gelukkiger worden hoe doe je dat

Tips om gelukkiger te worden! Hoe wordt je echt gelukkiger?

Echt gelukkig zijn kan voor veel mensen een uitdaging zijn, maar het volgen van de juiste stappen kan een wereld van verschil maken in je leven. In dit artikel willen we meer dan 15 tips die je zullen helpen gelukkiger te worden. We begrijpen dat iedereen anders is en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor jou. Daarom is het belangrijk om erachter te komen wat voor jou het beste werkt om een gelukkiger leven te leiden. Met de hoeveelheid tips in dit artikel, moet er vast wat tussen zitten voor jou. Lees je met ons mee, om erachter te komen wat voor jou werkt?

1. Werk aan je glimlach

Tip nummer één om gelukkiger te worden: onderzoek heeft uitgewezen dat lachen je gelukkiger maakt, zelfs op het moment dat je niet gelukkig bent (B). Wanneer we lachen wordt er dopamine aan onze hersenen afgegeven, waardoor we gelukkiger worden.

Daniel Kahneman, Nobelprijswinnaar psycholoog en auteur van Thinking, Fast and Slow heeft met zijn onderzoek aangetoond dat dit waar is.

Kahneman ontdekte dat wanneer mensen vaker lachten, ze een ‘geluksboost’ ervoeren die langer aanhield dan bij andere vormen van plezier. Hij noemde dit effect de ‘blijvende vreugde van het lachen’ omdat het niet vluchtig was zoals andere vormen van vreugde of opwinding.

Dus als je je de volgende keer somber of neerslachtig voelt, denk hier dan eens aan een glimlach. Je zult merken dat het invloed heeft op je stemming! Het is daarnaast natuurlijk ook fijn voor andere personen om te zien dat jij vrolijk bent.

2. Blij zijn met wat je hebt en dankbaar zijn om gelukkiger te worden

Ook blij zijn met wat je hebt, is super belangrijk om gelukkiger te worden en dit noemen we dankbaar zijn. Dankbaarheid is één van de krachtigste emoties om lekker in je vel te zitten. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de kracht van dankbaarheid en ook in alle geloven vind je dit terug. Nu hoeft je niet gelovig te zijn om hier in te geloven, maar je kunt je bijvoorbeeld bedenken dat deze mensen daar wel hun kracht uit putten. En dat kun je dus ook met dankbaarheid doen.

In een groot onderzoek dat gehouden werd door naar dankbaarheid zij een paar bijzondere bevindingen gedaan op basis van wetenschappelijk onderzoeken. De onderzoekers onderzochten twee groepen. Eén groep focuste zich voornamelijk op dingen waar zij dankbaar voor waren en schreven deze dingen op in hun agenda. De andere groep focuste zich op dingen waar zij zich aan ergerde en schreven dit op hun agenda.

Na 10 weken waren degenen die over dankbaarheid schreven optimistischer en voelden zich gelukkiger over hun leven. Verrassend genoeg volgden ze ook een betere levensstijl ze ook meer en hadden ze minder doktersbezoeken dan degenen die zich concentreerden op bronnen van ergernis.

Dit onderzoek werd gedaan door Dr. Robert A. Emmons van de Universiteit van Californië, Davis, en Dr. Michael E. McCullough van de Universiteit van Miami.

Lees meer over dankbaarheid op onze pagina die aan dankbaarheid is gewijd>>>

2.1 Denk niet te materialistisch

Het is belangrijk dat je geen status nastreeft om gelukkig te worden, omdat je tijdens de race die je voert niet gelukkig zult zijn. Dat is zonde, want waarom gun je jezelf niet om gelukkig te zijn op dit moment?

Tuurlijk, kun je jezelf belonen met een leuk cadeau wanneer je daar het geld voor hebt en misschien ben je er dan ook wel (voor even) heel blij mee, maar het is belangrijk voor je eigen geluk dat je ook gelukkig zult zijn als je daar nog niet bent. Het leven is ook gewoon te kort om nog een dag ongelukkig te zijn. Lach en geniet van het leven en denk aan wat je allemaal wel hebt als je in feite deze blog al kunt lezen.

3. Ga iets doen wat je altijd al had willen doen

Wil jij gelukkiger worden en is er iets waar je nog niet aan begonnen bent terwijl het al een tijd in je hoofd zit? Doe het dan gewoon om gelukkiger te worden. Neem die ene cursus die al een tijdje wilt doen of sluit je aan bij een sportvereniging, voor een sport die je graag wilt beoefenen.

Is het uiteindelijk niks? Dan heb je het in ieder geval geprobeerd en zit het niet meer in je hoofd. Er is niets ergs aan als je het dan alsnog niet leuk vind. Dan stop je toch gewoon? Maar er zit ook een kans in dat je het wel leuk vind!

3.1 Vind een baan die bij je past of ga leren voor een baan die je altijd al heeft aangesproken

In het verlengde hiervan stimuleert dit je misschien ook om een baan te vinden die bij je past. Als je iets gaat doen wat je altijd al had willen doen kun je hier misschien meer over leren en een gerelateerde baan vinden. Of werk je misschien in een toxische omgeving die teveel van je vraagt? In beide gevallen is de kans groot dat een nieuwe baan je gelukkiger zal maken.

Ik ben me er bewust van dat dit een stuk gemakkelijker is als je nog geen heel leven achter de rug hebt. Toch wil ik hem even benoemen omdat we zoveel tijd werkend doorbrengen.

4. Zorg ervoor dat je voldoende slaap hebt

Hoezeer je soms ook geneigd bent om minder te slapen, zorg er voor het merendeel van de tijd voor dat je (ruim) voldoende slaapt. Slaap is namelijk ontzettend belangrijk voor ons welzijn en het is in het bijzonder van vitaal belang voor een goed werkende hersenfunctie en gezond emotioneel welzijn.

De meeste volwassenen hebben elke nacht ongeveer 7 of 8 uur slaap nodig. Als je merkt dat je overdag de neiging hebt om een ​​dutje te doen of gewoon het gevoel hebt dat het allemaal even niet zo lekker gaat, kan het zijn dat je lichaam meer rust nodig heeft.

Hieronder zal ik de belangrijkste tips met je delen om jou te helpen een beter slaapritme te verkrijgen:

  • Zorg ervoor dat het uur voordat je gaat slapen, je ontspannen bent. Ideale bezigheden zijn het nemen van een ​​bad, lezen of iets anders ondernemen wat voor jou echt ontspannend is. Hier horen geen tv kijken en/of mobiele telefoon bij. Zorg er ook voor dat je zwaar eten en drinken vermijd.
  • Schrijf op hoeveel uur slaap je elke nacht krijgt en hoe uitgerust je je voelt na iedere nacht. Je kunt zo ook opmerken wat van invloed is geweest op een goede of slechte nachtrust en hier in de toekomst naar handelen.
  • Ga naar bed en word elke dag op dezelfde tijd wakker, ook in het weekend om een goed slaapritme te onderhouden.
  • Houd je slaapkamer koel, donker en stil als ideale omgeving. Zelf vind ik het fijn om alles pikdonker te hebben met het raam heel licht open, zodat je frisse lucht krijg en je meer melatonine aanmaakt door de donkere omgeving.
  • Investeer in goed beddengoed, om lekkerder te slapen. Het is heerlijk om op een comfortabel hoofdkussen en een comfortabel bed te liggen, eventueel aangevuld met een goede verzwaringsdeken.
  • Als je een dutje moet doet overdag, beperk dit dan tot niet meer dan een half uur, want het kan namelijk een negatieve invloed hebben op je nachtrust.
  • Gebruik geen alcohol/drugs en sommige medicijnen zodat je van een diepe REM-slaap kunt genieten tijdens je slaap.

5. Neem een pauze van sociale media

Sociale media hebben de neigen om ons negatief te beinvloeden en kunnen effect hebben op ons algehele gevoel van geluk. Zorg er dus voor dat sociale media niet leven overnemen en dat je alles wat je daar ziet met een korreltje zout neemt. De mensen die daar een geweldig leven lijken te hebben of het ideale figuur, plaatsen vaak ook alleen foto’s waar dit zo lijkt.

Door ervoor te kiezen even te stoppen met sociale media, of door de manier waarop we sociale media gebruiken te veranderen, kunnen we ons geluk vergroten.

5.1 Of probeer eens een dopamine detox om gelukkiger te worden

Dopamine is een neurotransmitter die onze gevoelens van plezier en motivatie beïnvloedt, dus te veel ervan kan leiden tot een onbalans in onze emoties. Het is belangrijk om even afstand te nemen van activiteiten die dopamine-afgifte veroorzaken, zoals sociale media of videogames, om onze hersenen een pauze te geven van overprikkeling. Dit stelt ons in staat om ons natuurlijke beloningssysteem te resetten en voldoening te halen uit ervaringen uit het echte leven in plaats van alleen digitale ervaringen.

Door deel te nemen aan een dopamine-detox, zal je ook sneller en gemakkelijker positieve emoties zoals vreugde of tevredenheid kunnen terugvinden.

Lees op deze pagina nog veel meer over dopamine detox>>>

tips om gelukkig te zijn

6. Ga wat vaker de natuur in

Volgens een onderzoek uit 2016 kan het doorbrengen van 30 minuten of meer per week in de natuur je bloeddruk helpen verlagen en depressies verminderen. Dit onderzoek is gedaan door: Danielle F. Shanahan, Robert Bush, Kevin J. Gaston, Brenda B. Lin, Julie Dean, Elizabeth Barber & Richard A. Fuller.

De natuur kan van alles zijn. Van je buurtpark, je eigen achtertuin of een daktuin. Al deze plekken kunnen d.m.v. frisse lucht en de fijne omgeving je een positiever gevoel bezorgen.

Hoe meer natuur er is en hoe ongerepter hoe beter.

7. Ban stress uit je leven om gelukkiger te worden

In de hedendaagse economie is het moeilijk om stress volledig uit je leven te bannen. En daarbij komt dat (gezonde) stress soms ook positieve invloeden heeft, zoals je meer gedreven maken om je werk af te maken.

In bepaalde mate en situaties is het dus gunstig, maar kan ook ongunstig zijn als er te veel cortisol (stress hormoon) wordt aangemaakt. Stress zorgt er dan voor dat je slechter in je vel komt te zitten met alle nare gevolgen van dien.

Stress aanpakken is vaak niet zo makkelijk en kun je alleen door de stress uit te weg te gaan of ermee leren omgaan. Het eerste is vaak niet mogelijk omdat je je baan of andere oorzaak vaak niet zomaar even kunt opzeggen. Er moet toch brood op de plan komen, wel kun je ermee leren omgaan en je zal hier best snel voordelen mee kunnen boeken.

Een cursus mindfulness kan erg helpen om stress te verlichten en de technieken kunnen daarna blijvend gebruik worden. Of te wel je leert nieuwe vaardigheden die je een leven lang nog kunt gebruiken. Het leuke is ook, dat je bij het gebruik van mindfulness steeds beter wordt in het bedrijven ervan, maar eigenlijk al vanaf het begin verschil merkt.

Daarnaast helpt mindfulness ook tegen andere klachten, zoals angst, woede en andere emoties waar men last van kan hebben. Als je hier beter in wilt worden kun je bijvoorbeeld beginnen met het lezen van boeken over mindfulness.

8. Doe ademhalingsoefeningen

In het verlengde van mindfulness liggen ademhalingsoefeningen en meditatie. Deze twee zijn vaak onderdeel van mindfulness en kunnen helpen om je geest en gedachten rustiger te maken. Het wordt steeds populairder in de Westerse wereld en dat komt omdat de mensen die dit doen, dit vaak allemaal beamen.

Wanneer je meer informatie wilt over ademhalingsoefeningen, kun je onze pagina daarover lezen.

9. Nuttig gezonde voeding

Gezonde voeding kan invloed hebben op je humeur energie niveau. Als je vaak en veel ongezond eet kan dit invloed hebben op je energie. Vaak ervaar je na ongezonde voeding een lichte energie opwelling als je hieraan gewend bent, maar over de rest van de dag heb je over het algemeen minder energie bij een ongezond eetpatroon.

Dit komt door de vele suikers die in het eten zitten en andere ongezonde voedingsstoffen. Mensen die stoppen met eten van suikers ervaren op de korte termijn ook een energie tekort (vanwege het niet verkrijgen van een boost door de suikers) en op de lange termijn juist meer energie. Dan zijn ze gewend aan het niet meer eten van suikers.

Het is daarnaast belangrijk om voldoende aminozuren, vitamines en mineralen binnen te krijgen. Hier zitten veel gezondheidsvoordelen aan vast.

10. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is goed meerdere aspecten van je gezondheid. Zo zorgt lichaamsbeweging niet alleen voor een mooier lichaam, waardoor je je zelfverzekerder kunt voelen, maar heeft het ook een positief effect op je mentale gezondheid.

Zo helpt lichaamsbeweging ook om stress tegen te gaan en is het een goede kans om nieuwe mensen te ontmoeten. Je kunt zo je sociale netwerk uitbreiden en het is erg gezellig om met andere mensen samen te sporten.

Verder is lichaamsbeweging goed voor je conditie, je algemene energie-niveau, een goede werking van de longen en andere organen, maar ook voor een betere slaap en meer zelfvertrouwen.

11. Vergroot je zelfvertrouwen en je zelfbeeld

Om sterker in je schoenen te staan, heb je meer zelfvertrouwen nodig. Je kunt op verschillende manier aan je zelfvertrouwen werken, onder andere door je zelfbeeld te verbeteren en je negatieve denkpatronen uit te schakelen. Mensen leven niet altijd het leven dat ze voor ogen hebben en dat betekent niet dat ze de lat veel te hoog leggen, al gebeurd dit soms ook wel.

Je kunt best dromen van een leuker en gelukkiger leven en zelfvertrouwen hoort daar ook bij. Zelfverzekerde mensen zijn over het algemeen gewoon gelukkiger, want ze vatten dingen anders op en leven positiever. Wel kan het lastig zijn om je zelfvertrouwen te vergroten, zeker als je hier nog niet heel bekwaam in bent. Een cursus zelfvertrouwen zou dan uitkomst kunnen bieden.

11.1 Vergelijk jezelf niet met anderen

Vaak komt ongelukkig zijn of een slecht zelfbeeld doordat mensen zich teveel vergelijken met anderen. Je gaat je zelfbeeld dan opmeten aan wat je hebt in vergelijking met de ander (mogelijke mede door sociale media). Helaas doen mensen dit meestal op een negatieve manier, want de vergelijking wordt vaak gedaan met iemand die het goed heeft.

Vergelijking is de dief van vreugde.” – Theodore Roosevelt

12. Gezonde relaties onderhouden voor een gelukkig leven

Gezonde relaties onderhouden zijn ontzettend belangrijk om geluk te vinden, want mensen putten hier vaak een gevoel van kracht uit en voelen zich lekker wanneer ze in sociaal aspect ergens bij horen. Mensen hebben van nature altijd in groepen geleefd en het is dus niet opmerkelijk dat wij sociaal contact met andere mensen nodig hebben.

Tuurlijk is de ene persoon meer extravert dan de andere, wat inhoudt dat de extraverte persoon meer behoefte heeft aan contact dan de introverte persoon. Maar uiteindelijk heeft iedereen in zekere mate contact en een gevoel nodig ergens bij te horen.

Abraham Maslow heeft met zijn behoefte piramide eigenlijk aangetoond, dat na een dak boven je hoofd en lichamelijke veiligheid toch al snel relaties met andere mensen aan bod komen. Dit betekent dat relaties met andere mensen belangrijker zijn dan persoonlijke groei en bijvoorbeeld het krijgen van waardering. Het begint allemaal met überhaupt ergens bij horen.

Als je het lastig vindt om met andere mensen op te trekken, of in ieder geval de mensen met wie je wilt kun je je afvragen wat er aan scheelt. Als jij het belangrijker vind om met bepaalde mensen om te gaan, dan dat deze mensen het belangrijk vinden om met jou om te gaan, kun je je afvragen of het het überhaupt waard is.

In andere gevallen kan het misschien raadzaam zijn om meer inzicht te krijgen in je onzekerheid met andere mensen. Ben je sociaal niet zo sterk of voel je je ongemakkelijk?

Wanneer je je een beetje inspant om je sociale vaardigheden en relaties te verbeteren zal dit invloed hebben op meerdere aspecten in je leven. Zo zal het invloed kunnen gaan hebben in de relatie met je partner, je vrienden of vriendinnen, je werk en je sociale groepen (sportclub bijv).

Gelukkig worden uitleg en bewijs

13. Besef dat iedereen wel eens een mindere dag of periode heeft

Hoewel het misschien moeilijk te geloven is als je je down voelt, maakt iedereen wel eens moeilijke tijden door.

Het is belangrijk om dit te onthouden als je je down voelt, omdat het je kan helpen om je situatie in perspectief te plaatsen en gelukkigere gedachten te ontwikkelen.

Bedenk dat de meeste mensen op een bepaald moment in hun leven soortgelijke gevoelens hebben ervaren en dat velen van hen een manier hebben gevonden om ze te overwinnen. Jij kan het ook.

Als je even minder lekker in je vel zit, wil dat niet zeggen dat je een slappeling bent of wat dan ook.

14. Beoefen mindfulness en meditatie

Ben je op zoek naar meer geluk in je leven? Mindfulness en meditatie kunnen een geweldige manier zijn om je te helpen gelukkig te worden. Het beoefenen van mindfulness of meditatie kan een gevoel van innerlijke rust en helderheid geven, waardoor we onszelf, onze emoties en ons leven beter kunnen begrijpen en meer rust in ons zelf kunnen creëren.

Mindfulness gaat over aanwezig zijn in het moment en je zonder oordeel concentreren op je gedachten en gevoelens. Het moedigt ons aan om aandacht te schenken aan wat we nu meemaken, in plaats van te piekeren over het verleden of ons zorgen te maken over de toekomst.

Wanneer we mindfulness beoefenen, zijn we in staat onze gedachten objectief te observeren, waardoor we inzicht krijgen in hoe ze onze stemmingen en ons gedrag beïnvloeden. Dit kan leiden tot meer zelfbewustzijn, wat ons helpt beslissingen te nemen die beter aansluiten bij wie we werkelijk zijn en meer rust te creëren in onszelf.

Lees hier hoe je het best kunt starten met mindfulness>>>

15. Zorg voor een goede nachtrust om je gelukkiger te voelen

Als iemand die al jaren met slaap worstelt, kan ik je uit de eerste hand vertellen hoeveel verschil het maakt in je algehele geluk. Het gaat er niet alleen om dat je je uitgerust voelt – hoewel dat zeker ook belangrijk is! – maar ook over het hebben van de energie en mentale helderheid om alle uitdagingen die op je pad komen aan te pakken.

Een ding dat me echt heeft geholpen mijn slaapkwaliteit te verbeteren, is het gebruik van een verzwaringsdeken. Deze dekens zijn ontworpen om zachte druk uit te oefenen en een gevoel van kalmte te creëren, wat angst kan verlichten en diepere ontspanning kan bevorderen. In het begin was ik sceptisch, maar nadat ik er een paar nachten had uitgeprobeerd, merkte ik een aanzienlijke verbetering in zowel de lengte als de kwaliteit van mijn slaap.

Voldoende slaap krijgen gaat natuurlijk niet alleen over wat je gebruikt om jezelf ’s nachts te bedekken, maar kent veel meer aspecten. Lees onze beste tips om beter te kunnen slapen.

16. Beëindig verslavingen

Verslavingen kunnen enorme pijn en lijden in iemands leven veroorzaken. Ze kunnen onze gedachten, emoties en acties overnemen totdat we het gevoel hebben dat we er geen controle over hebben. Maar wat als ik je zou vertellen dat het beëindigen van je verslavingen de sleutel zou kunnen zijn om gelukkiger te worden? Het klinkt misschien niet helemaal, maar het is waar.

Wanneer we ergens aan verslaafd zijn, of het nu gaat om drugs, alcohol, porno/seks, eten of zelfs sociale media, raken onze hersenen bedraad om die dopamine-hit op te zoeken. We beginnen onze verslaving voorrang te geven boven al het andere in ons leven – relaties, werk, hobby’s – totdat het het centrum van ons universum wordt. Wanneer we echter loskomen van deze verslavingen en onze hersenen opnieuw bedraden om ons te concentreren op gezondere gewoonten en activiteiten die ons vreugde en voldoening schenken, beginnen we een niveau van geluk te ervaren dat voorheen onbekend was.

Meer inspiratie nodig? Lees boeken over geluk

Weet je nog niet zeker wat jou gelukkig maakt en/of ben je hier naarstig naar op zoek? Lees dan wat goede boeken over wat gelukkig zijn is en hoe je dit kunt worden. Wij hebben een pagina gewijd aan de beste boeken omtrent het onderwerp geluk.

Ga direct naar de beste boeken over geluk en vind meer manieren die je kunnen helpen bij de vraag: hoe word ik gelukkiger?

+ berichten

Mahnoor is klinisch psycholoog en vervult haar vak met veel liefde. Haar creatieve kant kan zij kwijt, door vakkundige artikelen te schrijven voor websites als Mindsetking.nl. Naast deze twee banen, heeft Mahnoor nog een derde passie, dat is een kleine onderneming genaamt ''Ibteda''. Deze onderneming helpt mensen in nood. Het is hun missie om honger uit gemeenschappen te bannen en levens mooier te maken.

2 gedachten over “Tips om gelukkiger te worden! Hoe wordt je echt gelukkiger?”

  1. Erg interessant dat hier zo in wordt gegaan op hoe je je gelukkig kan voelen.
    Een van de belangrijkste dingen om je gelukkiger te voelen blijkt het hebben van een doel. Een doel waar je naartoe kan werken en wat jou een reden geeft om uit je bed te stappen in de ochtend.

    In mijn podcast genaamd: Levenslessen heb ik gesproken met Ellen Dreezens over hoe belangrijk het is om een doel in je leven te hebben. Ook het toestaan van rouw en het verdrietig mogen zijn kan een grote impact op je geluksniveau realiseren.
    Wil je de podcast zien? Dat kan hier: https://youtube.com/channel/UCI95ljOJzyaNEh4nGgxhlrg

    De aflevering met Ellen Dreezens komt spoedig online

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *