij of zij daar extra last krijgen omdat hij daar als last van had.

Maar wat zijn precies de symptomen die voorkomen bij stress? In dit hoofdstuk (2) zullen we eerst even de lichamelijk stress gerelateerde klachten benoemen.

2.1 Hartkloppingen/trillen door stress

Door de spanning/stress voel je je hart kloppen of bonzen. Het kan ook voorkomen dat je over heel je lichaam trilt. Het bonzen van je hart voel je bijvoorbeeld in je keel of op je borst. Daarnaast kan je hartslag ook sneller zijn dan anders of juist heel onregelmatig.

Ook overmatig transpireren is een stress symptoom en kan in combinatie met het trillen en de hartkloppingen voorkomen. Er zijn mensen die op het moment dat ze hartkloppingen stress ervaren denken dat ze een hartaanval krijgen, waardoor ze nog meer stress ervaren.

Ook angst gaat vaak hand in hand met stress en angst kan een vervelende invloed hebben op je lichaam.

2.2 Last van maag en darmen

Niet kunnen eten of drinken omdat je door te veel spanning moet overgeven of gewoon geen hap door je keel kunnen krijgen. Dit is een voorbeeld hoe stress kan zorgen voor maag en of darmklachten. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je door de spanning die je ervaart veel meer trek krijgt in lekkere zoete dingen of vette snacks. Kan je deze verleiding niet weerstaan dan kan dit er ook voor zorgen dat je maag en darmen wat van slag raken.

2.3 Spierpijn

Door de stress span je ook (misschien onbewust) je spieren meer aan. Waardoor je hoogstwaarschijnlijk last krijgt van stijve en pijnlijke spieren zoals bijvoorbeeld rugpijn of pijnlijke spieren in je nek of schouders.

2.4 Slaapproblemen/vermoeidheid

Een goed nachtrust is van essentieel belang. Wie goed slaapt functioneert overdag ook beter. Maar door stress symptomen zoals hartkloppingen of liggen piekeren lukt het vaak niet om in slaap te komen.

Overdag functioneer je dan een stuk minder goed. Je krijgt last van slaaptekort. Aan het einde van de dag ben je zo opgebrand en moe dat je denkt zo in slaap te vallen. Tot het moment dat je in bed stapt en weer klaarwakker naar het plafond ligt te staren omdat je te veel stress ervaart.

Dit kan ook gepaard gaan met negatieve gedachten. Op deze manier draai je in een soort cirkel rond waar je maar moeilijk uit kan stappen.

2.5 Je weerstand wordt aangetast door stressklachten

Onze natuurlijke weerstand zorgt ervoor dat virussen en ziektekiemen ons niet zo snel ziek kunnen maken. Denk maar aan het moment dat iemand in jouw directe omgeving een flinke verkoudheid heeft opgelopen.

Bij een redelijke goede weerstand weet jouw lichaam dit virus goed tegen te houden en de kans is wat kleiner dat je ook verkouden wordt.

Is door stress je afweersysteem aangetast dan heeft je lichaam niet genoeg weerstand om deze virussen tegen te houden en je wordt daarom ook veel; vatbaarder voor griep en verkoudheid.

2.6 Hoofdpijn

Ook hoofdpijn is een van de veelvoorkomende stress symptomen. We hadden het net al even over hartkloppingen en een versnelde of onregelmatige hartslag. Van uit deze stress klacht kan je ook last krijgen van flinke hoofdpijn. Maar ook door het feit dat je letterlijk te veel zorgen of spanning ervaart kan de veroorzaker zijn van een stevige hoofdpijn.

Naast lichamelijke stress symptomen of klachten zijn er ook mentale of geestelijke symptomen die stress gerelateerd zijn. Stress kan er ook voor zorgen dat je gedrag veranderd.

2.7 Prikkelbaar

Een van de symptomen is dat je heel prikkelbaar bent. Als iemand een opmerking maakt waar je normaal gesproken een gewoon antwoord op zou geven kan je door de stress ineens heel anders reageren. Je wordt er heel boos om of je gaat veel sneller huilen. Je lontje is wat korter.

2.8 Piekeren

Door de spanning ga je wellicht bij alles wat je doet ook veel meer beren op de weg zien. Anders gezegd je gaat meer piekeren. Dit kan je ook behoorlijk uit je slaap houden s, nachts. Lukt het niet om in slaap te vallen? Dan ga je liggen malen of piekeren waardoor het nog moeilijker wordt om in slaap te vallen.

2.9 Concentratieproblemen

Een ander mentaal stres symptoom is je niet goed kunnen concentreren. Dit noemen we concentratieproblemen. Je kan er je hoofd niet bijhouden. Het lukt misschien heel even maar dan ben je heel je focus ineens kwijt.

2.10 Minder belangstelling voor je naaste omgeving

Je bent zo gespannen dat je eigenlijk geen oog meer hebt voor al het andere wat er om je heen gebeurt. In sommige gevallen is het vaak zo dat mensen die veel stress ervaren ook hun sociale contacten verminderen. Ze gaan niet meer naar feestjes op familiebezoek of andere sociale bijeenkomsten.

2.11 Eenzaam voelen

Door de stress kan je soms heel machteloos of eenzaam voelen. Vooral bij langdurige stress klachten komen deze gevoelens voor. Je wil zo graag van het gespannen gevoel af maar misschien heb je geen idee wat de oplossing is.

Zolang je niemand deelgenoot maakt van je stress symptomen kan je je behoorlijk machteloos of eenzaam voelen. Je hebt het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat en je ziet misschien geen licht aan het eind van de tunnel. Je ziet geen oplossing om van je stress symptomen af te komen of om de stress in je leven te verminderen.

2.12 Vergeetachtigheid

Een beetje hetzelfde als je niet kunnen concentreren op een werk is vergeetachtig zijn. Het lukt je door de spanning en de stress niet goed om dingen te onthouden.

2.13 Oogproblem door stress

Stress kan een aantal negatieve effecten hebben op onze gezondheid, en een daarvan is oogproblemen. Stress kan een verminderd of wazig zicht veroorzaken. We hebben een ander artikel aan dit onderwerp gewijd, waarin we onderzoeken hoe stress onze visie kan beïnvloeden en wat we eraan kunnen doen.

3. De mogelijke gevolgen van stress symptomen

Stress en spanningen zijn dingen die je niet moet onderschatten en serieus dient te nemen. Als symptomen van stress een langere tijd aanhouden, dan heeft dit zeker de nodige gevolgen voor je lichaam en je mentale gezondheid.

3.1 De gevolgen van stress voor je mentale gezondheid

Heb je langdurig last van stress (chronische stress) of van stress symptomen dan heeft dit echt een behoorlijke invloed op je hersenen en dan specifiek je brein.

Bij chronische stress kan zelfs de structuur in bepaalde delen van brein veranderen, waardoor je meer cortisol (stresshormoon) aan gaat maken en minder andere hormonen, die door sommigen ”gelukshormonen” worden genoemd.

Je hersenen kunnen door teveel stress van slag raken, met bijvoorbeeld een burn-out tot gevolg. Daarnaast is het ook heel goed mogelijk dat sommige delen in het hersengebied niet meer normaal functioneren. De kans bestaat dat je hierdoor ook angst en stemmingsstoornissen gaat ontwikkelen.

Daarnaast kan je door de chronische stress ook uitgeput, depressief en oververmoeid en/of overspannen raken. Een voorbeeld van overspannenheid is een burn-out.

3.2 De gevolgen van stress voor je lichaam

Spanning kan allerlei lichamelijk stress symptomen geven. Heb je last van stress dan maakt je lichaam Cortisol aan. Dat is niets anders dan een stress hormoon.

Dit stress hormoon zorgt ervoor dat je eigenlijk in de overlevingsstand staat. Bij dreigende gevaar komt je lichaam direct in actie.

De keerzijde is dat als je in lichaam in de stand overleven staat je lichaam niet meer volledige bescherming biedt tegen virussen of andere ziekmakers. Je lichaam zet je afweersysteem op een soort slaapstand.

Bij kortdurende stress is dit geen heel groot probleem omdat dit van korte duur is. Het wordt een ander verhaal als het lang duurt. Als je bijvoorbeeld chronische stress ervaart.

Je lichaam blijft bij langdurige stress in de overlevingsstand staan. Waardoor je weerstand heel laag is en kwetsbaar is. Dit zorgt ervoor dat je veel makkelijker en veel gevoeliger wordt voor virussen en ziektes. De kans is veel groter dat je bijvoorbeeld een griep of verkoudheid oploopt.

SAMENVATTING MOGELIJKE GEVOLGEN VAN STRESS
Stress kan vele nare gevolgen met zich meebrengen. Dit kan zich zowel mentaal als fysiek uiten. Een belangrijke factor voor het veroorzaken van problemen bij stress is de aanmaak van cortisol. Dit is het zogenoemde stress hormoon. Het zorgt ervoor dat je je mentaal slechter voelt en dat er fysieke problemen op gaan spelen. Deze problemen doen zich vaak voor in delen van het lichaam waar de persoon snel kwaaltjes heeft.

4. Wanneer ben je extra gevoelig voor de symptomen van stress?

In sommige situaties of delen van je leven ben je extra gevoelig voor stress.

Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van een kindje, veel verantwoordelijkheid hebben op je werk, een intens gezinsleven, een super drukke baan, een ouder of vriend die op sterven ligt of iemand in je naast omgeving die ergens aan lijdt.

Deze situaties vergen vaan meer van je dan je aan kunt en het is goed om je hier bewust van te zijn. Er zijn hulpmiddelen die je kunnen helpen in tijden van stress, maar ook in tijden waarin het goed gaat, om het goede nog beter te laten worden.

Verder willen we nog een aantal situaties noemen die vaak hand in hand gaan met stress en waarbij het soms ook moeilijk is om aan te geven of stress er het gevolg of de oorzaak van is.

4.1 Depressiviteit en de symptomen van stress

Wanneer je gestrest bent, ben je vatbaarder voor depressieve gevoelens. Negatieve gedachten of juist angstige komen vaker voor. Ook vergeetachtigheid en een verminderde concentratie zijn veelvoorkomende signalen.

Stress zorgt ook voor een toename aan adrenaline. Een neurotransmitter die je lichaam in een zeer actieve modus zet. Door het adrenaline wordt het lange termijngeheugen beter geactiveerd. Hierdoor kun je je in gevallen van stress (en eventueel depressiviteit) vooral nare ervaringen beter herinneren.

Wanneer je dus niet van je stress af kunt komen, ligt een depressie vaak al op de loer. Het is belangrijk om goed met je stress om te leren gaan. In hoofdstuk 5 geven we daar een aantal handvaten voor, waaronder mindfulness.

4.2 Angst en stress symptomen

Angst(stoornissen) worden hedendaags in het dagelijks leven veroorzaakt zonder dat er echt een aanleiding voor is. Stress kan deze klachten veroorzaken en verergeren.

Voorbeelden zijn: zorgen maken over allerlei dingen, hartkloppingen, stress, zweten, benauwdheid of het gevoel te stikken.

Je kunt je voorstellen dat erg angstige mensen automatisch ook een hoog stressniveau hebben. Vandaar ook dat stress en angst vaak samenhangende factoren zijn. Als je continu of vaak bang bent, neemt dit automatisch een vorm van stress aan. Je wilt namelijk dat de angst weggaat.

Wil je van je angst af? Dan zal je moeten leren in zien dat de angst vaak onrealistisch is of gestoeld is op iets dat dieper ligt. Het is soms moeilijk om dit aan het licht te krijgen, zeker als er ook stress bij speelt.

Mindfulness helpt in veel gevallen tegen zowel stress, angst en depressie. Het effect wordt vaak na enkele dagen al duidelijk en op lange termijn kan het bovengenoemde factoren zelfs geheel voorkomen.

SAMENVATTING WANNEER JE EXTRA GEVOELIG BENT VOOR STRESS
In bepaalde situaties zijn mensen vatbaarder voor stress, zoals wanneer er iets spannends gebeurd of wanneer er veel dingen tegelijk gebeuren in iemands leven. Hierbij kan gedacht worden aan een zwangerschap, ziekte, drukte thuis of op het werk. Symptomen van stress worden vaak heviger als iemand ook lijdt aan angst of depressiviteit. Je kunt dan minder stress aan en bent sneller gestrest dan iemand zonder angst of depressiviteit. Het is niet altijd duidelijk of stress hier de oorzaak of het gevolg van is. Soms ontstaat het tegelijkertijd.

Stress symptomen lichamelijk

5. Waarom je een oplossing wil voor stress en wat kan je doen om stress symptomen te verminderen?

Een beetje stress of gezonde spanning is niet verkeerd. Het zorgt wellicht voor betere prestaties. Maar ervaar je veel stress of voel je jezelf dagenlang gespannen?

Dan wil je daar graag zo snel mogelijk weer vanaf zien te komen of in ieder geval de stress verminderen. Soms gaat de spanning vanzelf weg bijvoorbeeld als je heel erg gespannen bent voor een sollicitatiegesprek.

Na het gesprek glijdt de stress en spanning wel weer van je af. Maar moet je bijvoorbeeld op je werk boven je kunnen presteren en heb je daardoor stress. Dan is dit niet zomaar opgelost.

Maar ook in deze situatie moet je een oplossing zien te vinden. Wat kan je over het algemeen genomen doen om stress te verminderen?

5.1 Ga op zoek naar de oorzaak

Waar komt de stress vandaan? Wellicht weet je in sommige situaties of gevallen precies waar de spanning en stress die je ervaart vandaan komt.

Maar soms kan je er niet precies je vinger opleggen en weet je het eigenlijk niet. Probeer als het kan te achterhalen wat de oorzaak is van jouw stress symptomen en spanning.

Het vinden van de oorzaak is een belangrijke stap naar een oplossing voor je stress klachten.

5.2 Mindfulness tegen stress symptomen

Wellicht heb je weleens gehoord van mindfulness? Dit kan echt helpen om stress te verminderen en te stoppen met piekeren. Door mindfulness leer je meer in het nu te leven d.m.v. meer aandacht. Het is een lering over de geest die zijn oorsprong vindt in het boeddhisme.

In plaats van straks moet ik die opdracht inleveren en ik moet morgen nog boodschappen doen ben je eigenlijk alleen maar met het nu bezig zonder dat je die andere dingen vergeet.

Ben je bijvoorbeeld in de badkamer focus je dan eens extra op het warme water dat over je lichaam stroomt de heerlijke geurende douchegel en de zachtheid van de handdoek waarmee je jezelf afdroogt.

De rest is niet belangrijk. Leef meer in het moment. Dat vergt wel even wat oefening maar het heeft een zeer positief effect op het verminderen van stress. Je kan er ook voor kiezen om een cursus te volgen om dit nog beter toe te kunnen passen in het dagelijkse leven.

Vooral het herhalen, uitleg en er dagelijks mee bezig zijn zorgt ervoor dat je afscheid neemt van stress en andere ongewenste gevoelens. Ga je leven leven zoals jij dat wilt!

Voordelen van mindfulness:

  • Minder stress
  • Minder angst
  • Minder depressiviteit
  • Meer positieve gedachten i.p.v. negatieve
  • Meer genieten van het leven
  • Meer genieten van de kleine dingen
  • Veel lachen met familie en vrienden
  • Een hack om meer stressbestendigheid en wendbaarheid te ontwikkelen
  • Algeheel gevoel van kalmte bij alles wat je doet

5.3 Neem iemand in vertrouwen en praat over jouw stress klachten

Je beste vriend, je partner of de huisarts. Neem iemand in vertrouwen en praat over jouw stress klachten en stress symptomen. Alleen al het gesprek erover met iemand heeft een positief effect.

Je kan je soms behoorlijk eenzaam voelen door spanningen en stress. Het feit dat je dit met iemand kan delen is alleen al een opluchting.

Wie weet kan die persoon je verder helpen en je steunen in het hele proces om de stress en spanningen te verminderen. Bespreek je dit probleem met je huisarts dan kan hij of zijn je wat handreikingen of tips geven. Maar je ook eventueel doorsturen naar meer professionele hulp.

Vind je het lastig om naar mensen toe te stappen om over dit soort dingen te praten? Neem dan eens een cursus die je stap voor stap uitlegt hoe je dit doet.

Je zult er ook op andere momenten en eigenlijk in elk deel van je leven profijt van hebben. Beter communiceren maakt iedereens leven mooier!

5.4 Ademhaling en ontspanningsoefeningen

Door je meer te concentreren op je lichaam en je ademhaling laat je de spanning wat makkelijker los. Door dagelijks ademhaling en ontspanningsoefeningen te doen helpt het je om meer te ontspannen.

Als je dit een tijdje doet ga je echt het resultaat merken. Bovendien kan je (als je dit uitgebreid hebt geoefend) dit ook gaan toepassen in spannende en stressvolle situaties.

Raak je bijvoorbeeld helemaal gestrest op het moment dat je in de tandartsstoel moet plaatsnemen. Neem dan even in gedachten de ademhalingsoefeningen erbij en concentreer je hierop.

Het helpt je echt om stress te verminderen en ademhalingsoefeningen gaan hand in hand met mindfulness. Bij een cursus mindfulness komen ook ademhalingsoefeningen van pas en aan bod en samen werken ze als een hefboomfactor.

5.5 Lekker bewegen

Om stress symptomen verminderen is bewegen ook een goed hulpmiddel. Je stopt met piekeren en je legt je focus ergens anders op. Trek je wandelschoenen aan en ga een rondje lopen.

Concentreer je onderweg op de stappen die je zet. Je merkt dan dat de stress iets wegzakt en je even niet meer zo loopt te piekeren.

Ook kun je tijdens het wandelen oefenen op je ademhaling door meer mindful te zijn. Bekijk je gedachten en zie de onwaarheid er van in, maar kijk uit dat je niet gaat piekeren! Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen die je kunnen helpen om stress symptomen in de kiem te smoren.

Website | + berichten

Admin is het team van Mindsetking.nl. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaande psychologische inzichten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *