larynx massage

Strottenhoofd massage: voordelen, gebruik & tips

Voel je een constante spanning in je keel of ervaar je problemen met je stem en zoek je naar een oplossing? Misschien is strotten hoofdmassage wel de oplossing waar je naar op zoek bent!

Strottenhoofd massage is niet alleen voor professionele zangers of sprekers, maar het kan iedereen helpen die zijn stem dagelijks gebruikt en verlichting zoekt van spanning en ongemak. Of je nu een enthousiaste karaokezanger bent of veel telefoongesprekken voert voor je werk, deze massage kan je welzijn verbeteren en ongemakken wegnemen. Van het verlichten van stress tot het verbeteren van de stemkwaliteit, de voordelen van strottenhoofd massage zijn zeer divers te noemen.

Stel je voor dat je je stem vrij en moeiteloos kunt gebruiken zonder de vervelende spanning en pijn. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen, het gebruik en handige tips voor een goede strottenhoofd massage. Jouw stem is uniek en waardevol, laten we samen zorgen dat deze gezond en sterk blijft, ook in de toekomst!

Wat is een strottenhoofd massage en hoe werkt het?

Een strottenhoofd massage, dat klinkt misschien een beetje ongewoon, maar het kan echt wonderen doen voor je stem en keel en ik zal je vertellen hoe het werkt. Het strottenhoofd, ook wel bekend als de larynx, is het deel van de keel dat betrokken is bij ademhaling, stemproductie, maar ook slikken en een strottenhoofdmassage richt zich op dit gebied en helpt hier om spanning en stress in de spieren en weefsels te verminderen.

Met behulp van speciale technieken masseren de masseurs de buitenkant van de keel, rond het strottenhoofd, om spieren te ontspannen en de bloedstroom te bevorderen, wat gezond is voor je lichaam. Dit kan onder andere ook helpen om de stem soepeler te maken, eventuele pijn of ongemak te verminderen en zelfs de algehele gezondheid van de keel te verbeteren.

strottenhoofdmassage zelf uitvoeren

Voor wie is een strottenhoofd massage bedoeld?

Een strottenhoofd massage is zo’n veelzijdige behandeling dat het echt voor bijna iedereen kan zijn en dat had je misschien niet verwacht. Meestal denkt iedereen eerst aan professionele zangers, acteurs of sprekers die hun stem dagelijks intensief gebruiken. Uiteraard kan voor hen kan deze massage helemaal een redder in nood zijn, omdat de stem soepel blijft en eventuele spanning word vermindert.

Maar kijk eens verder dan dat, en je zult zien dat een strottenhoofdmassage ook zeer waardevol kan zijn voor mensen zoals jij en ik. Heb je ooit een zere keel gehad na een dag vol vergaderingen of misschien voel je een constante spanning in je keel door stress? Dan kan deze massage ook een zeer goede uitkomst voor jou zijn.

Ook al heb je geen specifieke problemen, dan kan een strottenhoofd massage nog steeds een ontspannende en behulpzame ervaring bieden. Het gaat namelijk niet alleen om het strottenhoofd; het is een manier om voor jezelf te zorgen dat kan ook in combinatie met andere soorten massages.

Voordelen van een strottenhoofd- of larynx massage

 • Vermindering van spanning in de keel
 • Verbetering van de stemkwaliteit
 • Bevordering van ontspanning in nek en schouders
 • Verbetering van de bloedcirculatie in het strottenhoofdgebied
 • Ondersteuning bij herstel van stembandproblemen
 • Verlichting van pijn en stijfheid in de nek
 • Hulp bij het beheersen van ademhalingsproblemen
 • Ondersteuning van algemeen welzijn en comfort

Wat zijn goede technieken om te gebruiken?

Met mijn kennis omtrent masseren en het lezen van diverse boeken over dit soort massage, deel ik graag mijn kennis en kunde met jullie. Lees hieronder wat goede technieken zijn om zelf een strottenhoofd massage uit te voeren, die je eventueel gelijk thuis zou kunnen toepassen:

 • Strijken: Begin met zachte strijkbewegingen langs de zijkanten van het strottenhoofd, met de platte kant van je vingers. Dit helpt de spieren op te warmen en vertrouwdheid op te bouwen met het gebied.
 • Kneden: Zodra de spieren zijn opgewarmd, kun je voorzichtig beginnen met het kneden van het weefsel rondom het strottenhoofd. Gebruik je duimen en vingers om zachte druk uit te oefenen en let goed op de reacties van de eventuele persoon die je masseert.
 • Druk Geven: Gebruik de toppen van je vingers om voorzichtig druk uit te oefenen op specifieke gebieden die gespannen aanvoelen. Dit kan helpen om spanning en knopen los te maken.
 • Tappen: Als de persoon of jijzelf ontspannen is, kun je licht tappen toepassen als techniek. Deze ritmische beweging kan helpen de circulatie te bevorderen en een gevoel van algehele ontspanning te geven.
 • Communiceren: Vergeet niet om gedurende de hele massage te communiceren en te vragen hoe de druk aanvoelt indien jij de massage aan iemand anders geeft. Een open dialoog helpt ervoor te zorgen dat de massage indien nodig in de juiste richting kan worden bijgestuurd.

Als je overweegt een strottenhoofd massage te proberen, of als je iemand kent die hiervan zou kunnen profiteren, kan het waardevol zijn om een training te volgen of een ervaren therapeut te raadplegen.

Zitten er risico’s aan een strottenhoofd massage verbonden?

Het strottenhoofd is een gevoelig en vitaal deel van het lichaam, en het masseren ervan vereist kennis en ervaring, zoals je misschien wel verwacht. Als de massage te hard of op de verkeerde manier wordt uitgevoerd, kan dit leiden tot ongemak, pijn, of zelfs schade aan de weefsels in de nek en dit wil je voorkomen. Er kunnen ook problemen ontstaan als je een onderliggende medische aandoening hebt die door de massage verergerd kan worden. Indien je denkt dat je hiervoor in aanmerking komt, raadpleeg dan jouw arts of zorgverlener.

Gezondheidsexpert en freelance schrijver | + berichten

Hi, ik ben Martijn van Mindsetking. Mijn reis naar het gebruik van massage apparaten en zelfzorg begon met een persoonlijke strijd tegen chronische nek- en rugpijn. De pijn was namelijk zo erg dat ik bijna niet meer kon werken en ik was ten einde raad. Totdat ik massage apparaten uitprobeerde. Momenteel test ik massage apparaten voor Mindsetking en deel ik mijn ervaringen met jullie. Daarnaast schrijf ik ook veel bruikbare content over massage in het algemeen. Mocht je vragen hebben, dan mag je me altijd een mail sturen naar contact@mindsetking.nl.