Verzwaringsdekens zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, met veel claims over hun potentiële gezondheidsvoordelen. Maar kan een verzwaringsdeken echt helpen bij chronische pijnaandoeningen zoals reuma of fibromyalgie?

In dit artikel zoeken we dit uit en werken we toe naar de manier waarop verzwaringsdekens kunnen helpen bij reuma of fibromyalgie.

Is er wetenschappelijk bewijs?

Het idee achter verzwaringsdekens is dat het uitoefenen van gelijkmatige druk op het lichaam helpt om angst te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Aangenomen wordt dat deze zachte compressie op het lichaam de productie van serotonine stimuleert – een hormoon dat geassocieerd wordt met geluk – dat op zijn beurt helpt om gespannen spieren te ontspannen en ongemak te verminderen.

Aangezien deze aandoeningen voortkomen uit fysieke pijn, is het logisch dat het uitoefenen van dit soort druk enige verlichting kan bieden aan patiënten.

Er is echter geen hard wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat verzwaringsdekens een effectief middel zijn tegen chronische pijn veroorzaakt door reuma of fibromyalgie.

Lees ook hieronder wat misschien wel mogelijk is.

Hoe zouden verzwaringsdekens een rol kunnen spelen bij Reuma en fibromyalgie?

Verzwaringsdekens zijn steeds populairder geworden vanwege hun vermogen om angst te verminderen, de slaapkwaliteit te verbeteren en comfort te bieden. Maar wat veel mensen niet weten, is dat verzwaringsdekens ook kunnen worden gebruikt om reuma en fibromyalgie te helpen beheersen.

Reuma en fibromyalgie zijn beide chronische aandoeningen die pijn veroorzaken in de gewrichten, spieren, botten en pezen. Dit kan leiden tot vermoeidheid, slapeloosheid en slaapproblemen.

Verzwaringsdekens werken door diepe drukstimulatie (DPS) te bieden die spierspanning helpt verminderen en ontspanning bevordert. Het extra gewicht van een verzwaringsdeken helpt het hele lichaam te ontspannen door de serotoninespiegel te verhogen, wat vervolgens gevoelens van kalmte en gemak opwekt. Het heeft ook een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel, wat helpt bij het verbeteren van de algehele slaapkwaliteit en het verlichten van pijnen.

verzwaringsdeken fibromyalgie en reuma verlichten

Kunnen verzwaringsdekens pijn in het algemeen verlichten?

Verzwaringsdekens zijn een uniek type deken dat de laatste jaren aan populariteit wint. Ze zijn ontworpen om comfort en verlichting te bieden door het gebruik van diepe drukstimulatie, wat vooral gunstig kan zijn voor iedereen met chronische pijn. Maar bieden ze echt tastbare voordelen? Kunnen verzwaringsdekens pijn in het algemeen verlichten?

Het eerste waar je aan moet denken bij het bespreken of verzwaringsdekens pijn kunnen verlichten, is over welk soort pijn we het hebben. Verzwaringsdekens kunnen effectiever zijn bij het verlichten van bepaalde soorten ongemak dan andere. Mensen die lijden aan angst of aan stress gerelateerde slapeloosheid, kunnen bijvoorbeeld merken dat een verzwaringsdeken hen helpt voldoende te ontspannen om in slaap te vallen. Degenen die te maken hebben met chronische spier- of gewrichtspijn kunnen meer baat hebben bij fysiotherapie dan bij een verzwaringsdeken.

Meer gerelateerde artikelen over verzwaringsdeken?

Website | + berichten

Team Mindsetking bestaat uit het team van schrijvers van Mindsetking. Zij publiceren voornamelijk op basis van wetenschappelijk publicaties en diepgaand onderzoek naar het onderwerp in kwestie. Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via contact@mindsetking.nl.