in dit artikel lees je of tens apparaten helpen bij artrose

Zijn TENS-apparaten effectief bij artrose? Volledige uitleg.

Artrose is een ontsteking van gewrichten. Het is een medische aandoening waarbij het collageen van gewrichten begint te degenereren. Naarmate de vezelachtige capsule (beschermende film tussen twee botten) dun wordt, neemt de wrijving tussen botten toe. Botten komen in contact en gewrichten bewegen niet soepel. Vandaar dat de beweging van het gewricht pijnlijk wordt. TENS-apparaten voor artrose worden gebruikt om deze gewrichtspijn te beheersen.

TENS-apparaat bij artrose

Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) is een moderne techniek om pijn te beheersen door elektrische prikkels toe te passen op de huid over de getroffen persoon. Het vermindert de pijn zonder de hulp van medicijnen te zoeken. Het is een grote hulp bij verschillende aandoeningen zoals rugpijn, bevalling en artrose.

Opmerking: voor betere informatie over hoe TENS-apparaten nuttig zijn bij rugpijn of bevalling, zie onze andere artikelen.

Hoe zijn TENS-apparaten nuttig bij artrose?

TENS-apparaten zijn uitstekend in het beheersen van de acute en chronische pijn van artrose. TENS-eenheden helpen het lichaam door middel van elektrische prikkels die op de huid worden aangebracht, bèta-endorfines vrij te maken. Bèta-endorfines en enkefalines zijn natuurlijke pijnstillers van het menselijk lichaam. Ze verminderen het effect van gewrichtspijn gedurende enkele tot enkele uren.

Hoe een TENS-eenheid voor artrose gebruiken?

TENS-apparaat voor artrose is zeer gebruiksvriendelijk:

 • Breng eerst een speciaal soort gel aan op de huid
 • Plaats elektroden rond het pijngebied (gewricht) of het triggergebied
 • Zet de machine aan, die elektrische impulsen genereert
 • Je zult tintelingen voelen en je kunt ook de stimulusintensiteit aanpassen aan je eigen tolerantie en comfort
 • Laat de behandeling 25-30 minuten duren
 • Geniet van onmiddellijke verlichting van de pijn

Het hele proces kan twee tot drie keer per dag worden herhaald. En het werkt het best als je een kwalitatief tens-apparaat gebruikt.

Waar kan men de TENS-elektroden voor artrose plaatsen?

Tijdens het gebruik van een TENS-apparaat voor artrose kunnen elektroden worden geplaatst rond:

 • Kniegewricht (één elektrodepleister aan de voorkant en één aan de achterkant van het kniegewricht)
 • Het heupbot (stukje elektroden rond het heupgewricht)
 • Ruggenmerg (op de zenuw die de spier voedt). Probeer voor het eerst hulp te zoeken bij een therapeut bij het plaatsen van de elektroden op de wervelkolom
 • Rug (houdingsspieren en spieren die het moment ondersteunen, hebben oorsprong / insertie op de rug)

Bovendien kunnen elektroden rond elk gewricht of het triggergebied worden geplaatst.

Voordelen van een TENS-unit voor de patiënt met artrose

Bij artrose worden de meeste gewrichten die verband houden met mobiliteit aangetast. Bewegende gewrichten zijn buitengewoon pijnlijk.

De patiënt wordt terughoudend om een gewricht te bewegen. Het vermindert de beweeglijkheid van het gewricht en maakt spieren ook stijf.

Het plaatsen van een TENS-apparaat rond een ontstoken gewricht vermindert de pijn en vergroot de mobiliteit en kracht van de spieren die aan het gewricht vastzitten.

TENS-apparaten voor artrose verminderen iemands afhankelijkheid van pijnstillers en hebben minder bijwerkingen dan traditionele pijnstillers. Ze zijn van grote waarde voor niet-conforme patiënten en patiënten met een beperkte toegang tot het ziekenhuis.

Slechtst mogelijke uitkomsten gerelateerd aan misbruik van TENS-apparaten

Bij het gebruik van een TENS-apparaat voor pijnverlichting bij artrose, moet men voorzichtig zijn omdat dit de volgende ongemakken kan veroorzaken:

 • Spierpijn en pijn
 • Huidirritatie en brandwonden
 • Hyperanalgesie (verergert de pijn in plaats van deze te verhelpen)
 • Hoofdpijn
 • Doof gevoel
 • Aritmieën (bij een patiënt met een pacemaker)
 • Complicaties tijdens de zwangerschap (indien direct over de baarmoeder geplaatst)

Men moet voorkomen dat het rechtstreeks op de ogen, geslachtsorganen, voortplantingsorganen, binnenkant van de lichaamsopeningen en nek en gezicht wordt gebruikt.

Een laatste woord..

TENS-apparaten voor artrose helpen patiënten bij het beheersen van hun pijn. Correct gebruik van deze apparaten is veilig. Ze maken de pijn draaglijker en geven vaak onmiddellijke verlichting van pijn Patiënten met artrose kunnen ze veilig gebruiken om pijn te beheersen, maar het is geen remedie voor hun ziekte.

+ berichten

Asadullah z'n passie is de gezondheid van de mens. Dit heeft hem doen bewegen de studie Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery te starten aan een gerenommeerde universiteit. In z'n vrije tijd verdient hij graag wat bij met het schrijven van artikelen voor websites in de gezondheidsniche. Bij Mindsetking zijn we blij dat we hem konden toevoegen aan ons team!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *